Skocz do zawartości
IGNORED

(nie tylko) Do Szczeciniaków - słuchawki AKG, prośba

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Przymierzam się do kupna słuchawek wokółusznych. Jako, że do tej pory nie miałem potrzeby korzystać z tej formy odsłuchu, temat był mi całkowicie nieznany. Po zapoznaniu się z podstawowymi zagadnieniami, przeczytałem kilka „niezależnych” recenzji/opinii na temat słuchawek będących w zaplanowanym budżecie. Niestety podobnie jak w przypadku stacjonarnego sprzętu stereo – nie ma jednej szkoły, a każde rozwiązanie ma swoich przeciwników i zwolenników. Mając na uwadze swoje doświadczenia w kompletowaniu sprzętu stacjonarnego postanowiłem skrócić drogę przez mękę (czytanie wzajemnie wykluczających się opinii) i po wstępnym rozpoznaniu wziąć się za poszukiwania swojego brzmienia. Z pośród wielu producentów moją uwagę przykuły słuchawki AKG i to im poświęciłem najwięcej czasu czytając na ich temat co się da. Pierwotnie padło na popularne K240 MKII, które cieszą się bardzo dobrymi opiniami wśród kupujących (źródło Google i Ceneo) ale niestety fora internetowe nie odzwierciedlają tego entuzjazmu. Tak od K240MK II przez K271 MKII skończyłem swoje rozważania na K701 i K702.

Mam teraz dylemat finansowo konstrukcyjny. K240 MK II odrzuciłem. Poważanie zastanawiam się nad 271 ale gdybym miał okazję posłuchać 701 lub 702 i przypadłyby mi do gustu to byłbym w stanie wysupłać te kilka groszy więcej. Problem w tym, że żeby trafnie ocenić co mi się podoba należałoby odsłuchu dokonać na spokojnie w domu na własnym sprzęcie.

W tym momencie dochodzę do sedna mojego posta:

Czy wśród Szczecińskich forumowiczów znajdują się osoby, które posiadają słuchawki AKG (nie koniecznie wymienione wyżej) i zechciałby użyczyć ich na dzień lub dwa na test? Forma i zasady wypożyczenia do ustalenia.

Poniżej kilka konkretnych informacji uzupełniających:

- sprzęt ma służyć do wieczornych, domowych odsłuchów amplitunera stereo Yamaha R-N602. Na tą chwilę nie przewiduję kupna wzmacniacza słuchawkowego i nie o tym jest ten post. Jeśli uznam, że wszystkie sprawdzone przeze mnie słuchawki nie brzmią jak trzeba rozszerzę poszukiwania o stosowany wzmacniacz. Być może należę do grupy słuchaczy dla których amplituner będzie zadowalający.

- z uwagi na szerszą scenę celowałbym w słuchawki półotwarte ale czytałem, że 271ki mimo zamkniętych komór potrafią grać przyzwoicie, a w tym przypadku zwiększona izolacja jest dla mnie atutem ponieważ wieczory spędzam z żoną i nie chciałbym jej przeszkadzać.

- szukam sprzętu raczej neutralnego i/lub naturalnego niż koloryzującego, któreś z pasm.

- lubię rozkładać muzykę na czynniki, śledzić instrumenty, wyłapywać detale – niuanse typu ślizg palca po strunie czy oddech wokalisty

- słucham głównie muzyki gitarowej w różnych wydaniach – blues, rock, metal. Dodatkowo soul lub R&B.

- budżet raczej mniejszy niż większy tzn. 300-500zł. W uzasadnionym przypadku max 750zł.

- nowe lub używane

Jestem otwarty na Wasz uwagi i propozycje od innych producentów – jedno jest pewne – w tej chwili nie przewiduje zakupu wzmacniacza słuchawkowego. Jeśli po kilu odsłuchach SAM uznam, że tak się nie da lub na moim sprzęcie nie słyszę różnicy w brzmieniu między słuchawkami za 250 a 750 zł wtedy podejdę do tematu raz jeszcze.  Chodzi mi właśnie o to, że chciałbym samemu móc wysnuć wnioski. Niestety nie mając słuchawek do porównań mogę opierać się tylko na opiniach innych co w przypadku sprzętu audio nie jest miarodajne.

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

• 5 miesięcy później...

Czy koniecznie muszą być słuchawki AKG?

Jeśli - nie(mam kilka par innych firm w rozsądnych cenach).

Jeśli gotowy Jesteś wyjechać na wieś pod Szczecinem.

Jeśli zaryzykujesz poczuć smak mojej kawy i zdzierżysz ciekawość moich kotów:

zapraszam do kontaktu na priw

PS

Zapomniałem! Mam u wnuka AKG 514, mogę spróbować je odzyskać.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Cześć.

Dziękuję za propozycje ale temat jest już nie aktualny. Z uwagi na brak odzewu ze strony Forumowiczów dokonałem zakupu w sklepie internetowym. Wrzuciłem do koszyka AKG K702 i Philips Fidelio X2 (jakaś resztka ze starej dystrybucji ale produkt w pełni nowy). Oba sprzęty osłuchałem w domu i wybrałem… philipsy. Na wspomnianym w pierwszym poście amplitunerze, po odjęciu basu i lekkim podkręceniu średnich na ampli uzyskałem dźwięk który mnie bardzo usatysfakcjonował. Nie chce tu wchodzić w szczegóły ale jeśli ktoś będzie ciekawy to chętnie opisze spostrzeżenia z porównania. 

