Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na 6n13s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Zbudowałem ostatnio swój pierwszy wzmacniacz lampowy. Początkowo chodziło mi po głowie kupienie jakiegoś gotowego KITu do złożenia, ale jednak postanowiłem zrobić wszystko od zera. Schemat pochodzi z 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wzmacniacz zagrał od razu. Brzmi naprawdę w porządku. Mam tylko jeden problem. Chodzi o prądy spoczynkowe których nie da się ustawić dokładnie takich samych dla każdej z triod ze względu na zastosowanie dwóch potencjometrów dla napięć polaryzacji stopni końcowych. W jednej lampie różnice między prądami są niewielkie 3-4mA. W drugiej zaś chyba przez niedoskonałość w budowie lampy różnica ta wynosi kilkanaście mA. Czytałem, że można zastosować cztery potencjometry i ustawić prądy spoczynkowe oddzielnie dla każdej z triod. Moglibyście mi podpowiedzieć czy te zmiany które naskrobałem (na czerwono) są w porządku. Czy to tak by wyglądało??

51099204006_2a3f170494_b.jpg

51100011735_5bf19407c1_b.jpg

W zasilaczu dorzucam po prostu dodatkowe dwa potencjometry??

51099204011_78f6cb83a8_b.jpg

51099301012_8e1b1cdb6e_b.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Łukasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/155117-wzmacniacz-na-6n13s/

Możesz tak zrobić, jednak triody w każdej bańce są połączone równolegle i nie powinno być problemów ze zniekształceniami. Równoległe łączenie triod powoduje spadek impedancji i zniekształceń, co jest zjawiskiem korzystnym. Jak masz masz ochotę na komplikacje układu i równe pomiary prądów w poszczególnych triodach, to rozbuduj układ.

6N13S to bardzo dobre lampy, niestety coraz droższe i trudniej dostępne.

Edytowane przez Ricambi

Bardzo ładny montaż.

6n13s często mają duży rozrzut pomiędzy połówkami. Można je zamienić na dwie pojedyncze 6s19p. Jak sie juz nasłuchasz to 6n13s możesz zamienić na nieco mocniejsze (pojedyncze) 6s41s. Zmiany w układzie będą niewielkie, lecz potrzeba będzie więcej prądu do  żarzenia.

Edytowane przez jurek

Dzięki za odpowiedź.

Spróbuję dodać te dwa potencjometry w zasilaczu i przerobić płytkę stopnia mocy. Płytkę zasilacza i tak muszę przerobić bo jeden z rezystorów 0,68om 5W wrzuciłem między kondensatory a on się bardzo grzeje. Mam pytanie jeszcze do tych lamp 6N13S. One się bardzo mocno grzeją. Nie da się ich dotknąć nawet na ułamek sekundy. Czy to na pewno tak ma być? Sprawdzałem napięcie żarzenia jest w porządku blisko 6,3V.  

4 minuty temu, kojot92 napisał:

Mam pytanie jeszcze do tych lamp 6N13S. One się bardzo mocno grzeją.

Jakie jest napięcie na anodach i jaki prąd lamp jest ustawiony? Generalnie lampy mocy się bardzo grzeją i nie można ich dotykać. Taki urok lamp, są zupełnie nieenergooszczędne.

Wszystko w porządku, możesz poeksperymentować z mniejszym w granicach 30mA, przedłuży to życie lamp. Warto także pomyśleć o opóźnionym załączaniu napięcia anodowego.

Życzę dużo zadowolenia, jednak zbliża się lato i temperatura w pokoju może robić się coraz wyższa.

• 3 tygodnie później...

Hej.
Wprowadziłem zmiany we wzmacniaczu o których była mowa. Dodałem dwa potencjometry w zasilaczu i zmieniłem płytkę stopnia mocy. Co do regulacji prądów spoczynkowych myślałem, że to będzie działać w ten sposób, że jednym potencjometrem reguluję prąd w jednej połówce lampy a drugim w drugiej i to nie ma na siebie wpływu. Jednak się myliłem. Miałem tylko jeden miernik i skupiłem się na ustawieniu prądu w jednej połówce na ok. 40mA. nie patrząc co się dzieje na drugim rezystorze katodowym. Zorientowałem się, że coś jest nie tak jak zobaczyłem, że jeden z rezystorów w zasilaczu się dymi. Zanim wyłączyłem wzmacniacz zmierzyłem prąd w drugiej połówce a tam było już trochę ponad 180mA. Ostatecznie ogarnąłem jak to działa i teraz da się ustawić jednakowe prądy w każdej z połówek. Dla lampy chyba nic się nie stało.  Wzmacniacz gra bardzo dobrze.

51132947430_1e20fc28ac_h.jpg

51131160882_25aa57cb73_h.jpg

Zrobiłem też układ opóźnionego załączania napięcia anodowego.

51132611594_9922b218d9_h.jpg

We wzmacniaczu chce umieścić analogowe wskaźniki wysterowania, więc zrobiłem prosty układzik z tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

51132611634_2a8e29b97c_h.jpg

Zabieram się teraz zadrugi kanał. Chce to upchać do jednej obudowy.

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Witam.
Minęło trochę czasu, ale w końcu ukończyłem wzmacniacz. Trzy lata temu utknąłem na obudowie i wzmacniacz wylądował w szafie. Jakiś czas temu podjąłem decyzję, że go skończę no i się udało. Obudowę wykonałem z płyt aluminiowych, które zostały poanodowane na czarno oraz z dwóch paneli bocznych wykonanych z jakiegoś egzotycznego drewna. Wskaźniki wysterowania nie dają żadnej realnej informacji. Cieszą jedynie oko. Do zrobienia zostały kopułki na transformatory. Główne elementy to:
-transfotmatory zasilające Telto TSTL 120/T01
-transformatory głośnikowe Telto tg30
-lampy w stopniach sterujących 6SN7 Electro-Harmonix
-lampy w stopniach końcowych 6N13S (w jednym kanale 6N5S)

Wykonałem pomiar mocy na wyjściu wzmacniacza i otrzymałem jedynie 5W na kanał przy obciążeniu 8om, gdzie w założeniu miało być 15-18W. Zastanawiam się skąd taka różnica czy robię coś nie tak przy pomiarze czy to kwestia czegoś innego. Na wejście podaje sygnał sinusoidalny o częstotliwości 1kHz (0.6V RMS). Na wyjściu obcina mi sinusoidę przy około 6.3V co doje 5W. Zwiększenie napięcia na wejściu (1V, 1.5V, 2V) nic nie zmienia. Pomiar robię z odpiętym sprzężeniem zwrotnym. Sprawdziłem poprawność połączeń jest ok, napięcia też się zgadzają. Sam nie wiem gdzie jest problem. Dodam jedynie, że wzmacniacz nie gra cicho. Głośność jest zadowalająca.                 

53997683090_534780d877_k.jpg

53997494838_109dc740a9_k.jpg

53997257836_5aee690d2a_k.jpg

53997494743_d81d048373_k.jpg

53996363912_7cbea23bae_k.jpg

53997494563_1c2411deab_k.jpg

53997574919_f4ef98fb3e_k.jpg

53997574904_c810d2925c_k.jpg

53996363802_786cc0a330_k.jpg

53997574674_4219fe68e9_k.jpg

53997494438_425ceabea5_k.jpg

53997494423_666ba0b788_k.jpg

53997257446_31aee15608_k.jpg

Sygnał z gniazd wejściowych idzie na potencjometr a przewód masy na plytkę .Przewod masy z gniazd wejściowych  też powinien iść na potenjometr i dalej na plytkę

Wykonanie (szczególnie wnętrza) piękne, szacun!

Natomiast szkoda, że nie sprawdziłeś opinii o tym projekcie, jest to jeden, wielki lampowy bubel, poczytaj 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , nie wiem czy były do tego PCB w ofercie AVT, a jeżeli tak, to wycofano ofertę b. szybko.

W cytowanym wątku pisze użytkownik @Piotr, aktualnie właściciel firmy Haiku-Audio, ma dużą wiedzę merytoryczną i jest muzykiem, co rekomenduje jego słuch "audiofilski".

W dniu 6.04.2021 o 21:56, jurek napisał:

6n13s często mają duży rozrzut pomiędzy połówkami. Można je zamienić na dwie pojedyncze 6s19p.

Szkoda, że ta wiedza nie jest rozpowszechniona wśród DIY budowniczych, płacą krocie za 6n13s, podczas gdy za "grosze" można kupić "karton" 6n19s (szczególnie na Ebay, z Ukrainy), łatwo dobrać je w pary i cieszyć się "triodowym brzmieniem".

Na dodatek jedna 6n13s to 2,5A żarzenia, a dwie 6n19s to 2A, tyle oszczędzamy na zasilaczu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez namor

Witam.

Dzięki za komentarze. Oczywiście widziałem, że są skrajne opinie o tym wzmacniaczu, ale postanowiłem że go zrobię. Negatywne opinie dotyczą raczej samej koncepcji wzmacniacza. Wygląda on nieciekawie na papierze, ale osoby które go zrobiły zachwalały jego brzmienie i ja muszę to potwierdzić. Wzmacniacz gra naprawdę dobrze. Barwa neutralna, panuję równowaga tonalna. Ani góra, ani dół nie wybiega przed szereg. Słychać dużo szczegółów, dobra dynamika, przestrzeń. Bardzo dobrze słyszalna stereofonia. Jedynie na co mogę narzekać to na coraz słabszą dostępność lamp 6N13S, a co za tym idzie ich wysoką cenę. Jak się już nasłucham wzmacniacza to nie wykluczam wprowadzenia zmian opisanych w internecie. Będzie można ocenić czy coś się zmieniło.      

