Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana uszkodzonego CD w radiu samochodowym na?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam taki problemik bo mam w swoim wakacyjnym autku radio Kenwood KDC W8531 bardzo dobrze brzmiące radio DAC burrbrowna opampy na wyjsciu zasilanie +/-12V itd. Bardzo dobrze wysterowuje mój wzmacniacz Audisona. No ale problem w tym że przestał czytać CD działa samo radio i tak się zastanawiam żeby wywalić CD ale zostawić DACa i podpiąć pod niego po I2S no właśnie co? Jakąś przejściówkę USB - I2S i słuchać po usb z telefonu spotify/pliki flac czy może jakiś dobry moduł Bluetooth - I2S. Myślę że telefon jako transport będzie ok do samochodu. DAC to PCM1793. Radio wolałbym zostawić bo jego interfejs współdziała z samochodowym BC, wszystko ładnie wyświetla i pasuje do deski ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wydra9

Najpierw sprawdź jak zachowa się radyjko pozbawione napędu . Jak będziesz wtedy wybierał DAC jako źródło ? Ta kostka to jeden z gorszych produktów BB .

Ale jak na radio samochodowe gdzie przeważnie idzie wszystko z DSP to jest ok. ? Ogólnie mi odpowiada. Napęd zostanie bo na nim jest płyta z DACiem i do niej chciałem przykleić moduł z bluetooth lub jakiś usb audio, ale chyba jakiś dobry moduł blutooth z aptx hd itd będzie lepszy w aucie niż kabel usb. Póki co CD z radia jest wyjete razem z płytą z serwem i DACiem i radio działa po przełączeniu na CD wywala Mech error. i tyle a jak jest cd to próbuje zakręcić ale mu nie idzie. Ewentualnie sygnał MUTE bym jakoś zmodernizował jak by radio wyciszało DACA.  RTylko nie wiem czy do tego daca mogę coś podłączyć bez większego stresu no i jaki moduł jest fajny na tyle żeby wykorzystać potencjał sprzętu ? Ukrycie drugiego telefonu w schowku który by robił jako transport i np używając Bubble upnp sterując nim to też jest jakas opcja. Tylko jaki moduł żeby była dobra jakość ze spotify/ plików flac ?

42 minuty temu, wydra9 napisał:

No ale problem w tym że przestał czytać CD działa samo radio i tak się zastanawiam żeby wywalić CD ale zostawić DACa i                                                          ?

Musisz pisać precyzyjniej , bo tu chyba jest to inaczej ujęte .

Możesz w to wpiąć Amanero lub popularny tu konwerter USB 3Lite , ale i tak może wystąpić problem z mutowaniem sygnału w innym miejscu niż blokada samej kostki DAC.  Zazwyczaj musiała być stwierdzona obecność płyty w napędzie , czasami nie było blokady dla funkcji Pause , to szczęśliwy wariant ;-))

hmm no ale jak podepnę się pod DACa który wypuszcza sygnał Audio analogowy już na płytę główna to selektora to chyba dźwięk bedzie. No ale chyba jest to do ogarnięcia, chyba ? płyty nie czyta wcale. leser lub serwo całkowicie przestało działać bo nawet nie chce zakręcić płyta a stało sie to nagle. Coż ma już swoje lata ? Podoba mi się moduł CSR8675 chyba podejdzie bez problemu tylko nie wiem jaka Fs wypuszcza ten bluetooth a DAc w radiu jest ustawiony na 44.1khz z tego co widzę po schemacie. W sumie hiresów to używać nie będę ? wystarcza mi ripy z moich CD

28 minut temu, wydra9 napisał:

hmm no ale jak podepnę się pod DACa który wypuszcza sygnał Audio analogowy już na płytę główna to selektora to chyba dźwięk bedzie. No ale chyba jest to do ogarnięcia, chyba ? płyty nie czyta wcale. leser lub serwo całkowicie przestało działać bo nawet nie chce zakręcić płyta a stało sie to nagle. Coż ma już swoje lata ?

Trudno rozstrzygać a góry , ja proponuje sprawdzić a nie polegać na wierze lub pozytywnym nastawieniu .

28 minut temu, wydra9 napisał:

Podoba mi się moduł CSR8675 chyba podejdzie bez problemu tylko nie wiem jaka Fs wypuszcza ten bluetooth a DAc w radiu jest ustawiony na 44.1kh

A co chciałeś uzyskać z płyty CD ?

Po taniości możesz użyć coś z serii PCM 2704-07 , jeden z nich może tez podać sygnał po I2S.

Edytowane przez Nakamichi