Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ogląda sie telewizje w 32 panoramie?

teczix

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj

Różnica jest taka że na panoramicznym ekranie przy zwykłej tv bedziesz miał

rozciągnięty obraz. Na początku rozciągnięte postacie/twarze troche przeszkadzają

jednak po okoł 2-3 tygodniach oglądania można sie przyzwyczaić

i przestaje się zwracać na to uwagę. Większość tv panoramicznych ma też możliwość

włączenie trybu 4:3 (czarne pasy po bokach) lub 14:9 (mniejsze czarne pasy po bokach plus

obraz delikatnie obcięty z góry i z dołu) co daje format obrazu jak na zwykłym nie panoramicznym tv.

Jeżeli jednak tv ma służyć tylko do zwykłego oglądania telewizji to nie

warto kupować panoramy co innego do oglądania dvd czy nawet divx.

Mialem wczesniej tv 29 cali bo rozumowalem w ten sposob ze tv oglada sie znacznie wiecej i nie warto dla samego dvd kupowac 32 cale bo bedzie znieksztalcac obraz tv. I to byl blad po 1,5 roku sprzedalem 29 cali i kupilem panorame 32 cale. Do splaszczonego obrazu na tv przyzwyczailem sie bardzo szybko (okazalo sie ze to co wczesniej odwiodlo mnie od kupna panoramy to kwestia paru godzin ogladania i nie stanowi zadnego problemu), natomiast ogladanie z dvd to zupelnie inna bajka bo filmy w formacie 16:9 masz na caly ekran. W 29 calowy wq... mnie te czarne pasy a w rezultacie obraz byl malutki.

Co by jednak nie powiedziec - zdecydowanie najlpszym rozwiazaniem (jesli masz kapuste i warunki w domu) jest kupno projektora do ogladania dvd, w tej chwili za 3,5-5 tys zl mozna kupic bardzo przyzwoity projektor i wtedy wystarczy ci telewizor 29 cali za 2000-2500zl do ogladania tv.

Pozdrawiam

Wybaczcie że sie wtrącam ale po mojemu odpowiedź brzmi : ŻENUJĄCO!

Polecacie te rozciągnięte gęby? I to wam się podoba? Że się niby można przyzwyczaić?

Tak samo można sie przyzwyczaić do marnej jakości dźwięku a tu chyba nie o to chodzi....

Jedyny słuszny format dla 4:3 to 14:9 i tyle.

Polecam szzcególnie modele z autoformatem bo wbrew pozorom dużo rzeczy leci już w 16:9 i ciągłe przełączanie jest raczej trudne.

Ciekawe jak to wogóle wygląda jak leci 16:9 czarne paski i dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugie buzie prowadzących :)

No chyba że ktoś ma non stoop pod palcem gozuk ze zmiana formatu.

Moja rada: AUTOFORMAT - naprawde jak poczujecie to nie odpuścicie.

Pozdrawiam, Grzegorz

motopompa - co jest najlepszym rozwiazaniem wg mnie to napisalem:

"zdecydowanie najlpszym rozwiazaniem (jesli masz kapuste i warunki w domu) jest kupno projektora do ogladania dvd, w tej chwili za 3,5-5 tys zl mozna kupic bardzo przyzwoity projektor i wtedy wystarczy ci telewizor 29 cali za 2000-2500zl do ogladania tv"

a jesli chodzi o panorame to jak komus przeszkadzaja rozciagniete geby jak piszesz, to zawsze mozna zmienic format na tv i wszystko w temacie. ja sie przesiadlem z 29 na 32 i zaluje ze od razu tego nie zrobilem bo zaoszczedzilbym troche kasy. ale i tak zrobilem to dlatego ze projektor na razie nie wchodzi w gre.

Pozdrawiam

więc i ja dorzucę coś od siebie. Mam panoramiczny TV i oglądanie na nim filmów z DVD wywoła taki uśmiech, że nie zginie nawet przez pół godziny Wiadomości z rozciągniętą twarzą redaktora prowadzącego. Jak pisał już Motopompa najlepiej włączyć funkcję auto. U mnie działa tak, że: Jak leci format 16:9 to taki odtwarza. Jak leci jakiś pośredni czyli wąskie czarne paski u góry i dołu, ale mniejsze nisz przy 16:9(często na reklamach lub na kanałach przyrodniczych) to sprytnie wycina te paski dopasowując obraz do rozmiaru kineskopu. Natomiast jeśli jest nadawany "zwykły" obraz to mój panasonic robi coś na kształt denka butelki czyli środek ekranu maksymalnie wiernie natomiast po bokach ekranu zaczyna się rozciągać. Czasami wygląda to tragicznie (długie proste linie przekątne wygladają jak fale lub pół twarzy normalnie a pół jak po użądleniu przez pszczołę) czasami sie tego nie zauważa. Z mojego doświadczenia powiem tak: ustawiam na auto i jak trzeba to wtedy przełączę. reasumując: nie zamieniłbym sie na zwykły TV

Żeby uniknąć nieporozumień/ rozczarowań powiem tylko ze filmy dvd (zwłaszcza te nowe) rzadko występują w formacie 16:9 (częsciej bodajże 21:9). Tak więc nawet na panoramie będą pasy z dołu i z góry tyle że węższe. Tak przynajmniej jest u mnie. Można to próbować korygować w trybie auto ale wtedy proporcje nie są zachowane a TV często "głupieje" przy ciemnych filmach.

>> teczix

Tak, ale rzadko, niestety.

>> GHUL

Właśnie, już miałem to pisać. 16:9 = 1,77:1 lub 1,85:1 natomiast zwykle filmy są bardziej rozciągnięte - w formacie 2,35:1 lub 2,40:1 co daje wąskie pasy w TV 16:9 (o ile ten jest dobrze ustawiony).

W telewizorach Sony jest kilka trybów ustawienia obrazu (4:3, 14:9, 16:9, ZOOM, WIDE, SMART). Ten ostatni najlepiej nadaje się do oglądania TV, a jego idea polega na lekkim rozciągnięciu boków ekranu, gdzie znajdują się z mniej ważne elementy sceny. W ten sposób po środku mamy obraz 4:3. Nie wiem jak wygląda to w TV innych firm, ale to jest ciekawe rozwiązanie.

Wygląda to mniej więcej tak:

| | | ||||||||||| | | |

| | | ||||||||||| | | |

| | | ||||||||||| | | |

| | | ||||||||||| | | |

---------------------------

Żeby nie było nieporozumień wg mnie:

32 cale przewyższa 29 ZAWSZE i nikogo nie namawiam do zmiany!

Jak nie ma auto anależć jakiś tryb podobny do smart czy 14:9 tam zniekształcenia są stosunkwowo małe.

Nektórzy oglądaja na opcji FULL i to ona mnie rozbraja.

Wbrew pozorom dużo leci w 16:9 w tv.

Widac to dopiero przy funkcji auto kiedy obraz się przełącza.

Pominjam programy muzyczne gdzie dzieją sie cuda z formatami obarzu ale planete (wszytkie nowsze programy) discovery i trchę tam innych.

Tyle że nie mówimy o filmach tylko raczej o programach popularno-rozrywkowo-naukowych że się tak wyraże.

hmm od ponad roku mam tv Toshiby 32 panorame. I mogę powiedziec jedno, tak sie już przyzwyczailem, że jak widzę tradycyjny tv 4:3 to się dziwnie czuję i mi nie pasuje (brak mi przetrzeni).

Kumpel, który był bardzo sceptycznie nastawiony do tv panoramicznego (ciagle marudził o zniekształceniach itp) jak trochę u mnie poogladał, to z każdym razem coraz bardziej się przekonywał. Ostatni stwierdził, że jak bedzie kupował nowe tv to tylko panoramę...

To trzeba zobaczyc i to nir przez pięc minut w sklepie obok tv 4:3. Tylko pooglądać parę godzin i wtedy wyjdą wszystkie zalety panoramy :-)))) (no oczywiście pewnie znajdą się tacy, którzy i po 100 godzinach ogladania sie nie przyzwyczają - coś a'la tęcza na projektorach dlp....

Miałem JVC i nazywało się to Tryb Panoramiczny w Philipsie jest to Tryb Super Szeroki , w Sony wspomniany Smart , oglądałem natomiast dzisiaj Panasonica TX - 32 PM 11 i nie posiada on podobnego rozwiązania , czy we wszystkich Panasonicach jest podobnie ? , jeśli tak to mała lipa , jakby nie patrzył to twarze ludzkie są trochę poszerzone .

Nie do końca mogę zgodzić się z tym co tutaj piszecie.

Przejrzałem dokładnie wszystkie polskie programy satelitarne, i mogę stwierdzić że jedynym programem nadającym w formacie 16/9 jest Canal+ Film. Podczas trwania programu nadawany jest specjalny znaczek informujący o tym. Jest jeszcze kilka programów obcojęzycznych ale wszystkie są na platformach kodowanych (na kanałach filmowych). Wiele programów nadawanych jest z czarnymi pasami u góry i na dole, ale są to obrazy w formacie 4/3. Co zresztą widać od razu, bo logo programu znajduje się najczęściej na czarnych pasach. Zresztą obraz na takich programach musi być przecież dalej rozszerzony w poziomie (chyba nie można tego nie zauważyć). Może na niektórych kanałach nadają sporadycznie w formacie 16/9, ale jest to bardzo mało prawdopodobne.

Więc jak to jest u was z tym automatycznym przełączaniem formatu obrazu ?.

Może podczas reklam, albo na innych szybko zmieniających się obrazach, procesor w telewizorze głupieje i przełącza się na niewłaściwy format ?.

Jeśli w telewizorze jest tryb ręczny i tryb auto, to pół biedy. Gorzej jeśli jest tylko tryb auto, wtedy takie zachowanie można uznać za usterkę.

Pracuję w serwisie RTV i spotkałem się już z takim przypadkiem.

Panuje aktualnie moda na telewizory panoramiczne, kupują je nawet ludzie, którzy nie mają DVD. Potem narzekają że obraz jest zniekształcony.

Moim zdaniem trzeba się dobrze zastanowić przed kupnem telewizora panoramicznego.

Jeśli ktoś nie ma DVD albo ogląda film na DVD raz w miesiącu, to powinien raczej kupić telewizor w tradycyjnym formacie.

zgadzam sie - mnie funkcja auto wkurzala wiec przelaczam sobie format recznie i dostosuwuje obraz tak jak mi sie podoba. zakladam ze jak ktos kupuje tv panoramiczny no to w takim wypadku gdy posiada dvd i nie od swieta oglada filmy z tego nosnika, w innym wypadku jest to malo sensowny zakup

"Wiele programów nadawanych jest z czarnymi pasami u góry i na dole, ale są to obrazy w formacie 4/3. "

no i właśnie w panasonic-u włączając format mamy tzw. letterbox (4:3) czyli boków nie obcina, tylko właśnie te czarne pasy na dole i na górze wycina tym samym wyciągając obraz i w ten sposób mamy obraz 4:3 bez zniekształceń aspektu w tv 16:9

pzdrv

123... test

>no i właśnie w panasonic-u włączając format mamy tzw. letterbox (4:3) czyli boków nie

>obcina, tylko właśnie te czarne pasy na dole i na górze wycina tym samym wyciągając obraz i w ten

>sposób mamy obraz 4:3 bez zniekształceń aspektu w tv 16:9

I owszem tylko że tracimy wtedy na jakości obrazu! Do wyświetlenia widocznego na całym ekranie obrazu możemy wtedy wykorzystać jedynie około 2/3 pozimych linii jakie oferuje system PAL. Z samej definicji obraz musi więc stać się mniej szczegółowy.

Co nie zmienia faktu że sam jestem posiadaczem telewizora panoramicznego i prawdopodobnie nigdy nie kupię już TV ze standardowym kineskopem 4:3 :P :)

...."I owszem tylko że tracimy wtedy na jakości obrazu! Do wyświetlenia widocznego na całym ekranie obrazu możemy wtedy wykorzystać jedynie około 2/3 pozimych linii jakie oferuje system PAL. Z samej definicji obraz musi więc stać się mniej szczegółowy...."

Dokładnie tak jak mówisz mhg ale ja posiadam tv JVC i wtedy włączam system SuperDigiPure na auto lub max i problem przestaje istnieć obraz staje się na powrót ostry dlatego nie bez znaczenia jest jaki tv 16:9 kupujemy

pzdr

nie znam się na sprawach technicznych, ale

nie zauważyłem na swoim 32PX10 po przełączeniu na pogorszenia jakości obrazu (pomimo że tak wynika z definicji...). Jedyne co widać to to że proporcje obrazu są zachowane, natomiast jakość bez zarzutu.

Funkcja auto przełącza obraz automatycznie gdy leci film z czarnymi pasami właśnie do formatu jaki daje , tyle że nie muszę się obawiać że zmieni aspekt gdy obraz jest ciemniejszy. Aby obejrzeć film w formacie Divx trzeba włączyć aby oglądać bez zniekształceń lub auto sam to zrobi. Dla porównania włączyłem ten sam film z DVD i różnicy nie zauważyłem.

pzdrv :-)

123... test

jak widac powyzej, osoby zachwalajace obraz panoramiczny nie ukrywaja ze sa posiadaczami takich wlasnie TV.

za to osoby krytykujace ten standard raczej nie ujawniaja jakie TV posiadaja (mozna sie domyslic ze 3:4)

wiec jak ktos chce cos wysnuc z tego watku ,to powinien wziac to pod uwage.

sam mam panorame 32" i napewno nigdy nie wroce do formatu 3:4

A jak to jest z napisami z DVD ?

U mojego znajomego tak naprawdę tylko filmy bez napisów (np polskie) wyświetlane są najlepiej (100% wykorzystania)

W filmach z napisami, druga linijka jest zawsze poniżej obrazu i wówczas dodawane są i tak czarne paski na dole i górze, przez co TV panoramiczny nie jest w 100% wykorzystany. Może to trzeba jakoś ustawić ?

napisy nie maja nic wspolnego z pasami.

pasy pojawiaja sie gdy obraz nadawany jest w formacie innym niz 16:9 (2,35:1 lub 2,40:1) zreszta o tym juz bylo.

jesli napisy nie mieszcza sie w obrazie to zazwyczaj pilotem mozna "podniesc" obraz do gory na tyle, by zrobic dla nich miejsce - nic nie tracimy bo robimy to kosztem gornego czarnego pasa.

jesli zas format obrazu idealnie dopasowany jest do ekranu to nie ma mozliwosci zeby sie napisy nie miescily.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.