Skocz do zawartości
IGNORED

PHY- glosniki w odgrodach

koteczek

Rekomendowane odpowiedzi

dudivan : to było baardzo krótkie opisanie zasady działania ucha i było to tylko wspomniane, w notatkach mam zapisane tylko tyle : "zdolność do rozpoznawania melodii zanika przy 5kHz" , te 5kHz to pewnie chodzi o częstotliwość dominującą w bardziej skomplikowanych dźwiękach niż sinusoida ;-) może ktoś bardziej kompetentny coś opowie ciekawego i ewentualnie naprostuje.

Re: Cyjanopan, Koteczek i in.

>Wiem, ze ludzie montowali glosniki w zmyslne podwojne sciany, praktycznie nieskonczone panele, ale

>nie mam zielonego jakie to mialo implikacje dzwiekowe.

to może mieć same dobre implikacje - polecam wywiad z Jordanem dla TNT-audio, w wątku "najpiękniejsze pokoje odsłuchowe" wkleiłem jpg pokoju Arta Ludwiga, który zrobił właśnie coś takiego, Pan Kortenbach robił coś takiego z PHY-HP - były (może jeszcze są?) obrazki w necie

>Swoją drogą dzisiaj na wykładzie dowiedziałem się że człowiek przestaje postrzegać układ dźwięków

>jako melodię jeżeli są one powyżej 5kHz ;-)

tak toczno - sekwencja dźwięków nie daje wrażenia melodii, pisałem już o tym na forum

pozdrawiam,

graaf

ps.

być może żegnam na dłużej, bo jestem obecnie nader zajęty i zestresowany - wrócił rok akademicki a wraz z nim niemiłosierny i nielitościwe panujący kierownik Katedry ;)

pa!

Na pohybel kierownikowi ! To co uslyszy meloman, ktoremu zagra sie "Wlazl kotek na plotek" (wszelkie podobienstwo osob, zwierzat i nickow przypadkowe) przetransponowane w obszar dzwiekow powyzej 5 kHz ? Sekwencje a la kod Morse'a skladajaca sie z roznej dlugosci monotonnych dzwiekow tej samej wysokosci ?

nie wiem czy to jest konkretnie 5kHz, ale melodię która składa się z więcej niż jednego tonu powyżej pewnego poziomu istotnie ciężko "złapać", właśnie sprawdziłem;) chociaż było to bliżej 13-14 kHz

• 4 miesiące później...

Co sie odwlecze, nie uciecze. Glosniki odgrodowe, zyja, ulegaja reinkarnacji. Po kilku miesiacach snu, zdecydowalem sie zamowic u stolarza parawanowe odgrody z prawdziwego zdarzenia. Kilka dni temu przywiozlem je do domu. Sa pokryte piano-black, odbijaja swiatlo jak oczy kota na wiosne, poniewaz sa ogromniaste, przypominaja troche dekoracje z taniej operetki. Ale co tam. Sa wykonane z 4 cm MDF. Sa tak zrobione, by latwo i szybko mozna bylo wymieniac glosnik w srodkowej czesci parawanu. Poniewaz maja 170 cm wzrostu i kilkadziesiat cm w pasie zdominowaly pomieszczenie w ktorym stoja. Wszystko wspaniale, ale radze nie pytac kobiet jak sie im podobaja. Mam przechlapane. Szlaban, dupa blada. Sypiam na dywaniku w swoim pokoju. Faktor WAF= -3. Kobiety nie akceptuja duzych, czarnych parawanow na ktorych nie mozna postawic dzbanuszka albo innego pizdulka. Reasumujac: czarne polyskliwe odgrody 170 cm x lamane 140 cm, sztuk dwie, sa jedynie dla odwaznych, zdeterminowanych, akceptujacych brak seksu dla urody dzwieku.

cdn

Gratulacje no i... ODWAGI. Swoją drogą to trzeba być faktycznie niezłym kocurem by taki sprzęt wstawić kobicie do domu. Znam choć w mniejszej skali z autopsji. Najważniejsze to nie konsultować, wstawić i czekać aż się przyzwyczai

Świetnie, że temat odrzył. Czekam na wrazenie z odsłuchu.

Poniewaz mam wymienne panele, w ktore wkrecilem glosniki, a panele latwo mozna przymocowac do odgrody mozna stosunkowo latwo wymieniac (porownywac) np.: PHY KM30 z Goodmensami 201 i ostatnio Supravoxami 215 Bicone. Wymiana zabiera 15 min i nie wymaga dodatkowych nawiertow czy odwiertow. Czysta rozkosz dla leniwego sluchacza. Pomysl z wymiennymi panelami-glosnikami sciagniety od producenta PHY.

Duza czesc niedzieli minela na porownywaniu PHY z Supravoxami. Gdyby nie indyk z jablkiem na objad, kto to wie czy nie jeden z ostatnich przed wybuchem epidemii ptasiej grypy, swiat moglby zniknac pod kaczym puchem i sie wypchac, tak milo bylo testowac glosniki w odgrodach. Poniewaz nikt jeszcze nie odkryl lekarstwa na grype, a w szczegolnosci ptasia jej odmiane, ani na ciezkie zapalenie mozgowia zwane kaczyzmem, proponuje najskuteczniejsze znane antydotum na tego typu choroby: testowanie glosnikow w odgrodach.

cdn

Przepraszam wszystkich, ze to co pisze ma ton czlowieka ktory sprzedaje Eskimosom snieg, ale z czasem staje sie coraz wiekszym szalikowcem glosnikow w otwartych odgrodach. Porownanie Supravoxow z PHY bylo bardzo edukacyjne. Pod wieloma wzgledami Supravoxy brzmialy bardzej przekonywujaco od PHY. Mimo mniejszej powierzchni membrany ( 8 cali) vs PHY 12 cali, ich dolna oktawa byla szybsza, preznejsza posiadala wiecej barwy od swojego duzego kuzyna. Potwierdza sie stara prawda, ze nie jaki on duzy, ale jak to robi jest wazne.

Supravox mimo, ze jest kilka razy tanszy jest bardzo atrakcyjny. PHY ma przewage w srodkowych oktawach.

Dzwiek srodka jest bardzej bogaty, kremowy w porownaniu do PHY.

• 1 miesiąc później...

Panowie ,prosze o Wasze opinie i ewentualne prognozy na temat :czy jest szansa że to zagra poprawnie,nie jest to co prawda jeden głośnik w OB ale dwa,nigdzie nie mogę znaleźć właściwie żadnych informacji na temat tych kolumn a potrzeba mi w miare szybko.

Sorry Koteczek że podłączyłem pod Twój temat ,ale nie ma chyba żadnego innego o konstrukcjach OB.Głosnik wysokotonowy to tubka prawdopodobnie z magnesami ALnico.Alnico jest także w tym niekszałtnym basowo średniotonowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudno powiedzieć jak do tego podejść bo jest to 2-drożny zestaw ze zwrotnicą IIrz. do powieszenia na ścianie może nawet z 1970r. Biorac pod uwagę wiek, nieznany stan techniczny i małą moc - może być różnie (nie chcę powiedzieć, że się rozczarujesz), ale jak na normalne kolumny to nie wygląda za dobrze, a jak na OB to też niezupełnie jest to...

Wszytko zależy od tego ile chcesz wydać na ten eksperyment, który być może pokaże, że stare i nowe produkty dzieli przepaść.

Może gł. szerokopasmowy, chcociażby Tesla, wspomagany od góry małą kopółką filtrowaną Irz. od 5-8kHz będzie lepszy?

vinyldemon, 9 Kwi 2006, 15:09

Zgadzam sie, ze trudno powiedziec jak to bedzie gralo, ale mozna pogdybac.

Osobiscie, lubie dzwiek z glosnikow pozbawionych "plecow". Glosniki staja sie wtedy dipolami i emanuja dzwiek po dwoch stronach membrany. Dzwiek dipola jest pozbawiony efektu pudla i wszystkich zabarwien z tego wynikajacych. Oczywiscie otwarte konstrukcje glosnikowe maja swoje wady, wymagaja konstrukcji glosnikow o wysokim Qt, panele powinny byc spore by zapobiec interferencji fali do przodu z fala do tylu, etc.

Ale jak wszystko dodac i odjac, glosniki w OB brzmia super, zwlaszcza dla tych ktorzy sluchaja akustycznej muzyki.

Wracajac do Twojego pytania: nigdy nie slyszalem Yamaha o ktore pytasz, ale jak mozesz je miec, a cena jest nizsza niz tona karmy dla ptakow, warto sprobowac tylko dla urody dzwieku dipola.

Uwaga: dzwiek dobrego glosnika w OB wywoluje bezpowrotne zmiany, trudno wrocic do pudelkowcow.

Molibden

Czy stare i nowe produkty dzieli przepaść ?? tutaj można długo polemizować,w każdym razie nowe kolumny to nie najszczęśliwszy patent do 10-watowych wzmacniaczy,te Yamahy mają ok 100db skuteczności,co tłumaczy ich nie najwyższą moc. Klangfilmy też były filtrowane i to może nawet mniej udanie niż te japończyki ,a niestety ich brzmienie ma wielu zwolenników co niestety idzie w parze z ceną.Czy posiadaczom Eurodynów ,jako alternatywe też polecisz szerokopasmową Tesle i małą kopułke?Ja liczyłem po cichu że może znajdzie się osoba która kiedyś to słuchała bo dźwięk jest najważniejszy.Często bywa tak że rzeczy głupie ,o lichych parametrach i irracjonalnie zrobione brzmią.

koteczek

Tak próby z dipolami mam za sobą,duża magia,gdyby nie to pewnie bym nie zwrócił uwagi na kolumny z taką konstrukcją.Cały pech polega, że w tamtym tygodniu rozłożyłem na częsi pierwsze sojego Telewata lampowego i w tej chwili zupełnie nie ma z czym podjechac na dokładne posłuchanie tych konstrukcji.

