Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
Godzinę temu, J4Z napisał:

Metallici choć bardzo lubię, ciężko metalem nazwać. 

To balladki dla mas. 😛

Mistrzuniu, zagraj wstęp to "Metal Militia" w oryginalnym tempie i tak pięć minut, to zbiję z Tobą piątkę. 😜

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, kangie napisał:

Mistrzuniu, zagraj wstęp to "Metal Militia" w oryginalnym tempie i tak pięć minut, to zbiję z Tobą piątkę. 😜

Ukryta Zawartość

Majster, bo to nie chodzi o to, żeby było trudno zagrać. Ma być trudno odsłuchać. xD

Ciężkie granie, jeszcze cięższy odsłuch 😈😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

2 minuty temu, J4Z napisał:

Ma być trudno odsłuchać. xD

O tak 😉 a nie stale te smooth metale czy ala progresyfne jętki jednodniowki, klimaciki nieziemskie.... 

Czasami trzeba dać łupnia jak w Leprosy i posłuchać sekcji w tytułowym 😉

16 godzin temu, JarlBjorn napisał:

Metallica, artystyczne dzieła do 1991

Load i Reload też jeszcze spoko, choć jak pierwszy raz usłyszałem Load, obraziłem się, po Reload jeszcze bardziej. 😅 Dopiero po latach doceniłem.

Edytowane przez J4Z

.

Kangiemu tak się spodobał post, że dał dwa lajki. xDDD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

To lubię: monumentalny wstęp, szaleńcze tempo urozmaicone częstymi zmianami, i i poetycka solówka. Uwaga hit!

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• 2 tygodnie później...

Świetna kapela, która jak zwykle zaserwowała wyjątkowo udany i klimatyczny doom/stonerowo-metalowy album. 

WJiN9lx.png

Pozdrawiam cześć.

.

Okładki i tytuły mają zachęcające - trzeba przesłuchać, bo widać że koncepcję jakąś mają.

Edytowane przez szymon1977

Co mogę im zarzucić to powtarzalność. Nie wiem, może niektórzy nazwą to konsekwencją, ale dla mnie wszystko brzmi podobnie. 

.

2 godziny temu, J4Z napisał:

Co mogę im zarzucić to powtarzalność. Nie wiem, może niektórzy nazwą to konsekwencją, ale dla mnie wszystko brzmi podobnie. 

Ameryki nie odkryję, jak powiem, że to od lat był i jest też nadal główny zarzut wobec AC/DC. Wszystko brzmi mniej lub bardziej podobnie, a jednak sukces niepodważalny osiągnęli. Dla wielu, w tym dla mnie, to grupa kultowa, reprezentująca bardzo wysoki poziom dokonań i mimo wszystko dostateczny stopień zróżnicowania, tj. pozwalający wykluczyć zazwyczaj zbędną monotonię. U mnie na półce 3/4 ich dyskografii, z pominięciem kilku nieco mniej udanych albumów z lat 70 i środka lat 80-tych.

A gdyby Metallica miała lepszego perkusistę?

Sorry, ale nie - Lars Urlich do tego zespołu po prostu pasuje.

50 minut temu, szymon1977 napisał:

A gdyby Metallica miała lepszego perkusistę?

Sorry, ale nie - Lars Urlich do tego zespołu po prostu pasuje.

Tak, czy inaczej, ciekawie odegrane. Fajny pałkarz. Zagrać ten niebywale wymagający dla sekcji perkusyjnej, rewelacyjny nawiasem mówiąc utwór, to nie jest jednak prosta rzecz, nawet dla przeciętnie utalentowanego perkusisty.

Edytowane przez Mark75X
11 godzin temu, Mark75X napisał:

Zagrać ten niebywale wymagający dla sekcji perkusyjnej

Jakoś Lars Ulrich nie kojarzy się z wymagającymi partiami sekcji perkusyjnej... ale ja się nie znam.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Jakoś Lars Ulrich nie kojarzy się z wymagającymi partiami sekcji perkusyjnej... ale ja się nie znam.

Mało tego, zanim zaczął trzymać tempo trochę wody upłynęło 🤣

Na płytach 2, 3 ,4 (innych nie słucham) LU grał po prostu fajnie, czy faktycznie słabo? To bez znaczenia. 

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Na płytach 2, 3 ,4 (innych nie słucham) LU grał po prostu fajnie, czy faktycznie słabo? To bez znaczenia. 

Raczej nikt nie powie, że słabo, ale też to nie jest żadna wirtuozeria 😄

28 minut temu, Ajothe napisał:

Raczej nikt nie powie, że słabo

Ojoj, LU jest głównym bohaterem internetowych drwin.

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Ojoj, LU jest głównym bohaterem internetowych drwin.