W tej chwili mam sporo spraw na głowie ale nie wykluczam ze w przyszłości odezwę się do Ciebie na jakiś odsłuch. Może nawet dojdzie do jakiejś transakcji.

Pozdrawiam. 

Jedyną możliwą transakcją podczas ewentualnego spotkania może być "transakcja" wymiany informacji o naszych odczuciach dotyczących słuchanej muzyki i wykorzystanego sprzętu. 🙂

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

W dniu 5.10.2021 o 08:40, piramidon napisał:

mam kilka par innych firm w rozsądnych cenach

Pisząc o transakcji myślałem o odkupieniu którejś ze wspomnianych par słuchawek, ale chętnie posłucham kogoś z większym doświadczeniem. Sam od niedawna przesiadłem się na słuchawki. Trochę z przymusu 😉 po narodzeniu dziecka. Póki co koncentruje się na nowym brzmieniu znanych mi utworów ale wiem, że za jakiś czas zacznę eksperymenty z innymi słuchawkami. 

Skoro masz w posiadaniu kilka par słuchawek to zakładam, że do wykorzystania ich pełnego potencjału korzystasz z dedykowanych wzmacniaczy? Chętnie posłuchałbym jakie są Twoje doświadczenia w tym aspekcie. Samego sprzętu też bym chętnie posłuchał.

No chłopie!

6 godzin temu, Stary Grzyb napisał:

Trochę z przymusu 😉 po narodzeniu dziecka.

Z nas dwóch stary grzyb - to ja- dziadek maturzysty...sorry studenta!  Ale mam m in. młodych(ok czterdzieści lat) bliskich znajomych , spotykamy się co tydzień w saunie. Raz nawet(gdy nie mieli z kim zostawić ), przyprowadzili  dwuipółletnie dziecię na zmianę się saunując.

Od czasu do czasu młody wpada do mnie posłuchać głośnej muzyki, bo warunki w jego domu nie pozwalają.

Mam pokój odsłuchowy, ale polubiłem słuchawki( mam też te Philipsy X2HD).

Resztę dogadamy na privie.

Hej. 

W dniu 30.04.2021 o 13:28, Stary Grzyb napisał:

K240 MK II odrzuciłem

I słusznie. Mam te słuchawki na swoim stanie i powiem szczerze, że bez korekcji są bardzo bardzo przeciętne. Bas jest w nich szczątkowy, a średnica z kolei jest natarczywa zbyt mocno wysunięta na tle pozostałych podzakresów. Tony wysokie są mało klarowne - są bo są. Ta dominująca średnica wpływa bardzo negatywnie na scenę dźwięku, która jest płaska jak kuchenny blat - wrażenie z jakim mogę to porównać to odsłuch zestawu głośnikowego w łazience. Sytuację tą można uratować poprzez korekcję tych słuchawek na zasadzie wygenerowania filtru odpowiedzi impulsowej (convolver z obsługą plików IR jakie generuje REW - mam zbudowany w tym celu ustrój pomiarowy, służący do pomiaru słuchawek na bazie mikrofonu Umik-1 i wykonanego DIY sztucznego ucha w którym kotwiczę w.w mikrofon). Filtr ten aplikujesz np. do eualizera APO albo do foobara2000 - finalny krok w przypadku tych słuchawek to krzywa Fletchera Munsona za pośrednictwem np. Fabfiltera PRO-Q2, która wrzucasz do foobara2000 czy APO jako ostatni element cyfrowego toru audio. Po tych krokach różnica w brzmieniu jest kolosalna nawet dla laika. Dźwięk się wyrównał i uczłowieczył - można posłuchać ale z pewnymi ograniczeniami, zwłaszcza mocowymi. 

W dniu 30.04.2021 o 13:28, Stary Grzyb napisał:

skończyłem swoje rozważania na K701 i K702.

Na stanie też mam Q701, którym poświęciłem tyle samo uwagi w kwestii korekcji cyfrowej co w przypadku K240 MKII. W ich przypadku wykonałem też bas-port moda, który dodaje kilka dB w zakresie niskiego basu nie pogarszając w żaden sposób walorów sonicznych tych słuchawek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przed tymi zabiegami Q701 (K701, K702, K712 są konstrukcyjnie bardzo podobne, sonicznie również) grały dźwiękiem spokojnym z pastelową średnicą. Bas w nich był wycofany ale w swej fakturze fantastyczny. Ogólnie przekaz był na wysokim poziomie ale ten plastikowy nalot na średnicy pasował do tych słuchawek jak wół do karety. Od produktu tej klasy należy wymagać przejżystego i niepodbarwionego dźwięku, oddającego 1/1 to co przyszło z końcówki. Po wykonanej korekcji cyfrowej i bas-port modzie słuchawki te stanowią dla mnie (ocena subiektywna) wzorzec w zakresie symetri dźwięku z piekielnie szybkim i konturowym basem. Średnica jest zwiewna lekka i absolutnie naturalna - wokale są czytelne, lekkie i finezyjne... po prostu naturalne. Tony wysokie są chirurgiczne... W stockowej wersji Q701 były wycofane i w mojej opinii stanowiły najsłabszy punkt tych słuchawek. Moje opinie na temat Q701 (po korektach) formułuję w oparciu o odsłuchy Denonów AH-D5000 oraz Staxów Labda Pro (również po analogicznej korekcji cyfrowej, a w przypadku AH-D5000 dodatkowo też dynamat "Marks Mod" dedykowany do Sony MDR R10), które w pewnych momentach górują nad Q701. Całościowo jednak są od Q701 słabsze. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawel83ck