Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki najleprzy program do robienia muzy?

himera

Rekomendowane odpowiedzi

karzdy na swoj sposób jest muzykiem,tylko jednym lepiej cos wychodzi a innym gorzej...

jaroomen> niekoniecznie do umc umc jak żeś to nazwał :/

To co leci w Tv to mozesz se nazywac Umc Umc bo na nic wiecej nie zasluguje.

Pytanie proste (przynajmniej mi sie tak wydawalo)

Najleprzy pecetowy program do robienia muzy!Albo chociaz dobry. Koniec

Qrde Himera bez zbędnej poetyki : Zadałem Ci proste pytanie - Czy Jesteś muzykiem !!!!!

Bo od tego zależała dalsza odpowiedź. Jeśli jesteś muzykiem i umiesz grać na instrumencie , znasz zapis nutowy to potrzebujesz innego programu niż przy eksperymentach z gałkami np. na Reasonie. Ot tyle.

Himera!

Moim zdaniem najlepszy program do nagrywania muzykito:Pro-Tools w dowolnej odmianie.To jest program do rejestracji wielośladowej.W zależności ile masz modułów z przetwornikami(jeden moduł 8 in/out)możesz rejestrować 8-16-24 itd ślady jednocześnie.Pozostałe programy przy tym to troche"zabawki".Napewno wielu kolegów uczestniczących w dyskusji będzie protestować,ale resztsza programów nie umywa się do Pro-Toolsa.Pozatym ten program jest światowym standardem i posiadają go wszystkie większe studia.Ja również posiadam takowe i zaj muję się rejestracją muzyki.

Zainteresowanym odpowiem na pytania.

Zapraszam do obejrzenia strony:www.pemarkstudio.com

pemark PT to może i standard, ale wymaga kupienia dedykowanego hardwaru i w sumie kosztuje niebotyczne sumy. Czy jest poza tym wersja na nie-Maca?

Do home studio Adobe Audition może wystarczyć. Kosztuje sensowne pieniądze, porządną kartę wielośladową tez można kupic za pieniądze o rząd wielkości mniejsze niż PT. Chyba że potrzebne jest MIDI - wtedy AA wypada, bo nie ma sekwencera. Moze Cubase byłby lepszy.

himera: jesteś muzykiem MIDI'owym czy, że tak powiem, naturalnym?

proteus X/proteus 2000 + banki instrumentow - jak jestes muzykiem i masz klawe midi. w zasadzie jest tutaj wszytko co potreba, dowolne mapowanie klawiszy midi, DSP, syntyzator o olbrzymich mozliwosciach, itp. Niestety nie ma trackera i warto wspomagac sie np. cooleditem.

buzz - bardzo fajny tracker, calosc tworzysz na zasadze maszych (sample badz syntysatory) oraz ekektow czyli DPS ,spore mozliwosci - polecam na poczatek

reactor - zaawansowany tracker + sampler i DSP a jak juz go opanujesz to szybko pzerzyc sie na reasona - taki reactor ale 10x lepszy i trudniejszy ;)

softy w stylu "magic music box" albo "techno composer" sa dobre dla zupelnie zielonych bo kazdy juz po paru minutach cos tam skleci do kupy ale to w zasadzie jest bardziej dj-owanie niz komponowanie muzyki.

pq

Pytanie było o dobry program do nagrywania a nie "składania" muzyki z sampli czy innego MIDI.Bo to nie ma nic wspólnego z muzyką, a tylko z układaniem klocków.

Normalny program nagrywający(np.Pro-tools) kosztuje dużo-ale to nie wszystko.Tam trzeba również wiele urządzeń peryferyjnych jak:mikrofony,przedwzmacniacze,dobrew di-boxy,procesory pogłosowe,kompresory itd.a to kosztyje dużo więcej niż sam program do rejestracji.

Osobiście uwżam,że programy w stylu Cool edit czy inne to zabawa dla amatorów,którzy myślą,że w warunkach domowych zrobią produkcję o Amerykańskim brzmieniu.Bez kosztownych urządzeń peryferyjnych jest to mało prawdopodobne,dlatego krytykowany przez poprzednika "drogi"Pro-tools jest tylko częścią kosztu produkcji dobrego jakościowo nagrania.Osobiście polecam wersję Mac, bo przez 7 lat pracy na tym systemie nie było poważniejszych problemów.

>Pytanie było o dobry program do nagrywania a nie "składania" muzyki z sampli czy innego MIDI.

a mi sie zdaje ze himerze wlasnie NIE chodzilo o nagrywanie instrumenotw/wokli z mikrofonu.

>Bo to nie ma nic wspólnego z muzyką, a tylko z układaniem klocków.

Czy Ty myslisz, ze nagrywanie mikrofonami w studiu to ma cos wspolnego z muzyka a nagrywanie midi na klawie nie ma ? Bo jakos niebardzo rozumiem. . . jezeli zagram na klawie midi canona i uzyje porzadnych sampli 24/96 to nie bedzie to muzyka a jak zagram to na pianinie w studio to bedzie muzyka ???

Przeciez sporo muzyki, w tym wiekszosc elektronicznej, nigdy nie byla rejestrowana przez mikrofon w studiu tylko wlasnie skladana z sampli.

Oczywiscie do nagrywania instrumentow/wokali za pomoca mikrofonow potrzeba studia i "kosztownych urządzeni peryferyjnyjnych" ale to nie o to chodzilo himerze.

pemark, ja nie mówię, że do wielu zastosowań PT może być lepszy. Ale narzędzie należy dopasować do wymagań używającego, a nie koniecznie pakować kasę w najdroższy i największy produkt na rynku. Jak się chce wozić rozwozić bułki po sklepach osiedlowych, nie należy kupować TIRa. A mam niejasne wrażenie, że tak by było.

Co do porównania PT i AA/CEP wchodzi tu w grę także honor klanu i okopy św trójcy. Pewne ciekawe punkty zaczepienia są tu (uwaga - linik prowadzi do klanu AA/CEP ;-) ) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pq

Chyba nie przeczytałeś pytania(1-szy post)-cytuję:

Witam.

Mialem juz do czynienia z paroma programami do robienia muzy,ale to byly raczej zabawki;)

Chcialbym cos naprawde porządnego i rozbudowanego.

Moze ktoś sie w tym temacie orientuje? "

Podałem dobrą receptę-nie było pytań o koszty tylko o jakość.

Odpowiadając radzę czytać poprzednie posty

dzieki chłopaki za odpisy..

pemark> nie chodziło mi o program do nagrywania muzyki,chociaż może w późniejszej przyszłości zaopatrzę się w tak owy,narazie brak funduszy mi to uniemożliwia.Ale też nie chodzi mi o program do ukladania klocków jak to określiłeś;)

Trochę zajmie mi czasu na oblukanie w/w programów,jeszcze raz dziękuję...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.