Może kiedyś tak było, ale się wyrobił i zamknął krytykom buźki 😄

52 minuty temu, Ajothe napisał:

Raczej nikt nie powie, że słabo, ale też to nie jest żadna wirtuozeria 😄

To generalnie miałem na myśli. Nie jestem też ekspertem od wymogów stawianych perkusistom, ale wiele lat obcowania z muzyką z obszaru rock/metal, pozwala jednak na wyczucie tych mniej i bardziej wymagających, a więc trudniejszych kawałków. Battery z całą pewnością nie należy do tych najprostszych, co nie oznacza, że na potrzeby nagrania wersji studyjnej nie wykonywał np. kilkudziesięciu prób zanim w końcu zagrał poprawnie. Koncerty pokazują, że faktycznie różnie z tym bywa. Swego czasu nie było też takiego, by Hammett nie sp...lił na nim choć jednej solówki. Czasem to aż w uszach zakłuło.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Może kiedyś tak było, ale się wyrobił i zamknął krytykom buźki 😄

Tak, obecnie to jest na pewno inny poziom niż kiedyś.

Edytowane przez Mark75X
2 minuty temu, Mark75X napisał:

by Hammett nie sp...lił na nim choć jednej solówki. Czasem to aż w uszach zakłuło.

Fakt, ale to nie ma znaczenia, bo jego solówki są jednymi z najpiękniejszych i najbardziej wpływowych, On też zainspirował wiele dzieciaków do gitary w tym mnie.

3 minuty temu, Mark75X napisał:

To generalnie miałem na myśli. Nie jestem też ekspertem od wymogów stawianych perkusistom

W metalu najlepsi zawodnicy to bestie mający nadludzkie umiejętności, dlatego też LU miał wielu krytyków 😄

Nie ma to i tak żadnego znaczenia dla jego osiągnięć 😉

18 minut temu, Ajothe napisał:

Fakt, ale to nie ma znaczenia, bo jego solówki są jednymi z najpiękniejszych i najbardziej wpływowych, On też zainspirował wiele dzieciaków do gitary w tym mnie.

W metalu najlepsi zawodnicy to bestie mający nadludzkie umiejętności, dlatego też LU miał wielu krytyków 😄

Nie ma to i tak żadnego znaczenia dla jego osiągnięć 😉

Tak, generalnie to oczywiście klasowi muzycy. Z tym trudno raczej dyskutować. Metal stanowi jednak spore wyzwanie dla umiejętności, to na pewno. Jednym z najlepszych, zdecydowanie nieprzeciętnie utalentowanych perksusistów jest dla przykładu Lombardo. Kiedyś, o ile dobrze kojarzę, był uznawany za najszybciej grającego perkusistę na świecie. Z pewnością Ulrich miałby olbrzymie kłopoty by poprawnie zagrać wybrane kawałki Slayera.

Edytowane przez Mark75X
8 godzin temu, Mark75X napisał:

Tak, generalnie to oczywiście klasowi muzycy. Z tym trudno raczej dyskutować. Metal stanowi jednak spore wyzwanie dla umiejętności, to na pewno. Jednym z najlepszych, zdecydowanie nieprzeciętnie utalentowanych perksusistów jest dla przykładu Lombardo. Kiedyś, o ile dobrze kojarzę, był uznawany za najszybciej grającego perkusistę na świecie. Z pewnością Ulrich miałby olbrzymie kłopoty by poprawnie zagrać wybrane kawałki Slayera.

Urlich ma kłopoty z dobrym zagraniem własnych kawałów a co dopiero ze slayera😁.

Lars techniczne jest cieniutkim perkusistą.  Ma natomiast styl, swoje własne brzmienie.  Ma sound i własne zagrywki, które poznaje się od razu.  A to wyróżniki cenniejsze niż technika pozyskana np. W Berkeley school of music.🙂

Lombardo nigdy nie był najszybszy choć zasługi dla metalowego bębnienia ma olbrzymie. 

Za to np. nieodżałowany Docent z Vadera przez długie lata był wymieniany jako drugi najszybszy perkusista świata. Ale to taka ciekawostka .

Dziś perkusistów grających naprawdę szybko i z wielką technika są całe zastępy. 

No ale pierwsze szlaki przecierali lombardo, urlich czy w extremie właśnie Docent!  

Sorry za drobny off-topic, bo to jednak nie album. Ciekaw jestem, czy pamiętacie pierwsze covery Metallici, m.in. ten, tj. Am I Evil?, o którym już kiedyś chyba wspominałem, pierwotnie utwór Diamond Head. Pod linkiem rewelacyjne wykonanie z koncertu w Seattle z końca lat 80-tych.

• Redaktorzy
30 minut temu, Mark75X napisał:

Ciekaw jestem, czy pamiętacie pierwsze covery Metallici, m.in. ten, tj. Am I Evil?, o którym już kiedyś chyba wspominałem, pierwotnie utwór Diamond Head.

Pamiętamy. Tę kasetę kupowałem jakoś w 1991/1992 roku.

Ukryta Zawartość

IMG_20230617_1206497072.jpg

IMG_20230617_1206428712.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

11 minut temu, kangie napisał:

. Tę kasetę kupowałem jakoś w 1991/1992 roku.

Ja tak samo 🙂. "Takt" miał wtedy chyba najlepszą jakość wśród "piratów".

Dziś będzie,,metalowa uczta" w radio 357.

Ukryta Zawartość

Będę słuchał ze szklaneczką czegoś mocniejszego 🙂

Ukryta Zawartość

"Na wieki wieków k... amen!"

W dniu 30.10.2024 o 20:22, kangie napisał:

Pamiętamy. Tę kasetę kupowałem jakoś w 1991/1992 roku.

Ukryta Zawartość

Też taką miałem.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi