Skocz do zawartości
IGNORED

PHY- glosniki w odgrodach

koteczek

Rekomendowane odpowiedzi

Fantastycznie, jak mozesz, powtorzmy pomiary na nowych panelach i co waznejsze na Twoich uszach. Jestem otwarty na krytyke, bo dmucha mi w zagle by popychac dale. Jak mozesz wstrzymaj sie na kilka dni z oddanien sprzetu pomiarowego.

Masz racje, ze to dopiero pierwszy krok. Duzo frajdy przed nami. Jak idzie glaskanie Tannoy ?

wytrzymam!

Byla plyta novi singers, teraz Demarczyk z pierwszego wydania (niebieski srodek)....kapitalny realizm, choc chyba mi troche brakuje tych wytlumionych 50Hz. Przy jednak nieco surowym charakterze glosnikow (chyba jednak spory wplyw posrebrzanych VdH), swietnie w szeregu zrwotnicy wysokotonowej sprawdzaja sie miedziane jenseny (3.3uF+1.5uF+0.047 rownolegle). Mundor byl troche zbyt surowy. Jak widzisz walcze ze zwrotnica.

Mam kilka przemyslen odnosnie srojenia glosnikow przez ktore teraz przechodzimy. Brak mi czegos co byloby punktem odniesienia. Oczywiscie, zywa muzyka jest czym takim, ale w praktyce to nie takie proste. Przy braku akustycznego instrumenu

ktory bylby tonowym wzorcem jest chyba sustytut: dobre sluchawki. Zawsze bylem zauroczony dzwiekiem z dobrych sluchawek sterowanych OTL'owym wzmacniaczem sluchawkowym. Nie spotkalem sie w swoich flirtach z dzwiekiem bardzej wiernej reprodukcji zywego dzwieku. Sluchawki maja oczywiscie wiele mankamentow, nienaturalnlna scene, za bardzo miedzy uszami i dyskonfort nawet tych najbardzej przyjaznych, ale...... w depertamencie TONU to to.

Wiec stroje te PHY porownujac do tonu ktory slysze przez sluchawki. Nie jest zle. Moze troche niewygodnie, ale chyba ide w dobra strone, ale ulegam autosugesti.

Zdarzyla mi sie wczoraj groteskowa sytuacja. bylem zachwycony brzmieniem sprzetu. Z rozkosza sluchalem glownie analogu. Troszke brakowalo mi basu, wiec z ciekawosci przylozylem ucho do glosnika i.....okazalo sie, ze nie dziala prawy glosnik basowy:-))))

cos sie stalo z kablem polaczeniowym. Naprawienie problemu przynioslo znaczace pogorszenie brzmienia!!!

Saga PHY w odgrodach, czyli raport z frontu, czyli 23334 odcinek Matysiakow. PHY w 170 cm odgrodach zaczely przypominac pelnokrwiste glosniki a nie jakies puszki groszku z ktorych ktos wyjadl groszek. Najwieksza slaboscia glosnikow w OB jest dolna oktawa lub, dwie. Matko z corka, nie w wykonaniu PHY. Dolu jest tyle, ze przy kontrabasie zaczyna drgac szklana tafla dzwi, co oczywiscie ma malo wspolnego muzyka, ale brzmi bardzo milo dla okaleczonego brakiem dolu OB'owca -

DIY'owca.

Szanowni Lukarowcy, po konsultacjach z IPN, ninejszym donasze, ze ona ma dół. Dzisaj rano na 2a3 ona miala nie tylko dol, ale byla very, very sex'y.

Moze, dzieki uprzejmosci MacikaP, zobaczycie jak sie ona wdzieczy mierzona 3m od glosnika :).

szperając w internecie trafiłem trochę przypadkiem na takie OB "BASTANIS" na stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

całkiem estetyczne, chociaż wspomagane sub'em.

Ukryta Zawartość

tia.

a zaczelo sie chyba od diyhifisupply, ktore wprowadzilo prometeusza. Podobno na CES rezencje byly entuzjastyczne. Podobna koncepcje przyjelo Ancient Audio z aktywnym glosnikiem basowym. Thorsten tak sie chyba przejal tym co uslyszal, ze zaczal dzialac komercyjnie spzredawac glosnik Supravoxa w przezroczystej odgrodzie z akrylu...

