Skocz do zawartości
IGNORED

JAK USUNAC ten PRRZYDZWIEK ??

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , sprzet jaki posiadam to wzmak Yamaszka AX-870 i tuner Yamaha TX-550 , spotkalem sie z nastepujacym problemem przydzwieku (jakby sieciowego) objawiacego sie buczeniem przy podkreceniu galki wzmacanicza na wyzszy poziom glosnosci. Mianowicie kiedy wylacze tuner i ustawie input selector na wzmaku na tuner to po podgloszeniu (jest cisza gdyz tuner jest wylaczony ale podpiety do wzmaka) pojawia sie buczenie, odpowidajace nizszym czestotliwosciom czyli raczej sredniego basu , kiedy natomiast przy tej samej sytauacji odepne antene TV od tunera buczenie znika, takie samo buczenie w tej samej pozycji jest takze na ustawieniu input selectora na AUX gdzie podpiety mam komp i takze tam znika po odlaczeniu anteny TV od tunera , tyle ze na inpucie AUX buczenie jest 2 razy slabsze niz na ustawieniu Tuner . Oczywiscie kiedy wlacze tuner majac podpiety kabel TV do niego, skad czerpie sygnal radiowy, buczenie takze jest ale nie przeszkadza na tyle bo przyglusza go muzyka , dozkucza tylko w chwilach ciszy w muzyce. Podabna sytuacje mialem kiedys na wiezy jednoczesciowej technics SC-EH600, ale wtedy nie zidentyfikowlem tego ze chodzi o antene. Myslalem wczesniej jak jeszcze nie mialem tunera,ze to sprawa kabla laczacego wzmak z kompem , a wiec wymienilem go na nowy gruby ekranowany co defakto nie mialo wiekszego sensu jak widac teraz. Problem ewidentnie dotyczy anteny TV , po jej odlaczeniu od tunera wszytko na kazdym inpucie chodzi idelanie. Dlatego doszedlem do wniosku ze kabel dochodzacy z puszki rozdzielajacej w moim mieszkaniu moze byc uszkodzony lub nie ekranowany , dlatego podpiolem kabel ktorym wyprowadzili wogole z klatki, sygnal z kablowki, do mojego mieszkania i sytuacja jest identyczna :(

Czy da sie temu jakos zaradzic , buczenie nie jest takie straszne ale czasami dokucza jak wspominalem , a szczegolnie przy ogladaniu filmow z kompa bo wtedy musze odlaczac kabel tv od tunera majac ustawiony wzmaka na AUX czyli na kompa, czy prosic operatora kablowki o wymiane glownego kabal ktory idzie z klatki? czy rozwiazac ten problem jakos inaczej , kto mial z tym stycznosc ? prosze o konstruktywna rade i wolbym nie wymieniac tunera ktorego niedawno kupilem :) P.s. w tej samej sytuacji przy podlaczonym kablu tv do tunera dobrze chodzi tylko input CD i podczas odtwarzaniu na nim muzyki nie buczy nic .

https://www.audiostereo.pl/topic/15810-jak-usunac-ten-prrzydzwiek/

a próbowałeś dać przewód uziemiający do masu tunera? czasem na przewodzie antenowym może być przebicie i można wtedy puścić sygnał antenowy przez transormatorek w.cz.

W trakcie usuwania konta.

prosty i skuteczny sposób

na dodatek znacznie może poprawić jakość dźwięku w ogóle

wymontować trafo na zewnątrz

to ono, zdaje się, zakłóca inne elementy

wsadzić je do innego pudełka i mamy wzmacniacz dzielony, grający ładniej

tyle że to rozwiązanie bardzo radykalne...

Problem jest powszechny w sieciach kablowych, gdy ta sama instalacja obsługuje tuner i komputer, i nie tylko. Rozwiązanie jest banalne: separator antenowy. Takie małe, pasywne "coś" wpinane w przewód antenowy przed tunerem. Buczenie znika jak ręką odjął. Wszelkie pomysły typu zmiany kabli czy uziemiania tunera daruj sobie od razu, nie mówiąc o kuriozalnych radach wyrzucania transformatora poza obudowę.

Skoro masz kablówkę, zadzwoń po prostu do obsługi technicznej - przyjdzie pan, założy toto i pójdzie sobie, a ty zapomnisz o buczeniu. Możesz także kupić takiego coś samemu, z jednym zastrzeżeniem - separator kosztuje jakieś grosze, ale wcale niełatwo go dostać. Np. w W-wie w sklepach elektronicznych praktycznie nie występuje, jedyne znane mi "pewne" miejsce to giełda na Wolumenie...

Ano, jest:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

misiowiec, to jest lekarstwo na twój problem. Zamów, albo zadzwoń do kablówki - powinni założyć bez opłaty. No chyba, że wolisz najpierw wyjąć transformator ze wzmacniacza, robiąc w ten sposób "wzmacniacz dzielony", ROTFL ;)))

Ukryta Zawartość

Warto zadzwonić do serwisu kablówki. Wczoraj to zrobiłem. Przyszedł miły Pan, popatrzył, posłuchał i założył separator bez zbędnego gadania. Buczenie ustało.

Polecam wszystkim telefon do operatora kablówki.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

witam!

odswiezam wątek poniewaz,sam mam identyczny problem, jednak zalozenie separatora nie pomoglo :(

Założyłem separator na końcówkę kabla która wkladam go gniazdka od anteny i buczenie nie ustalo, nie wiem co je powoduje.Na wzmacniaczu mam nie wiem dlaczego jakis inny kabel zasilający, w dodatku z wmontowanym przelącznikiem w srodku zeby mozna go bylo wylaczac na kablu a nie przyciskiem. Taki juz byl jak kupilem,nie wiem po co poprzedniemu wlascicielowi to bylo potrzebne.

Moze ktos mi pomoc?

Pozdrawiam

• 7 miesięcy później...

Jeszcze raz odswiezam wątek ;)

Kupilem ten separator:

Ukryta Zawartość

Nie wiem teraz jak go podlączyc, nie mozna go wpiąć ani w gniazdo z kablówki ani

w wejście antenowe w tunerze.

Trzeba go wpiąc gdzieś na kablu? Nawet jeżeli tak ,to potrzeba będzie jeszcze jakiś specjalnych końcówek?

Prosze o odp ;]

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Rozcinasz kabel antenowy w dowolnym miejscy, na oba końce zakładasz wtyki "F" i przykręcasz je do separatora.

Ukryta Zawartość

koszt takiego wtyku to 0,5zł

Ukryta Zawartość

..a ja proponuje zawezwac fachowca, skoro samemu sie nie umie to po co na sile. jeszcze spiepzryc mozna...

ale polak zawsze musi kombinowc sam. bo on sie zna na wszystkim i sam wie najlepieje. bo szkoda paru zl na fachowca a potem straty czasem sa w setkach zl...

Takie wtyki montuje się na wcisk, trzeba tylko odizolować środkową żyłę na odpowiedniej długości.

Inna możliwość to podłączenie sygnału antenowego BEZ podłączania ekranu (masy) do odbiornika (tylko żyła wewnętrzna) lub dołączenie masy przez kondensator (np 1nF/1kV).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.