Znam ludzi co sluchali szerokopasmowej Tesli w otwartym panelu i sa zadwoleni. Osobiscie, mam dobre doswiadczenie z PHY, Supravoxem, Klangfilmem, Goodmensami 201, Diatonami. Jest wiele starych glosnikow Niemieckich stosowanych w odbiornikach radiowych, ktore warte sa polowan,

PS: wiekszosc starych lampowych odbiornikow radiowych bylo konstrukcjami o otwartych plecach wiec ich glosniki to to.

40 lat temu przeciętne wzmacniacze, czy to lampowe, czy tranzystorowe miały kilka-kilkanaście watów, więc wysoka skuteczność głośnika była ewidentnym wymogiem.

Oczywiście, wszytkim polecam takie rozwiązanie ze wspomaganiem - nie chcę żeby to zabrzmiało jak herezja, ale dla mnie idea szerokopasmowości kończy się w miejscu gdzie te głośniki już sobie nie radzą i mamy przypadek albo głośnika bez basu, albo bez góry, albo zwykle w części bez tego i tego. Wobec tego głośnik szerokopasmowy jest dla mnie przypadkiem głośnika średniotonowego z rozszerzonym odtwarzaniem krańców pasma i o ile nie słuchamy specyficznej muzyki, gdzie brak basu lub góry nie jest problemem - wymaga uzupełnienia.

By uniknąć problemów z kierunkowością i skupianiem dźwięku sądzę, że dodanie zupełnie małej kopółki łagodnie filtrowanej I rz. zapewni wymaganą reprodukcję dźwięku na poziomie Hi-Fi. Nie widzę też problemu by w odwrotnym przypadku nie wspomóc się wooferem, a sam głośnik głośnika szerokopasmowego filtrować od dołu sporym kondensatorem (niski bas nie jest zbyt kierunkowy). Zniekształcenia też będą sporo niższe.

Tesla ARZ (6608 lub 6604) siedzi w AcuHornach.

Molibden, 9 Kwi 2006, 21:36

piszesz:

ale dla mnie idea szerokopasmowości kończy się w miejscu gdzie te głośniki już sobie nie

>radzą i mamy przypadek albo głośnika bez basu, albo bez góry, albo zwykle w części bez tego i tego.

>Wobec tego głośnik szerokopasmowy jest dla mnie przypadkiem głośnika średniotonowego z rozszerzonym

>odtwarzaniem krańców pasma i o ile nie słuchamy specyficznej muzyki, gdzie brak basu lub góry nie

>jest problemem - wymaga uzupełnienia.

Tak, tak. Taki jest czesto promowany dogmat. Proponuje, posluchaj dobrej implementacji, dobrego szerokopasmowca, a zdziwisz sie ile moze byc dolnej oktawy. I chyba waznejsze, jak jest barwa tej oktawy na OB. Wiem, ze czesto ludzie uzupelnaja OB subwooferem. Sprawa gustu i typu muzyki jaki sluchaja.

dudivan

Klangfilm to taka firma niemiecka z "tamtej epoki" ,w każdym razie złączona z Siemensem ,nie znam ich histori.Obecnie ich produkty to temat westchnień ortodoksyjnych audiofili lampowców.

Popatrz w ten link i rozejrzyj się w tym co robili

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dudivan, 9 Kwi 2006, 23:11

>Koteczku, Vinyldemonie - co to jest ow glosnik Klangfilm ? On jest jeden czy wystepuje w kilki

>odmianach jak np. Goodmansy

Klangfilm to Niemiecka firma, ktora produkowala glosniki i wzmacniacze naglasniajace sale kinowe w latach 1930-1950. Zainteresowalem sie nia gdyz, jako jedni z pierwszych zastosowali na skale przemyslowa glosniki odgrodowe, bez plecow. Czyli dipole, tak jak nasze PHY w odgrodach. Zarowno elektronika Klangfilma jak i glosniki sa fantastyczne. Uwazam, ze nie sa dzwiekowo gorsze od ich braci z Ameryki - Western Electric.

vinyldemon, 9 Kwi 2006, 23:23

Zgadza sie. Szereg miesiecy temu nabylem ich Kl V502. PP wzmacniacz na EL34. Jest to najlepszy PP el34 jaki slyszalem. Przez kilka miesiecy zaczelem powatpiewac w hegemonie SE. Ale mi chyba troche minelo i SE 2a3 wrocila do laski. Klangfilm odpowiedzialny jest za powazna ryse w moim kulcie do SET.

vinyldemon, 9 Kwi 2006, 23:46

Czy slyszales K+H Telewatt VS-71 ?

Inny ulubiony link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.