Skocz do zawartości
IGNORED

Kino Domowe na poddaszu

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, nie było basu w ogóle, był rozlały i dudniący. Pozostałe dźwięki się zlewały ze sobą. Brak było separacji kanałów. Generalnie słabo.

Tak to wyglądało przed remontem. Z przodu ściana na której teraz wisi ekran

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wymiary pomieszczenia poniżej.

473390423_Przekrj.thumb.jpg.894a39c7a22962608b7ae4a4395ba0b0.jpg

531964447_Zrzutekranu2022-12-10144319.thumb.jpg.2c04ad2857a77d24dcd0d1dde86dde00.jpg

Po remoncie, ale jeszcze przed adaptacją akustyczna pomieszczenie wyglądało tak

1-IMG_4319.thumb.jpg.268736384ce7a50fbcfcb72d9c0f5f79.jpg

Po adaptacji akustycznej, wiele płyt gipsowych zostało zamienione na płyty perforowane, o odpowiednio dobranej charakterystyce. Płyty perforowane są na skosach na suficie na na tyle. Na podłodze mięsisty dywan. Do tego drzwi obłożyłem pianką wygłuszającą i czarnym welurem. Ściana za ekranem, sufit i spora część skosów pomalowana na ciemno brązowo. Jako, że to poddasze i latem jest dosyć ciepło, to klimatyzacja okazała się niezbędna.

1-IMG_4715.thumb.JPG.792b560ca5e457893039f4f3c3776df6.JPG 

Sprzęt jest w konfiguracji 7.2.4

Napędzane jest amplitunerem Denon AVR-X3600H, z tym ze kolumny przednie podłączone są pod końcówkę mocy Emotiva BasX A-300. Kolumny to zestaw Paradigm Monitor 7v5.

Mam dwa subdomeny SVS PB-1000pro i Velodyne CHT12

Projektor to  Epson EH-TW9400, po kalibracji. Ekran to magicscreen futura 110"

Jest to ekran ALR dzięki czemu można oglądać nawet w dzień przy odsłoniętych roletach okien dachowych

1-IMG_4745.thumb.JPG.a456322cada49220ea0cdf84099cad53.JPG

tak podczas seansu przy zasłoniętych oknach

1-IMG_4737.thumb.JPG.082bd5685005dedaadcebe61501aa7b5.JPG

Z tyłu też ścian pomalowana na brązowo

1-IMG_4720.thumb.JPG.ef046344ab1d612a0044607d5e4f8d0a.JPG

Głęboko pod skosami zostawiłem biały kolor ścian, bo i tak jest tam relatywnie ciemno.

1-IMG_4718.thumb.JPG.f4488c1f5010a941624754f63e8998ec.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

47 minut temu, Salat napisał:

Tak, nie było basu w ogóle, był rozlały i dudniący. Pozostałe dźwięki się zlewały ze sobą. Brak było separacji kanałów. Generalnie słabo.

Ukryta Zawartość

531964447_Zrzutekranu2022-12-10144319.thumb.jpg.2c04ad2857a77d24dcd0d1dde86dde00.jpg

Po adaptacji akustycznej, wiele płyt gipsowych zostało zamienione na płyty perforowane, o odpowiednio dobranej charakterystyce. Płyty perforowane są na skosach na suficie na na tyle. Na podłodze mięsisty dywan. Do tego drzwi obłożyłem pianką wygłuszającą i czarnym welurem. Ściana za ekranem, sufit i spora część skosów pomalowana na ciemno brązowo. Jako, że to poddasze i latem jest dosyć ciepło, to klimatyzacja okazała się niezbędna.

Napędzane jest amplitunerem Denon AVR-X3600H, z tym ze kolumny przednie podłączone są pod końcówkę mocy Emotiva BasX A-300. Kolumny to zestaw Paradigm Monitor 7v5.

