Skocz do zawartości
IGNORED

Bluesound Node 2i nie współpracuje z Burson Conductor

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy audiofile. 

Zakupiłem niedawno Bursona Conductor 3 performance. Urządzenie jest podłączone do streamera Node 2i kablem coax. 

No i problem. 

Pliki master Tidala albo w ogóle nie odtwarza, albo zaczyna się zacinać jak porysowana płyta CD. 

Generalnie, jeśli odtwarzam pliki 16/44 to wszystko ok, problem zaczyna się już przy próbkowaniu 48khz. Nawet nie piszę o tych gęstszych. Mój ulubiony Neil Young ma na Bluesound obsługę plików tylko w HiRes 24bit /192 kHz. Wtedy nawet na Bursonie nie pojawia się jakiekolwiek taktowanie. 

Wczoraj wyłożyłem trochę dużo kasy na kabel Black rhodium Proto 280, żeby wykluczyć zakłócenia na tej linii, którą sugeruje mi sprzedawca. Nadmienię, że wejście optyczne - brak problemów, wejście USB również. 

Niestety Burson jest ubogi w wejścia cyfrowe, więc konsola po optyku, Node 2i po coax. 

Czy ktokolwiek przeżył podobne problemy w przeszłości? 

Szanowni koledzy audiofile. 
Zakupiłem niedawno Bursona Conductor 3 performance. Urządzenie jest podłączone do streamera Node 2i kablem coax. 
 No i problem. 
Pliki master Tidala albo w ogóle nie odtwarza, albo zaczyna się zacinać jak porysowana płyta CD. 
Generalnie, jeśli odtwarzam pliki 16/44 to wszystko ok, problem zaczyna się już przy próbkowaniu 48khz. Nawet nie piszę o tych gęstszych. Mój ulubiony Neil Young ma na Bluesound obsługę plików tylko w HiRes 24bit /192 kHz. Wtedy nawet na Bursonie nie pojawia się jakiekolwiek taktowanie. 
Wczoraj wyłożyłem trochę dużo kasy na kabel Black rhodium Proto 280, żeby wykluczyć zakłócenia na tej linii, którą sugeruje mi sprzedawca. Nadmienię, że wejście optyczne - brak problemów, wejście USB również. 
Niestety Burson jest ubogi w wejścia cyfrowe, więc konsola po optyku, Node 2i po coax. 
Czy ktokolwiek przeżył podobne problemy w przeszłości? 

Ja mojego 2i łącze z Gustard X26pro po Coax I wszysto jest ok. Żadnego cięcia i Gutek pokazuje poprawne kHz ... No tylko nie pokazuje ile bit ale taki jego urok.
Taki pomysł weź Bursona do kogoś z jakimś innym źródłem i podłącz. Może poprostu ma walniete wejście Coax ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
51 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Taki pomysł weź Bursona do kogoś z jakimś innym źródłem i podłącz. Może poprostu ma walniete wejście Coax ?

Właśnie jestem ze sprzedawcą ugadany, że mam wpaść z Bursonem, choć twierdzi, że jeszcze nigdy nie napotkał takiego problemu. Bardziej myślałem, że są jakieś patenty lub doświadczenia innych użytkowników w takiej kwestii. 

Z tego co wiem, to optyk i coax są na tej samej płytce w Bursonie, co trochę komplikuje temat, bo sam producent wyklucza uszkodzenie coax. Po prostu nie działałoby poprawnie na optyku przy uszkodzeniu wejścia koaksjalnego. 

Na pewno dam znać po rozwiązaniu tego tematu. Irdac, hegel, marantz hd dac nigdy takich kłopotów z Node 2i nie robiły. 

Dzięki za odpowiedź 👍

Jednak Node 2i nie lubi się z Bursonem. 

Uprzejmi Panowie, od których kupowałem wzmacniacz, podpięli 3 różne Bursony i w każdym nie działało poprawnie, z innymi przetwornikami Bluesound Node 2i gra bez żadnego kłopotu. Był to Audiotrak cube, Aune s6, mój Marantz HD cd 1, Arcam irdac 

Można raczej temat zamknąć, albo przenieść wątek gdzie indziej. Dla informacji przyszłych nabywców tych dwóch urządzeń. 

