Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 3020 - czy jeszcze jest wart uwagi?

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Rafael777 napisał:

Rozumiem. Jaki może być koszt takiej naprawy? Proszę o kontakt do Pana Krzysztofa. Rafał

Chodzi o pana Krzysztofa Bielewicza prowadzącego na youtube kanały Reduktor Szumu oraz RS Elektronika. Kontakt znajdziesz pod koniec większości odcinków: [email protected]

Jeśli masz konto na facebooku to tam również możesz się z nim skontaktować.

Nie chcę być złym doradcą, ale to może być nieopłacalne bo i cena naprawy, 

i sprzęt ma 40 lat i nigdy nie wiadomo, co będzie się psuć w drugiej kolejności.

Nawet ten jest z 10 lat młodszy i dwa razy mocniejszy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bo o cenach nowych wzmacniaczy D już nie będę pisał ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję. Szkoda mi jednak tego wzmacniacza. Myślałem że ktoś ma jakieś doświadczenia i podpowie mi jak samemu spróbować go naprawić.  Rafał 

5 minut temu, audioburak napisał:

Nie chcę być złym doradcą, ale to może być nieopłacalne

To nie bądź. Nie wszystko da się przeliczyć na złotówki. Po drugie sprzęt warto wysłać choćby po to żeby dokonać wyceny ew. naprawy i dopiero wtedy podjąć decyzję.

@GarbataPoczwara

Fakt, ale w moim sporym mieście sama wycena już przekracza stówkę ...

Z drugiej strony można być wyznawcą firmy i wtedy żadne koszty ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 minuty temu, Rafael777 napisał:

Dziękuję. Szkoda mi jednak tego wzmacniacza. Myślałem że ktoś ma jakieś doświadczenia i podpowie mi jak samemu spróbować go naprawić.  Rafał 

Jeśli po pierwszym spaleniu bezpieczników (gdy było wyraźnie czuć że coś się zjarało) podjąłeś kolejną próbę odpalenia wzmacniacza i to bez żarówki, to znaczy że nie powinieneś sam go naprawiać bo tylko pogorszysz sytuację.

3 minuty temu, Rafael777 napisał:

Nie mogę znaleźć kontaktu do Krzysztofa Bielewicza .???

Gdzie nie możesz znaleźć kontaktu?

13 godzin temu, Rafael777 napisał:

Zacząłem eksperymentować ze wzmacniaczem.  Najpierw przed podpieciem zmieniłem zworki z normal na lab a także wyłączyłem soft clipping. Efekt . Zaczęło burczeć w głosniku, następnie wydobył się mały dym ze wzmacniacza i lekko czuć było spalenizną. Poszły bezpieczniki. Po wymianie bezpieczników nic nie pomogło . Znowu  poszły.  Co to się mogło stać ? Tranzystor, czy coś innego ? Jak myślicie? Bardzo proszę o poradę.  Może ktoś miał podobny problem ? Rafał 

To się stało, że coś się spaliło :-)   nie no na serio współczuje, ale bez pomiarów nie powinno się wkładać spowrotem bezpieczników tym bardziej jeśli poszedł dym, a ten najczęściej leci z rezystorów lub z tranzystora zobacz czy któryś nie okopcony,  gdzieś w układzie jest zwarcie oby tylko stopien końcowy przetrwał jak masz miernik to możesz sprawdzić czy nie przebite

Spalenie elementu to skutek. Trzeba znaleźć przyczynę. Bez tego nawet wymiana uszkodzonego elementu na sprawny może zakończyć się jego ponownym uszkodzeniem.

Tak zbudowany wzmacniacz na nie oszukujmy się najtańszych częściach jak to u Nada   tradycje podtrzymują do dziś hehe dawno miał przejść renowacje regulacje,  pełen przelut i recap daleko temu do Japońskich sprzętów z tamtych lat nie wiem czy kolega którem się uszkodziło to zrobił...

Właśnie dlatego był takim hitem w tamtych czasach. Modelem 3020 NAD pokazał że da się zbudować tani wzmacniacz grający lepiej od dużo droższej konkurencji. O dobry egzemplarz dzisiaj coraz trudniej, najczęściej jak już się trafiają to albo mocno „zmęczone” albo grzebane i poprzerabiane. Dlatego uważam że jak już się ma coś takiego to warto naprawiać.

W dniu 23.06.2022 o 15:23, Tweeter2016 napisał:

Tego się obawiam, bo to są już stare wzmacniacze i sprzedający pisżą, ze już niektóre były naprawiane.

NADem 3020 zainteresowałem się ze względu na dobre opinie - ponoć był to w tamtych czasah "hit", jeden z bardziej udanych produktów firmy.

W niskiej cenie jest dużo "złomu", ale jeszcze trzeba się znać dobrze na tych starszych sprzętach. I od ceny (w pewnych granicach!) ważniejsze jest brzmienie.  Przyjrzę się temu 3240 PE. Widzę, że jest dwa razy mocniejszy (2 x 40W ).

W "tabelkach" dane techniczne zwykle (prawie zawsze) wypadają lepiej, ale czy brzmienie jest lepsze?

Czy nowe samochody są lepsze od tych z lat 90-2000? Dziś 6 cylindrów to rzadkość, a kiedyś najlepsze auta miały V8 czy V12 pod maską 🙂  Dziś robi się wszystko bardzo tanio, często tandetnie i te oszczędności na wszystkim dają często słaby efekt.

3240 nadal mam w bardzo dobrym stanie. Często podłączam go i słucham kilka dni. Zostanie ze mną na bardzo długo, a mam już swoje lata. Jak trafisz na dobry, zadbany egzemplarz to warto kupić

De gustibus non est disputandum

Ja to wize jak upodobanie do starych mebli. Niektorym bardzo podobaja sie stare kredensy. Senstymenty sentymentami, ale jak juz kolega Piopio zauwazyl, nowe konstrukcje w klasie D zmieniaja krajobraz budzetowej polki, oferujac wyzsza jakosc i kilka innych cech w jednym. Z tego co widac od dawna widac w sieci, liczba egzemplarzy zachowanych w oryginale maleje bo to NAD, jakosc nie jest ich domena. Trzeba uwzac z zakupami bo kazda zmiana kondensatorow nawet w zasilaniu moze pozbawic ten wzmacniacz brzmienia, za jakie rynek go polubil i zapamietal. Swoja droga, nadal moim subiektywnym zdaniem NAD przesadzil wypuszczajac kolejne serie. 

3 godziny temu, Rafael777 napisał:

Odpowiem jeszcze raz w tym temacie. Wzmacniacz co do swojch możliwości jest wart nie więcej niż 600 zł. Miałem go i sprzedałem bez najmniejszego żalu. Komuś może się podobać jak gra ale myślę że to tylko z sentymentu do Vintage... Chyba w tym wątku jest o Nadzie 350 który gra czy też brzmi o 2 klasy lepiej i polecam. 

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

Licz się z tym, że na takie "znane" serwisy głównie specjalizujące się w vintage czeka się miesiącami w kolejce i to nie żart.

3 godziny temu, Rafael777 napisał:

Nic nie przerabiałem. Grał bardzo dobrze cały czas.

Wystarczy, że wzmak miał zimne luty lub stary klej pod kondami zaczyna przewodzić i już może dojśc do uszkodzenia...

Sam go chyba nie naprawie. Pan Krzysztof nie przyjmuje juz sprzętu do naprawy, więc chyba czas na zmianę. Te Sony z allegro to chyba dobra opcja . A Nad może się uda sprzedać jako uszkodzony na OLX za 100-300 zł ? Rafał

Ukochanego NAD-a 3020 nie przyjął do naprawy? O cie Florek.
Z dobrych serwisów mogę jeszcze polecić Mariusza Jaglarza czyli firmę SinusAudio. Na tym forum znajdziesz go jako @MariuszElektronik zapytaj czy się podejmie zanim wystawisz na olx czy jakieś allegro.

4 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

Ukochanego NAD-a 3020 nie przyjął do naprawy? O cie Florek.
Z dobrych serwisów mogę jeszcze polecić Mariusza Jaglarza czyli firmę SinusAudio. Na tym forum znajdziesz go jako @MariuszElektronik zapytaj czy się podejmie zanim wystawisz na olx czy jakieś allegro.

Dzięki, ale zajmuję się tylko wzmacniaczami lampowymi. 

Trzymać nie sprzedawać.

Kupić coś innego a tego trzymać może kiedyś coś się wymyśli.

Ja go też nie naprawię bo ja tylko popsuć potrafię. 😁

9 godzin temu, audioburak napisał:

Nie chcę być złym doradcą, ale to może być nieopłacalne bo i cena naprawy, 

i sprzęt ma 40 lat i nigdy nie wiadomo, co będzie się psuć w drugiej kolejności.

Nawet ten jest z 10 lat młodszy i dwa razy mocniejszy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo o cenach nowych wzmacniaczy D już nie będę pisał ...

Który wybrać f361 czy f319. A może ten 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  w Nad 3020 seria 20 bez żadnych poprawek od nowosci grał bardzo neutralnie i liniowo. Wszystkie pasma były na rym samym poziomie. Żadnych podbitych basów ani sopranów.Średnica świetna. Analityczny czysty nie zamulony i wyrazisty dźwięk. Wszystkie instrumenty można wyodrębnić . Który z powyższych wzmacniaczy będzie grał w sposób zbliżony? A może jakiś inny?

9 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Trzymać nie sprzedawać.

Kupić coś innego a tego trzymać może kiedyś coś się wymyśli.

Ja go też nie naprawię bo ja tylko popsuć potrafię. 😁

Tylko co kupić . Powyżej 3 linki do wzmacniaczy na allegro.  Może jednak coś innego? Chce taki jak Nad 3020, czyli żadnych podbitych basów . Wszystkie pasma mają być równe i analityczny dźwięk ???

Na allegro takie cuda znalazłem też .Który będzie najbardziej liniowy i zbliżony do Nad 3020? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym wybrał 319, a jakbyś poszperał, to i wykombinujesz do niego pilota np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, audioburak napisał:

Ja bym wybrał 319, a jakbyś poszperał, to i wykombinujesz do niego pilota np:

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że będzie liniowo brzmiał -bez żadnych podbić ? Czy miałeś z nim do czynienia i czy porównywałeś z Nad 3020 ?

Ukryta Zawartość

Miałem kilka wzmacniaczy firmy i zarówno przejrzystość, jak równowaga

połączona z dynamiką były ich pewnym elementem. Tego nie miałem.

Ale na forum to mało "koszerny" 😉 sprzęt i mało opinii.

Podbicia to raczej domena kolumn, a nie wzmacniaczy, więc spoko ...

• Pokaż nowe odpowiedzi