Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z odtworzeniem DSD ( Marantz Amp1, Silent Angel M1T )

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj na HIGHRESAUDIO zakupiłem album w formacie DSD. Pobrałem przez aplikację, album zgrałem na pendrive. Podłączyłem do wyjścia USB AUDIO w streamerze Silent Angel M1T. Streamer mam podłączony coaxialem do wzmacniacza z wbudowanym dacem - Marantz Amp1 który obsługuje pliki DSD. W aplikacji sterowania streamera wszystko jest ok, jednak na wzmacniaczu nie pokazuje 2,82Mhz, tylko jakbym odtwarzał 176.4Khz. Słychać sam szum podczas odtwarzania utworu, jedynie w momencie kiedy mocno zgłośnię utwór to słychać minimalnie go w tle. Coś robię nie tak ? Pierwszy raz zabieram się za odtwarzanie tego typu plików. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20220427_151835.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek3213213
21 minut temu, witek3213213 napisał:

Wczoraj na HIGHRESAUDIO zakupiłem album w formacie DSD

21 minut temu, witek3213213 napisał:

Marantz Amp1 który obsługuje pliki DSD.

Porównaj parametry pobranego pliku z możliwościami Marantza. Być może plik ma zbyt wysokie parametry dla Marantza lub wejścia koaksjalnego (przez coax odtworzysz tylko "najniższe" DSD). Sprawdź na USB, które obsługuje wszystkie formaty i częstotliwości. Tylko będziesz musiał w Ustawieniach przełączyć M1T na wyjście USB (w tym streamerze nie jest traktowane jako domyślne)

Ja korzystam z I2S. U mnie ustawienia wyglądają tak

Ukryta Zawartość

Bez problemu odtwarzam wszystkie możliwe pliki z DSD i DXD włącznie. 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Porównaj parametry pobranego pliku z możliwościami Marantza. Być może plik ma zbyt wysokie parametry dla Marantza lub wejścia koaksjalnego (przez coax odtworzysz tylko "najniższe" DSD). Sprawdź na USB, które obsługuje wszystkie formaty i częstotliwości. Tylko będziesz musiał w Ustawieniach przełączyć M1T na wyjście USB (w tym streamerze nie jest traktowane jako domyślne)

Ja korzystam z I2S. U mnie ustawienia wyglądają tak

Ukryta Zawartość

Bez problemu odtwarzam wszystkie możliwe pliki z DSD i DXD włącznie. 

Wszystkie ustawienia mam identycznie jak Ty i dalej to samo. Wpinałem pendrive pod zwykłe USB w streamerze, a nie audio i dalej to samo. Szum i podczas podglasniania słychać utwór. Cały ten album jest w DSD 64 który Marantz obsługuje. Dziwne, bo słuchałem już na 192khz i Marantz normalnie pokazywał tą wartość na wyświetlaczu, a teraz przy odtwarzaniu tych DSD pokazuje 176khz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek3213213

Nie wiem, w czym problem. Ustawienia USB mam takie

Ukryta Zawartość

U mnie nie ma najmniejszego problemu. Śmiga, aż miło. Może pendrive jest walnięty lub ma niewłaściwy format? Ostatecznie zrób to, co przydaje się co jakiś czas każdemu odtwarzaczowi 

Screenshot_2022-04-27-20-34-37-225_com.thunder_data.orbiter.thumb.jpg.9ff24e7020df2b6d4fa6fd63f2f45d4f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

Nie wiem, w czym problem. Ustawienia USB mam takie

Ukryta Zawartość

U mnie nie ma najmniejszego problemu. Śmiga, aż miło. Może pendrive jest walnięty lub ma niewłaściwy format? Ostatecznie zrób to, co przydaje się co jakiś czas każdemu odtwarzaczowi 

Screenshot_2022-04-27-20-34-37-225_com.thunder_data.orbiter.thumb.jpg.9ff24e7020df2b6d4fa6fd63f2f45d4f.jpg

Ustawiłem identycznie jak u Ciebie i to samo. Zastanawiam się dlaczego wzmacniacz pokazuje 176khz przy odtwarzaniu. Możliwe, że to wina pendrive ? Gdyby był walnięty to chyba nie pokazywałoby wcale go w aplikacji od odtwarzacza. Może ktoś będzie miał inny pomysł, bo wina pendrive to moim zdaniem mało prawdopodobne, ale nie zaszkodzi spróbować zgrać na innego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, piotrek7 napisał:

Zrób reboot

Zrobiłem, dalej to samo.

7 minut temu, Elbing napisał:

jakiego typu pliki są w tym albumie ? pytanie co pobrałeś tak naprawdę ? są to pliki .dff lub .dsf ?

Są to pliki .dsf

W aplikacji odtwarzacza pokazuje mi normalnie, że są to utwory DSD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
5 minut temu, witek3213213 napisał:

Zrobiłem, dalej to samo.

Są to pliki .dsf

W aplikacji odtwarzacza pokazuje mi normalnie, że są to utwory DSD.

Ukryta Zawartość

Coxialem nie prześlesz do tego Marantza sygnału DSD, tylko przez USB Ci pozostaje.

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Marcinus napisał:

Coxialem nie prześlesz do tego Marantza sygnału DSD, tylko przez USB Ci pozostaje.

Dlaczego tylko przez USB, a przez coax nie da rady ? Dziekuje za informację. Czyli muszę połączyć odtwarzacz ze wzmacniaczem przez kabel USB ? Czy bezpośrednio wpiąć pendrive do Marantza? 

8 minut temu, Elbing napisał:

Jak pisze przedmówca. Pliki .dsf czy dff. musisz dać bezpośrednio do DAC we wzmaku przez USB.

Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez witek3213213

zobacz dane techniczne tego Marantza ale podejrzewam, że przez złącze coax max co przejdzie to 24/192 w standardzie PCM...

faktycznie:

"Sample Rate Digital In 192 kHz / 24-bit"

"USB-A: DSD <=5.6"

"Streaming audio USB-B DSD (DoP)  <=DSD11.2"

Edytowane przez Elbing
21 minut temu, Elbing napisał:

zobacz dane techniczne tego Marantza ale podejrzewam, że przez złącze coax max co przejdzie to 24/192 w standardzie PCM...

faktycznie:

"Sample Rate Digital In 192 kHz / 24-bit"

"USB-A: DSD <=5.6"

"Streaming audio USB-B DSD (DoP)  <=DSD11.2"

Czyli muszę kupić nowy kabel łączący odtwarzacz ze wzmacniaczem ? USB ?

• Moderatorzy
2 minuty temu, witek3213213 napisał:

Albo "pożyczyć" taki kabelek od drukarki 🙂 

12 minut temu, Marcinus napisał:

Albo "pożyczyć" taki kabelek od drukarki 🙂 

Elegancko działa, dzięki ! Jaka jest różnica między połączeniem streamera ze wzmacniaczem poprzez właśnie taki kabel USB, a nie przez kabel koaksjalny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
9 minut temu, witek3213213 napisał:

Elegancko działa, dzięki ! Jaka jest różnica między połączeniem streamera ze wzmacniaczem poprzez właśnie taki kabel USB, a nie przez kabel koaksjalny?

Ukryta Zawartość

Coaxial jest wstanie  przesłać najmniejszą ilość danych ze wszystkich połączeń, które ma dostępne Twój streamer. DSD, nawet 64, to jest już spora ilość do przesłania.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Marcinus napisał:

Coaxial jest wstanie  przesłać najmniejszą ilość danych ze wszystkich połączeń, które ma dostępne Twój streamer. DSD, nawet 64, to jest już spora ilość do przesłania.

Czyli najlepiej będzie zainwestować w lepszy kabel USB w moim wypadku ?

• Moderatorzy
6 minut temu, witek3213213 napisał:

Czyli najlepiej będzie zainwestować w lepszy kabel USB w moim wypadku ?

Specjalnie bym nie przesadzał z tą "lepszością". Zawsze możesz wypożyczyć kilka kabli USB dedykowany do audio i sprawdzić różnicę.

8 minut temu, Marcinus napisał:

Dziękuję wszystkim za pomoc. Kabel koaksjalny idzie w odstawkę i poszukam jakiegoś sprawdzonego USB.

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

Supra robi bardzo przyzwoite kable USB. Cena też do przetrawienia 

Wezmę pod uwagę 😃

tylko uważaj ... u mnie stary pożyczony z drukarki na chwilę został na stałe... nowy, "lepszy", dedykowany do audio skończył w szufladzie (jego "wyższość" polegała na tym, że dźwięk był przerywany i z trzaskami)...

3 godziny temu, Elbing napisał:

tylko uważaj ... u mnie stary pożyczony z drukarki na chwilę został na stałe... nowy, "lepszy", dedykowany do audio skończył w szufladzie (jego "wyższość" polegała na tym, że dźwięk był przerywany i z trzaskami)...

Podłączyłem kabel który był dolaczony do Silent Angela. 

5 godzin temu, Elbing napisał:

Na co ma uważać? Na to, że miałeś uszkodzony kabel lub na to, że wystąpił jakiś inny problem o charakterze jednostkowym? Czy to czegokolwiek dowodzi? 

14 godzin temu, Elbing napisał:

dowód na to że kupiłem bubla.

I tylko na to. Nie jestem kablowym fetyszystą ale uważam, że warto zaopatrzyć się w dobre kable. Niekoniecznie bardzo drogie ale dobre. Kiedyś w ramach eksperymentu rozciąłem taki kabel za 5 zł od drukarki. Nawet nie był zrobiony z miedzi. Na oko aluminium. Przed pokrojeniem nie grał. Po pokrojeniu tym bardziej. Wymieniłem na Wireworlda Starlight, którego mam od jakichś 5 lat. Jest wystarczająco dobry. I na nim zakończyłem inwestowanie w USB. 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 27.04.2022 o 22:06, witek3213213 napisał:

Ja mam kabel od drukarki i wystarcza 😉 

12 godzin temu, piotrek7 napisał:

kable. Niekoniecznie bardzo drogie

Jak napisałem wcześniej ja używam kabla od drukarki i wszystko śmiga łącznie z plikami DSD oryginalny dołączony do sprzętu był za krótki po roszadach klocków i różnicy w dźwięku nie usłyszałem, koszt 2m kabla do drukarki niecałe 7 zł 😉 

Co do interfejsu USB jeżeli jest problem z przesyłem danych w najlepszym przypadku będą trzaski itp. w najgorszym brak dźwięku.

Edytowane przez MarcinStereo
Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Ja mam kabel od drukarki i wystarcza 😉 

Jak napisałem wcześniej ja używam kabla od drukarki i wszystko śmiga łącznie z plikami DSD oryginalny dołączony do sprzętu był za krótki po roszadach klocków i różnicy w dźwięku nie usłyszałem, koszt 2m kabla do drukarki niecałe 7 zł 😉 

Co do interfejsu USB jeżeli jest problem z przesyłem danych w najlepszym przypadku będą trzaski itp. w najgorszym brak dźwięku.

Zakup kabli przemyślę, dzięki za odpowiedź ! 😃