Skocz do zawartości
IGNORED

Beyerdynamic DT 990 PRO + Ifi Zen Dac V2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś zakupiłem w/w zestaw i szczerze jestem zachwycony jakością dźwięku słuchawek ale mam pewien problem, podłączałem je do Ifi Zen Dac V2 i bezpośrednio do PC i po za lekką różnica w głośności nic więcej się nie zmienia. Urządzenie jest podpięte do PC kablem dołączonym w zestawie i poprawnie wykryte przez windows. Moje pytanie to czy cos powinienem jeszcze zrobić czy coś ze mną jest nie tak że nie słyszę żadnej różnicy w dźwięku?  😉 

1 godzinę temu, Deffte napisał:

Witam, dziś zakupiłem w/w zestaw i szczerze jestem zachwycony jakością dźwięku słuchawek ale mam pewien problem, podłączałem je do Ifi Zen Dac V2 i bezpośrednio do PC i po za lekką różnica w głośności nic więcej się nie zmienia. Urządzenie jest podpięte do PC kablem dołączonym w zestawie i poprawnie wykryte przez windows. Moje pytanie to czy cos powinienem jeszcze zrobić czy coś ze mną jest nie tak że nie słyszę żadnej różnicy w dźwięku?  😉 

Spokojnie, daj sobie trochę czasu z nimi. Raz, że słuchawki się wygrzeją, dwa że Ty się też trochę osłuchasz i szybko zaczniesz wychwytywać różnice. Przy pierwszym momencie ekscytacji często pewne rzeczy umykają. 

Ciesz się muzyką i nie stresuj się. Wszystko się okaże po czasie :)

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

52 minuty temu, Audiomagic.pl napisał:

Spokojnie, daj sobie trochę czasu z nimi. Raz, że słuchawki się wygrzeją, dwa że Ty się też trochę osłuchasz i szybko zaczniesz wychwytywać różnice. Przy pierwszym momencie ekscytacji często pewne rzeczy umykają. 

Ciesz się muzyką i nie stresuj się. Wszystko się okaże po czasie 🙂

Tu nie chodzi o słuchawki bo one grają świetnie nawet podłączone bezpośrednio do PC (karty zintegrowanej) chodzi o to że nie słysze różnicy po podłączeniu do ifi zen dac v2 😉 

Edytowane przez Deffte
22 godziny temu, Deffte napisał:

Tu nie chodzi o słuchawki bo one grają świetnie nawet podłączone bezpośrednio do PC (karty zintegrowanej) chodzi o to że nie słysze różnicy po podłączeniu do ifi zen dac v2 😉 

Wiem, tak to zrozumiałem :) Dlatego odpisałem dlaczego może tak się dziać. Bo różnica powinna być wyraźna.

Używasz może regulacji głośności w Windowsie? Ona zawsze powinna być ustawiona na maksimum, jest znana z mocnego obcinania jakości.

• 1 miesiąc później...

cześć, 

ja posiadam zen dac v1 i dt770pro 250ohm,

czy kartę muzyczną w PC masz zintegrowaną czy zewnętrzną? - pytam, bo może masz kozacką zewnętrzną i po prostu nie czujesz dużej różnicy,

rozumiem, że zainstalowałeś sterowniki ze strony producenta? 

Nie napisałeś przez co słuchasz muzyki ale np. Tidal'a można zoptymalizować:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Próbowałeś słuchać jakości Master w Tidalu lub inaczej MQA? zmienia Ci się kolor pokrętła na Magenta? ;) 

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, norfi napisał:

cześć, 

czy kartę muzyczną w PC masz zintegrowaną czy zewnętrzną? - pytam, bo może masz kozacką zewnętrzną i po prostu nie czujesz dużej różnicy,

Ukryta Zawartość

Próbowałeś słuchać jakości Master w Tidalu lub inaczej MQA? zmienia Ci się kolor pokrętła na Magenta? ;) 

Jak będziesz tak dobrze doradzał, to zostanę bezrobotny :) Dzięki, super wpis! :)

Ukryta Zawartość

W dniu 5.04.2022 o 10:42, norfi napisał:

cześć, 

Ukryta Zawartość

Próbowałeś słuchać jakości Master w Tidalu lub inaczej MQA? zmienia Ci się kolor pokrętła na Magenta? 😉

Mam zintegrowaną kartę, instalowałem sterowniki które i tak absolutnie nic nie zmieniły 😉 Tak, na co dzień korzystam z Tidal Hi-Fi i słucham z jakości Master, rzeczywiście pokrętło zmieniało kolor ale jakość pozostawała bez zmian 😉 Próbowałem też z podłączonym zasilaczem od iFi który też nic nie dał a najlepsze jest to że ludzie mi pisali na różnych forach że zasilacz "robi robotę" Mam wrażenie że dużo ludzi sama sobie wmawia że ten sprzęt coś zmienia jak już wydali na niego pieniądze 😄 Opisują dźwięk jak by pisali wiersz i im więcej dodasz słów opisujących dźwięk tym lepiej 😄 Kiedy byłem zwrócić sprzęt do sklepu testowałem kilka innych wzmacniaczy/dacow w wyższej półki (koło2k) i tylko jeden z nich rzeczywiście zmieniał barwę dźwięku ale na gorsze 😄 Więc ostatecznie darowałem sobie te wszystkie "wymyślne skrzyneczki" i zostałem przy zintegrowanej karcie w PC, z którą według wielu osób te słuchawki w ogóle miały nie grać albo być ledwo słyszalne 🙂 więc od tamtej pory dziele wszystkie "fachowe" opinie i porady przez 2 😉 Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 24.02.2022 o 23:37, Deffte napisał:

W panelu sterowania dźwiękiem windows klikasz na urządzenie odtwarzające dźwięk/właściwości/zaawansowane tam masz głębie bitów i częstotliwość próbkowania.

10 godzin temu, MarcinStereo napisał:

W panelu sterowania dźwiękiem windows klikasz na urządzenie odtwarzające dźwięk/właściwości/zaawansowane tam masz głębie bitów i częstotliwość próbkowania.

Oczywiście że to zmieniałem 😉 

No to jesteś szczęściarzem. Sprzedaj szybko ZEN DACa i masz problem z głowy. Słuchaj z PC i ciesz się muzyką. 

Zazdroszczę Ci, bo też mam DT990Pro i nie jestem w stanie słuchać muzyki z tych słuchawek, ani z PC, ani z ZEN DAC+CAN. Kiedyś uważałem je za świetne, teraz... hm może z czasem się popsuły?.

A tak na poważnie to myślę że jesteś na początku drogi i tylko od Twojego słuchu, wrażliwości zależy czy się wkręcisz i czy usłyszysz to coś magicznego żeby rozwijać to hobby. 

Godzinę temu, Robi68 napisał:

No to jesteś szczęściarzem. Sprzedaj szybko ZEN DACa i masz problem z głowy. Słuchaj z PC i ciesz się muzyką. 

Zazdroszczę Ci, bo też mam DT990Pro i nie jestem w stanie słuchać muzyki z tych słuchawek, ani z PC, ani z ZEN DAC+CAN. Kiedyś uważałem je za świetne, teraz... hm może z czasem się popsuły?.

A tak na poważnie to myślę że jesteś na początku drogi i tylko od Twojego słuchu, wrażliwości zależy czy się wkręcisz i czy usłyszysz to coś magicznego żeby rozwijać to hobby. 

Zen wróci do sklepu po 2 dniach, do tej pory używałem słuchawek Sennheiser od jakiś 8 lat i może po prostu potrzebowałem zmiany. Tak jak pisałem wyżej raczej nie będą w to brnął dalej bo według mnie to nie ma żadnego sensu, musiał bym wydać jakieś 2k na wzmacniacz tylko po to żeby słuchawki grały dosłownie delikatnie głośniej, wiem bo mieszkam bardzo blisko mp3store i panowie w sklepie pozwolili mi przetestować kilka wzmacniaczy. Co lepsze to część tych wzmacniaczy i dacow grały ciszej niż słuchawki wpięte do mcbooka 😄 dopiero w okolicach 2k zaczynało coś się dziać ale różnica nie była adekwatna do ceny, więc sam sobie odpowiedz na pytanie jaki jest sens kupowania czegoś co nic nie zmienia? i jak to jest że ludzie to kupują i tego nie zauważają?

Ja używam Beyerów DT990 PRO 250 z ZEN stawem DAC + CANv1. Jak do tej pory nigdy nie mogłem się przekonać do Beyerdynamiców z serii 770, 880, 990. Czy to na odsłuchach w sklepie czy na Audioshow wielokrotnie było to rozczarowanie - za sucho, za ostro, bez magicznej otoczki. Szukając zestawu słuchawkowego natrafiłem na recenzje iFi i po odsłuchach postanowiłem zaryzykować i kupiłem najpierw DAC, a potem CAN. Beyery z dziurki laptopa grały lekko narowiście na górze pasma, iFI to wszystko uspokoiło, dodało podstawy basowej, przestrzeni. Warto zainwestować w CAN'a moim zdaniem. W tej chwili, biorąc pod uwagę cenę 990PRO i to że iFi pierwszej generacji kupowałem za ok 1300 zł za cały zestaw to jest dla mnie best buy niepozbywalny 🙂 Wcześniej myślałem o Senkach 600, 650, o Audeze ale nie mam w tej chwili już zupełnie parcia na zmiany. Za te pieniądze dostałem granie które całkowicie mnie satysfakcjonuje. Ciekaw jestem jak zgrałyby się z iFI Audio Techniki AX700, które kiedyś posiadałem. Też mam przeczucie że uzupełniałyby się z nimi bardzo dobrze. Deffte, daj im jeszcze szansę może. Moim zdaniem poza większa mocą w porównaniu z lapkiem ( nie jakoś bardzo ale zawsze ) to główna różnica polega na kulturze grania ZENów. Podobnie  w porównaniu do S.M.S.L. M3 który u mnie pracuje jako DAC przy TV ale też ma fajny wzmacniacz słuchawkowy w sobie. Sam w sobie SMSL jest fajny , ciepły ale przy ZEN stawie musi uznać wyższość iFi. Pozdr.

Audio-Technica też się bardzo fajnie zgrywa z Zen-ami :) Lubię Zeny bo nie są bezlitosne, mają fajną manierę grania skupioną na zabawie, a nie szkiełku i oku mędrca.

W dniu 11.04.2022 o 17:46, Deffte napisał:

więc sam sobie odpowiedz na pytanie jaki jest sens kupowania czegoś co nic nie zmienia? i jak to jest że ludzie to kupują i tego nie zauważają?

Muszę się z Tobą zgodzić, nie ma żadnego sensu kupować jeżeli nie słyszysz różnicy. Lepiej wydać pieniądze na coś co ma dla Ciebie wartość. 

Natomiast musze polemizować z drugą częścią twojej wypowiedzi bo ludzie i ja też do nich należę to kupuje bo  słyszę  w przeciwieństwie do Ciebie różnicę i tu zupełnie nie chodzi o kupno wzmacniacza, by grał głośniej.   

To że "Nic nie zmienia" to Twoja subiektywna opinia, z którą zupełnie się nie zgadzam. Owszem zmienia i to wyraźnie słychać nawet na PC. Chociaż słychać coraz bardziej jak dojdzie jeszcze dobre źródło np. ZEN STREAM, dobre zasilanie, dobry kabelek USB i przede wszystkim dobre słuchawki. Ale broń Boże nie namawiam Cię do dalszych zakupów, kieruj się własnymi przekonaniami, tylko więcej tolerancji.

Jakbyś miał rację to tego sklepu co wspomniałeś mp3store by nie było, tego forum też by nie było. Mam nadzieję że chociaż słyszysz różnice miedzy Senkami a Bayerami. Może od tego zacznij posłuchaj na jednych potem na drugich, (koniecznie tych samych kawałków) zastanów się czym się różnią, co Ci sie bardziej podoba w S a co w B.        Akurat masz słuchawki o bardzo różnym brzmieniu. Ale nic na siłe  🙂

Ja mam na przykład problem z widzeniem steroskopowym, i nic z tym nie poradzę, chociaż chciałbym  🙂

ZEN DAC+CAN to sprzęt grający doskonale, a w stosunku do ceny wybitnie. 

W dniu 14.04.2022 o 20:44, Robi68 napisał:

Muszę się z Tobą zgodzić, nie ma żadnego sensu kupować jeżeli nie słyszysz różnicy. Lepiej wydać pieniądze na coś co ma dla Ciebie wartość. 

