Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zrobione zarówno interkonekty 1m z tej taśmy jak i głośnikowe 3,5m. Ogólnie interkonekty jak i głośnikowe prezentują podobny charakter brzmienia grają średnicą, przy czym średnica nie robi się bardziej szczegółowa w porównaniu do innych kabelków. Przewody sygnałowe w obydwu konstrukcjach nie były do siebie zbliżone, można pokusić się i zbliżyć do siebie obie taśmy na całej długości i zobaczyć jaka będzie różnica.

Jeżeli chodzi o kable głośnikowe to dałem 1 tasme na + i jedna na - czyli razem 4 odcinki po 1,5 m. po 2 na kolumne.

Jeżeli chodzi o to jak grają ... hmn recenje bywają krzywdzące więc trzeba sie samemu przekonać. Mam wpięte zamiast AQ type 8 i wytrzymalem juz 2 dzień bez zmiany. Nie bardzo potrafie powiedziec jak brzmi ta taśma bo jest w niej coś dziwnego. Oczywiście za 1 zł za metr gra wybitnie jako interkonekt i jako głośnikowy co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Jeżeli chodzi o klona w wersji podstawowej potrafi złapać go za morde i nieco uspokoić. Nie wiem do końca czy to jest teflon jako izolacja dziwnie sie topi jak na teflon i nie mam info jaki to przewodnik. Wydaje mi się że troszke muli dziwęk ale jeżeli się wytrzyma jakiś czas i przyzwyczaji potrafi pieknie zagrać.

wfel: Dokladnie tak, grube jak diabli, musialem je od siebie odizolowac, bo sie niestety stykaja. Swoja droga ciekawe, dlaczego gniazda robia tak blisko siebie? Nie przewidzieli, ze sie bedziemy bawic z takimi "grubasami" :)

Pozdro

Burkow

zorro, 19 Sty 2006, 17:27

>OPLOT ZAMÓWIENIE

Witam!

Zostanie może komuś tak z metr tego oplotu (nawet pół metra powinno mi wystarczyć)? Jeśli tak to chętnie bym się zaopiekował :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Właśnie zrobiłem swój pierwszy interkonekt :D

I powiedzcie mi że przy tej długości w jakikolwiek sposób zniekształca on dźwięk.... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10286-100007676 1170283496_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naturalnie że tylko skonfekcjonowałem, przepraszam jeśli uraziłem jakiegoś konstruktora z prawdziwego zdarzenia ;-)

Istotą stosowania interkonektow roznych masci jest ingerencja w dzwięk za posrednictwem zastosowanych w nich przewodnikow, izolacji i wymyslnych konstrukcji, a nie minimalizacja znieksztalcen.

jurek1, 24 Sty 2006, 15:39

>Istotą stosowania interkonektow roznych masci jest ingerencja w dzwięk za posrednictwem

>zastosowanych w nich przewodnikow, izolacji i wymyslnych konstrukcji, a nie minimalizacja

>znieksztalcen.

Właśnie większość audiofili tak robi co jest wg mnie sprzeczne z zasadą hi-fi. Ok, ma to może sens ale w budżetowym sprzęcie w którym chcemy zamaskować niedoskonałości elektroniki (sam tak robiłem). Jak chcesz to mam na sprzedaż wymyślnego Van den Hula 102III srebrno-miedziano-węglowego, zamula dźwięk aż miło :)

Ten temat chyba dobry na zadanie pytania:

- czy ktoś, kto kupował kabel Audiquest Copperhead na allegro, potwierdza, że jest to oryginalny wyrób Audioquest USA. Może ktoś z forumowiczów wie gdzie kupić taki kabel oprócz tej aukcji?

Witam!

Przedstawiam moj najnowszy interkonekt. Na bazie srebrnego drutu 0,3mm w teflonie. 9 zyl na - i 9 na +. W tym miejscu podziekowania dla malzonki za pomoc w zaplataniu :)

Kabelek gra lepiej niz sie spodziewalem. Troche moze na razie za duzo gory, ale to moze wina jeszcze nie wygrzanych HD 570, ktore dzis zakupilem. Bas i srednica bez zarzutu. Dynamicznie i czysto.

W sumie kabelek bije na glowe opisywany wczesniej interkonekt na Cordialu.

Testowalem na HK HD 970 + Holdegron + HD 570.

Pzodrawiam

Burkow

Ukryta Zawartość

post-10188-100007565 1170283677_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest miedź posrebrzana.

O tych kabelkach od Witawy była mowa m.in. na stronie 6 i 7 tego wątku.

Lepszy był ten biały w teflonie, który miał 7 żyłek.

Matthew, założyciel tego wątku wykupił swego czasu cały zapas tego kabelka. :)

Przewodzik jest świetny, szkoda, że nie jest w tej chwili dostępny.

Jak by ktoś miał namiary, gdzie można go kupić, to niech da znać.

Na allegro pojawiła się znowu taśma i dodatkowa informacja że jest to :"Stara, dobra, komunistyczna produkcja WNP" :) Dodam że jako przewód głośnikowy jest o niebo albo wiecej lepszy od taśmy miedzianej Jantzena z allegro. pozdowienia dla opętanych kablami :)

szpula

Ukryta Zawartość

na metry

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>AcoustiC

Z tej taśmy mam zrobiony IC.Pamiętam że pierwsze wpięcie tej taśmy w system przywołuje wrażenie że to nic szczególnego.Dopiero po czasie , fakt że i ona musi "dojrzeć"- można docenić jej kulturę i spokój.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.