Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt na bazie przewodów ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Gac2-V1

i kupilem dzisiaj Cordial CIK122 i KLOTZ-IY106

narazie polutowalem cik`a i jest lepiej od GAC2V1 w wysokich tonach, średnica jest mniej wysunięta i mniej natarczywa, bas troche słabiej uderza ale jest na potęgę lepiej kontrolowany, ogolnie bardziej zrównoważona od gothama przy którym dzwięk potrafił wyskoczyć z kolumny i zacząć bić po twarzy :) taki są moje pierwsze wrażenia.

W najbliższym czasie zamieszcze jak się spisuje iy106

>Canti

Próbowałem i posiadam wszystkie trzy wymienione przez ciebie. Najlepszy (u mnie) jest Klotz IY106. Niestety posmakowałem już czegoś lepszego i wiem, że można jeszcze dużo lepiej.

Moje przygody nie są zbyt wielkie, więc nie ma o czym za bardzo pisać. Zaczynałem od Monstera 250i, później było trochę wynalazków z różnistych kabelków typu Bespeco, Cordial, Schultz, Klotz, Gotham. Zaplatanie warkoczyków z kynaru, ostatnio IC ze sreberka z Sonus Oliva. Oczywiście były też inne wynalazki typu Soud Project, AQ Diamondback. Testowałem też trochę różnych kabelków IC. Grały lepiej lub gorzej. Najładniej do tej pory zagrał chyba IC przytaszczony przez Walerego - jakiś molibden produkcji forumowego kolegi sapra.

Obecnie słucham zamiennie Klotz IY106 i srebrny kabelek z sonusoliva. Jak mnie coś natchnie, to spróbuje w końcu sklecić coś na Cardasie, bo sreberko to jednak nie to.

Za dużo pisania, szczególnie, że wiele z kabelków grało w innych systemach (to już mój 3-4 system), a brzmienie to całość, a nie pojedynczy kabelek.

W trzecim stopniu uproszczenia:

AQ Diamonback - wypchnięta średnica, żywiołowość, czasem natarczywość - nie najwyższych lotów przybrudzone brzmienie.

Klotz IY106 - zrównoważony z niezłą przestrzenią, ale "ogniskowanie źródeł pozornych" pozostawia wiele do życzenia

Klotz LaGrange - podobnie jak IY106, ale przesadzony bas

Monster 250i - żadna rewelacja - lekko przyciemnione brzmienie

IC KYNAR - szybkość, swoboda, przybrudzona góra, odfiltrowana średnica - brak pełni barw, dobry bas.

IC srebro 4N - szybki z dobrą lokalizacją źródeł pozornych, dobra góra i bas. Środek nieco cofnięty i osuszony pozbawiony barw, zresztą podobnie góra nieco bezbarwna.

Cordial (miałem 3 rózne) - niestety nic mi się nie utrwaliło w pamięci - widocznie przeciętne, albo kiepskie

Gotham GAC2V1 - przestrzeń, ogólnie dobre zrównoważenie, ale wszystko "zamglone" i "zmulone" - gorzej niż Klotz

Gotham GAC4 - gorzej (przy łączeniu żył parami) niż GAC2V1 - więcej masy i basu w stosunku do 2V1

PSC - zrównoważenie, barwa i wysokie na dobrym poziomie - najlepszy IC, aż nie posłuchałem kabelka sapra.

Schultz - barwy OK, bas krótki. Ogólny charakter to bardzo mocne rozjaśnienie góry, co narusza równowagę tonalną.

Sound Project - bardzo podobny do Schultza.

Więcej IC nie pamiętam, chociaż słuchałem ich jeszcze conajmniej kilkanaście, a może i więcej, ale zwykle nie w swoim systemie, więc nic pewnego nie da się napisać. Te wymienione mam w domu, więc mogłem coś napisać mimo, że niektórych od 3-4 lat nie włączałem.

• 2 tygodnie później...

prawie jestem gotowy do wykonania kolejnego IC, czekam tylko na ekran, mam już srebro, rurki teflonowe, taśmę PTFE, linkę i drut Witawy...

dręczy mnie jedno co do prowadzenia masy w XLR !!!

w Heavens Gate :

conductor RCA: 8 silver-plated LCS-Copper with a polished surface

conductor XLR: 9 silver-plated LCS-Copper with a polished surface

czyli wnioskuję że masa prowadzona jest jednym dodatkowym tylko przewonikiem, tak jak bodajrze w TaraLabs Prism czy jakoś tak, masa jest jedną tasiemką poprowadzona...

jeszcze kombinuję jaką geometri wybrać ale będzie to coś na wzór Cardasa Goldena... no zoabczymy, w przyszłym tyg zmierzam zacząć a to potrwa pare dni napewno...

Panowie - gdyby ktoś reflektował na rurki teflonowe w przyzwoitej cenie, to zamawiałem ostatnio z Artomu rureczki w które wchodzi srebrzanka 1,5mm w cenie 2,45zł/m netto. Na moje zapytanie o cieńsze rurki otrzymałem dzisiaj odpowiedź:

Wężyk teflonowy fi wewnętrzne 0,5mm, fi zewnętrzne 1mm w cenie 2,8zł/m netto - czas oczekiwania 8-10 tygodni.

Warto byłoby zamówić wspólnie skoro trzeba tyle czekać. Dodam tylko, że te grubsze rurki otrzymałem już po trzech dniach.

zdałem sobie sprawę że, Cardas Golden ref jak ma 3x 26Awg gdzie 26AWG to średnica 0.405mm i przekrój 0.129mm2 to jest to dość cienkie i że jeszcze w takim jednym jest 109 drucików? .... to naprawde muszą być jak włosy...nawt cieńsze, podzielić na 109 to wychodzi że każdy włosek ma ok 0,0011mm2, ale trzeba wziąć pod uwagę że są różne średnica więc są trochę grubsze i ... jeszcze cieńsze...

właśnei mam u siebie kabelek Bodo_Z i podoba mi się.... zaciekawiło mnie to właśnie, ta cienizna, może poszedłem nie w tym kierunku.. trzeba iść w dużą ilość włosów ;)

Pozdr

Matt

Może się komuś przyda,walcowanie srebra:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Frank to lutownicę w łapę i pokaż co potrafisz zrobić :):) Na początek proponuję okablować Ushery :):)

Zmów jednak od razu kilometr drutu, jaki jest konieczny i niezbędny do zrobienia kabli testowych i odnalezienia tajemnej sztuki robienia splotów i geometrii. Sam materiał to 10% :):)

co sądzicie o tym poniżej ;) słuchałem tego kabla w wersji XLR i niemalże nie odbiegał od Goldena...

...tylko 2 tasiemki .... w sklomplikowanym dość splocie... to grało ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.