Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki głośnik do suba ?

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

Och Panowie jestem zobowiązany. Naprawdę wiele informacji.

Americano > przemyślałem to i chyba Masz rację . Podłączymy Soniaka. Taniej wychodzi, a i pewnie zagra jak należy.

To jest pokój do audio-video - ogromny !! 6x4,5 m - wysoki na 4,3m bo to stare,sesesyjne budownictwo.

Tak więc moc musi być spora.

misiomor

fajny z Ciebie gość,mówisz o wszystkim ale nie ustosunkowujesz sie do tego co sam błednie piszesz i odwracasz kota ogonem wciskając komuś co sam napisałeś. Dyskusja z Toba to naprawde bardzo wesołe chwile ,duża porcja radości( przynajmniej dla mnie).Twoje wpisy będe śledził z wielkim zaciekawienie,jest w nich mnóstwo merytoryki na wysokim poziomie( fakt takiej którą mozna zgłębić z książek ,o praktyce mało piszesz ,szkoda) .Może ja nie skorzystam z Twych rad, ale na niektórych Twoje wpisy moga zrobić bardzo dobre wrażenie.

Do vinyldemon:

Co takiego błędnie napisałem? Wskaż konkretny cytat. I przeczytaj wreszcie jak działa głośnik - ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień wysokosci cewki i szczeliny magnetycznej oraz konieczności wypełnienia szczeliny uzwojeniem cewki w celu zachowania jakiej takiej liniowości (w głośnikach long coil - short gap), bo inaczej pozostaniesz na poziomie rozważań "jak wysokość nakładki przeciwpyłowej woofera wpływa na głębię basu".

Naprawdę cieszę się że dostarczyłem Ci tyle radości, a ucieszyłbym się jeszcze bardziej gdybyś skorzystał z okazji i nieco podniósł poziom swojej wiedzy.

Pozdrawiam

PS. Zajrzyj na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,wejdź na podstronę serii SLS peerless'a i mamy tam (SLS 213 dla przykładu):

Voice coil length 25.0 (mm)

Height of the gap 8.0 (mm)

Linear excursion +/- 8.5 (mm)

Liczymy moim sposobem:

(25mm - 8mm)/2 = 8.5mm. Wszystko się zgadza. Dla wychyleń poniżej 8.5mm szczelina jest całkowicie wypełniona uzwojeniem cewki.

Dla WSP 26S licząc w ten sam sposób dostaniesz 3.25mm (cewka krótsza o 10.5 mm przy szczelinie o takiej samej długości jak w SLS213) i dlatego właśnie ten głośnik wypadł z produkcji - jego parametry nie pasowały do siebie - niskie zejście basu i wysoka moc termiczna, niestety nie poparte odpowiednim wychyleniem objętościowym. Technika głośnikowa idzie do przodu i visaton zaczął właśnie korygować stare błędy wprowadzając głośniki takie jak TIW200XS w miejsce staroci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

misiomor - mozesz podeslac linka do tej karty? Ja znalazlem tylko to:

Ukryta Zawartość

Tu nie ma air gap height...

A jesli chodzi o Xdam, to faktycznie troche przesadzilem. Po wiedzmy w polowie miedzy Xmax a Xdam ;-)

A mnie sie i tak podoba:

Ukryta Zawartość

Dalbym 4 w obudowie otwartej ;-) Tyle, ze to na pewno nie da buczacego basu... ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może iść na całość:

Ukryta Zawartość

Do tego końcówka 400-500W i mocy nie zabraknie.

Ukryta Zawartość

Do mgrzemow:

link o który prosisz:

Ukryta Zawartość

zamiast gap height jest height of front pole-plate, chodzi oczywiście o to samo.

W sprawie tego Xmax i Xdam, to dla WSP 26S chciałoby się żeby przynajmniej połowa szczeliny była wypełniona cewką, co daje X = 7.25mm, ale zniekształcenia i tak będą bardzo duże. W połowie między Xmax i Xdam oznacza 12.5 mm co daje całą cewkę poza szczeliną. Ten głośnik to badziewie i dobrze że przestali go produkować.

Ukryta Zawartość

misiomor

Sorry jeszcze raz ja,Czy słyszaleś tego Titanica czy North Creek Leviatan,że tak te głosniki rekomendujesz?dla mnie sprawiasz wrażenie osoby która siedzi przed katalogami i patrzy co napisali producenci.Podejrzewam że jak patrzysz na giełdzie na pietnastcalową Alde i na to co jest napisane na pudełku to Ci sie robi z wrażenia ciepło.Dane techniczne ,a to co sie pózniej usłyszy to zupełnie inna sprawa kaloszy.Dla mnie najlepszy głosnik to taki który sie prawie wogóle nie rusza a schodzi do 10Hz,dla Ciebie widze odwrotnie czym sie membrana więcej trzepie tym lepiej.Apropos Visatona to produkowali go chyba z 10 lat i nigdy nie słyszałem że cewka wylatuje ze szczeliny.Można go jeszcze kupić w niemieckich sklepach po 100 EUR, tak że chyba jest dużo lepszy niż mówisz

fadeover - wytrzymają, spokojnie. Wprawdzie Magnum'a w domu nie testowałem, ale testowałem dwie Kappy Pro 15LF + wzmacniacze 600W. Efekty całkiem ciekawe, budynek cały.

misiomor dobrze prawisz, ale nie teraz :-)

Jeśli chodzi o samo Xmax to Eminence podaje je w odmienny sposób niż robią to prawie wszystkie firmy (podają "krzywdząco" dla siebie. Takie głośniki kupuje się do nagłośnień profesjonalnych, więc konstruktor potrafi je odpowiednio zinterpretować. Czasami samo spojrzenie na noty katalogowe, jak widzisz, nie wystarcza). Można o tym poczytać na ich stronie. Ja miałem te głośniki w rękach i robiłem na nich subwoofery. Robię dalej.

W każdym razie możliwości mechaniczne Magnum'a są niesamowite. Ten titanic to niestety kupa niskoefektownego żelaza. Robili kiedyś Focale z takim Xmax i to był chyba jedyny taki szybki głośnik. To było kiedyś, a teraz widzimy co Focal robi :-)

Miałem podobne do titanica 15-18 calowe głośniki i rzeczywiście ciśnienie jest olbrzymie, ale ciśnienie z głośnika profesjonalnego, uderzenie stopki, to całkiem inna bajka.

Więcej basu rozumiem tutaj przez większe ciśnienie. Naprawdę nie ma co tu porównywać titanica z głośnikiem profesjonalnym, który jest stworzny do tego, żeby przez 10h dawał sporo ponad 120dB basu. Nawet przy Kappie pro15lf nie wiele by miał tu do powiedzenia (w ogóle ta kappa to genialny głośnik za 600PLN). Takie dwie kappy grają teraz na "wiejskich" dyskotekach o kubaturze czasami ponad 500m3 i ciśnienie zapiera dech w piersiach. Używa tego mój znajomy który jest DJ'em wraz z dwoma satelitami.

Niestety wielu ludziom głośniki profesjonalne kojarzą się z dwoma rzeczami:

1) brak basu przy małych mocach, bas twardy i pusty itp

2) krzykliwe wysokie tony które są kilka dB ponad całym pasmem.

I nie ma się co dziwić, głośniki są drogie, a wszyscy oszczędzają. W prawie każdej taniej dyskotece czy klubie podporządkujemy któryś z punktów. Ale to już inna bajka ;-)

Do Igod:

Titanic Mk3 15" ma efektywność mocową 0.4%, więc wcale nie tak mało (nowy Scanspeak 23W ma 0.07% dla porównania), a poza tym, to fadeover chciał suba o WOLNYM i CIĄGNĄCYM SIĘ basie (co Titanic da w za dużej obudowie).

Ten Eminence nie zejdzie do 20Hz bez silnej equalizacji, jeżeli dla Ciebie "szybki bas" to f3=40Hz, to różnimy się priorytetami.

Do vinyldemon:

Jak to powiedział założyciel JBL'a "to make sound you need to move air"

Żeby wygenerować 1W mocy akustycznej przy 20Hz trzeba poruszyć 3.7dm3 powietrza w jedną stronę od położenia środkowego membran(y) (głośnik 25cm musiałby się wychylić o 12cm co jest praktycznie niemożliwe).

Fizyka, której nie zmienią żadne "testy odsłuchowe" powtarzane potem na zasadzie "jedna pani drugiej pani" bez możliwości obiektywnej weryfikacji.

Głośnik który się nie rusza nie zejdzie do 10Hz (żeby wygenerować 1W mocy akustycznej przy 10Hz potrzeba już 15dm3 wychylenia objętościowego). Jeżeli cewka tego nieszczęsnego Visatona nie wylatuje ze szczeliny to nie generuje on dźwięku niskich częstotliwości w sensownym natężeniu - bo prawie nie porusza powietrza!!!!

Jeżeli natomiast próbuje on poruszyć powietrze (do czego predystynują go niskie Fs oraz Qts=0.34) to się przesteruje przy bardzo niewielkiej mocy akustycznej (konkretnie to 0.00084W przy 20Hz)

Dlatego duże Xmax jest tak pożądane w subwooferach. Howgh!

PS. Jak widzę parametry głośników typu Alda czy Alphard to raczej chce mi się płakać.

Do Igod:

Ten Eminence ma Fs=32Hz , Qts=0.32. Rzeczywiście z pomocą nisko ustawionego filtru lowpass może on osiągnąć 30Hz, ale przesteruje się tam szybko jako że jego Xmax (voice coil overhang) to tylko 6.4mm (przy 30Hz jest on w stanie dać tylko 0.2W mocy akustycznej bez pomocy BR). Titanic ma większe Vd (Sd * Xmax, 1.5dm3 wobec 0.75dm3 dla Eminence) a tylko to się liczy przy niskich F.

Ja osobiście lubię w HT 20Hz nawet podbite (pomieszczenie pomaga) bo wtedy odruchowo słucha się ciszej (krzywe Fletchera - Munsona się kłaniają) co być może pozwoli mi odsunąć w czasie chwilę kiedy będę musiał zająć się problemem audiofilskiego aparatu słuchowego (w wariancie DIY rzecz jasna). A wiejskie dyskoteki omijam szerokim łukiem.

PS. Poznałem gościa (Szwajcar) który od dziecka strzela z broni wszelakiej, palnej i innej - np. w wieku 75 lat upolował na Alasce niedźwiedzia grizzly z ŁUKU!!! Widziałem zdjęcia - robią wrażenie. A broni palnej ma chyba ze 20 sztuk i często je "przepala". I ten gość nie słyszy alarmu w swoim zegarku. Uraz akustyczny to rzecz nieprzyjemna.

misiomor no właśnie... ale tego głośnika nie da się przesterować małymi mocami. Specjalnie pisałem wyżej o możliwościach mechanicznych, bo przy takich mocach w wielu głośnikach cewka zaczyna walić o dno magnesu. Z mocami rzędu 200 czy 400W można się obchodzić bardzo nieostrożnie, one totalnie nic nie zrobią temu głośnikowi. Obudowa nie jest nawet potrzebna. Jeśli chodzi o Xmax to pisałem, że Eminence podaje je w inny sposób. Powiedzmy, że ma około 10mm według miary Titanic. Xmech wynosi 32mm.

Front pole height - a nie moze to byc aby grubosc przedniej scianki (inaczej front plate)?

Igod - jaki profesjonalny glosnik basowy polececalbys do Audio - chodzi o uzyskanie wykopu jak w PA, z w miare niskim zejsciem (30-35Hz)?

Do mgrzemow:

front pole-plate to po polsku przedni nabiegunnik (ten otaczający cewkę z zewnątrz), decydujący o wysokości szczeliny.

Do Igod:

Z karty katalogowej widzę że 6.4mm to voice coil overhang - czyli połowa różnicy między długością uzwojenia a wysokością szczeliny. Wszyscy tak to definiują z nielicznymi wyjątkami.

Głośniki PA mają wysoką efektywność (ten Eminence ma pewnie ponad 2%) ale niestety kosztem Fs/Qts oraz Xmax. Dlatego do konkursu przetwarzania 20Hz (większe SPL przy poziomie THD np. 10%) wybrałbym raczej Titanica (większe Vd) a do 60-100Hz Eminence (znacznie większe n0*P_term)

W PA 20Hz się nie osiąga, bo kosztowałoby to za dużo, a wrażenie wykopu i hałasu można zrobić bez 20Hz. Mi jednak natężenia dźwięku przy 60-100Hz wytwarzane przez suby typu Titanic wystarczają w zupełności.

CA25FEY - niskie Xmax = 4mm one way (8 mm p-p) - dzisiaj głośniki 13cm miewają więcej, wysoka efektywność (1.3%), raczej słabe zejście basu (Fs/Qts=111Hz), możliwe dobre odtwarzanie niskiego środka (do 500Hz) - dobry jako woofer do BR 3-way do współpracy z wzmakiem lampowym albo zabawkami w rodzaju zen'a v4 czy mini-aleph'ów. Nie będzie problemów z przesterami portu BR. Raczej do małych pomieszczeń (chyba że da się więcej niż jednego na kolumnę). Brak wentylacji dolnego zawieszenia - możliwe problemy ze sprężaniem powietrza pod resorem.

Ogólnie raczej staroć, zastępują go nowe CA26RE4X i CA26RFX

misiomor

dzięki,niezły jesteś, z basem troche kulawo w tym głosniku ale barwa ładna i przy dużej obudowie nie powinno go zabraknąć. Przy zastosowaniu dwóch równolegle mozna się pokusić o skonstruowanie zestawu trzydrożnego z ok 95 db skuteczność,widzisz jakąś inną alternatywe dla tych seasów do kolumny o takiej skuteczności ?

Do vinyldemon:

Może Vifa M30WO49-08 - niższe zejście basu przy podobnej efektywności (1.4%), kosztem większej skrzyni, konieczny niższy podział i zajęcie się break-up'em

PS. Duża skrzynia dla CA25FEY spowoduje problemy z impulsem i wytrzymałością mocową.

Do vinyldemon:

Chyba hijack'ujemy wątek, tu jest o głośnikach do suba, ale w sprawie czegoś zamiast CA25FEY, to dziś już mało kto robi głośniki w tym stylu, trudno znaleźć coś 25cm z efektywnością ponad 1%, chyba że w głośnikach z obszaru PA, ale tam nie liczyłbym na zejście basu lepsze niż w CA25FEY. Jak lubisz vintage audio, to ten Seas jest chyba ostatnim Mohikaninem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.