Skocz do zawartości
IGNORED

Pro Ac resposponse 3.8 za 20% ceny?!!

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj !

Mam pewne doswiadczenie w budowaniu ukladow dwu i pol-droznych z udzialem weglowek scan-speaka. Jesli chcesz moge sluzyc rada w miare mozliwosci , jesli oczywiscie temat aktualny. Moj email to [email protected]. Korzystam z tego konta dzieki uprzejmosci mojego kolegi. Moja przykladowa konstrukcja na zdjeciu ponizej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przepraszam za ponowny wpis. Jesli ktos bedzie zainteresowany to moge wrzucic inne zdjecia, rowniez z produkcji :)

Ukryta Zawartość

post-9439-100009763 1170280331_thumb.jpg

post-9439-100009764 1170280329_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

Sam jestem zainteresowany budową takich kolumn, ale zamiast SS9900 chciałbym wykorzystać "małego revelatora" 9700 tylko nie wiem czy do dwóch 8545 nie ma za ciut za małej efektywności ( wychodzi na styk ) a poza tym myślałem o układzie symetrycznym. Jeżeli mógłbyś się podzielić swoimi doświadczeniami np. budową zwrotnicy i ew. skrzynek wewnątrz ( obudowa jednokomorowa ? ) to byłbym wdzięczny.

Acha mam pokój ok. 20 m kw. jak myslicie czy dwie osiemnastki to przypadkiem nie za dużo ?

Witaj !

Opisana tutaj konstrukcja jest oparta na dwoch 18w8535. Celem bylo jak najwierniejsze odtworzenie srednicy a do tego jak wiadomo najlepiej ze wszystkich weglowek nadaje sie wlasnie ta wersja. Poza tym parametry tego glosnika pozwalaja na uzycie obudowy zamknietej. Dodany drugi glosnik rekompensuje w 80% mniejsza ilosc basu ale za to kontrola jest wysmienita. Nie do uzyskania w bas-erfleksie, szczegolnie z tego glosnika.

Material to oczywiscie MDF o grubosci 30mm, oprocz przedniej scianki ktora jest klejona z dwoch plyt i ma w efekcie 60mm. To juz wystarczajaca grubosc :) Konstukcja jest wzmocniona czterema przegrodami z otworami rowniez z MDF 30. Poza tym za dodatkowe usztywnienie odpowiada przegroda ukosna dzielaca obudowe na dwie niezalezne komory o objetosciach 20 litrow netto kazda. Uczestniczy rowniez w minimalizowaniu fal stojacych. Poza tym wszystkie powierzchnie wewnetrzne sa oklejone 3 warstwami maty bitumicznej co widac na zdjeciu. Daje jej to grubosc 6mm na sciance.

Ukryta Zawartość

post-9439-100009748 1170280357_thumb.jpg

post-9439-100009749 1170280356_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne fotki

Ukryta Zawartość

post-9439-100009745 1170280362_thumb.jpg

post-9439-100009746 1170280361_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne...

Ukryta Zawartość

post-9439-100009742 1170280367_thumb.jpg

post-9439-100009743 1170280366_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NickSon, jak kładziesz fornir? Jaki klej itd.

PS.

Ty to w domu robisz ?! Gospodin pomiłuj ! Ja dłubię w piwnicy ale i tak mi serce pęka ,że syf robię. Obecnie mam jakieś 2cm pyłu na podłodze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

No widze ze jakas konkretna konstrukcja w drodze !

NickSon to moj dobry kolega po fachu. Korzystam z tego konta dzieki jego uprzejmosci. Niestety nie moge sie doczekac emaila z listem aktywujacym.

Fornir klade na klej kontaktowy TIMEBOND do kupienia na Stalowej

Tak, robilem je w domu. I to dwie pary. Mam bardzo wyrozumiala Kobiete ale juz konczy sie jej cierpliwosc :) Mam nadzieje ze jej jeszcze troche ma. Najgorsze jest frezowanie otworow frezarka. Wtedy to sie dzieje ! :)

Tomar.

Ukryta Zawartość

post-9439-100009738 1170280373_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NickSon

Rewelacyjne skrzynki, bardzo solidne, full wypas. Mógłbyś napisać coś o dźwięku ? Z czym to gra ? Skąd brałeś zwrotnicę, oraz cały projekt, czy jest to autorska konstrukcja, czy wzorowałeś się na jakimś projekcie ? Sorry za tyle pytań ale ciekawy jestem, zwłaszcza, że to obudowa zamknięta.

Pozdr.

Projekt zupelnie autorski. Co prawda na poczatku korzystalem z pomocy Andrzeja Kisiela poniewaz mial juz skonczony projekt zwrotnicy do takiego ukladu ale nie zdawalo to u mnie egzaminu. Dzwiek mysle ze dosyc neutralny, a jesli odbiegajacy od przyjetych wzorcow to na pewno w strone delikatnosci i lagodnosci. Bas nie schodzacy tak nisko jak w obudowie bas-refleks z pojedynczym 8535 ale doskonale kontrolowany. Szczegolnie dobrze spisujacy sie w nieduzych pomieszczeniach, poniewaz dosc wczesnie zauwazalny, juz od ok 55-60hz, ale lagodnie opadajacy spadek skutecznosci, rekompensowany jest przez pomieszczenie. Dla przykladu aplikacja tego glosnika w bas-refleksie nisko strojonym ( 32hz ) z pojedynczym glosnikiem w nieduzym pomieszczeniu u Nicksona wywolala lawine niskiego basu ale bez kontroli i bardzo spowolnionego. Tak wiec jesli komus zalezy na szybkosci i jakosci suchego basu to polecam takie rozwiazanie szczegolnie do pomieszczen 14-18m^2.

Glosnik wysokotonowy w jednej konstrukcji (mahon) 9300, w drugiej (jasna obudowa) "maly rewelator" czyli 9700. Zwrotnica - tlumienie niskotonowego 6dB/okt. porzez cewke o bardzo duzej indukcyjnosci Torrobar, niskosrednoitonowy filtrowany ukladem trzeciego rzedu na cewkach tasmowych o najwiekszym przekroju Polinka bez ukladu RLC, wysokotonowy 12dB/okt z tlumikiem na rezystorach Millsa.

Staralem sie uzyskac dzwiek bardzo przyjemny dla ucha, niemeczacy wiec stroilem pod wlasny gust. Mysle ze pomiary moglyby ukazac niewielki spadek w okolicy 1.5-4khz. Dziwiek lagodny daleki od przejaskrawienia gornej srednicy czego nie znosze. I o dziwo konstrukcja grajaca pozytywnym dzwiekiem nawet z tuningowanym A400X i PD9700.

Tomar

NickSon,

faktycznie ładnie ci stolarka wychodzi ale musze sie troche pomądrzyć . Zrobiłeś bardzo solidną ścianke frontową ale jeden problem przeoczyłeś- nie podfrezowałeś ścianki od wewnątrz - w miejscu gdzie siedzi głośnik średnioniskotonowy. Oznacza to ,że głosnik pracuje w 6cm tulenu. Ten tunel jest na tyle wąski i długi ,że ,, dusi impuls " w zakresie niskich tonów. Średnica też będzie popdbarwiona. Ja frezuje ścianki od wewnątrz nawet jesli mają 2,5cm. Załaczam zdjęcie ze strony ZaphAudio - podfrezowanie pod Vifę XT.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Tak, zgadzam sie z Toba w 100%. To sa stare projekty. Mialem z tym wtedy problem bo otwory byly wycinane po sklejeniu skrzyn i ofornirowaniu. Obecnie pracuje rowniez nad ukladem 2.5-droznym z 8535 ale w wiekszej obudowie bas-refleks. Mam inna koncepcje na przednia scianke, ktora umozliwi mi zrobienie podfrezowan wewnetrznych. Poza tym na pewno front bedzie klejony z plyt mdf i hdf.

Pozdrawiam.

Tomar.

Witam.

Z powodów takich i siakich nie byłem obecny na forum a poza tym zarzuciłem wszystkie sprawy. Niektórzy wiedzą o co chodzi a zresztą to nie jest teraz ważne. W każdym bądź razie powoli przymierzam się do zwieńczenia dzieła mojego życia. Co prawda sam projekt uległ drastycznym modyfikacjom, ale to w sumie też nie jest takie ważne bo tym razem już mam wszystko co trzeba poza ładnym opakowaniem. Mówiąc wprost jestem w trakcie remontu kapitalnego mieszkania i nie mam czasu, możliwości ani zbytniego doświadczenia potrzebnego do wykonania solidnych skrzyń "za pierwszym podejściem". Mam głośniki, zwrotnice i obliczone objętości. Resztę chciałbym zlecić komuś z odpowiednim zapleczem technicznym. NickSon, skąd jesteś? Te pudła na fotkach to jest coś czego szukam z tym, że zamiast "dolnej" 18-tki, u mnie będzie chodził węglowy 22 w 30 litrach. Jakbys chciał się podjąć budowy skrzynek dla moich głośników to są moje namiary

[email protected]

Wklejam fotkę prototypu moich świniaków. Niestety nawet te szafki porąbałem siekierą i głośniki leżą teraz w szafie :(

Ukryta Zawartość

post-6358-100009418 1170280882_thumb.jpg

post-6358-100009419 1170280880_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Witaj !

NickSon to nick mojego znajomego. Korzystalem z jego konta poniewaz mialem problemy z aktywacja swojego. Teraz juz wszystko ok i korzystam z wlasnego. Mieszkam w Wawie.

Bardzo mi milo ze podobaja Ci sie moje obudowy. Chetnie bym sie podjal budowy "opakowania" tak ciekawej konstrukcji jak Twoja. Jedyny problem to brak czasu. Nie mowie nie ale musze sie zastanowic czy dam rade czasowo. Akualnie zajalem sie kolejna konstrukcja. Nizej zdjecia aktualnych prac. Front bedzie klejony z warstw, naprzemiennie MDF22/HDF8.

Pozdrawiam !

Tomar

Ukryta Zawartość

post-10218-100009414 1170280890_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja znam gościa który robi bardzo ładne obudowy, nawet takie w kształcie lutni. Czasu ma od cholery. Nie ma natomiast internetu ani komórki (dziwny nie?) więc jak jesteś zainteresowany to kontakt przeze mnie.

Strasznie u mnie sie przeciaga z robota, ale moze damy rade. Jak chcesz to bedzie mozna zainstalowac takie fajne tuleje widoczne na zdjeciu. Ja je zawsze instaluje do spodu na stale aby mozna bylo w wielokrotnie odkrecac cokol bez obawy o wyrobienie gwintu w mdf. Te wieksze na zdjeciu maja gwint wew na srube 8mm. Do takich montuje cokol. Pomysl tez o mozliwosci zamontowania zwrotnicy jednak w kolumnie, tak jak u mnie. Dno obudowy jest wpuszczone glebiej ( u mnie o 8cm aby zmiescila sie duza cewka tasmowa ) , a dostep do zwrotnicy mam po odkrceniu granitowego cokolu.

Ukryta Zawartość

post-10218-100009339 1170281009_thumb.jpg

post-10218-100009340 1170281007_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomar:

Aż mi dech zaparło jak zobaczyłem Twoje dokonania.

Widzę że doświadczenia masz spore...

Jak z moim dokonaniem (gdzieś tam umieszczone są zdjęcia) jestem jakieś 120 mil wcześniej)

Jak CI się chce tak dokładnie to wszystko robić, jak widzę ilość ścianek wewnętrznych... te otwory...

A jakim "parkiem maszynowym" dysponujesz? Aż mi się wierzyć nie chce że to wszystko w domu robisz, ale pewnie masz jakiś warsztat.

Jak udaje Ci się wyklejać tę okleinę. Ostatnio przymierzam się do pewnej ścianki (nie kolumny) z okleiny ale mam dość durzą powierzchnię (272x72cm) , i boję się że mi się pomarszczy albo powygina (powietrze itp)

Dołączam się do pytania parantulli - czy jesteś w stanie (czasowo itp) zrobić coś na zlecenie?

Foksik:

Ja też jestem zainteresowany umiejętnościami Twojego znajomego!

Witaj !

Tak, niestety robie to w domu. Najgorsza robote moge zrobic u siebie w warsztacie... samochodowym :) Jesli chodzi o te otwoty we wzmocnieniach, zlecam je duzej firmie ktora ma do dyspozycji wielka frezarke stacjonarna, sterowana komputerowa. Dokladnosc jest swietna, nie do powtorzenia w obrobce recznej. Niestety koszt jest nie maly takiej operacji i winduje to znacznie cene do gory. U nich rowniez wykonuje skosne sciecia rantow. Cala reszte prac wykonuje sam. Mam oczywiscie wlasna frezarke gorno-wrzecionowa ktora wykonuje podfrezowania i otwory pod glosniki, bas-refleksy itd. Jedyny problem w tym wszystkim polega na tym ze moge na to poswiecic ok. dwie-trzy godziny dziennie. W ciagu dnia musze poswiecac mojej czas firmie. Ale czasem obudowy robie na zlecenie. Pozdrawiam !

• 6 miesięcy później...

Jesli ktos interesuje sie zbudowaniem klonu Response 3.8 przeczytac ten temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.