Skocz do zawartości
IGNORED

Nad541 wadliwe działanie kieszeni

vivaldi11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od pewnego czasu mój NAD postanowił :-) nie tak chętnie jak to do tej pory było wysuwać kieszeń na syganł "OPEN". Nieraz muszę się znim przekomarzać i kilkanaście razy zanim łaskawie udowtepni swoje wnętrze!

Nie wiem jak go przekonać, aby był bardziej chętny?

Próbowałem sądząc, że może jest pasjonatem czystości dokładnie przedmuchać wszystkie jego "członki" ale nic nie pomogło! Powiem więcej - jakby jeszcze bardziej się obraził!

Przyzwyczaiłem się do niego i nie chciałbym się z nim rozstawać z tak błahego powodu, ale jak się szybko nie dogadamy to chyba będę musiał podjąć drastyczne kroki! co chyba nie wyjdzie mu na zdrowie bo przecież pomimo wielu zalet to latać na pewno nie umie!

Czy ktoś mógłby nam pomódz ?

Będziemy szczerze wdzięczni!

NAD i Vivaldi11

https://www.audiostereo.pl/topic/15731-nad541-wadliwe-dzia%C5%82anie-kieszeni/

Bardzo stylowy opis ,niestety trochę niepełny.Nie piszesz czy kieszeń nie chce się otwierać z pilota ,z panelu czy może w ogóle nie chce?Przyłóż ucho do Nad-a po naciśnięciu Open-słyszysz pracę silnika wysuwu?Jeżeli nie ,możesz mieć uszkodzony silnik,albo przycisk open nie kontaktuje,ewentualnie awaria elektroniki sterowania silnikiem.Jak słychać silnik to może tylko pasek napędu się ślizga.

W Nadzie jesli pasek sie zabrudzi to nie moze kieszeni domknąć, otwierać zawsze moze.

Pytanie czy po nacisnieciu "Open" na wyswietlaczu wyswietle sie napis "open" czy nic sie nie dzieje.

Jesli slychac pracę silnika jak pisze kolega to moze coś sie blokuje, jednak na pewno nie jest to wina paska.

Jesli nic sie nie dzieje to sprawdz miernikiem czy przycisk open zawsze zwiera styki, moze to jego wina.

Na razie to tyle.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Co prawda mam dużo starszego Nada 502 ale.....na poczatku kieszeń wsuwała się i wysuwała bez opamiętania trzeba było utrafić moment żeby włożyć płytę.Zanioslem go do serwisu przesmarowali "switche czy swicze" nie wiem jak sie to pisze i wszystko się uspokoiło.Teraz mam za to taki objaw że wciskam przycisk open słychać silnik ale kieszeń się nie wysuwa.Po parokrotnym przyciśnięciu otwiera się .Jest to nieregularna usterka a serwis stwierdził że to wina właśnie w/w switchy (cokolwiek to jest).Może uda ci się to przesmarować i przejdzie.

a ja ostatnio rozmontowalem mojego nada 540 tzn caly mechanizm bo chcialem sie dostac w jedno miejsce :)))

odkrecilem mechanizm, wymonotowalem kieszen. Ze zlozeniem bylo gorzej zajelo mi to 3 godziny nim doszedlem do tego dlaczego po wcisnieciu open kieszen chowa sie ale mechanizm sie nie podnosi. Jezeli chodzi o mechanike dzialania tej kieszeni to chyba wiem juz wszystko:))))

otóż bardzo mnie interesuje twoja wiedza!

mój NAD tez choruje na ta chorobę!

przyciskam - wkładam - NAD oddaje płytę,

itd do skutku!

Czy mógłbyś zdradzic co jest przyczyną?

Jak przeprowadzić operację, aby się udała i pacjent przeżył?

v

Rzeczywiście głupio to zabrzmi, ale tak!

Słuchając rad jakie uzusyskałem na forum (m.in. i Twojej - dięki) w tym dniu po przyściu do domu zabrałem się za rozbierania NAD-a w celu:

przeglądnięcia paska,

sprawdzenia przycisku,

prób pilotowych,

Specjalnie nic nie zrobiłem natomiast zauważyłem że:

Jeśli pozostawi się na dłuższy czas włączony odtwarzacz bez płyty w środku to nie można potem otworzyc kieszeni - tak jak opisałem trzeba dużo razy próbować przyciskiem OPEN aż zaskoczy

Jeśli natomiast pozostawi się z płyta w środku to zawsze można go otworzyć, ale z kolei odtwarzacz nie chce od razu odczytać płyty - więc ją wysuwa(?); Trzeba parę razy tak sie pobawić zmieniając za każdym razem o parę stopni położenie płyty aż zaskoczy.

W każdym bądź razie w dalszym ciągu problem istnieje.

Czy Masz jakieś antidotum?

v

Wydaje mi sie ze koniecznie będzie rozebranie całego mechanizmu, będzie to pewnie jakiś bubel na plastiku. Ostrzegam jednak, tam potem mozna sie troche namęczyć zanim sie to poskłada !!!

Aha nie zaszkodzi przelecieć dokładnie pasek spirytusem.

Aha gdy płyta jest w środku łatwiej się otwiera napęd, gdyż dolny talerzyk trzymający płytkę (na ośce od silnika) nie przykleja się bezpośrednio do magnesu docisku, w związku z tym silniczek łatwiej otwiera napęd niż beż płyty. Najpierw przeczyść dokładnie pasek !!!

Sprawdź zawieszenie mechanizmu.Zobacz czy nic klejącego nie dostało się do środka (śmieszne ale różnie bywa).

Paska nie czyść spirytusem tylko benzyną ekstrakcyjną ponieważ spirytus wysusza gumę,a benzyna nawilża.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Nie mam pojęcia o jakie swicze chodziło naprawiałem to w serwisie.Domyślam się że są to jakieś styki.Na 100% jestem pewien że serwisant powiedział że je przesmarował i to pomogło.Z jego wypowiedzi wynikało że jest to kwestia zużycia ale w moim NADzie nie opłacało się tego wymieniać."Jak posmarujesz to posłuchasz"

• 2 tygodnie później...

Tak rzeczywiście miałeś (mieliście) rację;

Rozebrałem napęd , aczkolwiek nie na czynniki pierwsze, przeczyściłem wszystkie części powodujące nadmierny opór przy działaniu mechanizmu, przeczyściłem pasek i teraz działa(!).

W związku z tym znowu lubię mojego NAD-a,

Notabene pasek sprawia wrażenie trochę luźnego; na razie "podciągnąłęm" poprzez przesunięcie w ramach luzów montażowych całej płytki z silnicznkiem, ale wymaga chyba wymiany(?)

Jednak po wszystkich kłopotach -najpierw przeskakiwanie ścieżek, teraz problemy z kieszenią powoli skłaniam sie do decyzji o wymianie napędu.

Dodakowo przyczynkiem do tego jest też analiza tematów na forum dotyczących NADa 541.

Czy masz(macie) może doświadczenia z tego typu zagadnieniem?

Chętnie posłucham rad - jaki gdzie kupić , który lepszy, jak zamontować, ...

Będę wdzięczny.

WP

zapoznaj sie z...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dłuugo wałkowełem temat tandetnego napędu NAD aż w końcu wymieniłem CD pomimo że moj po tunigu grał rewelacyjnie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.