Sporo można znaleźć informacji o różnych głośnikach szerokopasmowych, o sposobach montażu OB ale jakoś nie trafiłem na szerszy opis ew. reguł dotyczących ustawienia "OB" w pokoju; pewnie są różnice w stosunku do tradycyjnych kolumn ("br") ?

Zgadza sie. Thorsten zaczal produkowac OB na akrylu z glosnikiem Supravoxa zmodyfikowanym by bylo wiecej Qt kosztem efektywnosci. Z mojego myszkowania w sieci wynika, ze glowni producenci glosnikow do OB to: PHY (alez oczywiscie), Supravox if Ferritine (? albo cos o podobnej nazwie). Czy to przypadek, ze trzej glowni producencin glosnilow o wysokim Qt to firmy Francuzkie. Jak to oni robia, ze maja pyszne jedzenie, dobre wina i dobre uszy? Szkoda tylko, ze kaza nam siedziec cicho. Chyba dlatego by mogli sluchac swoich glosnikow w OB, a Bush to tylko pretekst.

Tak jest, myslisz poprawnie. Poniewaz "otwarty" glosnik jest dipolem, wiec do sluchacza dociera energia emanowana przez front membrany i po odbiciu, tyl membrany. I tu sie zaczynaja schody: inerferencja dwoch, lub wiecej fal akustycznych dla pewnych czestotliwosci wzmocnienie, dla innych anihilacja no i heterogennosc przesuniec fazowych i inne pierduty jezeli uwiezymy, ze dzwiek jest fala. Chyba jest :). Odgrody sa po to by m.i. ograniczac interferencje miedzy nimi.

To jest obraz tego co slyszy ucho 3m od PHY w odgrodzie 170cm.

Dzieki uprzejmosci MacikaP.

[obrazekLUKASZ-272275_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mimo dziury dla 40 Hz, mikrofon rejestruje dzwiek do 20 Hz i jest calkiem plackaty w sposunku do srodka pasma. Jest szokiem dla mnie to, ze otwarty panel wspomagany scianami, podloga i sufitem potrafi zejsc tak nisko a caly przebieg

mimo pary dziur (40 hz i ok. 8 kHz) jest prawie taki jak dla wielodroznych glosnikow kompensowanych zwrotnica i otworami,

tunelami bass'u-reflex. Reasumujac mamy efekt strojenia pasywnego pudla bez pudla i bez zwrotnicy.

Niech to wszystkie czorty, gdybym nie byl hodowca kotow, powinienem w blaszaku przed Palacem Kultury i Nauki otworzyc sklepik z PHY'ami :). Raz jeszcze MacikuP===:).

Zmiany, modyfikacje PHY w OB to seria malych kroczkow. Wizyta w sklepie bławatnym ( fantastyczna nazwa, prosto z Szulca, tylko nie bylo psotnych subjektow jeno matka-nadwislanka w butach z jedna dziurka z przodu, ale za to wygodnych).

Nabylem kilka metrow filcu. Teraz sa ozdoba tylnej czesci panelow. Nie wiem czy jest lepiej, ale poniewaz jest mnej odbic od paneli i tylnej czesci membrany, to sobie wmowilem, ze musi byc lepiej. Tak jak autorzy recenzji kabli napieciowych.

Im wiecej kosztuje tym musi byc lepiej. A jak sie z tym nie zgadzasz, jestes zly, ze ktos obraza twoja intyligencje, to uslyszysz: czego sie denerwujesz, to nie dla ciebie, zrob miejsce przy ladzie dla innych. Mocujac te swoje filcowe szmatki z tylu paneli myslalem sobie o porownaniach kabli zasilajacych. Matko z corka, czy to sen czy jawa, a moze byloby sprawdzic czy ulozenie kabla zasiljacego rownolegle do rownika jest inne niz prostopadle, no wiecie North-South. Bo przeciez pole magnetyczne ziemii to mieka sprawa i musi miec wplyw na pole magnetyczne generowane przez kabel pelen 230v AC@ 50Hz.

A moze medrcy analizujacy kable zasilajace zrozumieli, ze jezeli prawda jest, ze lancuch jest tak mocny jak najslabsze ogniwo,

to moze szeregowo podlaczony bezpiecznik ma tu decydujacy wplyw. Czekam na test: rola bezpiecznikow na dzwiek.

Trzeba byc producentem bezpiecznikow HiFi dla muzyki. A wszystko to bo mocowanie szmatkow i galgankow na odgrodach nastawia filozoficznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.