Pozdrowienia 👍

• McGyver zmienił(a) tytuł na Bluesound Node 2i nie współpracuje z Burson Conductor
Jednak Node 2i nie lubi się z Bursonem. 
Uprzejmi Panowie, od których kupowałem wzmacniacz, podpięli 3 różne Bursony i w każdym nie działało poprawnie, z innymi przetwornikami Bluesound Node 2i gra bez żadnego kłopotu. Był to Audiotrak cube, Aune s6, mój Marantz HD cd 1, Arcam irdac 
Można raczej temat zamknąć, albo przenieść wątek gdzie indziej. Dla informacji przyszłych nabywców tych dwóch urządzeń. 
Pozdrowienia

Ja znajdziesz w sobie tyle chęci i energii to warto zgłosić to obu producentom.

Ja mam Burson Conductor V2 ale bez DAC więc nie sprawdzę ale jest to mega zaskoczenie. Sądzę że na poziomie firmware bblad jest do wyeliminowania

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
11 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ja znajdziesz w sobie tyle chęci i energii to warto zgłosić to obu producentom.

Sprzedawca obiecał kontakt do Bursona, ja na pewno wyślę do Bluesound. 

Dzięki za odpowiedź. Też mam nadzieję, ze jakakolwiek aktualizacja pomoże na ten ból. Niemniej przypomnę jeszcze raz. Dotyczy to połączenia coax-coax i na próbkowaniu od 48khz w górę. 44 kHz odtwarza bezbłędnie, toslink bez jakichkolwiek problemów. 

Zacząłem kopać po internecie i udało mi się coś odnaleźć. Ciężko to nazwać szczęściem, ale są ludzie, którzy mają taki sam problem z niektórymi przetwornikami. 

To nie Burson z tego co wnioskuję, lecz zbyt hałaśliwe wyjście coax. 

Hi Alek, I ran into the exact same issue with my external Burson DAC. The Bluesound support blamed the DAC being too picky to lock signal and the DAC blamed the Bluesound coax signal not being clean enough to get a lock. Well, after spending a fortune on cables that cost more than the Node 2i (from BJC to Audioquest to RCA termination to BNC (50&75 ohm)) none work. It’s not the cables. i’m trying all the tricks in the book from their technical support , The only solution was to insert a iFi SPDIF purifier right at the DAC and problem has been gone for six months now without a fail. So I guess cleaning the Bluesound coax signal was the fix!

Forward six months and I decide to give blue sound another chance with my other Node 2i (I have 3) so I decide to upgrade the DAC to a musical paradise external tube DAC. Guess what, same darn thing! plays for a bit than cuts out. I tried cables again no luck. I plug-in my schiit Modi DAC and it works. So I just bought ANOTHER DAC brand that can’t sort the coax signal of the Node 2i!!!
I go downstairs and get my ifi SPDIF purifier and all of a sudden no more problem, again! I am not buying a $300 purifier for each Node 2i to make sure that it works with the majority of the DAC out there. It should not be that complicated to pick a DAC that will work with the Node 2i’s coax output without cleaning its signal. Bluesound, please clean your coax spdif output!

I have 5 Blue sound devices as multi room set ups and I now regret being stuck in this ecosystem since my best listening rig DAC’s have a hard time working with the Node 2i

Interesting fact, I also Run 3 Raspberry Pi’s as a streamers via Coax in the same DAC’s and NO problem at all. I think it’s pretty obvious where the problem lies.

I was going to pull the trigger on buying the new Node but I’m certainly going to that on hold after my experience today with my brand new musical paradise DAC and can’t use it. I have been fooled twice now. And now if I want it to work I have to spend an extra $300 on a signal purifier. I am fuming.

Maybe if all the Node users that have this problem get together and buy Ifi SPDIF purifiers in bulk, we can get a good price 😉

seriously though, my next streamer will be a ifi Zen stream and will slowly walk away from the whole Bluesound Eco system if you don’t do anything.