Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w doborze Amplitunera :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Koledzy i Koleżanki,
to jest tutaj mój pierwszy post, gdyż przed chwilą się zalogowałem. Oczywiście wcześniej czytałem tu na forum różne posty, które mnie interesowały. Otóż zarejestrowałem się tu, gdyż chciałem Was poprosić o nakierowanie na dobry wybór przy zakupie amplitunera. Mam już zaklepane do zakupu głośniki -urzekła mnie ich czystość i klarowność przekazu oraz to ciepło Vintage  Chodzi mi o Heco 4302. Podam linka do odsłuchu:

Jest to wprawdzie wersja SL z zaokrąglonymi rogami a ja mam na oku zwykłą wersję podstawową. Chciałbym natomiast dobrać do nich odpowiedni amplituner, aby wykrzesać z nich jak najwięcej. Czytałem sporo ale nie umiem tego dobrać pod względem mocy głośnika 4 omy a mocą wzmacniacza w amplitunerze. Chodzi też o klarowność dźwięku. Mam na oku kilka modeli amplitunerów:
1. Telefunken hr5000 (lub coś z tej serii - w zależności od dostępności)
2. Siemens Sr-555
3. Saba 9240 (lub coś z tej serii - w zależności od dostępności)
4. Telefunken TR-350 (ładnie wygląda, ale nie wiem czy czasem nie jest uboższy w odsłuchu względem hr5000)
Powinienem dodać jeszcze jaki pokój- to jest ogólnie ok. 20m2 (kuchnia z salonem otwartym w mieszkaniu w bloku - wym. 6x3,5m).
Prosiłbym Was o nakierowanie na odpowiedni sprzęt - tak do mniej więcej 800zł, Saba chyba najdroższa, ale podejrzewam, że dźwięk najlepszy a Siemens najcięższy - ponoć ma tam duuuużo elektroniki, ale czy to się nie psuje i i na ile to dobre bo opinii mało o tym ampli. Z kolei tr-350 ładny no siemens też w miarę ale współpraca między głośnikami i dźwięk najważniejsza:) 
Pozdrawiam Was i coś napiszcie abym dobrze wybrał :)

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Ale słuchałeś ich na żywo? Czy tylko na filmach? Filmiki nijak się mają do rzeczywistości. Zresztą nawet jak posłuchasz ich u kogoś u ciebie zabrzmią inaczej. 

To wszystko raczej wiekowy sprzęt musisz się przygotować na serwis. 

Edytowane przez Kw202
W dniu 15.01.2022 o 15:57, Gabrielxxx napisał:

coś napiszcie abym dobrze wybrał 🙂

To ma być do muzeum, czy użytkowo?

Jeśli to drugie, nie pchaj się do lamusa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 15.01.2022 o 15:57, Gabrielxxx napisał:

Witajcie Koledzy i Koleżanki,
to jest tutaj mój pierwszy post, gdyż przed chwilą się zalogowałem. Oczywiście wcześniej czytałem tu na forum różne posty, które mnie interesowały. Otóż zarejestrowałem się tu, gdyż chciałem Was poprosić o nakierowanie na dobry wybór przy zakupie amplitunera. Mam już zaklepane do zakupu głośniki -urzekła mnie ich czystość i klarowność przekazu oraz to ciepło Vintage  Chodzi mi o Heco 4302. Podam linka do odsłuchu:

Jest to wprawdzie wersja SL z zaokrąglonymi rogami a ja mam na oku zwykłą wersję podstawową. Chciałbym natomiast dobrać do nich odpowiedni amplituner, aby wykrzesać z nich jak najwięcej. Czytałem sporo ale nie umiem tego dobrać pod względem mocy głośnika 4 omy a mocą wzmacniacza w amplitunerze. Chodzi też o klarowność dźwięku. Mam na oku kilka modeli amplitunerów:
1. Telefunken hr5000 (lub coś z tej serii - w zależności od dostępności)
2. Siemens Sr-555
3. Saba 9240 (lub coś z tej serii - w zależności od dostępności)
4. Telefunken TR-350 (ładnie wygląda, ale nie wiem czy czasem nie jest uboższy w odsłuchu względem hr5000)
Powinienem dodać jeszcze jaki pokój- to jest ogólnie ok. 20m2 (kuchnia z salonem otwartym w mieszkaniu w bloku - wym. 6x3,5m).
Prosiłbym Was o nakierowanie na odpowiedni sprzęt - tak do mniej więcej 800zł, Saba chyba najdroższa, ale podejrzewam, że dźwięk najlepszy a Siemens najcięższy - ponoć ma tam duuuużo elektroniki, ale czy to się nie psuje i i na ile to dobre bo opinii mało o tym ampli. Z kolei tr-350 ładny no siemens też w miarę ale współpraca między głośnikami i dźwięk najważniejsza:) 
Pozdrawiam Was i coś napiszcie abym dobrze wybrał 🙂

Skąd pomysł że to ma być ampituner, a nie np. wzmacniacz? 

Słyszałeś te głośniki Heco na żywo?