Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Tannoy M3 zamiast Xindaka a06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po długim czasie czytania forum w końcu postanowiłem poprosić was o radę.

Obecnie użytkuję zestaw złożony z Xindaka a06 + Tannoy M3 jako źródło służy Squeezbox podłączony przez DAC Nu force ikon HDP- gra to bardzo przyjemnie, dźwiękiem jaki lubię (ciepły, niemęczący) wszystko to na jakichś 20m2.

Ale do rzeczy: jako że nadeszła pora wymienić transport na coś bardziej nowoczesnego (najprawdopodobniej Yamaha np-s303- jak znajdę odpowiednią:)) pomyślałem, że może też rozejrzeć się za lepszym wzmakiem? Kolumny poki co zostają ale w perspektywie roku/roku z haczykiem będę pewnie poszukiwał czegoś do trochę większego metrażu.

I tu pojawia sie pytanie czy jest coś co zagra podobnie do Xindaka tylko lepiej (lepsza scena, stereofonia itp) w cenie do 2500zł używka?

w oko wpadły mi:

Atoll in 100 se

Cayin 220 ci

Magnat ma600

Przed Xindakiem przerabiałem amplitunery denona, creek'a (nie pamiętam modelu), Rotela RA-945. Najlepiej grał rotel i miał lepszą niz xindak stereofonię i scenę, ale góra była natarczywa i męcząca, dopiero xindak dał mi to ciepełko o które mi chodziło.

Edytowane przez motaba_virus

Po lekturze do stawki dołączyłbym jeszcze Magnata MR780 i tu pytanie: jak ma się on brzmieniowo do Atolla in100se i magnata mr600?

Kusi w nim radio FM bluetooth i wbudowany DAC ale nie jest to dla mnie "must have"

W dniu 24.11.2021 o 22:26, motaba_virus napisał:

Ale do rzeczy: jako że nadeszła pora wymienić transport na coś bardziej nowoczesnego (najprawdopodobniej Yamaha np-s303- jak znajdę odpowiednią:)) pomyślałem, że może też rozejrzeć się za lepszym wzmakiem? Kolumny poki co zostają ale w perspektywie roku/roku z haczykiem będę pewnie poszukiwał czegoś do trochę większego metrażu.

Jak szukasz cieplejszego brzmienia, to w tej kwocie polecam sprawdzenie używanego Musicala M2si (lub ex demo). Ewentualnie, jeśli możesz trochę podnieść budżet, to obecnie mamy nowe urządzenie w wyjątkowo dobrej cenie: https://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m2si-m2-si-wzmacniacz-zintegrowany-stereo-audiofilski-76w . Z cieplej grających wzmacniaczy, to możesz jeszcze poszukać używanej IDA-8 od NuPrime.

Edytowane przez Sklep.RMS.pl

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dzięki za odpowiedź. Właśnie nie do końca wiem czy brzmienie którego szukam to typowo ciepłe- na tannoyach tak to słychać, ale one uchodzą za lekko kluchowate. W recenzjach naczytałem sie ze xindak gra mocnym basem i to potwierdzam, ale też dość podbarwioną górą, czego na moich tannoyach nie słyszę (jest taka jak powinna), ale to pewnie ze względu na ich charakter.

Więc szukam czegoś co zagra podobnie do Xindaka tylko lepiej 😁

Z opisów i recenzji wytypowałem atolla i magnata mr780 jako chyba najbardziej zbliżone. Moze ktoś z was słyszał jak gra jeden i drugi?

O Cayin 220 ciężko w ogóle coś znaleźć

Nie wiem czy podobne do Xindaka ale w budżecie 2500 zl używka dobrym wyborem wydaje sie mi Marantz pm8005 lub ki Pearl lite, myślę że  będzie  pasował  do kolumn, z czasem kupisz lepsze kolumny, a wzmak jest uniwersalny

Lub jesli sie uda Yamaha as1000

W budżecie do 3,5 - 4 tys polecam Yamaha as2000

Edytowane przez costa brava

Ten Creek którego miałem to A50 nie wiem jak on się ma do proponowanego przez Ciebie 50a, było z nim zdecydowanie za chudo. 

Nie szukam bardzo detalicznego grania. Bardziej takiego muzykalnego i ocieplonego, nie męczącego.

Myślisz że Atoll za bardzo zamuli z tannoyami?

Ten atoll moze byc za tłusty i nic sie nie zmieni. Polecanego marantza raczej odradzam , za duzo średnicy w przekazie . Nie znam Musicala ale to moze byc dobru trop lub roksan kandy k2 lub jakis hegel np h80 . 

Nie jestem za cambridge audio ale moze używany Cx80a moze tez byc dobrym tropem 

Godzinę temu, trueman napisał:

Ja bym zmienił kolumny 😉

Tak, tak wiem😁

Niestety w obecnej lokalizacji niemożliwe. Temat wymiany kolumn zostawiam na po przeprowadzce. 

A ten atoll nie zagra ładniejsza średnicą i górą w porównaniu z xindakiem? a przy okazji dół zostanie podobny- pełny i mięsisty?

Trochę boję się, że w tych modelach które podaliście będzie podobnie jak z Rotelem 945 super scena i średnica, ale zbyt męcząca góra, a bas chudy i konturowy- nie moje brzmienie niestety

Dzięki za wszelkie sugestie. Natknąłem się jeszcze na Naima Nait 5si, który mnie mocno kusi, ale po przemyśleniu sprawy chyba słuszne jest rozpoczynanie zmian od zmiany kolumn. Więc o ile znajdę srebrną Yamahę np-s303 (co może się okazać trudne) to zakup wzmacniacza chyba odłożę do czasu przeprowadzki i zmiany kolumn...

W dniu 28.11.2021 o 04:00, Audiolubny napisał:

Napewno nie Roksan czy Musical.

Reszta to kwestia sprawdzenia.

Dlaczego nie Roksan ?

W dniu 27.11.2021 o 12:47, Cezary_58669 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam, kiedyś zmienisz kolumny i tym bardziej docenisz😉

Z dużym sentymentem wspominam ten wzmacniacz. "Kawał" dobrego grania, aktualnie w bardzo przyzwoitej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

De gustibus non est disputandum