• 1 miesiąc później...

@kojot92 Gratuluję 💪 jeszcze tylko dekielki lub najlepiej  osłony kupić na te transformatory bo toroidy nie ciekawie wyglądają . I będzie bardzo dobrze wyglądał - subiektywnie. 

U Ogonowskiego kupisz i dekielki i osłony. 

Edytowane przez TomKordas
  • 4 miesiące później...

Witam.
Nie dawało mi spokoju, czemu nie mogę osiągnąć założonej mocy na wyjściu, więc postanowiłem, że przebuduję wzmacniacz. Posiłkowałem się tym wątkiem

Ukryta Zawartość

Zmieniłem całkowicie przedwzmacniacz i stopień sterujący. Stopień końcowy pozostał bez zmian. Przyniosło to efekty bo teraz wzmacniacz osiąga na wyjściu moc 16W (11,3V RMS) na kanał przy obciążeniu 8om, a nie jak wtedy 5W. Podczas odsłuchu od razu zauważyłem różnicę, bo nie musiałem aż tak odkręcać gałki głośności, a i basu pojawiło się więcej.  

54386862706_d7dd40bf25_k.jpg          

Przez okres zimowy zrobiłem także kolumny bo miałem jedynie jakieś stare Tonsile. Początkowo rozglądałem się za gotowymi kolumnami, a w szczególności marki Klipsch, aż natrafiłem na projekty Troelsa Gravesena  i zadecydowałem, że spróbuje zrobić samemu kolumny głośnikowe. Padło na Discovery 861. Wykonałem je z MDFu. Okleina to fornir naturalny, orzech amerykański klejony na gorąco. Było trochę z tym zabawy, ale się udało. Wzmacniacz bez problemu daje radę z tymi kolumnami.

54387090233_409707d114_k.jpg

54385979812_416e65edd5_k.jpg

54385979797_f50d70b320_k.jpg

54387090183_b9b726c3cb_k.jpg

54387234215_d256352c01_k.jpg

54387234220_bde40d95dc_k.jpg

54386862681_bdf342b659_k.jpg  

Ukryta Zawartość

Gratulacje. Super to wygląda.
Próbowałeś innych lamp mocy w tym wzmacniaczu np. 6AS7, 6080...?
Niedawno odpaliłem monobloki PSE na 6N13S.
Gra świetnie i tak myślę co byłoby z innymi lampami.f86833c64086eb4a3ba7194fdcd79d44.jpg

4 godziny temu, _mucha_ napisał:

Gratulacje. Super to wygląda.
Próbowałeś innych lamp mocy w tym wzmacniaczu np. 6AS7, 6080...?
Niedawno odpaliłem monobloki PSE na 6N13S.
Gra świetnie i tak myślę co byłoby z innymi lampami.

Jak na razie wzmacniacz grał jedynie z lampami 6N13S, ale już nie raz przeglądałem aukcje z 6080, więc na pewno przyjdzie taki dzień, że włożę do niego te lampy.

@kojot92 Zmień ustawienie cewek w zwrotnicy, nie powinny być w jednej płaszczyźnie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  masz dokładny opis i pomiary. Wzmacniacz i kolumny bardzo ładne. Napisz jak te paczki grają z tym wzmacniaczem.

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Ricambi napisał:

Zmień ustawienie cewek w zwrotnicy, nie powinny być w jednej płaszczyźnie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  masz dokładny opis i pomiary.

Dzięki, nie znałem tego zagadnienia. Na pewno przyjże się temu bliżej i może podziałam coś z tymi zwrotnicami.

14 godzin temu, Ricambi napisał:

Wzmacniacz i kolumny bardzo ładne. Napisz jak te paczki grają z tym wzmacniaczem.

Bałem się że te 15W to będzie mało, żeby wysterować te kolumny, ale się myliłem. Wzmacniacz bez problemu daję radę. Wydaję się że panuje równowaga tonalna, choć przy cichszym słuchaniu brakuję trochę basu. Trzeba wzmacniacz trochę odkręcić, żeby basu pojawiło się więcej. Góra szczegółowa, ale nie natarczywa. Dobra dynamika i fajnie słyszalna stereofonia. Ogólnie bardzo dobrze gra ten zestaw.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kojot92