Skocz do zawartości
IGNORED

Dirac Live Desktop

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Czy jak podmienię sprzęt na Y to muszę od nowa robić pomiary i generować nową krzywą ? Czy pomiary będą inne niż na sprzęcie X ? Powiedzmy X to tranzystor a Y to lampa. Czy trzeba powtórzyć pomiary ? DIRAC to korekcja akustyki pomieszczenia więc teoretycznie pomiary powinny wyjść podobnie ... 

Pomiary wyjdą podobnie ale uwzglesnią inne brzmienie innego sprzętu. Lampa może na przykład podbic/osłabić pewne zakresy pasma, zadaniem korekcji jest uwzględnienie tego. 

nagrywamy.com

Co prawda wszyscy pisza o cyfrowej korekcji "akustyki" pomieszczenia czyli DRC (Digital Room Correction), ale de facto mierzymy i korygujemy wszystkie trzy aspekty wplywajace na ta "akustyke":

1. parametry specyficzne dla pomieszczenia (mody/rezonansy,.. absorcja, czyli ilosc i rozmieszczenie elementow absorbujacych)

2. parametry specyficzne dla uzytego sprzetu (najbardziej zdominowane przez uzyte zestawy glosnikowe, subwoofery, ale takze - jak Przemak wspominal - pozostale elementy calego lancucha audio)

3. Miejsce ustawienia zestawow glosnikowych i miejsca siedzenia.

Czyli...

Jesli zmienisz cokolwiek w tych trzech powyzszych aspektach, musisz powtorzyc pomiary, ale nie musisz generowac nowej "krzywej"!

Przebieg "krzywej" (czyli Home Curve / Target Curve) mozesz zachowac

Edytowane przez xajas

Dzięki za wyjaśnienie. 

Dodatkowych pomiarów nie uniknę ☹️

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

BTW.

Tutaj ciekawa obserwacja pasowna do aktualnego kontekstu. Mysle ze malo kto jest tego swiadom i ze jest to powodem wielu nieporozumien wsrod uzytkownikow RoomPerfect

Na czym polega roznica w dzialaniu DiracLive i RoomPerfect

Najpierw objasnienie

Linia niebieska, to sygnal wychodzacy z glosnika, czyli calego lancucha audio, bez wplywu pomieszczenia

Linia czarna to pomiar w miejscu odsluchu, czyli suma sygnalu calego lancucha audio uzupelniona o wplywy pomieszczenia

Linia zielona to nasz preferowany przebieg charakterystyki, czyli Target Curve

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I teraz tak troche obrazowo w uproszczeniu:

Dirac Live nie probuje rozpoznac, jaki byl sygnal z glosnika, a co dodala akustyka pomieszczenia. Po prostu bierze ten zielony Target Curve i wprowadza taka korekcje sygnalu (zakreskowane), by dopasowac sume sygnalu do Target Curve bez roznicowania, skad sie ta roznica bierze.

RoomPerfect nie uzywa stalego Target Curve! Poprzez pomiary w roznych miejscach probuje rozpoznac, jaki udzial w sumarycznym sygnale ma wplyw pomieszczenia a jak „prawdopodobnie“ brzmialy same glosniki. Dzieki temu w ten sposob uzywa ten „prawdopodobny“ przebieg charakterystyki glosnika jako target i koryguje, czyli eliminuje wplyw/udzial pomieszczenia (zakreskowane)

Czyli de facto RoomPerfect jest systemem, ktory rzeczywiscie probuje skorygowac wplyw pomieszczenia, bez manipulowania brzmienia samego systemu/lancucha audio

Odnosnie nieporozumien z RoomPerfect

Coniektorzy pytaja czy mozna kopiowac Target Curve z jednego ustrojstwa na drugie.

Technicznie jest to mozliwe. Ale bez sensu!

Bo ten Target Curve (wyznaczany „dynamicznie w danym pomieszczeniu dla danej kombinacji lancucha audio) jest specyficzny wlasnie dla danej kobinacji i jest bezuzyteczny w innym lancuchu/pomieszczeniu.

A te tzw. Voicings to nie sa Target Curve, tylko dodatkowe „nakladki“ na skorygowany sygnal (czyli ten domniemany sygnal z glosnikow)

Czyli voicingami korygujemy system/lancuch audio a nie pomieszczenie!

Ukryta Zawartość

Juz dawno dawno temu zrobilem nastepujacy ciekawy eksperyment: sklonowale moje ulubione B&W804!

