Skocz do zawartości
IGNORED

MF A5 - jakie głośniki i kable ?

sigma

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zmierzyć się z zakupem kompletu Musical Fidelity A5 (wzmak+CD)Proszę o sugestie na temat kabli sygnałowych i głośnikowych oraz kolumienek w cenie około 10 000,- Rozważałem ProAc Responce D2.5 i Audio Physic Tempo.

https://www.audiostereo.pl/topic/15554-mf-a5-jakie-g%C5%82o%C5%9Bniki-i-kable/

Sluchalem A5 z B&W 705 i gralo calkiem dobrze, ale masz do wydania wiecej pieniedzy wiec moje typy to: JMLab (np Electra 906 lub tez, jezeli Twoj budzet wytrzyma to Electra 926), Zoller Imagination, B&W Nautilus 804. Generalnie Musical to bardzo fajny piec ale potrzebuje raczej szybkich i analitycznych glosnikow i takiegoz okablowania. Co do okablowania to najpierw wybierz glosniki a potem sam stwierdzisz czego Ci w dzwieku brakuje a czego jest za duzo i to skorygujesz kablami.

pzdr.

W przypadku MF o bardzo określonym charakterze tylko trochę można poprawić kablami - podstawa to dobrze dobrane kolumny i... nieoniecznie źródłoo z tej samej stajni. Generalnie pozostaje zgodzić się z kierunkiem zaproponowanym przez enzo.

Kup wzmacniacz, natomiast odtwarzacza poszukaj gdzie indziej. Po pierwsze transport w A5 jest, nie boję się tego powiedzieć, bublem. Wysuwa się głośniej i telepie bardziej niż w wielu odtwarzaczach dvd za 500 PLN, szczytanie TOCa trwa małą wieczność, z dostępem do ścieżek jest nielepiej a czasami uda Ci się go zawieśić całkiem, co wymaga resetowania odtwarzacza przyciskiem POWER. Jeśli chodzi o brzmienie jest niewiele lepszy niż moja czteroletnia A3ka /owszem, są różnice, ale to nie jest jakaś przepaść/.

Wzmacniacz A5 rządzi. Polecam z czystym sumieniem pod każdym względem.

Nie znam brzmienia zestawu, słyszałem tylko integrę w połączen iu z moim A3.2 CD, całość grała z VA Mozart. Przedewszystkim integra to już inne brzmienie niż starze A3 i A3.2. Wciąż okrągłe ale jużnie takie ciepłe, A5 gra jaśniej i zmierza wyraźniej w stronęneutralności , w stosunku do starszych braci. Ma też sporego kopa - 250W/8Ohm. Myślęwięc , że w kwesti doboru kolumn pole do popisu jest znczanie szersze niżw przypadku starszych zestwaień.

Jakie kable, to będzie zależało od tego jakie kolumny ostatecznie dobierzesz. VA w tym przypadku już można rozpatrywać, Proac jest jak najbardziej dobrym typem. Generalnie uwaąlbym z całkeim jasnymi kolumnami, ponieważw tym zrestawieniu może sie okazaćże nie jest dobrze. Polecam także kolummny Sound&Line - Guardian na scanie 9700 - to chyba coś ok 8-9yś zł lub Pretorian 12-13tyś zł. Warto posłuchać, o tych kolumnach jest na forum trochę. Ten wzma kma power, to się b. przyda przy napędzaniu scanów.

Rozważyłbym jeszcze jedną opcję, może dołożć trochę do wzmaka i zamiast A5 nabyć Krell 400xi to dużo wyższa klasa brzmienia, nie będzie okrągło , ale za to znacznie więcej mięska jeszcze lepsza dynamika, rozdzielczość itd. Do tego jakieś równe świeżo grajace CD i np Guardiany, zestaw jak się patrzy. POzdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.