Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AX 1 i Marantz CD 6000 OSE ???

maciek_b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem dokupić CD do mojego zestawu : Yamaha AX 1 i B&W 9NT.

Mam możliwość kupienia CD Marantz 6000 OSE.

Do tej pory słuchałem Stereo na odtwarzaczu dvd Sony - DVP - S7700 ( bez rewelacji)

Proszę o pomoc w wyborze ( może jakieś inne marki ?)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/15796-yamaha-ax-1-i-marantz-cd-6000-ose/

Tak,ten Marantz wcale nie jest slaby,ale to cedek w klasie do 2 tyś zł.A wzmacnicz Yamaha AX1 choc jest przeznaczony do kina domowego,to swego czasu byl flagowcem.I mysle,ze do stereo potrzebuje naprawde dobrego zrodla.Uderz wyzej,dvd-audio,np.Denon.Zawsze mozesz posluchac muzyki i ogladnac film.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zapomnij o dvd jako zrodle muzyki bo na to szkoda czasu. Starzy forumowicze dobrze wiedza ze to nie jest dobre rozwiazanie a debiutantow nie sluchaj. Marantz CD 6000 OSE to taki sobie cdek radze poszukaj czegos lepszego moze nawet ciut starszego. Z Yamaha dobrze gra Pioneer.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Drodzy Panowie musze przyznac ze jestem mile zaskoczony poziomem smsowej dyskusji jaka nawiazala sie w tym temacie miedzy mna a uzytkownikiem tomaen. Swoja droga 358 dni i 2 posty. Tomek musisz nadrobic stracony czas:):):) Oby tak dalej bo kultura na tym forum jest bardzo potrzebna. Pozdrawiam.

PS Pozostaje przy swoim - jednak stereo nie dvd. Pogadamy jak pojawia sie plyty 24 bity / 192khz

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zyzio Ty to jestes zlosliwy nie ma co ale i tak Cie lubie:):):) a od mojej Yamahy jakbys mogl sie odpierwiastkowac:):):) Zadziwie Cie ale nie bedzie tu na pewno zadnej Yamahy a Pioneer? Coz coraz trudniej go kupic choc niedawno widzialem na allegro PD 77. Wiesz kiedys musimy zrobic test porownawczy tego Twojego Rotela i mojej Yamahy - ciekaw jestem jakie beda wyniki...

Ale do rzeczy: Pioneer PD 75 77 95 - tego pewnie bedzie ciezko dostac. PD 93 - rzadkosc. Denon DCD 3300 3520 i 3560. Rotel (tak tak zyzio:):)) RCD 991 AE (nie wiem czy zmiescisz sie w cenie nie mam pojecia ile moze kosztowac z drugiej reki). Z tymi Denonami to bym uwazal bo maja troszke latek a lasery o wiele gorsze niz w Pioneerach. Nie wytrzymuja tyle. Na razie tyle przychodzi mi do glowy pewnie za jakis czas cos dopisze. Pozdrawiam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)
  • 2 tygodnie później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Raczej PD-S 701 i 702 i PD 91:):):)

Juz odpowiadam: 701 i 702 to dosc wysokie modele z 1993 i 1994 roku. Odwrotny mechanizm. Graja wg mnie na poziomie srednim - dobrym. PD 91 to top z 1989 roku kiedy debiutowal PD 9300. Ladnie zrobiony ciezki duzy ale to co napisal sprzedawca to wierutne bzdury. Od PD 91 wole 9300 a najchetniej PD 93. Uwaga na laser w PD 91 - jest bardzo drogi z serii PWY. Dlatego z tej trojki wybieram PD-S 702. Pozdrawiam.

maciek_b - Masz dobry wzmacniacz ( chociaż to kino ) , masz dobre kolumny ( chociaż trochę ostre ) , kup sobie dobry cd ( nie szajs z Allegro , chociaż czasami , ale bardzo sporadycznie , coś ciekawego się tam pojawi ) .

Jaką kwotą dysponujesz ?

:)

Maćku, czy masz możliwość odsłuchania tego 6000OSE na swoim systemie, w domu? Jeśli tak, to zacznij od tego. Jeśli nie - to ten model Ci szczerze odradzam, bo sam ostatnio szukałem CD-ka za 2 tys. i OSE był w pewnym momencie najlepszym kandydatem (po zapoznaniu się z opiniami i 2 niedługich odsłuchach w sklepie); do czasu, gdy wziąłem go do domu. Ten sprzęt jest bardzo efektowny, ma niezłe osiągi - szczegóły, stereofonia, kontrola, równowaga tonalna - i w pierwszych chwilach zachwyca. Ale to nie jest żadna muzyka. Od muzyki oddziela cię zawsze, powiedzmy, taka jakaś cienka firanka utkana z metalowych niteczek, i odsłuch prędko przestaje ekscytować. Póki szukasz szczegółów i uważnie badasz możliwości, jest ekstra. A jak słuchasz tylko od tak, dla relaksu, to zwyczajnie się nudzisz. Ostatecznie przyjemniejszy jest troszkę mniej efektowny NAD C542 - ładny kremowy dźwięk, i żywy. Pioneerów nigdy nie słuchałem.

(A sam kupiłem w końcu Marantza - ale starego CD80, sprzed 15 lat!)

Maciek

No to jak 2,5 kzł, to możesz zaszaleć! :)

Z używanych to przyglądnij się Teac VRDS 10 SE. Bardzo solidna konstrukcja. Świetny transport.

Może Sony CDP-X707ES? Jest na tym forum kilku pasjonatów dobrych CD Sonego (Pozdrawiam Piotrka608).

A może Linn Karik? Józwa ma takiego - zapytaj go o szczegóły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.