Jest to ekran ALR dzięki czemu można oglądać nawet w dzień przy odsłoniętych roletach okien dachowych

Głęboko pod skosami zostawiłem biały kolor ścian, bo i tak jest tam relatywnie ciemno.

Bardzo fajnie to zaaranżowałeś.

To naprawdę pomocne zdjęcia.👍Chociaż zalecenia akustyka możnaby było przewidzieć.Gdyż zastosowane rozwiązania to  tak naprawdę standart w takich pomieszczeniach.Zastanawia mnie ten bas .Czy tylko dołożenie drugiego suba  i gruby dywan  spowodowało poprawę? .Czy jednak  coś jeszcze? Na tylnej ścianie i suficie dołożyłeś wełnę?

Pozdrawiam serdecznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

Co do basu to pewnie wszystko po trochu miało wpływ że teraz jest lepiej. Ale generalnie dźwiękowo jest lepiej. Nawet stereo brzmi teraz super.
Na tylnej ścianie i na suficie tez jest wełna. 

36 minut temu, Salat napisał:

Co do basu to pewnie wszystko po trochu miało wpływ że teraz jest lepiej. Ale generalnie dźwiękowo jest lepiej. Nawet stereo brzmi teraz super.
Na tylnej ścianie i na suficie tez jest wełna. 

Tak myślałem 😁Fajnie że ci się to teraz spina 👍

• 2 tygodnie później...

Kolego Salat dzięki za wpis. Ładnie prezentuje się Twoja salka. Mógłbyś nawet wrzucić większy ekran w kinowym formacie.

Myślę, że skosy do samego dołu to główna przyczyna problemów. Dźwięki w klinach wpadają w taki rezonans, że robi się niezły bajzel ;). Dlatego u siebie postawiłem proste ściany, aby m.in. uniknąć tego problemu i zmniejszyć koszty budowy. 

Powiedz mi jeszcze ile masz wełny między krokwiami i czy dach deskowany, obity papą? Dachówka czy blacha? Bo też się zastanawiam czy już robić klimę czy dobrze zaizolować.

Rezonans w klinach? Przeciez jest dokladnie na opak
Rezonans powstaje miedzy rownoleglymi scianami
Skosy redukuja rezonansy. Dlatego optymalne sa pomieszczenia o nieregularnych ksztaltach, a najgorsze sa kubusy (to co sobie wybudowales)

1 godzinę temu, xajas napisał:

Rezonans w klinach? Przeciez jest dokladnie na opak

Ukryta Zawartość

Rezonans powstaje miedzy rownoleglymi scianami

Ukryta Zawartość

Skosy redukuja rezonansy. Dlatego optymalne sa pomieszczenia o nieregularnych ksztaltach, a najgorsze sa kubusy (to co sobie wybudowales)

Tutaj chodzi raczej o bliskość ścian w skosie, gdzie fala dźwiękowa ma bardzo bliskie odbicia i nie ma gdzie się rozproszyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, DrWredman napisał:

Powiedz mi jeszcze ile masz wełny między krokwiami i czy dach deskowany, obity papą? Dachówka czy blacha? Bo też się zastanawiam czy już robić klimę czy dobrze zaizolować.

Ja bym zrobił klimatyzację, niezależnie od ilości i jakości izolacji dachowej.

Koszt żaden, a lepiej mieć.

Masz na myśli coś a'la "pofalowany" sufit i ściany?

Czy pofalowany, skosny, konvex, konkav,… obojetnie, byle by nie bylo rownoleglych scian (np. szescioscian)
Tutaj chodzi raczej o bliskość ścian w skosie, gdzie fala dźwiękowa ma bardzo bliskie odbicia i nie ma gdzie się rozproszyć.

Nie, rozproszenie nastepuje na skosnych scianach i nie ma „z bliskoscia odbic“ nic wspolnego. Wazny jest kat odbicia.
14 godzin temu, DrWredman napisał:

Kolego Salat dzięki za wpis. Ładnie prezentuje się Twoja salka. Mógłbyś nawet wrzucić większy ekran w kinowym formacie.

