Skocz do zawartości
IGNORED

MORIAH WOODS - cegiełka do wydania (trzeciej) płyty CD

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy, rzadko mnie coś tak bardzo porusza, by o tym napisać - a stało się po odkryciu TEJ muzyki.

To coś z pogranicza dark-folk i mrocznej piosenki poetyckiej. Artystka przyjechała do Polski z USA (miejsca urodzenia), od 5 lat mieszka w Puławach. Z jednej strony sięga po tradycyjne dla rocka instrumenty, ale wydobywa (też z siebie) najwyższe poziom emocjonalności. To najlepszy tego przykład:

Dla kolekcjonerów i miłośników muzyki na płytach - wydane zostały dwie (są też dostępne w Spotify):

OLD BOY (2019 r.) oraz THE ROAD TO SOME STRANGE FOREST (2016 r.)

Sam nie wiem, która jest lepsza. Tą ciekawszą zawsze wydaje się ta, którą wybiorę posłuchać. A tak się zaczyna nowsza płyta, ten początek mnie uzależnia...

Oczywiście mam swoje egzemplarze tych płyt (z autografem). A rzecz jest dodatkowo aktualna, gdyż w przygotowaniu jest trzecie wydawnictwo. Niezależnym, niszowym wykonawcom nie jest łatwo sfinansować wydanie płyty, a w tym wypadku wielką stratą by było, gdyby nowy materiał nie został zarejestrowany. Albo obecne trudności sprawiły w przyszłości, że pomysł fizycznego nośnika by został odrzucony.

Możesz mieć swój udział, by do tego nie dopuścić. Trwa ZBIÓRKA, dzięki której narodzi się trzeci krążek: "Humanhood" - to link do niej, kliknij:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można wpłacić dowolną kwotę - nawet 1 zł. Albo jeśli podoba się muzyka, wspomóc zamówieniem CD (wydanych już, okładki albumów poniżej - cena 30 zł / 35 zł) pisząc na ten e-mail:

[email protected]

2054751658_MoriahWoodsCD.thumb.jpg.f923a9a7f96c14e45b22c8d6ebd787e8.jpg

Na koniec wypada mi dodać, że nie piszę interesownie. Po prostu uważam, że to wyjątkowa muzyka i chciałbym... by było jej więcej.

DOŁĄCZ ZE SWOIM WSPARCIEM - JEŚLI MYŚLISZ PODOBNIE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Śpiewanie o życiu, jakie jest - nie będzie tak wesołe jak piosenki mające "sprzedać" dobry nastrój.

Człowiek odważnie mówiący o trudnościach, zazwyczaj ma je już za sobą. To jest... pozytywne.

Mnie ta muzyka kojarzy się z tym, co nagrywa JOHN PORTER. Jego kobieca wersja.

Też on przyjezdny...

Albo KEV FOX, który odmienił oblicze innego polskiego artysty.

CZESŁAW MOZIL też zawstydził nasz rynek - zdobywając przy tym dużą popularność.

MORIAH WOODS z w/w wymienionym daje nam lekcję, że w kompozycjach można nurzać się głębiej.

Ale... trzeba mieć NIESAMOWITY i ORYGINALNY głos. 

* * *

Progi bonusów ustaliła artystka. W sumie mogę zaproponować też swój: wpłacający 50 zł ma indywidualną sesję, gdzie omawiane płyty może posłuchać na sprzęcie o hi-endowej jakości. Co oznacza... prywatny koncert...

Jeden z progów zbiórki daje taki przywilej, ale z płyty można bisować dowolną liczbę razy - więc moja propozycja ma nawet pewną przewagę :-))

• 2 tygodnie później...

Przy okazji tej "zrzutki" potwierdzają się doniesienia słyszane tu i tam od niezależnych artystów, że zamierzając wydać płytę CD trzeba przeznaczyć najmniej 15 000 zł.

Czyli chcąc wydawać 1 płytę CD rocznie, trzeba miesięcznie odłożyć - 1250 zł (15 000 zł : 12 miesięcy). W skrócie można powiedzieć, powiększyć odpis o dodatkowy ZUS.

Chyba nie ma wątpliwości, że gdy nakład CD takiego artysty się wyczerpie, nigdy nie będzie wznowienia.

Niezłe. Będę musiał pościągać. Pierwsze skojarzenia to PH Harvey (muzyka) i Florence + The Machine (wokal).

Edytowane przez vh