Skocz do zawartości
IGNORED

Głosno grany wzmacniacz

Prospero

Rekomendowane odpowiedzi

Czy i na ile głośne granie wpływa na jakość wzmacniacza? Mam okazję kupć wysoki model uznanej firmy, ale wiem o nim, że grany był mocno przez dość długi czas. Czy to powinno zniechęcać i ewentualnie co należałoby wymienić gdybym zdecydował się na kupno?

https://www.audiostereo.pl/topic/15724-g%C5%82osno-grany-wzmacniacz/

Jeżeli masz możliwość posłuchania i stwierdzenia, że gra dobrze, to ja bym się nawet cieszył, że jest dobrze "dotarty". Przyzwyczajony do wydawania mocy, której sam od niego pewnie nigdy nie będziesz wyciskał, więc u Ciebie będzie się czuł lekko i przyjemnie.

Pewnie to ten sprzęt używany na dyskotekach ;) Jeżeli nie padł do tej pory, to znaczy że jest praktycznie nie do zajechania.

Zwróciłbym uwagę na ewentualne naprawy. W moim wzmaku ktoś naprawiał wielki transformator, i najprawdopodobniej dlatego trafo buczy jak lodówka, co może przeszkadzać w przerwach między utworami albo w nocy przy cichym słuchaniu.

Chciałbym tylko zauwazyc, że ceny nowych wg danych wyszperanych na amerykańskich stronach www, kształtowały się tak:

PM-64 ---------> 1984 ---> 430 USD

PM-64 mk2 ---> 1985 ---> 310 USD

Denon PMA-900v --------> 700 USD

(nie szukałem danych dot. roku produkcji Denona, ale wygląda na druga połowę lat 80-tych, obecnie ktoś oferuje za 350 zł)

Żeby nie było, nie mam pojęcia kto Denona sprzedaje i nie reklamuję go, bo nie słuchałem (zresztą przy tak śmiesznych cenach nie ma co reklamować), ale gdybym nie miał w tej chwili dwóch wzmaków w domu, to poważnie bym się nim zainteresował...

Czy cena jest aż tak istotna? Bywa przecież, że nieco tańsze konstrukcje lepiej znoszą próbę czasu niż te wydawało by się "znakomite bo drogie". Jak dla mnie, o wiele wiarygodniejsze od cenników są opinie tych, którzy "dotknęli i zobaczyli" jak mówi pismo. ( Tam powinno być jeszcze - "...i usłyszeli", ale to były czasy kiedy high_end był powszechny, bo muzyka była wyłącznie na żywo ) Chyba, że ktoś zna tego Denona? a może nawet porównywał go z PM 64?

... wyprzedzając uwagi zaznaczam, że wspomnienie terminu "high_end" to raczej "licencja poetica". Wiem, że wspomniany Denon czy PM 64 to raczej przedsionek, ale drzwi już szeroko otwarte;)

O! jak miło drogi Panie _adse_:) Proszę sobie wyobrazić, że ja ... cóż, zainteresowałem się tym wzmacniaczem po tej pasjonującej historii Pańskiego autorstwa i kawałka życia zarazem o doświadczeniach nie wspominając. Ale tuś mi ćwieka zabił... i teraz głos oddaje fachowcom. Czy mk2 dopisane do PM64 zmienia wszystko?... dużo? ... czy może nie wiele?

-> adse

Faktycznie jest spora roznica miedzy 64 a 64mk2? Slyszalem kiedys u kolegi 64 i powiem, ze bardzo mi sie podobal ten dzwiek. Czyzby mk2 oznaczalo jakies 'zubozone dzwiekiem' wersje, taki chwyt marketingowy, bo mi to nic nie mowi, a jesli faktycznie tak jest?

Różnią się znacznie wyglądem. ...mk2 wygląda potężniej i ma o 4 gałki więcej. Ma napis "Quarter A" na obudowie, a mój nie ma. Na wygląd obstawiałbym, że jest jeszcze lepszy od mojego, bo wygląd ma "ściągnięty" od wyższego PM-74. Ale jeżeli miałbym się sugerować wyglądem, to już wolę ceną :))))

Najlepiej gdyby napisał tu coś ktos, kto zna PM-64 mk2 i z czymś go porównał.

A z drugiej strony...przy cenie w okolicach tej na aukcji, to chyba i tak warto zaryzykować. Co by nie mówić, cena ma duże znaczenie. Gdyby tak nie było, to ja dzisiaj nie miałbym PM-64 tylko kilka lat młodszego PM-65, który ciagle jest na aukcjach do wzięcia, za rozsądną moim zdaniem cene. Ale nie za okazyjnie niską, i tylko dlatego u mnie go nie ma, a jest ten co akurat był znacznie tańszy:)

Prospero.

Parę dni temu słuchałem w komisie Marantza PM-64 za 460zL(do małej negocjacji).Kupiłem Denona PMA-1080R za 800zł.Nie będę ci pisał że denon był lepszy.On po prostu zmiażdżył marantza.Tu nie może być mowy o porównaniu- to tak jakbyś chciał porównać trabanta z mercedesem.A swoją drogą to nie dziwi cię to że ten wzmak na którego masz chętkę stoi już wiele dni i jakoś nikt go nie kupuje.Tanie mięso nawet psy..........

Marek9, że nikt go nie kupuje to oczywiste, i o niczym nie świadczy, z trzech powodów:

1. Sprzedawca niepewny, w efekcie ograniczony jest krąg klientów do tych, co mogą odebrać osobiście.

2. Wzmacniacz po dyskotekach, a tego jednak ludzie się obawiają.

3. Ze względu na taki a nie inny regulamin Allegro - w takich aukcjach jak ta nie warto licytować zbyt wcześnie. Doświadczeni Allegrowicze dobrze wiedzą, że w aukcjach bez "kup teraz" najlepiej zalicytować tylko raz - a skutecznie - czyli dopiero wtedy gdy jest duża szansa na zwycięstwo w aukcji.

Niektórzy doswiadczeni pewnie teraz krzywo patrzą, bo jak za dużo ludzi jest doświadczonych, to szanse na okazje maleją. Ja jednak wychodze z założenia, że warto z forumowiczami dzielić się wiedzą i doświadczeniem, bo w końcu jak kupi forumowicz, to prawie tak jakbym sam kupił:) jest szansa na poczytanie o kolejnych ciekawych doświadczeniach:)

A jak kupi ktoś z kim nie mam żadnego kontaktu - to sprzęt przepadł, nic się już od nabywcy o nim nie dowiem.

Co do Denona, zmasakrował mówisz....? Hmmm....900v to co najmniej ta sama klasa co 1080R, a może nawet lepsza, bo kilka lat starsza...

Szkoda że nie mam możliwości posłuchania, może bym Marantza niedługo sprzedawał :)))

Jednak jest ktoś kto zna PMA-900v, ("to badziew"), napisano w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale ten sam opiniodawca pisze o modelu Denona 350 SE "taki sobie". Dla mnie to niezrozumiałe...bo znam trochę ten model (własność znajomego), i dla mnie to jest ta sama klasa co Marantz PM-66 SE. Czyli (na moje ucho) co najmniej jedna - bardzo wyraźna - klasa niżej od PM-64.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.