Skocz do zawartości
IGNORED

W poszukiwaniu przestrzeni

mirmur

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem poruszyć temat przestrzeni , powietrza czy jak kto woli oddania akustyki np.sali koncertowej przez zestawy głośnikowe.

Na ogół największą wagę przywiązuje się do poszczególnych zakresów pasma czyli basu , średnicy i wysokich.

Ogólnie znane są sposoby strojenia i kształtowania poszczególnych zakresów pasma i tematy te są też dobrze opisane w literaturze ( niestety nie polskiej ).

Nigdzie nie spotkałem się z zagadnieniem kształtowania panoramy stereofonicznej w konstrukcjach zespołów głośnikowych.

Czytając testy w gazetach wsparte nieraz pomiarami można zauważyć pewne prawidłowości , jeśli chodzi o zależność przetwornik , obudowa , zwrotnica a pasmo przenoszenia i odpowiedź impulsowa , natomiast przestrzeń jaka się udała taka została.

Chciałbym się zapoznać z Waszą opinią ;

- Co ma wpływ i w jaki sposób na oddanie przestrzeni w nagraniach – chodzi mi o zespoły głośnikowe.

- Jaką waszym zdaniem na stereofonię mają kształty obudowy , materiał obudowy , rodzaj membrany głośników i ich rozmieszczenie , podział i nachylenie zwrotnicy itp.

Jeśli znacie jakieś zestawy które są wybitne pod tym względem i prezentują te cechy w różnorodnych pomieszczeniach to napiszcie .Może znajdzie się kilka prawidłowości które będą pomocne w konstruowaniu własnych zestawów DIY.

Jedynym zaleceniem jakie spotkałem jest to iż najlepiej gdy jest wąska przednia ścianka , jednak nawet słuchając podobnych kolumn , o podobnych głośnikach i rozmieszczeniu efekty są często zupełnie różne.

Może na początek ;

w pobocznym wątku jeden z forumowiczów zasugerował iż kopułki aluminiowe przy niezbyt dokładnym zestrojeniu mają tendencję do przyklejania dzwięku do głośników.To znaczy że miękkie – tekstylne są tutaj bardziej wybaczające i więcej jest tam powietrza. ?

Przyjmując tą tezę , i dodatkowo zakładając że nowoczesny głośnik typu SS - D2904/9800 , pracuje jako tłok do 20 kHz i przetwarza na dzwięk dokładnie to co do niego dotrze , można wyciągnąć wniosek że miękkie kopułki > „ tworzą „ < przestrzeń wskutek uginania się wierzchołka membrany ( w większości już około 10Khz) , i co za tym idzie – dynamicznych zniekształceń fazowych.

A jaka może przy tym być rola zwrotnicy ?.

Co o tym sądzicie

PS . temat nie jest tak nośny jak np. kierunkowość kabli , ale może warto go ruszyć

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/15896-w-poszukiwaniu-przestrzeni/

Jak dla mnie rewelacyjnie przestrzeń oddają Home Monitory firmy AA (rozmawialiśmy o nich) zrobione na Focalach TC90TD5 (odwrócona kopółka tytanowa) i aluminiowym Monacorze więc nie sądzę, żeby aż takie znaczenie miało to, że membrana jest miękka. Znaczenie będzie miała kierunkowość głośnika. Myślę też, że wpływ na przestrzeń może też mieć jego zawieszenie - chodzi o kontrolę ruchu membrany. Ale to są moje przypuszczenia i nie sugeruj się nimi - za mało studiowałem temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.