Natomiast musze polemizować z drugą częścią twojej wypowiedzi bo ludzie i ja też do nich należę to kupuje bo  słyszę  w przeciwieństwie do Ciebie różnicę i tu zupełnie nie chodzi o kupno wzmacniacza, by grał głośniej.   

To że "Nic nie zmienia" to Twoja subiektywna opinia, z którą zupełnie się nie zgadzam. Owszem zmienia i to wyraźnie słychać nawet na PC. Chociaż słychać coraz bardziej jak dojdzie jeszcze dobre źródło np. ZEN STREAM, dobre zasilanie, dobry kabelek USB i przede wszystkim dobre słuchawki. Ale broń Boże nie namawiam Cię do dalszych zakupów, kieruj się własnymi przekonaniami, tylko więcej tolerancji.

Jakbyś miał rację to tego sklepu co wspomniałeś mp3store by nie było, tego forum też by nie było. Mam nadzieję że chociaż słyszysz różnice miedzy Senkami a Bayerami. Może od tego zacznij posłuchaj na jednych potem na drugich, (koniecznie tych samych kawałków) zastanów się czym się różnią, co Ci sie bardziej podoba w S a co w B.        Akurat masz słuchawki o bardzo różnym brzmieniu. Ale nic na siłe  🙂

Ja mam na przykład problem z widzeniem steroskopowym, i nic z tym nie poradzę, chociaż chciałbym  🙂

ZEN DAC+CAN to sprzęt grający doskonale, a w stosunku do ceny wybitnie. 

Różnicę pomiędzy Senkami a Bayerami słyszę doskonale, Bayery grają po prostu cieplej i wyraźniej, uważam że to zmiana na lepsze. Bayery porównywałem nawet z Senkami HD600 i 650, bo do nich się przymierzałem na początku ale po odsłuchu wybrałem Bayery. Dźwięk w Senkach HD600/650 był jakby przytłumiony i mniej przejrzysty ale to moja subiektywna opinia. Jeśli chodzi o nie słyszenie różnicy to nie słyszałem jej ja, moja dziewczyna, i dwóch kolegów bo akurat wpadli więc wykorzystałem ich do testów, więc dziwnym trafem cała nasza czwórka ma coś nie tak ze słuchem wyraźnie. Jak wspomniałem wyżej słyszałem różnicę dopiero po wpięciu słuchawek w SMSL M500 ale po pierwsze był on po za moim budżetem a po drugie zmieniał dźwięk moim zdaniem na gorsze.

• 11 miesięcy później...

Co sądzicie o połączeniu z ifi Zen DAC bayerów w wersji 600 Ohm? Myślicie, że uciągnie? Wejście unbalanced jest niby dla 12-300 Ohm, ale to jeszcze nic nie znaczy... Zastanawiam się, czy ryzykować i brać taki zestaw, czy jednak 250 Ohm.

W dniu 19.03.2023 o 20:24, Beyor napisał:

Co sądzicie o połączeniu z ifi Zen DAC bayerów w wersji 600 Ohm? Myślicie, że uciągnie? Wejście unbalanced jest niby dla 12-300 Ohm, ale to jeszcze nic nie znaczy... Zastanawiam się, czy ryzykować i brać taki zestaw, czy jednak 250 Ohm.

Napędzisz je, ale jeśli chcesz wykorzystać sto procent ich potencjału, polecam dokupić ZEN CANa. 🙂

Godzinę temu, iFi Audio napisał:

Napędzisz je, ale jeśli chcesz wykorzystać sto procent ich potencjału, polecam dokupić ZEN CANa. 🙂

Para DAC + CAN ładnie się prezentuje, ale zastanawiam się, czy jest sens płacić za funkcjonalność, z której i tak nie będę korzystał (moduł wzmacniacza w DAC). Możesz (możecie) polecić jakiś niedrogi a fajny DAC (bez wzmacniacza), który będzie pracował z Zen CAN? Fajnie, jakby miał to, czego Zen DACowi brakuje, czyli BT (złączem optycznym też nie pogardzę).

To może i ja się wypowiem. Zaznaczam, ze to tylko moja osobista opinia.

Posiadam kilka sprzętów ifi audio.

