Skocz do zawartości
IGNORED

1.Małe monitory DIY 2.sklepy w holandii

e-can

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam zbudować małe monitorki do pokoju 10m^2...mam podłogowe ale troszku za duże na ten pokój. Najchętniej kopię fabrycznych, dużo dobrego słuszałem o Audiowave 141. W związku z tym poszkukuje schematu zwrotnicy i parametów jej elementów, wew. wymiary obudowy i rury oraz modele głośników.. choć na oko, to są tam Seas'y KT19F i M 14 NP lub W 140 NP. Nie wymagam nisko schodzącego basu... przede wszystkim dobre stereo ;) ..scena (o ile mi się zmieści w pokoju ;)... i czysta, neutralna średnica. Podobno te AW 141 potrafią stworzyć ładną scene. Nie wykluczam użycie lepszych przetworników np. KT 27F z W 11 AL lub W 14 AL, lecz nie znam/widziałem gotowego projektu z tymi przetwornikami. Brak wiedzy oraz czasu na projektowanie, strojenie itp. Jeśli istnieją jakieś inne monitorki lepsze od AW 141, które można bez problemu skopiować (dostepność przetworników) to poproszę, oczywiście w tym samym budżecie.Może jakieś połączenie Seas'a i Vify, ale muszą istnieć fabryczne takie kolumny, co by łatwo było je sklonować ;) 2. Pytanie z innej beczki...poproszę o jakiś link z cenami glośników w holandii. Mówicie, że są dużo tańsze ale te sklepy, które znalalazłem krzyczą prawie tyle samo co germania. Dziękuje z góry za odp.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zobacz też wątek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Zamierzam zbudować małe monitorki do pokoju 10m^2...mam podłogowe ale troszku za duże na ten pokój. Najchętniej kopię fabrycznych>>

może coś takiego ?

[obrazekLUKASZ-260049_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z małych mini - monitorków znalazłem jeszcze takie

[obrazekLUKASZ-260054_1.jpg] [obrazekLUKASZ-260054_2.jpg] [obrazekLUKASZ-260054_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1087-100009863 1170264398_thumb.jpg

post-1087-100009864 1170264396_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

witam...

na sonus faber minima czyli morel mdt-33 + excell w11cy-001 (na które właśnie czekam)...oczywiście nie wytrzymałem i morele podłączyłem do 'starych' kolumn...tylko troche nie tak półka w stosunku do midwoofer'a ;)...udało mi się zestroić zwrotnice jak najlepiej się da i gra całkiem całkiem...tylko ten woofer wszystko psuje ;).....w przyszłym tygoniu mają dojść te excelle...do konca września zamierzam je skończyć, fornir położyć itd...i jeszcze tego power follower'a obudować...heh roboty w czorta..trza zrobić póki wakacje ;)...chętnie potem porównam z innymi monitorkami zwłaszcza na revelatorach SS.

pzdr.

• 4 tygodnie później...

...powoli sklecam obudowy nr1 tzn kopia w11xt by troesl gravesen, no ale u mnie morel a nie vifa. wiec trza zwrotke od nowa robic...w najblizyszm czasie pomierze glosniki w komorze bezechowej...posciagam ch-tyki, zaprojektuje sie zwrotke i potem pomierzy juz w obudowach...jak skoncze zamieszcze skoczony projekt...a potem obudowy nr2 tj. klony tych sonus faber minima...zobacze w ktorych lepiej gra...poki co w obudowie nr1 jest super..pokoj mam 8,5m2 i basu jest az nad to!!...a srodek kolumn wypchalem calkowicie watolina :)).zwrotke jeszcze trza dopracowac i pomierzyc..bo na sluch to mozna komara lapac ;)....najlepszy to jest szczekajacy pies w amuse to death, na samym poczatku plyty...szczeka dokladnie po prawej stronie..slychac jak ucieka za sluchacza :)))

pzdr.

Ukryta Zawartość

post-6338-100002297 1170276244_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kumpel slyszal cos takiego jak Gamut L3. podobno rewelka.

Spotkaliscie sie moze ze schematem zwrotki, w ogole klonem tego glosnika?

Byl test w audio video:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

post-3079-100002290 1170276253_thumb.jpg

post-3079-100002291 1170276252_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

WITAM

Przepraszam, ze tutaj pisze ale nie chce zakładać nowego wątku. PILNIE SPRZEDAM te glosniczki, od roku czasu stoja w szafie....nigdy nie mialem czasu skonczyc wszystkiego, caly czas bylem poza domem (studia).. a teraz potrzebny nagły przypływ gotowki :( Glosniki sa pratkycznie nowe i nie uzywane, graly w sumie moze ze 150-200h. Dorzucam obudowy juz zlozone wg projektu troesla gravesena pod te excele i vify (oczywiscie u mnie sa morele), oraz dorzucam pociete plyty mdf na obudowy SONUS FABER MINIMA,ktore to docelowo chcialem sklonowac. No ale brak czasu na zabawe :( Wiec MOREL MDT-33 2szt oczywiscie parowane oraz EXCEL W11CY-001. Cena jaka mnie satyfakcjonuje to 1100zl (do malej negocjacji, jesli szybko znajdzie sie kupiec). Glosniki zakupilem osobiście u Rolpha w Holandi. Oczywiscie mam rachunki. Kontakt ze mna 880 288 233 lub [email protected] Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.