Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA1080/Yamaha AX596 - pomocy

konradwo

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o pomoc w wyborze sprzętu.

Nie jestem obeznany w uadio tak, jak większość użytkowników więc proszę o wyrozumiałość.

Chcę kupić wzmaka stereo, który:

1) będzie miał dużego kopa :)

2) preferencje brzmieniowe to raczej pop, techno, rock, może hip-hop, ogólnie cięższa muzyka

3) cena max 800-900 zeta

4) koniecznie pilot

Mam na oku yamahe ax 596, z pilotem (od inego zestawu) w stanie bdb (ok 700-800 zł) bądź pma1080 za ok 900 zeta.

Nie mam pojęcia co będzie dla mnie lepsze.

Kolumny oraz CD dokupię pod wzmaka. (Bedę miał na ten cel ok.1000-1500 zł)

bardzo proszę o radę, co sądzicie na ten temat. Muszę się szybko zdecydować.

PS. ale na poważnie, bez żartów i ironii :)

https://www.audiostereo.pl/topic/15555-denon-pma1080yamaha-ax596-pomocy/

no tak, zauważyłem to ale mam dylemat - ten wzmak ma kilka latek, yamaha bedzie nowsza i ciut tańsza.

Nie wiem czy opłaca sie inwestować w starszy sprzęt. Jestem początkującty w audio i być może ta yamaha mi wystarczy? Nie wiem na co się zdecydować... Czy różnica jest na tyle duża aby inwestować w starszy sprzęt?

Może ktoś może mi podać jakieś dodatkowe info, czy linki? (poza tym co można znaleźć na forum)?

Dodam, że sprzęt będzie grał w pomieszczeniu ok. 35 m2. Preferuję raczej głośne słuchanie muzy.

konrad, rok temu tez kupowalam pierwszy zestaw - i calkiem szybko mi zaczelo sporo przeszkadzac ;-) wiec nigdy nie mow nigdy, bo jest spora szansa ze sie wciagniesz. wiec kupuj z glowa:-) a ile ten denon bedzie mial lat? moze sprobuj troche zbic cene.

pozdrawiam

paulinka

Witam. Mam 33 lata i nawrót choroby. Kilka lat temu kupiłem DCD-735 Denona plus PMA-725 do tego. Wcześniej miałem tzw. "wieżę" poskładaną z elementów Pioneera średniej pólki (cenowej oczywiście) Brzmienie Pioneera krótko mówiąc było nie do zniesienia i nie była to wina kolumn bo te wymieniam systematycznie przynajmniej raz w roku. Nieważne. W każdym bądź razie udało mi się wcisnąć ten szmelc szwagrowi (mam nadzieje, że tu nie zajrzy he he) i zakupiłem wspomnianego Denona. Spodobał mi sie na tyle, że dałem sobie spokój z zakupami na parę ładnych lat. Niestety natrafiłem przypadkiem na słynne w całej Polsce kolumny redakcyjne Magazynu Hi-Fi i moja choroba powróciła ze zdwojoną mocą. Sprzedałem komputer, stare kolumny (własnoręczna wierna kopia Sobieskich QBA) i wspomniany wzmacniacz PMA 725, żeby kupic z allegro te kolumny. Są to monitory złozone z 18W/8545 i Revelatorów Scan Speaka. Postawiłem kolumny w pokoju i nagle mnie olśniło, że przecież nie mam wzmacniacza! Sprzedałem resztę cennych rzeczy i równiez z allegro zakupiłem Pioneera A-07. Niestety firma Pioneer po tym zakupie straciła w moich oczach (uszach) i tak juz nadwątloną reputację. Postanowiłem sie go czym prędzej pozbyć i znowu jestem bez wzmacniacza! Teraz szukam mocnej i "denonowej" integry. Mam okazję kupic PMA 1080 za 850 pln. Prosiłbym o poradę. Czy w cenie do 1.000pln (za używany oczywiście) powinienem szukac dalej czy ten model będzie "okej". Tamten PMA 725 choc taniutki gra ładniej od A-07 z tymi Scan Speakami. Sprzedałem go sąsiadowi i porównywałem sobie z ciekawości na moich kolumnach z A-07 Pioneera, także nie ma mowy o róznych warunkach sprzętowych czy lokalowych. Po prostu Pioneer robi kichę i tyle. No chyba, że ja mam kulawe ucho, ale jeśli nawet to i tak wolę przmienie Denona nawet dwa razy tańszego od Pioneera ( w tym konkretnym przypadku róznica cenowa była jeszcze większa! 4.999 do 1.600 za Denona w tym samym czasie. Pozdrawiam i sorry za przydługi wstęp. Na przyszłość postaram sie poprawić ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na poczatek wyprowadze Cie z bledu. Jestem na tym forum od ponad roku i wielokrotnie wypowiadalem sie nt sprzetu Pioneera ale Denona takze. Mialem wiele klockow tych firm z roznych polek. Forumowicze czesto pytaja sie mnie o rade wlasnie jesli chodzi o Denona i Pioneera co sobie bardzo cenie.

