Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kondensatory 1-100nF ?

mmx

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

oczywiście, że mogę posłuchać, ale kilku różnych typów, które powiedzmy są uznane, że sie do tego nadają, nie kupię kilkudziesięciu (kilkuset) kondensatorów, różne typy, różne firmy, nikt chyba nie słuchał wszystkich, spośród wszystkich opinii da się wybrac kilka kondensatorów, które się u ludzi w różnych układach sprawdziły, to chyba normalne jest ?

np.: na www.elfa.se/pl jest kondensator SCR MKP 330uF - 278PLN + VAT

pozdrawiam,

Maciej Maciejewski (MMX)

witam,

dzięki, właśnie też byłem na ELFA i zauwazyłem że są małe wartości polipropylenowych WIMA, są tam też BC Components 1% i jakieś ICEL 1%, którego nie znam ze słyszenia

pozdrawiam,

MMX

Na tolerancję wartości bym nie patrzył. 5% w zupełności wystarczą jeśli dasz 1% rezystory metalizowane. Te kondensatory są i tak dokładniejsze, 5% to jest max odchyłka. Jak kupisz 10 lub 20 szt. to łatwiej i taniej będzie pewnie pomierzyć i wybrać kilka najbardziej zbliżonych wartoscią niż przepłacać za 1%, które i tak są dostepne w dużo mniejszym asortymencie (typ, producent). Mozna tez brać wartości o połowę mniejsze i składać z 2 kondensatorów z tej samej serii, to też powinno zmniejszyć rozrzut, lub od razu liczyć filtry przy takim założeniu (np. zamiast 68nF czy 33n brac 2x33 lub 2x15n równolegle by uzyskac 66 lub 30n).

zwróc uwagę na tolerancję, zwrotnice mają wpływ na faze i różnica w kanałach będzie zauważalna, w 5 rzędzie koniecznie minimum 1% w niższym można mniej dokładne, ja wygrzewam i mierze do tol 0.01, polipropyleny są najlepsze ale jeśli innych nie ma to inne polecane już przez kolegów

W trakcie usuwania konta.

z wlutowaniem też jest problemik i warto odprowadzać ciepło od koncówek to pojemnośc sie mało zmieni po podgrzaniu, jesli robisz już filtry aktywne to przy tej klasy sprzęcie warto na to zwrócić uwagę, ludzie na forum zastanawiają się nad takimi szczegółami jak przewody a w konstrukcji aktywnej jest duże pole do popisu i można uzyskać rewelacyjne parametry

co do kondensatorów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest też gdzieś wersja w pdf, ja mam ją na dysku

napisane w 1980 ale myślę, że warte przeczytania :)

L.

Ukryta Zawartość

ciekawe, m.in to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

dzięki za odpowiedzi, właściwie to dopiero się przymierzam żeby zrobić coś takiego, do tek pory każda moja konstrukcja zajmowała mi ok. 1.5 roku, także jeszcze trochę to potrwa :-), mam na myśli aktywne zwrotnice na AD823, AD826 (ten pewnie jako bufor przed końcówką bo ma 50mA), OP275 - takie mam układy akurat, końcówki mocy na LM3886 lub LM3875 (też takie mam akurat), regulacja głośności na DS1802 lub DS1666(takie mam :-) - chcę spróbować takiego rozwiązania, jeżeli ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie to prosze o rady,

co do tolerancji kondensatorów to chyba jednak skłaniałbym się ku jak najbardzie dokładnym czyli 1% - zwłaszcza właśnie w filtrach, które musza być symetryczne względem siebie (LP i HP) no i takie same dla obu kanałów,

pozdrawiam,

MMX

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.