Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalny subwoofer do $3000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie po raz pierwszy chociaż śledzę forum od dawna.
Moje pytanie dotyczy subwoofera do nowego kina domowego które kompletuję. Obecnie posiadam Denon X3700H oraz 5 x Neuman KH 80 DSP. Zależy mi na zejściu poniżej 10Hz w filmach jak i dobrym odtwarzaniu muzyki do 70hz (50%/50%). Obecnie mocno skłaniam się ku Rythmik FV18 ale może jest coś w podobnych pieniądzach co może to przebić?

Pomieszczenie raczej małe bo około 24m2.

Edytowane przez Michał K.
https://www.audiostereo.pl/topic/156978-uniwersalny-subwoofer-do-3000/

10hz to przesada, ale jak chcesz się aż tak bawić w takie maksymalnie nisko schodzące suby, osiągalne przy tym budżecie - Monolith THX 16 lub 13, JTR Captivator RS1, PSA S3611

Albo dwa tańsze suby, docelowo dwa suby powinny wg mnie być w planach. 2x Rythmik G22 lub E22. Pierwotny wybór Rythmik FV18 także ok, z opcją dokupienia drugiego, choć pewnie FV15 też by wystarczył na 24m. Zwracaj uwagę że pasmo przenoszenia subów jest zwykle podane przy -3 db, więc na tym jego pasmo się nie kończy, tylko tyle wykręca bez wyraźnego spadku głośności w warunkach laboratoryjnych, co oznacza że w warumkach domowych większość subów > 1-1,5 $ da radę osiągnąć 10hz

Godzinę temu, Michał K. napisał:

Witam serdecznie po raz pierwszy chociaż śledzę forum od dawna.
Moje pytanie dotyczy subwoofera do nowego kina domowego które kompletuję. Obecnie posiadam Denon X3700H oraz 5 x Neuman KH 80 DSP. Zależy mi na zejściu poniżej 10Hz w filmach jak i dobrym odtwarzaniu muzyki do 70hz (50%/50%). Obecnie mocno skłaniam się ku Rythmik FV18 ale może jest coś w podobnych pieniądzach co może to przebić?

Pomieszczenie raczej małe bo około 24m2.

Zejście subwoofera poniżej 10Hz o niczym konkretnym Ci nie mówi, ale subwoofer, który wymieniłeś ma imponujące parametry (-4dB przy 12Hz!!!). Jeśli są one prawdziwe, daje Ci to nadzieję, że w zakresie słyszalnym dla Twojego ucha, będzie on pracował z już co najmniej średnim ciśnieniem akustycznym. 

Dziękuję bardzo za podpowiedzi.
O PSA mało słyszałem i niewiele jest informacji w internecie, ale mam bardzo dobre zdanie o Rythmik i raczej pozostanę przy tej marce. Rozważam zakup dwóch 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  zamiast jednego FV18. Nie zależy mi na ciśnieniu ale na muzykalności i chciałbym doświadczyć np. 7hz z filmu Edge of Tomorrow. Dwa mniejsze subwoofery zamknięte powinny tego dokonać i zmieszczą się w moim pokoju. Docelowo będzie to 5.2.4 system.

Co sądzicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )