Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Na 9-tej str. tego wątku opisałem kabelek pleciony z 4-ch żył. Pora na poprawki i ciąg dalszy tej historii.

Popełniłem błąd pisząc o izolacji teflonowej. Jest to modyfikowany polietylen, jakościowo również bardzo dobry.

Zmieniłem wykończenie zewnętrzne, zamiast rurki pvc jest teraz dużo ładniejszy, syntetyczny oplot zdjęty z linki stylonowej.

Powstały dwie wersje, z zewnątrz jednakowe, różniące się zastosowaniem, bądź brakiem ekranu. I tu ciekawostka: po wielogodzinnym odsłuchu obu wersji stwierdzam, że BARDZIEJ MI ODPOWIADA WERSJA NIEEKRANOWANA, choć różnice są prawie nieodczuwalne, wręcz jest to ,,remis ze wskazaniem''.Oto zdjęcia opisywanego interkonektu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7066-100006677 1170285088_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakich używacie koszulek termokurczliwych na kabel ? Ja kupilem takie zwykłe i nie za dobrze wygladają po procesie podgrzewania. Widziałem na niektorych zjeciach ze inne tak ładnie sie obkurczaja i sa gładkie

Czy ktos moze polecic mi z czego mozna sobie zrobic fajnego Coaxa. Szukam szukam i malo jest takich kabelkow. Wyzej ktos porzucil kabelek z allegro Prolinka, calkiem niezle wygladajacy. Moze warto sprobowac? Macie jakies doswiadczenie w tym temacie. Ja juz myslalem zeby wziac 50 cm konekciuku od Boda_z bo calkiem fajnie gra ale ta cena;)

Na początek zrób sobie z... antenowego na pewno Cię zaskoczy, zwłaszcza cena ;-)

Ja mam z koncentryka DLS. Cena 20zł/mb miedź 6N, kupiony w sklepie, ale nie należącym do jakiś wielkich sieci.

Z koncentryków polecam przewód 50ohm holenderskiej firmy Belden H-155.Jest to jeden z najlepszych koncentryków o tej średnicy stosowany w radiokomunikacji.Sam popełniłem jeden komplet interkonektów z tego kabla i powiem,że nawet fajnie gra.

"Ja mam z koncentryka DLS. Cena 20zł/mb miedź 6N, kupiony w sklepie, ale nie należącym do jakiś wielkich sieci."

yyy... jakby to powiedzieć żeby znowu mnie nie wyśmiali: polecam wątek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie otrzymałem informacje o tym koncentryku, sam tego nie wymyśliłem.

Polecony wątek przyczytałem.

A tu cytat:

"Najczęściej jako przewodnika w kablach audio używa się miedzi beztlenowej (z angielska OFC - Oxygene Free Copper) o bardzo dużej czystości. Stopień czystości oznaczany jest w procentach (np. 99.99%) lub literą N (6N oznacza czystość 99.9999%).

Stopień czystości 3N czyli 99.9% posiada zwykły kabel elektryczny. Poziom zanieczyszczeń jest tu dość duży, a gromadzą się one głównie na granicach sieci krystalicznej. Dużą część stanowią atomy tlenu, które niekorzystnie wpływają na przepływ elektronów pomiędzy kryształami miedzi. Obliczono, że na 1 metr bieżący miedzi o takiej czystości przypada ok. 5000 ziaren (kryształów) miedzi. W zastosowaniach audio takiej miedzi w zasadzie nie powinno się stosować.

Miedź o czystości 4N (99.99%) zawiera o wiele mniej kryształów (ok. 1200 ziaren) w mb. przez co elektrony napotykają mniej przeszkód na swojej drodze. Dzięki powolnemu wyciąganiu drutu udaje się wydłużyć długość ziaren miedzi, (LGC - Long Grain Copper) tak że może ich być tylko 210 w metrze. Mniejsza ilość kryształów sprawia, że elektrony na swej drodze spotykają mniejszą ilość przejść i zanieczyszczeń, przez co tracona jest mniejsza ilość szczególnie tych "subtelnych" informacji. Miedź taka nazywana jest miedzią funkcjonalnie doskonałą (FPC). Najczystsza miedź uzyskiwana na skalę przemysłową ma obecnie czystość 8N (99.999999%). Wysokiej jakości kable często mają czystość 6-7 N."

Czyli producenci, dystrybutorzy lub sprzedawcy mają skłonność do zawyżania jakości miedzi?

>Czyli producenci, dystrybutorzy lub sprzedawcy mają skłonność do zawyżania jakości miedzi?

NIE!!!

Oni robią to nagminnie, z pełną premedytacją!!!