Zmajstrowalem dla dzieci aktywne podlogowki DIY. Ale chcialem, by brzmialy tak samo jak te B&W. W tym celu przemierzylem te B&W, a wyniki pomiaru uzylem jako Target Curve do korekcji tych zmajstrowanych podlogowek.

Ukryta Zawartość

IMG_6641.thumb.jpg.1124b48ac5540029fd715d34692b22b5.jpg

Efekt porownania byl niesamowity!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Potestowalem w sobotni wieczór Dirac desktop processor i krótko mówiąc okazało się, że nie potrzebuje tego mając REW. Można spokojnie ogarnąć temat DSP darmowym oprogramowanie, a nawet ma się więcej możliwości i ogranicza jedynie pomysł. 

Potestowalem w sobotni wieczór Dirac desktop processor i krótko mówiąc okazało się, że nie potrzebuje tego mając REW. Można spokojnie ogarnąć temat DSP darmowym oprogramowanie, a nawet ma się więcej możliwości i ogranicza jedynie pomysł. 

Sam REW nie wystarczy. Gdzies trzeba „zaaplikowac“ te filtry/EQ wyliczone przy pomocy REW. Ale wielokrotnie wiele osob uzywajacych PC/Mac ma juz na to gotowe rozwiazania (np. w JRiver, Roon, Foobar, w Malinie i wielu podobnych), ale nawet o tym nie wie, albo nie ma odwagi by je wyprobowac (przeciez wiesz, ze DSP psuje dzwiek )

Zaleta takich Diracow jest dostepnosc technologii DRC dla kazdego Kowalskiego bez koniecznosci zaglebiania sie w materie
8 minut temu, xajas napisał:

Zaleta takich Diracow jest dostepnosc technologii DRC dla kazdego Kowalskiego bez koniecznosci zaglebiania sie w materie

Taki DIRAC prowadzi użytkownika za rączkę 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@xajas pobrałem Remote do Adiego, dziękuję, super sprawa. Trochę się pobawiłem metodą prób i błędów. Patrzyłem na wykres z REW, kręciłem i mierzyłem x133, bez słuchania 😛

veduWQF.png

aI5uD7F.png

Plik jest w załącznikach. Pierwszy pomiar jest bez żadnej ingerencji dsp. Jeszcze nie słuchałem tego. Zaraz włączę na chwilę. 😛

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Analizuje sobie na pecie, co tam wymodziłem i stwierdzam że mam za mało pokręteł. 😬

A, bass i treble też tak samo działają, a ich nie ruszałem. No to może starczy. 😅

Edytowane przez J4Z

.

Analizuje sobie na pecie, co tam wymodziłem i stwierdzam że mam za mało pokręteł.

Nie za malo pokretel, tylko za malo pojecia

Jesli chcesz „zredukowac“ te czerwone peaki

Ukryta Zawartość

to wtedy

1. pierwszy i piaty filtr nie moga byc typu Shelf. To musza byc filtry typu peak (zolte)
2. wartosc -3dB dla 48Hz jest za mala, a dobroc Q=1 „za szeroka“ (podnies do 5-8)
3. wartosc dobroci Q=0,5 dla 1000Hz jest bez sensu, za szeroka, podnies do 4-6

To wszystko szacowalem „na pale“ w oparciu o doswiadczenie, by pokazac o co chodzi.

Podeslij przez Mail pomiar lewy, prawy i sume, to wtedy mozna cos bardziej sensownego wyliczyc.

IMG_5155.thumb.jpg.7c75aa7fa3c94f2edc144f231c10e5a3.jpg

Mozna tez pozbyc sie tych zielonych peakow

I wlacz loudnes poczawszy od jakiejs sensownej niskiej glosnosci (niebieskie)

IMG_5157.thumb.jpg.799b956fdaebc6967ac596dbc6479202.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem nie tyle co zredukować piki, a średnicę zrównać z dipem przy 200hz, a górę do średnicy. Następnym razem zrobię jak wskazujesz i zobaczę co wyjdzie. L +R przy następnych pomiarach podrzucę, bo nie robiłem. Będzie znowu wena, to się odezwę. 

.

Chciałem nie tyle co zredukować piki, a średnicę zrównać z dipem przy 200hz, a górę do średnicy.

Rozumiem, zamien ten trzeci z 500Hz na 950Hz, -8dB i Q=0,5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi