Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, barni napisał:

PS. Nie oczekujcie cudów z takich zmian jak nie macie torów za duże dziesiątki lub setki tys PLN.

U mnie słychać doskonale różnicę między wpięciem do routera kablówki a do switcha. I uważam że dodatkowy switch (zwykły tplink) z liniowym zasilaniem był jedyny z istotnych elementów upgrade systemu. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

15 minut temu, barni napisał:

Tuningowanie sieci pod streaming to naprawdę gonienie króliczka na pograniczu absurdu. Wiec polecam w tym zakresie zluzować gumke w majtkach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za obszerny merytoryczny wpis. Mam system za >50k. Nie oczekuję cudów po uporządkowaniu sieci LAN i też uważam, że ten element układanki to raczej już kosmetyka dlatego nie mam zamiaru iść w jakieś absurdalne rozwiązania. Jednak jak mam wybrać to chcę to zrobić z głową. Wiem , że transfery > 1Gb dla audio nie są potrzebne,  nawet 1Gb to dużo za dużo.  O sfp pomyślałem tylko ze względu na szeroko rozumianą "izolację " od zakłóceń. Internet mam niestety tylko 5G z prędkością ok 100Gb, do audio mnie to wystarcza , jest stabilnie nawet jak inni w domu korzystają z sieci. Punktem wejścia jest modem/router (Huawei) z T-mobile z wyłączonym wi-fi. Z niego przez switch korzystają dwa(nie jednoczesnie) PC przez budżetowy switch oraz kamery monitoringu. Za nim jest (też budżetowy) router z wi-fi i to z niego korzysta audio. Dlatego pomysł,  żeby za routerem Huawei dać lepszy router ( by wydzielic odrębną siec dla audio)za nim switch dla streamera (jest jedynym odbiornikiem). 

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

U mnie słychać doskonale różnicę między wpięciem do routera kablówki a do switcha. I uważam że dodatkowy switch (zwykły tplink) z liniowym zasilaniem był jedyny z istotnych elementów upgrade systemu. 

Switch (nieaudiofilski😉)z zasilaczem liniowym to u mnie pewniak.  O tym elemencie pozytywnie piszą prawie wszyscy.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, carlos med napisał:

Switch (nieaudiofilski😉)z zasilaczem liniowym to u mnie pewniak.  O tym elemencie pozytywnie piszą prawie wszyscy.

I od tego zacznij.

Potem wypozysz jakis audiofilski switch.

I uslysz roznice … w slepym tescie. Nie ci ktos przepina zasilacz, a potem switch w ciemno.

Zebys sam siebie nie oszukiwal.

A potem opisz tutaj roznice ktore uslyszales … zadne?

Mialem u siebie podlaczony przed playerem dodatkowy switch 3com z zasilaniem liniowym. Teraz player podlaczony jest do pierwszego switcha Unifi z zasilaniem impulsowym, do ktorego podlaczone jest jeszcze kilka nieaudiofilskich urzadzen IT z ichnimi impulsówkami.

I ??? … gra muzyka, a nóżka w rytm chodzi 🙂 .

53 minuty temu, barni napisał:

. Tuningowanie sieci pod streaming to naprawdę gonienie króliczka na pograniczu absurdu. Wiec polecam w tym zakresie zluzować gumke w majtkach

Ukryta Zawartość

Niektorzy sciagaja ta gume na maxa bo myslą, ze im się powiększy 😉 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

8 minut temu, pmcomp napisał:

A potem opisz tutaj roznice ktore uslyszales … zadne?

Mialem u siebie podlaczony przed playerem dodatkowy switch 3com z zasilaniem liniowym. Teraz player podlaczony jest do pierwszego switcha Unifi z zasilaniem impulsowym, do ktorego podlaczone jest jeszcze kilka nieaudiofilskich urzadzen IT z ichnimi impulsówkami.

I ??? … gra muzyka, a nóżka w rytm chodzi 🙂 .

Dlatego z audiofilskim switchem nawet nie będę próbował.

Widocznie Twój dcsNB radzi sobie sam z problemami LAN , które inni próbują zniwelować "ulepszeniem" sieci. 

Jaki model Unifi ?

10 minut temu, carlos med napisał:

Dlatego z audiofilskim switchem nawet nie będę próbował.

Widocznie Twój dcsNB radzi sobie sam z problemami LAN , które inni próbują zniwelować "ulepszeniem" sieci. 

Jaki model Unifi ?

8-portowy switch 60W z PoE: UBIQUITI US-8-60W. Mam go juz grubo ponad 6 latek.

Wszystko w domu mam od Unifi. Stabilne, zero problemow, ze wsparciem i aktualizacjami. W pelni zarzadzalne.

Edytowane przez pmcomp

17 minut temu, NRK napisał:

Zapomnij, kontroler unifi to trochę wyższa jazda jeśli chodzi o konfiguracje.

Pod jeden streamer też taki trudny w konfiguracji ? 

Np taki:

Ukryta Zawartość

Najbardziej cena/funkcjonalność pasuje mi router:

Ukryta Zawartość

I switch:

Ukryta Zawartość

Lub (jeśli może pracować tylko jako switch)

Ukryta Zawartość

Zależy mi na USB 3.0 w routerze jakby kiedyś dysk miał być wpięty tam, a nie do NUC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
12 minut temu, NRK napisał:

Z konfiguracją żadnego z tych urządzeń sobie nie poradzisz.

Fakt, jeden specjalista IT pracujacy w IBM, HP i w Dellu w mobilnym serwisie, majacy w malym palcu wszystko IT co sie rusza meczyl sie pare latek temu z konfiguracja routera, switcha i AP od Unifi pare ladnych godzin. Fakt, ze mu kazalem robic to z mojego Mac’a, a On wida lubi jeździć 🙂 .

Ale zrobil i od tamtego czasu jest spokój.

Edytowane przez pmcomp

Ok. Czyli zostaje mi kupić niezarządzalny switch , wpiąć na cat6 za obecny router i zapomnieć o temacie LAN. Na pewno wyjdzie taniej, a może i bez straty na jakości. Pytanie tylko jak radzi sobie "kowalski" kupując do domu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) e dostępny w Mediaexpert i switch na jego poziomie?

Ukryta Zawartość

Unifi używa tego kontrolera który jest napisany na javie.

Tak więc już z nim jest problem. Możesz kupić unifikey lub mieć go uruchomionego w kontenerze docker na jakimś serwerze (synology).

Na komputerze to zrobisz ale minus jest taki, że tylko na nim będzie działał kontroler.

Działa to fajnie, ale też sporo nerwów mnie to kosztowało. A na mikrotika to już kompletnie nie mam czasu.

Mam jego instrukcje która waży z 3 kg, kto wie może kiedyś. Podstawową konfigurację zrobię ale reszta to leży i kwiczy.

4 minuty temu, carlos med napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) e dostępny w Mediaexpert i switch na jego poziomie?

To jest szmelc. Po 5 latach padł mi router i switch.

Tam konfiguracja jest inna niż w nowych unifi.

Zrzut ekranu 2023-09-13 223245.png

Zrzut ekranu 2023-09-13 223323.png

Zrzut ekranu 2023-09-13 223356.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NRK
19 minut temu, NRK napisał:

Z konfiguracją żadnego z tych urządzeń sobie nie poradzisz.

Fakt , nie siedzę w IT. Dla mnie router->switch>player , NUC i powinno działać,  a konfigurowanie tego układu to ew. większe bezpieczeństwo sieci lub jej lepsza funkcjonalność , a nie warunek konieczny.

10 minut temu, NRK napisał:

To jest szmelc. Po 5 latach padł mi router i switch.

Za te pieniądze po 5 latach mogę wymienić 😉

17 minut temu, carlos med napisał:

a konfigurowanie tego układu to ew. większe bezpieczeństwo sieci lub jej lepsza funkcjonalność

Posiadanie tego co mam, a konfiguracja która zwiększa bezpieczeństwo to zupełnie co innego.

Zrobienie firewalla na routerze to nie taka prosta sprawa. Ma to też swój minus, firewall strasznie obciąża procesor routera.

Coś za coś.

Tu masz demo switcha jakiego ja używam , sam oceń czy sobie poradzisz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NRK
11 minut temu, NRK napisał:

Posiadanie tego co mam, a konfiguracja która zwiększa bezpieczeństwo to zupełnie co innego.

Zrobienie firewalla na routerze to nie taka prosta sprawa. Ma to też swój minus bo firewall strasznie obciąża procesor routera.

Coś za coś.

Rozumiem,  że nie chodzi o firewall routera oferowany przez producenta. Te Twoje Tp-linki też takie "skomplikowane" ?

Edytowane przez carlos med
1 minutę temu, carlos med napisał:

Nie wystarczy , że jest po prostu aktywny ?

Sam oceń.

Wejdz w zakładke firweall.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, NRK napisał:

Sam oceń.

Wejdz w zakładke firweall.

Ukryta Zawartość

Jest tego trochę, ale czy jeśli jest Enabled to "fabryczne" ustawienia nie wystarczą? 

Jeśli łącze  zarzadzalny router->switch ->NUC + end point i nie zagłębiam się w konfigurację,  tylko liczę na "default",  ew. zmieniam tylko jakies podstawowe ustawienia, to znaczy,  że ten układ nie zadziała? Monitoring Hikvision poskładałem jakoś sam i działa do dzisiaj.

Może jednak lepiej jak ktoś znajomy z IT podziała u mnie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
1 minutę temu, carlos med napisał:

Jest tego trochę, ale czy jeśli jest Enabled to "fabryczne" ustawienia nie wystarczą? 

Nie mam pojęcia praktycznie żadnego o konfiguracji zapory. Robił mi to pracownik Drayteka, trochę było gratis za to że kupiłem switch i router ale i tak musiałem dopłacić prawie tysiaka.

Fakt, że hula to super.

Chcesz się bawić i poszerzać wiedzę, to proszę bardzo.

Tak jak pisałem wcześniej, mogę ci oddać za nie duże pieniądze trochę sprzętu.

Uruchomisz i krok po kroku dojdziesz do rzeczy które cię interesują. Sam tak zaczynałem i nie raz korzystałem odpłatnie za konfigurację z pomocy kogoś naprawdę kumatego. Teraz potrafię już sobie poradzić z podstawami sieci.

15 minut temu, NRK napisał:

Nie mam pojęcia praktycznie żadnego o konfiguracji zapory. Robił mi to pracownik Drayteka, trochę było gratis za to że kupiłem switch i router ale i tak musiałem dopłacić prawie tysiaka.

Fakt, że hula to super.

Chcesz się bawić i poszerzać wiedzę, to proszę bardzo.

Tak jak pisałem wcześniej, mogę ci oddać za nie duże pieniądze trochę sprzętu.

Uruchomisz i krok po kroku dojdziesz do rzeczy które cię interesują. Sam tak zaczynałem i nie raz korzystałem odpłatnie za konfigurację z pomocy kogoś naprawdę kumatego. Teraz potrafię już sobie poradzić z podstawami sieci.

Brzmi sensownie. 

Zastanawiam się ile osób, które od dawna korzystają ze streamingu z zewnatrz lub lokalnego czyta te rozważania , a po prostu wpięło kabel RJ45 do routera i cieszy się muzyką.  😉

Podeślij na pw info o sprzęcie,  który masz do oddania. 

Edytowane przez carlos med
5 minut temu, carlos med napisał:

Brzmi sensownie. 

Dla mnie kompletnie bezsensownie 😉 

Do streamingu nie potrzeba tak skomplikowanego sprzętu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, carlos med napisał:

Ok. Czyli zostaje mi kupić niezarządzalny switch , wpiąć na cat6 za obecny router i zapomnieć o temacie LAN. Na pewno wyjdzie taniej, a może i bez straty na jakości. Pytanie tylko jak radzi sobie "kowalski" kupując do domu 

Ukryta Zawartość

Nie radzi sobie, EdgeRoutery nie sa dla Kowalskich. Ale jak odpali wizarda sieci, to jako tako dzialac bedzie.

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Tylko ze nie ma to żadnego znaczenia tak naprawdę dla audio... Mam skonfigurowany i router i swich, ale nie ma to żadnego przełożenia na jakość. Wyłącznie typ switcha (miałem też niezarzadzalny) i jego zasilanie...Przy wolnym łączu najwyżej konfiguracja routera, to co zrobisz na switchu do audio i tak nie pomoże w priorytetach. 

37 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tylko ze nie ma to żadnego znaczenia tak naprawdę dla audio... Mam skonfigurowany i router i swich, ale nie ma to żadnego przełożenia na jakość. Wyłącznie typ switcha (miałem też niezarzadzalny) i jego zasilanie...Przy wolnym łączu najwyżej konfiguracja routera, to co zrobisz na switchu do audio i tak nie pomoże w priorytetach. 

I to może być istota tematu.

Jezeli dla kogos wazniejszy jest iluzoryczny wplyw komponentow sieciowych na jakosc audio od bezpieczenstwa lokalnej sieci i jej wydajnosci, czemu nie.

Nigdy nie zaobserwowalem negatywnego wplywu na jakosc sygnalu audio zadnego z 6-u moich switchy, zarzadzane i niezarzadzane ProSafe od Netgeara. Za to dramatyczny wplyw na ogolne dzialanie sieci przy zle skonfigurowanym zarzadzanym switchu lub zaawansowanym routerze, i owszem.

32 minuty temu, ProjectPi napisał:

Jezeli dla kogos wazniejszy jest iluzoryczny wplyw komponentow sieciowych na jakosc audio od bezpieczenstwa lokalnej sieci i jej wydajnosci, czemu nie

A kto mówi o złym skonfigurowaniu i bezpieczeństwie? Pitolenie o szopenie jakie to rocket science, a dla audio nie ma specjalnych wymagań. Wystarczy niewielka przepustowość, a przede wszystkim brak zakłóceń na RJ45... 

Nie wspomnę juz że cześć routerow od dostawców jest w ogóle nie konfigurowalna... 

A może ja zalecam komuś jakieś idiotyczne ustawienia sieciowe wydumane pod audio? 

30 minut temu, ProjectPi napisał:

Jezeli dla kogos wazniejszy jest iluzoryczny wplyw komponentow sieciowych na jakosc audio od bezpieczenstwa lokalnej sieci i jej wydajnosci, czemu nie.

Oczywiście, że bezpieczeństwo sieci jest priorytetem. Chcę żeby sieć działała sprawnie i bezpiecznie i też nie wierzę w jakieś fajerwerki w audio z powodu "inwestycji" w drogie zabawki LAN. Zaawansowane konfigurowanie routera , czy switcha to nie moja bajka i rozumiem, że tu bez wiedzy można sobie raczej pogorszyć temat. 

Zaproponujcie parę router+ switch niewymagający informatycznej wiedzy (poza prostymi ustawieniami ), która bedzie lepsza niż bazowe produkty z marketu i będę za to wdzięczny.

Znam tylko biznesowe produkty, a tu niekonfigurowalne moga byc jedynie switche. Jak wspomnialem, u mnie to ProSafe, nie narzekam.

Ukryta Zawartość

A co do routera, w domu malo kto dostanie od ISP urzadzenie pracujace jako bridge, wiec dodatkowy router to nieznane wczesniej problemy do rozwiazania. 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi