Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana kolumn do 1000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś mnie to specjalnie nie dziwi. Kolumna zamknięta; metalowy na pewno konstrukcyjnie

już dość stary agresywny tweeter. Mam tylko nadzieję, że zwrot się uda.

Czy tylko  z drugiej ? pewnie nowe Koda EX569T byłyby lepsze, niż K 40 ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 minut temu, audioburak napisał:

Jakoś mnie to specjalnie nie dziwi. Kolumna zamknięta; metalowy na pewno konstrukcyjnie

już dość stary agresywny tweeter. Mam tylko nadzieję, że zwrot się uda.

Czy tylko  z drugiej ? pewnie nowe Koda EX569T byłyby lepsze, niż K 40 ...

Metalowy nie koniecznie agresywny. Patrz: quadral. Co prawda jasnniejszy od tekstylnych i muzykalny ale czego się spodziewać przy takim wzmaku?

Wiele tekstylnych też jest agresywnych już przy wyjściu z fabryki.

Entuzjastycznie są puszczane od 2 kHz zamiast od np. 3,5 a to powoduje

bardzo silne zniekształcenia i też krew z uszu. Dobrze, jak ma to łagodny

charakter, jak np. w wątku o upgrade Dali 450, ale bywają bardziej; powiedzmy -

kliniczne przypadki złego zastosowania kopułek ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

ktore kolumny nijaki bas ? karat 40  i górą  gryzą w uszy? to jest niemozliwe moze jeszcze raz poprzełaczaj cos albo masz jakąs korekte do poprzednichj poustawianą

to sa jedne z najlepoiej ocenianych kolumn cantona .. zreszta po dzis dzien wieksi cwaniacy przy sprzedazy karat40 i 30 dopisuja hi end i nie robią tego zawsze ale przy co lepszych

zreszta tez je miałem w miejszym wydaniu i nic nie grzyzie ani nie sypie piachem ani w karacie ani w podobnym grundigu 8500 a bas był i napewno jest nadal wysmienity gleboki ciezki i nie dudniacy zadnej pukanki a jakby sie czysto słuchało instrumentu.. przestrzen i szybkosc fantastyczna zadnego gryzienia nie ma ta kopołka  to nie zaden chinski badziew

ps

a poza tym kolumna napewno jest otwarta i dziewie sie ze audioburakia nie dziwi

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

albo przywykłes do m3 i to wrazenie chwilowe ktore minie bo napewno jest inaczej ale to raczej m3 nic nie przedstawialy albo sa zwalone gdszies na zwrotnicy albo az tak nie pasują sie z cambridge albo ...raczej trzeba sobie dac czas na osłuchanie 

8500 wziął ode mnie z osoboistym odsłuchem medze salonu toyoy i był w niebowziety po osłuchaniu

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

BR w kolumnie to nie jest "dziurka od klucza" ale strojony do głośnika tunel

o średnicy czynnej równej ok 1/3 kosza woofera; czasem tylko nieco mniej.

Wiele modeli tylko "robi za BR" ale to z ww. warunkami nie ma nic wspólnego.

Przykład to choćby nasze klasyczne Altusy ? z dziurkami we frontach ...

ale nie jest zamknieta bo nie chodzi o br ale o usówanie nadmiaru sprzezen i rezonansów w obudowie to nie jest dziura wybitnie i tylko  robiąca za bas bo głosnik sam ma duza skutecznosc  i sile by go robic i to dobrze

tam jest seas basowy kosztujacy niemałe pieniadze  nie byle greuszka z wierzby wystrugana ?

w orginalnym brzmieniu nie porownywalne do jakichs altusów to nie ta pólka ani brzmieniowa ani tym bardziej cenowa wiec sobie sam nie wmawiaj ze to takie niemieckie tonsile

Edytowane przez erazm2

jesli cos jest i nadal bedzie az tak nie tak jak adixon mowi to wina jest gdzies w uszkodzeniu nie mam pojecia czego ale to nie jest naturalne brzmienie tych kolumn.. sypanie po uszach i walenie mułem ogolnie wreazenie niczym z mini 'technicsa' za przysłowiowe 5zł

Edytowane przez erazm2

oczywiscie ze z youtuby niewiele sie usłyszy tego co realnie chocby z tego powodu ze wiekszosc nagrywa kieskimi dyktafonami a nawet dobrym systemem nagran nie da sie przekazac ale chcialem sprobowac by adixon mogł porownac czy słyszy w swoich podobnie  .. trafiłem na goscia ktrego lubie słuchac w sprawie bluetothowych głosniczków a tu prosze  jakie wydał porownienie karata juz o serie pozniejszego i troche tanszego ale wcia te same głosniki.. zjadaja przed sniadaniem pod wzgledem kontroli basu i całej gładkosci pasma wspołczesne  drogie activy a 920 to seria duzo tansza od 40stki.. gdzie tu pasuja przypowiesci o remizie? tylko do jakiejs powaznej wady ale napewno nie konstrukcyjnej

Edytowane przez erazm2

ale nawet przez youtube panie audioburak (z całym szacunkiem) usłyszysz czym sie rozniu karton i dudniak refleksu od własciwego basu wydawanego nie przez refleks lecz przez głosnik i choc nubert schodzi zauwazalnie nizej to jest to dno jakosciowe w porownaiu z jakoscią cantona

adixonie w twojej sprawie bardzo mi przykro ze trafiłes na nieuczciwego sprzedawce jesli sprzedał zepsute

Edytowane przez erazm2

Trochę po osłuchaniu kolumn, w mniejszym pokoju tym razem, mogę się trochę bardziej wypowiedzieć, co do góry, to jak mówiłem jest nazbyt wyraźna, rzucająca się w uszy, co do basu, jest w miarę mocny, ale twardy, i brak w nim głębi, po dłuższym, odsłuchu stający się nieprzyjemny

Może komuś takie brzmienie sprzyja, ale to nie mój gust, lubie bass, który mógłbym porównać do car audio, mocny oraz miękki, tym kolumnom to trochę brakuje do tego co by mnie zadowoliło

Edytowane przez adixon371

wiec zgłos ze zepsute i załoz sprawe w allegro w zadnym wypadku głosnik i to tej klasy pracujacy bez refleksu nie ma prawa wydawac twardego basu wlasnie nie moze byc twardy twardy jest z refleksu tu powinien byc plastyczny jak gesta smoła tyle ze zywa a nie ciagnąca sie

wzglednie ku ogledzinom jakis znajomy z innym wzmacniaczem?

szukasz zblizone  do car audio?? no to wielkie wrecz horrendale nieporozumienie car audio to własnie dudniaki a nie smoła ...pukawka szybkimi dudniakami  no to napewno nie kanton carat moze 'sławny' pylon ?

Edytowane przez erazm2

5 minut temu, erazm2 napisał:

wzglednie ku ogledzinom jakis znajomy z innym wzmacniaczem?

Takowego nie mam, ale co do wzmacniacza to zdaje mi się, że jak używam podbicia basu, to zniekształcenia pojawiają się już na godzinie 11 potencjometru, może to wina wzmaka

A co do kolumn, to można zdjąć maskownice? bo nie mam pojęcia w jaki sposób

normalnie pociagnac one sa w takim rowku , drut jest w calosci wgiety na brzegach w rowek obudowy

moze chwilowo sie wstrzymaj z osądami i nie zwracaj bo jesli Twoj ideał to car audio to masz szanse własnie poznac cos calkiem odmiennego i przkonac sie gdzie jest dobro.. o ile to tylko kwestia gustu ktory zawsze moze sie zmienic a nie zepsutosci ale tego na odległosc stwierdzic sie nie da

jesli nie sa zepsute a tylko mierzysz je 'audio carem' i m3 to daj im szanse ? tym bardziej ze podobno planowany jazz one sa jak miód dla misia do jazzu tylko to napewno co innego niz 'ucho' przywykło

Edytowane przez erazm2

no i nic wiem praktycznie o cambridge bo tylko raz miałem niewysoki i krotko ( mnie on z kolei nie pasował) jesli ma jakie przejaskrawienia w gorze to moze wplywac troche nadto.. zawsze  mozna sprzedac cambridga za dobry pieniadz i wstawic sony ktory gra w kazdym reperutuarze rowno i fochów nie stroi niczego nie przebarwia a dodaje muzykalnosci za calkiem mały pieniadz

bo ten głosnik jesli dobry znaczy sprawny ma o wiele wieksza wartosc (moze inaczej wartosciowosc uzytkową) niz wzmacniacz i moze byc troche szkoda tym bardziej ze w nieczestej wersji czarno białej

Edytowane przez erazm2

Może faktycznie wzmacniacz jest tym złym składnikiem, w sumie to planuje za jakiś czas zmienić na coś mocniejszego i o trochę innej barwie.

A co do cantonów to może po prostu nie wpasowują się w mój gust, jestem raczej nastawiony tylko w jednym kierunku, bardziej wpasowuje mi się coś "potężnego" niż kojącego ucho, tymbardziej, że typ muzyki to raczej rock, hiphop na cięższych bitach, tylko od czasu do czasu zawita u mnie jazz i klasyka

Edytowane przez adixon371

to nie tak ze do klasyki do 'klasyki' takie sa poprostu niezbedne ale wszystko dobrze czynią to tylko kwestia gustu

ale naprawde warto sprobowac jeszcze z czyms innym bo o krotkim basie i zwarte prezne to nie jest jakis szczegolny model do czegokolwiek wszystkie wysokie i bardzo wysokie modele kolumn tak grają to jest cos blizej wzorcowego grania i szkoda troche pozostawac w temacie tzw pukwawek i basów robionych przez refleks oraz grania typu car audio, z dosc niska rozdzielczoscia ktora moze sprawiac wraznie nie meczącej góry,  z czasem mozesz chciec sie rozwinać w inna strone i nie bym gardził takim gustem bo tez kiedys mialem ale z czasem uznałem jak daleki byłem

w kazdym, razie coz moge jesli graja jak graja nie przez cos popalonego powysychaneggo w zwrotnicy i Ci nie lezy .. coz przepraszam ze w bład wprowadziłem i naraziłem na koszta, niestety nic w tej kwestii juz nie poradze

jedyne co mozesz zrobic by wiedziec czy sa zepsute to isc do sklepu i posłuchac jakichs bardzo dobrych kolumn nie popularnych polecanych ale naprawde powaznych  jesli jest podobnie to wszystko  gra i moze nie bedzie tobie nigdy sie podobało bo ot takiego grania nie chcesz a jesli całkiem inaczej to rozjebane

ja na tego typ kolumnach nawalam wszystkim od dm po linkin przez jazz i cohena nie sa w ogole jako kolumy do czegos konkretnego i nikt nigdy nie powiedział ze kiepsko to gra wrecz przeciwnie ludzie sa wciaz w zdziwieniu  ze moze tak dobrze grac za tak małe pieniadze nawet do picioa wódy gdzie idzie łomot ?

Edytowane przez erazm2

moj zal Ci kasy za wysyłki ani trudu pakowania tego nie zwroci ale coz .. no przynajmniej juz wiesz czego nie chcesz

Edytowane przez erazm2

.

Edytowane przez erazm2

1 godzinę temu, adixon371 napisał:

Może faktycznie wzmacniacz jest tym złym składnikiem, w sumie to planuje za jakiś czas zmienić na coś mocniejszego i o trochę innej barwie.

A co do cantonów to może po prostu nie wpasowują się w mój gust, jestem raczej nastawiony tylko w jednym kierunku, bardziej wpasowuje mi się coś "potężnego" niż kojącego ucho, tymbardziej, że typ muzyki to raczej rock, hiphop na cięższych bitach, tylko od czasu do czasu zawita u mnie jazz i klasyka

Potężnie? Ze wzmakow Hegel H80, a kolumn Vienna Acoustics.

Pospieszyłeś się. 

Doskladaj. Najpierw na wzmacniacz.

no mozna i tak powiedziec bo w koncu poteznie to poteznie ? ale to tez moze poteznie tyle ze nigdy nie uzysklamy czegos chocby zblizonego do zawodow caraudio bo to calkiem inna 'potega'

Edytowane przez erazm2

ale wypadało by pozyczyc jakis wzmacniacz bo jak miałem cambridge a3i (wiem ze biedak) to był mdły do bolu i choc niby miał te jak patrze teraz 50w to grał bez masy ze hoho czy raczej fiu fiu a wczesniej miałem starenkiego pioneera sa3000 o niby tylko 40W ale w sinusie i klasie A i to było niebo a ziemia bez zadnego porównania,  przełaczalo sie wajche i juz samo jego uruchamianie miało taki dzwiek pradu ze ciary szly

jesli a5 choc wyzszy mocą ale pewnie tylko w głosnosci a nie wysterowaniu i zachowuje te samą bladosc .....hmm

Edytowane przez erazm2

3 godziny temu, erazm2 napisał:

no mozna i tak powiedziec bo w koncu poteznie to poteznie ? ale to tez moze poteznie tyle ze nigdy nie uzysklamy czegos chocby zblizonego do zawodow caraudio bo to calkiem inna 'potega'

Car audio to radyjka na bateryjki przy przytoczonym przeze mnie sprzęcie.

Gadasz od rzeczy. Zbastuj! To nie ten dział , madralo  .

Hifi nie jest dla ciebie. Po prostu. Nic o tym nie wiesz, żaden CA nie gra "blado".

Wszysko  .

jak dla mnie grał ekstermalnie blado a zwał jak zwał wrazenie było słabe nie bede szukał wymyslnych okreslen jak by to opisac

o tu znawca opisał pewnie lepiej ''Jeśli chodzi o charakterystykę brzmienia, to eksponuje rytm kosztem uboższej palety barw''

jak dla mnie to bardzo uboga zreszta rytmu tez jakos nie pokazał jak dla mnie to nic nie pokazał i strasznie mnie zawiodła marka cambridge choc zdawałem sobie sprawe ze mam biedaka wiec jej nie oskarzam o cokolwiek

Edytowane przez erazm2

13 minut temu, erazm2 napisał:

jak dla mnie grał ekstermalnie blado a zwał jak zwał wrazenie było słabe nie bede szukał wymyslnych okreslen jak by to opisac

o tu znawca opisał pewnie lepiej ''Jeśli chodzi o charakterystykę brzmienia, to eksponuje rytm kosztem uboższej palety barw''

jak dla mnie to bardszo uboga zreszta rytmu tez jakos nie pokazał jak dla mnie to nic nie pokazał i strasznie mnie zawiodła marka cambridge choc zdawałem sobie sprawe ze mam biedaka wiec jej nie oskarzam o nic

To się grubo mylisz. Gra wręcz przeciwnie. Nie będę z tobą dyskutował, dzieciak więcej. Adios .

no to hej

moze dla kogos gra wszystkim co najlepsze .. ja miałem dylemat i wstyd przy sprzedazy bo jak ktos wprzychodził posłuchac by odkupic to az przykro przedstawiac to jako cos 'audiofilskiego' ale sie w koncu i taki znalazł co mu lezało mnie w kazdym razie brała zenada przy właczaniu tego czegos

jesli audifile to to co cambridge a3 to nigdy nim byc nie chce i całe szcescie ze nie pretenduje ?

Edytowane przez erazm2

to moze powiedz co poprawiono w serii azur bo skoro azur gra o wiele lepiej dociazeniej i pełniej to niby czego nie brakowało 3ce ze tak słuszna niby była  ...zreszta czy to wazne kazden ma swoje wrazenia i tak byc powinno

Edytowane przez erazm2

jeszcze przepraszam, mowiłem i mialem a1 v3  nie a3  kupe lat mineło i zapamietałem tylko to 3 

Edytowane przez erazm2

Jesli chodzi o Tannoy M3 to je mam. Co prawda wymienilem wlasnie ze wgledu na brak basu, ale z nimi jest jeden problem, o ktorym pojawialy sie czasem informacje w internecie - sa trudne do ustawienia. Co prawda maja BR z przodu ale w moim przypadku wystarczylo odsunac je troche bardziej od sciany - ok 50cm wystarczylo, zeby sie pojawily nizsze tony, ktore z lekka zmiana kierunku naprawde poprawily te braki.

Jeszcze jedna poprawe uzyskalem obstawiajac je z tylu niewielkimi ale ciezkimi materacami, akurat bardziej na probe, bo wizualnie bylo to nie do zaakceptowania, ale dzwiek zrobil sie znacznie przyjemniejszy, mimo i tak juz fajnego brzmienia.

2 minuty temu, Biedronek napisał:

Jesli chodzi o Tannoy M3 to je mam. Co prawda wymienilem wlasnie ze wgledu na brak basu, ale z nimi jest jeden problem, o ktorym pojawialy sie czasem informacje w internecie - sa trudne do ustawienia. Co prawda maja BR z przodu ale w moim przypadku wystarczylo odsunac je troche bardziej od sciany - ok 50cm wystarczylo, zeby sie pojawily nizsze tony, ktore z lekka zmiana kierunku naprawde poprawily te braki.

Jeszcze jedna poprawe uzyskalem obstawiajac je z tylu niewielkimi ale ciezkimi materacami, akurat bardziej na probe, bo wizualnie bylo to nie do zaakceptowania, ale dzwiek zrobil sie znacznie przyjemniejszy, mimo i tak juz fajnego brzmienia.

Przy tym wzmacniaczu basu nie będzie 

• Pokaż nowe odpowiedzi