Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający z głośnikowego ...

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Mam luzem 2x2.5m Cordiala 240 (2x2.5mm), czy jest sens zrobienia sobie z niego kabla zasilającego? jeżeli tak to jak najlepiej, widziałem w Audiofilu kabel zasilający gdzie rdzeń był owinięty przewodami prądowymi, rdzeń podajże to uziemienie.. jak wygląda ekranowanie takiego kabla? sam siebie ekranuje??? poradźcie coś... zrobiłem sobie już jeden z LAPKABLA i jest cudowny ;)

Pozdr

Oj , może być problem z wytrzymałością izolacji na przebicie. Lepiej dodatkowo zaizolować koszulką.

Ekran natomiast można wziąć z taniego kabla , takiego w cenie max. 2PLN za metr.

Ja to zrobiłem, tylko przedtem "przeleciałem" miernikiem izolacji 1000V. Pomiary wyszły bardzo dobrze. Użyłem głośnikowego najtańszego OFC w przeźroczystej izolacji. W elektrycznym znalazłem za 8zł super wtyczkę (wygląda jak za 100 zł). 3 żyły umieściłem we wspólnej izolacji i gra już tak drugi rok.

Przepraszam za slang. Zmierzyłem induktorem o napięciu 1000V i wynik był pozytywny. Nie zauważyłem wpływu ekranowania na dźwięk w moim systemie i przwód jest nieekranowany. Skupiłem się na dobrej wtyczce i przewodach z dobrej miedzi, a ta w tanim głośnikowym OFC jest do sieciówki wystarczająca. Używam w każdym z urządzeń filtrów i pewnie dlatego ekran jest niepotrzebny.

hmmm no w sumie .... słuchaj, kabel jak NORDOST.. Valhala, rdzeń uziemieniem a wokół niego oplecione ciepły i zimny.. jakby z jenego cordiala zrobić rdzeń (2 przewody) a z drugiego wyjąć przewodziki i opleść wokół rdzenia ...

• 1 miesiąc później...

ok zrobiłęm z Cordiala, 4x4mm, 2 na faze i 2 na uziemienie, geometra=splot, warkocz, wszytsko w izolacji, koszulce termokurczliwej gumowanej... jeszcze mnie nie kopnęło ;) może kwestia czasu, ale starałem się to dobrze zaizolować...

[obrazekLUKASZ-285067_1.jpg] [obrazekLUKASZ-285067_2.jpg] [obrazekLUKASZ-285067_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100008883 1170266168_thumb.jpg

post-5385-100008884 1170266166_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze że czerwony! Dodaj jeszcze nalepki "Baczność! Wysokie napięcie."

Swoją droga zastanawiałem się kiedyś czemu "baczność". I już wiem! Żeby nie było napięcia krokowego!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.