Otoz bardzo obraziles Pioneera swoimi uwagami ale oczywiscie masz do nich prawo. Firma szmelc robi od bardzo niedawna natomiast kiedys byla jedna z najbardziej liczacych sie na swiecie. Lata 90-te zwlaszcza poczatek byly bardzo udane. Seria Reference Class zwlaszcza. Bardzo dobre cdeki - PD 93 9300 75 i inne. Ale takze wzmaki: A 878 757 A 09 ktory bardzo mi sie podoba i koncowki mocy takze. Troszke sie dziwie temu co napisales ale masz prawo do swoich sadow.

PMA 1080 R to bardzo udany wzmak a cena za niego jest dobra. Lepszy na pewno bedzie PMA 1560 ale nie za 1000zl. Polecam.

Hmmm.... już sam nie wiem co teraz robić...

Nabrałem smaczka na tego Denona.

Sprzęt ma ok 10 lat, ponoć jest w pełni sprawny ale nie miałem okazji tego jeszcze sprawdzić.

Jaka jest trwałość podzespołów w tego rodzaju klockach? chodzi mi głównie o potencjometry (z tego co się orientuję to jest tam ALPS więc chyba nie powinno być najgorzej?)

Zakładam że sprzęt był użytkowany w przeciętnych warunkach.

Ma ktoś może jakieś linki do stron gdzie znajdę dokładniejsze parametry tego Denona?

Dobra spoko discomaniac71. Nie chciałem nikogo obrażać, ale trudno sie powstrzymać jak... a zresztą nieważne. Może po prostu akurat ten model Pioneera w połączeniu z Revelatorem nie był najszczęśliwszym rozwiązaniem. Za ostro jak dla mnie. Dodam, że żaden ze mnie tam wytrawny meloman czy tzw. audiofil. Słucham raczej elektrycznej muzy (Peter Gabriel, Front Line Assembly, Tangerine Dream itp.) jak również rocka (Rammstein, Dream Theater, Pink Floyd, Genesis itp.) i lubię jak wszystkiego jest tyle ile być powinno. Pioneer (A-07) był zdecydowanie za jasny a o rytmie i tzw. kopie mozna było tylko pomarzyć. Poza tym kupiłem Pioneera od obcej osoby i (nie oskarżając nikogo) możliwe, że był "po przejściach". No nie wiem tego i nigdy się nie dowiem. Teraz moje kolumny rozwijam do wersji podłogowej (2 x 18W/8545, 13M/8640, Revelator 9990 na kanał) i szukam solidnego napędu, ale napewno nie będzie to Pioneer. Na modele przez Ciebie wymienione najzwyczajniej w świecie mnie nie stać a o budżetówkach tej marki wolę zapomnieć raz na zawsze. Mam miłe doswiadczenia z Denonem i raczej przy tej firmie zostanę. A w ogóle to chciałem podziękować za opinię i poradę a znowu zaczynam przynudzać. No to kończę mój wywód w takim razie i pozdrawiam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jesli myslisz o samym napedzie do przetwornika to Pioneer jest idealny. Duzo koledzy pisali na tym forum o wartosci napedu z odwroconym talerzykiem. Co do budzetowek polecam nastepujace modele: PD-S 507 707 904 705 802 902 i PD-S 06. Naprawde nie graja zle. A te stare modele o ktorych pisalem brzmieniowo moga konkurowac z dziesiejsza b wysoka polka mimo ze maja tyle lat. Pozdrawiam.

Może z innej beczki:

W jakich latach były(są) produkowane te wzmaki?

Może będzie mi łatwiej ustalić wiek sprzętu.

Co do danych będę wdzięczny za podstawy odnośnie Denona: moc, pobór prądu itp. Resztę się domyślę.

Szkoda, że nie mam możliwości odsłuchu tych wzmaków, taki już urok mieszkania na prowincji...

A kuku! to znowu ja! Pisząc "solidnego napędu" miałem na myśli piec. "solidny napęd" Scan Speaków he he. Ale dobra, to juz mało wazne. Co do CD-ków Pioneera to nie mam zreszta zastrzeżeń. Miałem z takim "talerzykiem" PDS-603 o ile dobrze pamiętam i kręci u szwagra do dizś. A brzmieniowo to nie wiem bo na jego Mazurkach TONSILU i piecu Pioneera (symbolu nie pamietam, ale chyba z serii 500 coś tam coś tam z ok.95 roku) na podbiciu maks i w loudnesie a w dodatku puszczonym przez korektor ustawiony "w choinkę" cięzko czegoś tam sie dosłuchiwać. Ale to juz na szczęście jego problem. I to tyle w zasadzie. Tak tylko wpadłem powiedziec dobranoc. Pozdrawiam.

Niestety nie znam lat produkcji. Mogę tylko podpowiedzieć, że mam ampli stereo Denona (około10 - 12 letnie). Wszystkie potencjometry chodzą jak żyleta, nic nie trzeszczy. Tak więc o wytrzymałośc w Denonach nie masz się co martwić. Ale i tak przed zakupem TRZEBA wszystko sprawdzić.

Pozdrawiam i powodzenia w zakupie.

Ja moge z czystym sumieniem polecic Wzmacniacz PIONEER A-705R i do tego CD PIONEER PD-S705 .....według mnie to dobry zestaw zwłaszcza z Tannoy M2 albo B&W 602 ......polecam odsłuch a zobaczycie a raczej usłyszycie że warto.....zwłaszcza że cena jest dobra :)

.....a oto ich zdięcia:

[obrazekLUKASZ-261380_1.jpg] [obrazekLUKASZ-261380_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2990-100009814 1170264475_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki wszystkim za wszelkie rady! Jednak wybrałem Yamaszkę. Zadecydowały o tym nie tylko możliwości brzmieniowe ale inne względy - stan sprzętu, częściowo finanse i inne drobniejsze aspekty :)

teraz będę pewnie męczył o pomoc przy wyborze kolumn o ile coś sensownego wpadnie mi w oko no i oczywiście o ile w kieszeń wpadnie kasa :)

Myślałem nad Paradigmami ale coś mi się wydaje, że mój budżet tego nie wytrzyma w najbliższym czasie...

Może na początek coś w zastępstwie? Może ktoś może mi poradzić coś, co mażna kupić za ok 600 zeta (używane) i co przynajmniej tymczasowo będzie się naddawało do tego sprzętu?

Upodobania muzyczne podałem na początku posta :)

Ew. jakieś linki do tematów gdzie mogę znaleźć info na ten temat :)

-> Parantulla

Przykro mi to mówić, ale nie sądzę, żeby ze starych japońskich wzmacniaczy z allegro za tysiaka udało się uzyskać właściwy efekt z węglowego Scan-Speaka. Chyba trzeba celować wyżej.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jarzabek to posluchaj Denona PMA 1560 - moze ciut wiecej niz 1000 ale jakosciowo staje w szranki ze wspolczesnymi wzmakami nawet powyzej 10tys. Nie wierzysz? Zapraszam do siebie.

Do autora watku: skoro wybrales Yamahe to ja Ci bardzo ale to bardzo wspolczuje. 1080 bije ja na glowe... Jak bedziesz mial mozliwosci to porownaj oba wzmaki na wspolnym odsluchu.

-> discomaniac

No właśnie, może trochę więcej.

Ja nie mówię, że japońskie wzmacniacze są be. Ale na przykład kolega jak pisze próbował skądinąd przyzwoitego A-07 i z TYMI kolumnami nie zagrał. I bardzo możliwe, bo A-07 uważany jest za dość kapryśne urządzenie i podobno nie ze wszystkim będzie grać. Gdyby szukać na e-bayach itd. to może coś by się udało wyszarpać, ale nie sądzę, żeby na allegro było się łatwo zaopatrzyć za wzmacniacz za 1000 zł do tych konkretnie kolumn. Howgh.

Witam.

Trochę sobie poszperałem tu i tam i tak sobie myślę, że chyba się rozejrzę za jakąś końcówką w podobnej cenie.

Teraz i tak mam na głowie poskładanie kolumn do kupy a jestem jeszcze w lesie. Praktycznie oprócz kompletu głośników nie posiadam nic. Ani zwrotnic ani za dużej wiedzy ani nawet szczegółowego projektu ups! Wiem tylko tyle, że prawdopodobnie będzie to klon Pro Ac response 3.8.

Discomaniac.

Ten Denon 1560 przez Ciebie tak zachwalany dałby radę czy przy takich kolumnach lepiej sobie odpuscic integry?

Sygnal moge sobie wysterowac na wyjsciu CD (co prawda jest to taniutki DCD 735, ale mi tam pasuje. Nic do niego nie mam jeśli chodzi o jakieś ewidentne wady uniemożliwiające osiąganie wielokrotnych orgazmów ;-) takze zakup kosztownego przedwzmacniacza automatycznie mi odpada. Co o tym sądzicie? Oczywiście poruszamy się w miarę podobnych kosztach (niech będzie ten "tysiąć, może trochę więcej..."). Integra czy końcówka? Pozdrawiam.

-> discomaniac

Nie przeczę, że ten klocek Denona jest lepszy, wolę jednak kupić coś CAŁKIEM sprawnego (w przypadku tego Denona jednak tak nie było). Nie powiedziałem, że ta 596 to mój pierwszy i ostatni sprzęt (pierwszy owszem :) nie licząc audio w samochodach i jakichś tam wieży z czasów dzieciństwa). Pożyjemy zobaczymy:) Dobrze jednak wiedzieć że ten Denon jest taki kozacki :)

Poza tym ostatecznie sprzęt będzie w pomieszczeniu nie 35m2 (jak planowałem) a pokoju o ok.25 m2 więc większego kopa mi póki co nie trzeba.

Tak czy inaczej dzięki wszystkim za wszelkie porady!

-> foni

możesz zagadać pod GG: 1383956 z reguły jestem niewidoczny, jeśli mnie nie będzie zostaw wiadomość a ja się odezwę

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

parantulla 1560 bedzie bardzo dobry jak mowilem ale ten cdek to wola o poste do nieba - znajmomy zamienil DCD 755 na starego Pioneera PD 8500 i za glowe sie zlapal - straszny szajs te niskie modele cdekow Denona

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.