Myślę, że skosy do samego dołu to główna przyczyna problemów. Dźwięki w klinach wpadają w taki rezonans, że robi się niezły bajzel ;). Dlatego u siebie postawiłem proste ściany, aby m.in. uniknąć tego problemu i zmniejszyć koszty budowy. 

Dach mam z blachy, grubość wełny pomiędzy krokwiami to 20 cm. Myślę, że warto zainwestować w klimę już na etapie budowy. 

• 10 miesięcy później...

Ponieważ budowa kina zaczyna pomału ruszać dalej przedstawię wam pomysł na aranżację ścian, ciekawe jak wy to widzicie.

Przypomnę bo zapewne mało kto pamięta, że konstrukcja pomieszczenia została zbudowana w centralnej części poddasza pod dachem kopertowym. W pozostałej części przestrzeni nie ma pomieszczeń mieszkalnych. Ściany kina to pustak 12 cm, od zewnętrznej strony ocieplony styropianem 20 cm. Podłoga/strop kina to 10 cm wełny akustycznej + 5 cm styropianu + ogrzewanie podłogowe zatopione w 5 cm warstwie anhydrytu. Podłogę planuję tylko pomalować i położyć na nią wykładzinę.

Za ekranem będzie przedścianka 20-30 cm wypełniona wełną i pustka 10 cm przed ścianą. Pytanie czy w ogóle jest potrzebna ta pustka skoro nie mam innych pomieszczeń mieszkalnych wokół kina.

Sufit między krokwiami ma 20 cm wełny i do tego dojdzie jeszcze 10 cm. Planuje to zakryć deskami typu boazeria (co poprawi akustykę) i pomalować na czarno bo nie wiem czy jest sens kręcić i szpachlować płyty GK. Chcę pozostawić otwory pod gwintowane szpilki gdyby przyszła konieczność wieszania jakichś ustrojów akustycznych.

Surowe ściany planuję tylko wyrównać i przykleić do nich pianki akustyczne (foto poniżej). Zanim przykleję pianki pomaluję ściany na czarno aby nie było prześwitów. Pianki mają grubość od 1 do 5 cm wiec raczej nie przetłumią pomieszczenia, a tynkowanie ścian i dozbrajanie panelami to chyba zbędny koszt.

Tylna ściana ma za sobą pomieszczenie techniczne na cały sprzęt audio więc chyba nie ma sensu jej zbytnio wygłuszać. Myślę, że wystarczy 10 cm wełny obszytej lub pokrytej czarnym materiałem.

W miejscach głośników surround będzie drewniana płaska pionowa wygłuszona skrzynia do zabudowy głośników ok 10 cm grubości i 30 cm szerokości. Cały taki panel będzie zasłonięty czarnym materiałem transparentnym akustycznie. Chodzi mi jeszcze po głowie zakup używanych podstawkowych kolumn głośnikowych, głośniki mogę wykręcić ze skrzynek i wstawić w moją konstrukcję wraz ze zwrotnicami. Byłby to dużo niższy koszt niż zakup nowych. Na początek planuję tylko dozbroić mój zestaw klipsch. Zanim tego dokonam kupię do testów jeden głośnik i zrobię pomiary w jego własnej skrzynce i w nowo zbudowanej. Jesli nie będzie wielkiej różnicy to po co przepłacać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DrWredman
11 godzin temu, DrWredman napisał:

Ponieważ budowa kina zaczyna pomału ruszać dalej przedstawię wam pomysł na aranżację ścian, ciekawe jak wy to widzicie.

Przypomnę bo zapewne mało kto pamięta, że konstrukcja pomieszczenia została zbudowana w centralnej części poddasza pod dachem kopertowym. W pozostałej części przestrzeni nie ma pomieszczeń mieszkalnych. Ściany kina to pustak 12 cm, od zewnętrznej strony ocieplony styropianem 20 cm. Podłoga/strop kina to 10 cm wełny akustycznej + 5 cm styropianu + ogrzewanie podłogowe zatopione w 5 cm warstwie anhydrytu. Podłogę planuję tylko pomalować i położyć na nią wykładzinę.

Za ekranem będzie przedścianka 20-30 cm wypełniona wełną i pustka 10 cm przed ścianą. Pytanie czy w ogóle jest potrzebna ta pustka skoro nie mam innych pomieszczeń mieszkalnych wokół kina.

Sufit między krokwiami ma 20 cm wełny i do tego dojdzie jeszcze 10 cm. Planuje to zakryć deskami typu boazeria (co poprawi akustykę) i pomalować na czarno bo nie wiem czy jest sens kręcić i szpachlować płyty GK. Chcę pozostawić otwory pod gwintowane szpilki gdyby przyszła konieczność wieszania jakichś ustrojów akustycznych.

Surowe ściany planuję tylko wyrównać i przykleić do nich pianki akustyczne (foto poniżej). Zanim przykleję pianki pomaluję ściany na czarno aby nie było prześwitów. Pianki mają grubość od 1 do 5 cm wiec raczej nie przetłumią pomieszczenia, a tynkowanie ścian i dozbrajanie panelami to chyba zbędny koszt.

Tylna ściana ma za sobą pomieszczenie techniczne na cały sprzęt audio więc chyba nie ma sensu jej zbytnio wygłuszać. Myślę, że wystarczy 10 cm wełny obszytej lub pokrytej czarnym materiałem.

W miejscach głośników surround będzie drewniana płaska pionowa wygłuszona skrzynia do zabudowy głośników ok 10 cm grubości i 30 cm szerokości. Cały taki panel będzie zasłonięty czarnym materiałem transparentnym akustycznie. Chodzi mi jeszcze po głowie zakup używanych podstawkowych kolumn głośnikowych, głośniki mogę wykręcić ze skrzynek i wstawić w moją konstrukcję wraz ze zwrotnicami. Byłby to dużo niższy koszt niż zakup nowych. Na początek planuję tylko dozbroić mój zestaw klipsch. Zanim tego dokonam kupię do testów jeden głośnik i zrobię pomiary w jego własnej skrzynce i w nowo zbudowanej. Jesli nie będzie wielkiej różnicy to po co przepłacać?

Ukryta Zawartość

Jaka farba zamierzasz pomalować podłogę? bo też mam anhydryt  i czeka mnie szlifowanie mleczka bo się strasznie sypie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rybens86
7 godzin temu, Rybens86 napisał:

Jaka farba zamierzasz pomalować podłogę? bo też mam anhydryt  i czeka mnie szlifowanie mleczka bo się strasznie sypie 

Muszę poszukać coś tańszego, bo np. w kotłowni pomalowałem farbą epoksydową:

Ukryta Zawartość

Podłoga musi być równo wyszlifowana, bo widać każdą rysę po tarczy diamentowej. Myślałem, że farba to wyrówna ale wyszło średnio. Sama farba trzyma się dobrze, ale na 6 mkw za farbę, walki i utwardzacze zapłaciłem chyba ponad 500 zł. Dwie warstwy farby + rozcieńczona farba jako grunt.

Co prawda na górze mam lepiej wyszlifowaną posadzkę i będzie przykryta dywanem, ale koszt malowania tą farbą wyszedłby ok 3 tys. 

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, DrWredman napisał:

Podłogę planuję tylko pomalować i położyć na nią wykładzinę.

Za

No i więcej nie trzeba ....Powiem więcej....Będziesz jadł z tej podłogi? Malowanie strata pieniędzy.Zagruntować...pianomat na to wykładzina i będzie Pan zadowolony.Zaoszczędzoną kasę na pewno będziesz miał gdzie wsadzić😅 

20 godzin temu, DrWredman napisał:

Ta pustka zapewni ci dwie rzeczy...

Raz dzięki niej zwiększy się efektywność pochłaniania wełny umieszczonej na tej ścianie....Jej rodzaj radzę rozważnie dobrać

Dwa....Wełna to też ocieplenie .

Co za tym idzie Punkt rosy na granicy zimnego muru i ocieplenia  ....Ocieplenie od środka może zakłucić tę równowagę co może powodować, w skrajnych przypadkach ,wysyp pleśni,a tego chyba nikt w takim  pomieszczeniu nie chce...10cm od ściany zapewni cyrkulację ,która uchroni ścianę  od pleśni ..."w razie Wu"😉

21 godzin temu, DrWredman napisał:

Surowe ściany planuję tylko wyrównać i przykleić do nich pianki akustyczne (foto poniżej). Zanim przykleję pianki pomaluję ściany na czarno aby nie było prześwitów. Pianki mają grubość od 1 do 5 cm wiec raczej nie przetłumią

Z tymi piankami mimo wszystko bym uważał....W jakimś tam stopniu pochłaniająbw jakim ? I od jakich częstotliwości ?To karta produktu o tym mówi... Jak przedobrzysz to i taka pianka zaszkodzi.Moja rada?Ściany wykończ na gładko.(Oczywiście kable w tynk.

Na start ściana z przodu i z tylu w wełnie.Potem pierwsze odbicia ....

Umika chyba jeszcze masz?😉

W miejscach głośników surround będzie drewniana płaska pionowa wygłuszona skrzynia do zabudowy głośników ok 10 cm grubości i 30 cm szerokości. Cały taki panel będzie zasłonięty czarnym materiałem transparentnym akustycznie

DYSAJN Salki dobrze przemyśl....

W brew pozorom  wygląd też cieszy😉.

Chodzi mi jeszcze po głowie zakup używanych podstawkowych kolumn głośnikowych, głośniki mogę wykręcić ze skrzynek i wstawić w moją konstrukcję wraz ze zwrotnicami. Byłby to dużo niższy koszt niż zakup nowych.

Jest sens bawić się w takie eksperymęty?

Kup lepiej od razu coś do zabudowy pod tego Klipsza  co wsadzisz w te skrzynie....Wyjdzie chyba lepiej 

Oczywiście możesz się pobawić nikt ci nie zabroni...ale czy efekt będzie zadowalający?Komory  muszą być dobrane pod przetworniki Bas refleky też ...no nie wiem ....

1 godzinę temu, DrWredman napisał:

Ukryta Zawartość

Podłoga musi być równo wyszlifowana, bo widać każdą rysę po tarczy diamentowej. Myślałem, że farba to wyrówna ale wyszło średnio. Sama farba trzyma się dobrze, ale na 6 mkw za farbę, walki i utwardzacze zapłaciłem chyba ponad 500 zł. Dwie warstwy farby + rozcieńczona farba jako grunt.

Co prawda na górze mam lepiej wyszlifowaną posadzkę i będzie przykryta dywanem, ale koszt malowania tą farbą wyszedłby ok 3 tys.

Patrz wyżej 😅 

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, DrWredman napisał:

Ukryta Zawartość

Ja tak myślę że przeszlifuje żyrafa i grunt nawet 2 razy i na to wykładzina 

Ukryta Zawartość

W dniu 10.12.2022 o 16:02, Salat napisał:

Ukryta Zawartość

Świetna salka, Świetny Projektor, Bardzo lubię tego Epsona. po JVC jedyna rasowa opcja do kina domowego.. 
Gratuluj spełnienia marzeń, 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...
  • 7 miesięcy później...

Cześć Panowie, nic nie jest pogrzebane, ale przy nowym domu jest tyle innej pilniejszej roboty, że brakuje czasu na wszystko co chciałoby się zrobić. Latem projekt ogród, trawnik, drewutnia i jeszcze kilka pobocznych tematów zabrało więcej czasu niż bym się spodziewał. Dłubię jeszcze co nieco w garażu bo z ważniejszych rzeczy to zostało mi wylać żywicę na posadzkę. Na szczęście syn zaangażował się w pomoc, bo też mu zależy na dokończeniu kina.

No i na szczęście zwolnili mnie z roboty na etacie 😉 więc czasu jest już więcej. Co prawda prowadzę teraz JDG ale tylko dla starych klientów i nowych na razie nie szukam choćby dlatego, aby ruszył projekt kino. Ale nie wiedzieć czego robota sama mnie znajduje i zmieniają się priorytety.

Niedawno kupiłem ekran używany, za 500 zł. Głównie dla samej ramy, bo docelowo ma być transparentny akustycznie.

Obecny plan to uruchomić kino jeszcze w tym roku, aczkolwiek wiem, że ten projekt będzie ewoluował. 

Eee tam😅

Jak nie byłeś

Ch....jem to ci los  zawsze wynagrodzi ...

W pracy i w zdrowiu....

Dzieci już masz😁

A zdrowie najważniejsze 😊Robota dla tego co chce robić ,zawsze się znajdzie.

Fajnie ,że się odezwałeś ,bo myślałem ,że faktycznie ,umarł w butach.

Daj znać ...😀 od biedy ,od  czasu ,do czasu .Jakieś foto Nawet jak przysłowiowego gwoździa w ścianę wbijesz .Żeby nasza społeczność wiedziała ,że działasz 💪Wiesz, jak to dla niektórych  "Frików " jest ważne 😉

Pozdrawiam i życzę zdrowia i energii do ogarnięcia wszystkiego😅

Hejka Gregor 👋

Edytowane przez Gmow1977

Ja tam nie płaczę. I tak się tego spodziewałem bo ruchy jakie prezes robił w ostatnim czasie pozwalały na proste łączenie kropek. Bardziej spodziewałem się tego z końcem roku, ale jak widać czas szybciej leci. Cytując prezesa "Panowie, jestem bardzo zadowolony z waszej pracy, ale niestety muszę was zwolnić bo firma jest w słabej sytuacji finansowej". Bo poleciało nas dwóch.

Pracy na rynku nie brakuje i kto chce to pracę dostanie, a ja przynajmniej na razie nie chcę iść na etat. 

A w temacie kina. Postaram się jutro coś wrzucić.

A zatem pokazuję stan obecny czyli "zerowy"

Wrzuciłem film na YT. Filmem więcej można pokazać.

Proszę tam komentować, a przede wszystkim mobilizować mnie do pracy 🙂

PS. Nie planuję robić żadnych loterii :)

Zdecydowanie elektronikę wstaw do szafy rack w tej kanciapie jak to powiedziałeś pod ekranem nic ewentualnie głośniki sub, centrale itp.

W prawdziwym kinie nie ma wzmacniaczy czy odtwarzaczy pod ekranem projekcyjnym.

A ja jednak sugerowałbym od razu zainwestowac w klimatyzację. Podejrzewam, ze w lecie będzie tam duszno, nawet jesli zrobisz nawiew powietrza. Od słonca będzie dosc ciepło, a przeciez wzmacniacze, projektor i... ludzie będą podgrzewac jeszcze bardziej pomieszczenie. Kanciapę z projektorem zabezpiecz przed insektami, bo jak zadomowią się jakieś ćmy, to podczas seansu będziesz miał niemiłe efekty na ekranie 😉 w sumie to jeden nieduzy owad latający przy samym obiektywie potrafi zepsuc seans. Oczywiscie tam tez będzie potrzebna cyrkulacja powietrza, zeby nie ugotowac sprzętu.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

51 minut temu, JVC 4K napisał:

Wystarczy otworzyć okno i przewietrzyć, ja nie robił bym klimy.

No jak okno🫣 ?...W jego pomieszczeniu nie będzie okna... 

Edytowane przez Gmow1977
  • Pokaż nowe odpowiedzi