Ifi goblu oraz zen can v2 / zen dac v2 oba z serii signature.

Sprzęty napędzają moje bayery dt770pro 250 ohm.

Jeśli chodzi o brzmienie wole malucha goblu, dla mnie gra zdecydowanie lepiej i nie ma problemu z napędzenie moich słuchawek.

Zestaw klocków z serii sygnaturę nie gra zle ale jednak denerwuje mnie ze zbiera zakłócenia.

Po około 20 godzinach słuchania gniazdo 4.4 zbalansowane zaczelo świrować. Zostałem zmuszony do wymiany i sprowadzenia gniazda z Chin.

Czy kupiłbym ponownie klocki z serii sygnature? NIE. 

Nie są warte tych pieniędzy. Natomiast goblu jest strzałem w 10 , mimo , ze zasięg bluetooth to porażka. 

Wystarczy odejść na 5 metrów i zaczyna przerywać dźwięk.

Liczę ze firma ifi audio zacznie zwracać uwagę na kontrole jakości swoich produktów. 

Można przeczytać na forach , ze jest mnóstwo problemów.

Wnioski każdy wyciągnie sam.

20 godzin temu, Beyor napisał:

Para DAC + CAN ładnie się prezentuje, ale zastanawiam się, czy jest sens płacić za funkcjonalność, z której i tak nie będę korzystał (moduł wzmacniacza w DAC). Możesz (możecie) polecić jakiś niedrogi a fajny DAC (bez wzmacniacza), który będzie pracował z Zen CAN? Fajnie, jakby miał to, czego Zen DACowi brakuje, czyli BT (złączem optycznym też nie pogardzę).

Nie wiem jak u ciebie z kwestią budżetu, ale jako pierwszy przychodzi mi na myśl ZEN One Signature lub ZEN Air Blue od nas. Oba to DACi, bez wzmocnienia słuchawkowego, z łącznością bezprzewodową. Dwa różne budżety, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. 🙂

5 minut temu, iFi Audio napisał:

przychodzi mi na myśl ZEN One Signature lub ZEN Air Blue od nas.

A czym różnią się ZEN Air Blue od Zen Blue? Oczywiście wiem, że ten droższy ma dodatkowe wyjścia i zewnętrzną antenę, ale czy jako przetworniki dac podłączane do CANa przez RCA będą grać tak samo, czy jednak to dwie różne konstrukcje DAC?

W dniu 22.03.2023 o 14:04, Beyor napisał:

A czym różnią się ZEN Air Blue od Zen Blue? Oczywiście wiem, że ten droższy ma dodatkowe wyjścia i zewnętrzną antenę, ale czy jako przetworniki dac podłączane do CANa przez RCA będą grać tak samo, czy jednak to dwie różne konstrukcje DAC?

Kość DAC jest ta sama, ale ZEN Air ma mniejszą funkcjonalność, tak jak wspomniałeś. Nie ma np. wyjść cyfrowych, więc w grę nie wchodzi połączenie innego DACa, nie jest zbalansowany... Brzmi on świetnie, ale jeśli szukasz lepszej funkcjonalności, to ZEN Blue V2 będzie dla ciebie idealny. 🙂

Pamiętaj, że do Zenów Blue wepniesz się tylko po Bluetooth. Z 600 Ohmowymi Beyerami sprawdziłbym też Toppinga DX3 Pro+ 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 23.03.2023 o 21:43, Beyor napisał:

Air/Blue miałby być podłączony tylko do CANa, więc ten mniej funkcjonalny chyba mi wystarczy...

Dokładnie jak mówi przedmówca - jeśli zdecydujesz się na ZEN Blue lub Air Blue, będzie ci potrzebny wzmacniacz, do którego wepniesz słuchawki. Air Blue to doskonała opcja jeśli szukasz po prostu DACa, z którym połączysz się za pomocą BT 🙂

W dniu 28.03.2023 o 13:15, Beyor napisał:

No wiem, myślałem o parze ZEN CAN + Blue.

Świetny wybór, ten zestaw nie tylko brzmi bardzo dobrze, ale jest prawdziwym scyzorykiem jeśli chodzi o funkcjonalność. Jakie Beyery wybrałeś?

• Pokaż nowe odpowiedzi