(Z wyjątkiem bardzo nielicznych, uczciwych, zazwyczaj małych i specjalistycznych firm, których wyroby o czystości 5-6N osiągają ceny biżuterii.)

czystość miedzi ma niewiele wspólnego z ilością ziaren na metr, to raczej rodzaj stosowanej obróbki cieplnej i mechanicznej prowadzi do uzyskania tak gruboziarnistej struktury.

Nie twierdzę że nie ma miedzi o tak dużej czystości (6N) ale na pewno nie za cenę 20zl/mb. To po prostu oszustwo a sprzedawcy wciskający kit ludziom (nie mającym z reguły zbyt wiele wspólnego z metaloznawstwem) powinni za to odpowiadać przed rzecznikiem praw konsumenta. To, że mamy wolny rynek nie znaczy że w handlu należy stosować wolną amerykankę i kłamać kupującemu w żywe oczy.

chwalę się ;) sieciówka z AQ Type6+ .. o niebo lepsze to od Cordiala którego miałem w CD.. w tyg powstanie kolejna wersja sieciówki z AQ T6+ ale z miedzia posrebrzaną i z filtrem przy wtyczce IEC... zobaczymy, posłuchamy, napiszemy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to jeszcze proponuje wymienic cała instalacje elektryczna w domu na miedź beztlenową Van der Hulla i będzie hulać.Jako audiofil-konstruktor jestem w stanie zrozumieć wiele,ale kable sieciowe w ślicznych kolorowych koszulkach za setki zł to już herezja ;) Myśle, że ma to wiele wspólnego z placebo ;) I tak usłyszymy to co chcemy usłyszeć.Panowie w naszej polskiej sieci jest tyle syfu,ze bez dobrych filtrów i kondycjonerów sieciowych nie osiągniemy cudów.Nie ma złotych kabli (no chyba, ze są ze złota ;)

LeStat, 20 Lut 2006, 00:51

>>Matthew

>Dodałeś jakąś specjalną izolację na przewody czy zostawiłweś tą, która była?

nie to sam AQ Type6+... przewody są pod tym oplotem i pod jeszcze izolacją dodtkową fabryczną

o kablach sieciowych tu zapraszam, nie chcę zaśmiecać wątku...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaki przekrój/grubość drutów będzie pasowała do IC?

Mam na myśli konkretne czysto-srebrne druty o przekroju kwadratowym.

Wystarczy wtedy na sygnał dać np. 1 x 0,8mm, czy 2 x 0,4mm, a może 1 x 0,4 plus 1 x 0,8, a może inne propozycje?

Nikt nie wie jaka jest optymalna grubość drutu o przekroju kwadratowym nadającego się do IC ?

Albedo zdaje się miało druty takowe 0,7mm.

Taka geometria drutu likwiduje ponoć niekorzystne zjawiska naskórkowości i indukcyjności.

Czy taki pojedyńczy drut zastąpi z powodzeniem wiązkę cienkich kabli?

Kiedyś zaraz po dostaniu z albedo drutu zrobiliśmy z samego srebra o kwadratowym przekroju w koszulce teflonowej i efekt był niezadowalający wręcz słaby. Natomiast po dodaniu do albedo jeszcze drutu posrebrzanego w teflonie od witawy (7 żyłek w teflonie) zaczęło to grać.

... Srebro albedo kwadrat + srebro z allegro 999 + biały w teflonie stary(z początku wątka ) - to w jednej grubszej koszulce teflonowej + witawa biała w teflonie warkocze +witawa solid core warkocze ...

pozdr

Ukryta Zawartość

post-6291-100005514 1170286840_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zeby nie bylo ze temat umarl to krotka anegdotka z Lublina.

Poszedlem sobie do chyba najstarszego sklepu turystycznego w Lublinie po oplot do kabla , oczywiscie od liny wspinaczkowej.

Ledwo powiedzialem:

"-Dzien dobry ja raczej z nietypowa potrzeba, potrzebuje liny z ktorej chcialbym wyjac srodek i zostawic sam oplot"

a sprzedawczyni od razu " - do tych kabelkow, tak ? - specjalnie line sciagalam!" :D

Co prawda i tak musze po grubszą skoczyć bo strasznie gruby kabel mi wyszedl i się nie chce zmieścić,

ale fajnie wiedziec ze nie jest sie samemu w tym miescie z takim hobby.

Ciekawe czy osoba "od liny" dostala gdzies porzadny material na kabel, bo moja najlepsza zdobycza byl kynar 0,27mm - ktorego 50 m pocialem na mozliwie max ilosc malych kabekow - dostepny tylko w jednym sklepie z elektroniką ;/

O rurkach teflonowych nie wspomne, musialem sie pocieszyc termokurczkami.

U Was w miastach tez taka tragedia z zaopatrzeniem w te rzeczy?

--

pozdrawiam

Zax

W niektórych miastach w ogóle nie ma sklepów elektronicznych. Wszystko co kupuje jest albo wysyłkowo ze sklepów albo po prośbie, również wysyłkowo. A miasto wcale nie małe, bo Wałbrzych.

"mam w domu pożyczonego Cardasa Golden Reference 1m RCA i panowie... daleko nam ;))))"

he he daleko daleko

Dopóki nie zacznie się stosować "firmowych" wysokiej jakości drutów nawet nie zacznie się zbliżać. Ale sama czystość przewodnika to dopiero pierwszy krok. a później dalej tylko schody i schody. Zrobić dobry interkonekt to duza sztuka. Budowa drutów i srednice musza byc "odpowiednie", ekran musi być "odpowiedni" i co ważniejsze "odpowiednio zaaplikowany i jeszcze sporo sporo innych szczegółów.

Pozdr.

no niestety...wymyślne geometrie które trzmają w ryzach RLC ;)

Bartek1, słuchałeś tego przewodu? wczoraj był mały odsłuch u mnie z Magazynierem i z Rogusem...zachwycni byli, no ja też, szkoda że muszę oddać go hehe

to jest zupełnie inna bajka taki kabel, po prostu gra muzyka ;) ale nirvana by była jakbym XLRa Neutrala miał z pre > A5.....

coraz bardziej się zastanawiam czy nie lepiej było by zakupić coś takiego na audiogonie albo cuś... domowym sposobem ciężko to zrobić o ile wogóle się da a jesli się da to koszta porównywalne heh (oczywiście z kosztami z audiogon), u nas niestety to co mam pożyczone to 4500zł w sklepie hehe

Tak słuchałem tego w domu, dłużej miałem Neutral Reference. Neutral Reference bardziej mi sie podoba charakterem tonalnym, ale jest zmulony, zbyt aksamitny i zmiękczający brzmienie (aczkolwiek w stosunku do większosć interknektów do 3tys.zł to i tak jest super). Golden ma lepszy detal i szczegółowośc, wybrzmienia...po prostu wyższa półka jeszcze.

Ja tego nie stwierdziłem bo za krótko go miałem ale Arek67 twierdzi ze jest troszke ostry i ma słaby bas.

Myślę ze da sie arobić to domowymi sposobami i na pewno za znacznie mniejsze pieniadze, ale trzeba ogromny nakład pracy , materiałów i testów żeby wiedzieć jak to zrobić. Ja walcze z interkonektami od dobrych kilku miesięcy. Przeszło już z 40-50 prototypów które po kilku tygodniach zawsze lądują do rozbiórki i odzysku wtyczek cardasa i ew. drutów, reszta śmietnik :), jedne zostają jako punkt odniesienia...do czasu nowego punktu odniesienia, inne od razu do rozbiórki. Powoli sytuacja mi się klaruje i zacznyna byc to już naprawde niezły poziom, ale ciągle robię nowe i ciągle nie jestem usatysfakcjonowany i ciągle mam kilka pomysłów w przód do wypróbowania...ale czasowo nie jest to łatwe bo niekiedy jeden interkonekt robie 3-4 dni. Wszystko robię od podstaw, przewodniki skręcam sam z pojedyńczych zyłek nawet, wtej chwili nawet 0,09mm średnicy :) jest kupa zabawy.

Jeszcze jedna sprawa to punkt odniesienia i osłuchania. Ktoś kto ma przeciętnej jakosci system i/lub jest mało osłuchany wepnie takiego Cardasa i powie że nie ma zbytniej różnicy miedzy jakimś tam "sztruclem". Największe róznice jednak słychać jak już długo poobcujesz z takimi dobrymi kablami i jeśli masz bardzo dobry system...wtedy robi się przepasć.

Myslę ze żaden "bardzo dobry" IC z czołówki światowej nie powstał przez przypadek z przypadkowego materiału. Jest to na tyle rudne że raczej za kazdym takim IC stoją lata doświadczeń i prób.

no z ręką na sercu mogę powiedzieć ze mój XLR sie udał, a to tylko witawa tyle że 52 osobno izolowane w teflonie linki i druty ;) wpiałem Argentum 6/4 XLR i szybko wypiąłem... także da się zrobić po domowemu...

no ostatnio 2 dni na raty robiłem IC ;) ale się opłaca

ale Golden ma wymyślną konstrukcję, 109 nitek jakoś poskręcanych w teflonie..w Audioforte mają katalog przekrójów wszystkich kabelków ale jak byłem akurat nie mieli...może ktoś ma dokładne zdjęcie przewodu w środku? jest bardoz lekki i giętki... natomiast Neutral duzo twardszy i miększy

kłopot w tym że cięśko o przewodniki tej samej jakości ale różnych śrdnicach...

Golden bardzo mi się podoba, ma urok i nie myśli sie już o sprzęcie.. tylko słucha

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.