Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokosc kolumn a brzmienie

pawjer

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupic kolumny podlogowe o wysokosci 85cm (Tannoy Fusion 3) i zastanawiam sie jaki uklad akustyczny uzyskam w ten sposob.

Pytam dlatego ze w wielu artykulach jest napisane ze glosnik wysokotonowy powinien byc na wysokosci uszu (mniej wiecej). Obecne moje B&W DM301 z podstawkami 70 cm zapewniaja mi taki uklad i rzeczywiscie przestrzen dzwieku jest bardzo dobra.

Uzywam jak najbardziej standardowych mebli (tu kanapa) i zastanawiam sie czy jak docelowo, w nowych kolumnach, glosnik wysokotonowy bedzie okolo 10-15 cm nizej, czy duzo to zmieni?

Bardzo prosze o opinie bo nie chcialbym abym byl zawiedziony ewentualnym zakupem z wrecz mechanicznego powodu :-)

Pozdrawiam Wszystkich,

Pawel

https://www.audiostereo.pl/topic/15543-wysokosc-kolumn-a-brzmienie/

Z moich skromnych doświadzeń wynika, że lepiej za nisko, niż za wysoko. Mam wrażenie, że scena lubi być bardziej głęboka przy niskim ustawieniu kolumn. Niskość możesz zresztą równoważyć pochylając kolumnę do tyłu za pomocą stożków o regulowanej wysokości.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Zbyt niskie położenie tweetera, to jeszcze żaden problem. Można kolumny postawić na czymś i z głowy.

Ale co można zrobić, jeżeli tweeter jest zbyt wysoko. Obniżyć kolumn się nie da.

Janusz z Torunia

Po pierwsze nie bierz do siebie wszystkiego co wyczytasz w "mądrych" gazetach. Prościej będzie zmieniać wysokość uszu i na bieżąco oceniać jaki "układ" najbardziej Ci odpowiada. Ja mam kolumny zbudowane na revelatorach Scan Speaka i właśnie "układ" osi przelatującej metr nad głową jest idealny. Kopułka jest 10-15cm wyżej od uszu a dodatkowo przednia ścianka kolumny odchylona do tyłu. Według gazety jest wszystko do bani, ale według wykresu charakterystyki zespołu głośnikowego i moich własnych doświadczeń, właśnie taki "układ" zapewnia "to co tygrysy lubią najbardziej". Także gazety gazetami, ale przed wydaniem bez sensu paru setek warto "ruszyć głową". Z drugiej strony "Cokoły granitowe na kolcach regulowanych pod nóżki sofy" to całkiem niezły pomysł ;-)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

> parantulla

Wbrew temu, co ewentualnie mogło się wydawać po moim wpisie, ja wcale się nie przejmuję tym, co piszą w "mądrych" gazetach. U siebie też mam tweeter powyżej uszu, ale wcale mi to nie przeszkadza.

Toteż nie napisałem: "co zrobić, jeżeli tweeter jest POWYŻEJ USZU", tylko: "... jeżeli jest ZBYT WYSOKO". A to nie to samo.

Jeżeli ktoś ma głośnik wysokotonowy powyżej uszu i mu to PRZESZKADZA, to wtedy ma problem. Stawianie sofy, fotela, czy czego tam jeszcze, na podwyższeniu, to jest chyba raczej żart, a nie pomysł do faktycznego zastosowania.

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.