Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz lub ampli stereo do eltax universe

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli można, to one nieźle rokują; trzy drogi, miękka kopułka - warto wypróbować.

Muszą być pewni dobrego poziomu grania, skoro to proponują.

Pamiętaj, że BR z tyłu i na samym dole, więc pewnie potrzebują trochę miejsca ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

Jeśli można, to one nieźle rokują; trzy drogi, miękka kopułka - warto wypróbować.

Pamiętaj, że BR z tyłu i na samym dole, więc pewnie potrzebują trochę miejsca ...

Nie wiem co znaczy trochę miejsca. Pewnie trochę to się znajdzie

Chodzi oczywiście o odległość od tylnej ściany. Trzeba to sobie tak ustawić,

żeby nie podbijało i nie przeciągało niskich tonów w miejscu słuchania.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

50 minut temu, audioburak napisał:

Chodzi oczywiście o odległość od tylnej ściany. Trzeba to sobie tak ustawić,

żeby nie podbijało i nie przeciągało niskich tonów w miejscu słuchania.

To dla mnie nowy temat. Będę kombinował.

Pewnie podobnie było z Eltaxami - stąd "pełne niezadowolenie" 😉 

Zwykle jest łatwiej z BR na froncie, ale są też podłe miejsca w pokoju i wtedy

prawie każde kolumny mają podobne problemy. Powodzenia.

Indiany słuchałem chwilę i było bardzo ok. Grały pod jedną ze stereofonicznych Yamah- niestety, nie zwróciłem uwagi na jej model. Kolumny nieduże, ale odniosłem wrażenie, że kulturalne, dynamiczne i wyrównane.

37 minut temu, audioburak napisał:

Pewnie podobnie było z Eltaxami - stąd "pełne niezadowolenie" 😉 

Zwykle jest łatwiej z BR na froncie, ale są też podłe miejsca w pokoju i wtedy

prawie każde kolumny mają podobne problemy. Powodzenia.

Ja mogę mieć problemy z salonem, bo stoją niesymetrycznie.

Godzinę temu, porlick napisał:

Indiany słuchałem chwilę i było bardzo ok. Grały pod jedną ze stereofonicznych Yamah- niestety, nie zwróciłem uwagi na jej model. Kolumny nieduże, ale odniosłem wrażenie, że kulturalne, dynamiczne i wyrównane.

Też tak o nich czytałem

3 godziny temu, audioburak napisał:

Tylko czy ten amplituner Onkyo TX8220 je uciągnie

Uciągnie. Może nie wykorzystasz pełni możliwości kolumn. Producent podaje 100W/6ohm, Teuffle mają 4ohmy (tak należy czytać, gdy podają 4-8ohm). Jeśli impedancja kolumn nie spada mocno poniżej 4ohm (a spada na pewno), nie będzie problemów.

6 minut temu, porlick napisał:

Uciągnie. Może nie wykorzystasz pełni możliwości kolumn. Producent podaje 100W/6ohm, Teuffle mają 4ohmy (tak należy czytać, gdy podają 4-8ohm). Jeśli impedancja kolumn nie spada mocno poniżej 4ohm (a spada na pewno), nie będzie problemów.

Dzięki, bo miałem obawy, a trochę się napaliłem.

Jeśli wzmacniacz obsługuje kolumny min 6ohm, a podłączysz 4ohm, będzie działał normalnie, dopuki nie będziesz zbyt ostro dawał mu po garach- w takim przypadku będzie się mocniej grzał lub zadziała zabezpieczenie.

6 godzin temu, porlick napisał:

Jeśli wzmacniacz obsługuje kolumny min 6ohm, a podłączysz 4ohm, będzie działał normalnie, dopuki nie będziesz zbyt ostro dawał mu po garach- w takim przypadku będzie się mocniej grzał lub zadziała zabezpieczenie.

Na wzmacniaczu jest 2x90 W 6 om to  kolumny od 4-8

Modele 8020 i 8220 trochę się różnią i chyba lepiej ten pierwszy, bo wymieniasz

teraz inny, niż początkowo 😉     Ja bym wolał 8020, bo 8220 miałem ...

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Modele 8020 i 8220 trochę się różnią i chyba lepiej ten pierwszy, bo wymieniasz

teraz inny, niż początkowo 😉     Ja bym wolał 8020, bo 8220 miałem ...

To jest chyba 8020 jak pisałem wcześniej. Pomyliłem się.

Witam po Świętach. Podpiąłem pod Eltaxy tego Onkyo 8020 i powiem, że nie są takie złe. Niestety już zamówiłem Teufel Ultima 40 i przyszedł jeden z głośników którego podpiąłem razem z Eltaxami. Miał być przerażający bas, a aż tak wielkiej różnicy nie ma. Owszem jest trochę czyściej, lepsza góra, ale spodziewałem się więcej. Może jak już będą dwa i kable zmienione na 2x4 mm. to będzie większa różnica, ale chyba z uwagi na rozłożenie salonu cudów tam nie będzie. Biały Teufel jednak wygląda pięknie. Onkyo z Eltaxami gra przyzwoicie. Wreszcie słyszę muzykę. Do metalu jest bardzo dobrze, jednak fani umpa, umpa, bum, bum, mogliby czuć niedosyt. Odezwę się jeszcze jak cały zestaw będzie na Teufelu z wymienionymi kablami, bo teraz jest naprawdę cieńki drucik.

Z moich doświadczeń 4 mm2 to jeszcze gorsza góra pasma, niż z 2,5 ...

Jeśli szukasz TYLKO basu - będzie OK, ale o przejrzystości raczej zapomnij ...

26 minut temu, audioburak napisał:

Z moich doświadczeń 4 mm2 to jeszcze gorsza góra pasma, niż z 2,5 ...

Jeśli szukasz TYLKO basu - będzie OK, ale o przejrzystości raczej zapomnij ...

Tylko basu mi brakuje, ale myślę, że to wina tej otwartej przestrzeni. Będę kombinował z kablami i ustawieniem głośników. W opiniach wszyscy się wypowiadają, że te głośniki basu mają aż za dużo. Pewnie po wygrzaniu też zagrają inaczej. Ważne, że do muzyki jest dużo lepiej niż było. Jest czysto w porównaniu z tym co było.

Mamy szczęśliwe zakończenie. 

Onkyo 8020

Teufel Ultima 40

Kable Auda 2x2.5mm z wtykami bananowymi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zestaw gra naprawdę fajnie, oczywiście w swoim przedziale cenowym. Jest fajne brzmienie, czyste i basik jak na moje warunki pokojowe. Wreszcie słucham muzyki z przyjemnością. Bard ulzo dziękuję wszystkim zainteresowanych tematem. Dużo mi pomogliście. Życzę wszystkim dużo dobrej muzyki w Nowym Rocku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi