Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch Heresy III czy Audio Vector Q3

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszła pora na wymianę sprzętu. Zaczynam od kolumn. Po głowie chodzą mi dwa modele: Klipsch Heresy III lub Audio Vector Q3, znam je tylko z opisów . Wiem że grają niepodobnie i są różne pod wieloma względami. Niestety tam gdzie mieszkam są nieosiągalne i póki co nie moge sobie je posłuchać. Pewnie ktoś je posiada , chętnie bym usłyszał  jakies opinie.

Heresy to klasyk. Tyle już o nich napisano, po co Ci kolejne opisy. Nie ma wyjścia musisz gdzieś posłuchać lub kupić wysyłkowo z możliwością zwrotu. Jeśli ci się podobają to rozglądaj się od razu za jakimś wzmacniaczem lampowym. Najlepiej coś SE lub jakiś PP na EL84.

Cześć,
Są to 2 zupełnie inne kolumny. Klipsch Heresy są wprost stworzone pod wzmacniacz lampowy. Brzmienie jest muzykalne z bardzo bezpośrednią średnicą oraz fenomenalną kontrolą basu, którego jest z kolei mniej niż w QR3. QR3 są jaśniejsze i dają więcej efektu rozpylenia góry. Warto na pewno posłuchać jednych i drugich. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

17 godzin temu, Tomaszdaniel napisał:

Przyszła pora na wymianę sprzętu. Zaczynam od kolumn. Po głowie chodzą mi dwa modele: Klipsch Heresy III lub Audio Vector Q3, znam je tylko z opisów . Wiem że grają niepodobnie i są różne pod wieloma względami. Niestety tam gdzie mieszkam są nieosiągalne i póki co nie moge sobie je posłuchać. Pewnie ktoś je posiada , chętnie bym usłyszał  jakies opinie.

1. Dlaczego wybrałeś te dwa modele można wiedzieć?
2. Do jakiej elektroniki szukasz kolumn?
3. Jaki posiadasz metraż pomieszczenia?
4. Jakiego charakteru  brzmienia oczekujesz od systemu, a dokładniej kolumn?

Myślę że warto przedstawić te informacje, ponieważ bez tego ciężko będzie rzetelnie doradzić 😕 

Edytowane przez S4Home
5 godzin temu, S4Home napisał:

1. Dlaczego wybrałeś te dwa modele można wiedzieć?
2. Do jakiej elektroniki szukasz kolumn?
3. Jaki posiadasz metraż pomieszczenia?
4. Jakiego charakteru  brzmienia oczekujesz od systemu, a dokładniej kolumn?

Myślę że warto przedstawić te informacje, ponieważ bez tego ciężko będzie rzetelnie doradzić 😕 

1.Klipsch ma wygląd który chwyta mnie za serce, wiem że nie wszystkim on się podoba ale ja lubie takie "starocie". Oczywiscie to nie jest najwazniejsze ale też się liczy. Audio Vectory wiele osób zachwala , są to małe kolumny, bas reflex od spodu  stąd  akurat  ten wybór.

2.Wzmacniacz i CD kupie jak juz będę miał głośniki. Do tej pory uzywałem Yamahę 501 i CD Rotela. Przede wszystkim myśle o dobrym odtwarzaczu CD.

3.Pokój nie duży , tylko 18m2

4.Słucham głównie bluesa, starego rocka i jazzu. Coraz częściej też muzyki poważnej. Po prostu chcę żeby to dobrze grało.

12 godzin temu, Tomaszdaniel napisał:

1.Klipsch ma wygląd który chwyta mnie za serce, wiem że nie wszystkim on się podoba ale ja lubie takie "starocie". Oczywiscie to nie jest najwazniejsze ale też się liczy. Audio Vectory wiele osób zachwala , są to małe kolumny, bas reflex od spodu  stąd  akurat  ten wybór.

Okej, rozumiem że wygląd to ważna dla Ciebie kwestia. Spójrz na serię JBL Classic L100 lub L82. Dobrze grające konstrukcję jak na swoją cenę, w dodatku myślę że jest to dobra alternatywa dla Klipscha. Audiovector na pewno będzie miał twardszy bas, a w tym wypadku będzie go również mniej niż w Klipschu i JBL'u. Góra w QR3 zdecydowanie bardziej czytelna. Zastanów się nad modelem QR5, ponieważ jest zdecydowanie lepszy pod względem prezentowanej ilości dołu. JBL Z Klipschem będą miały sporo basu, aczkolwiek wydaje mi się że góra w JBL wypada lepiej stąd moja propozycja 🙂

12 godzin temu, Tomaszdaniel napisał:

2.Wzmacniacz i CD kupie jak juz będę miał głośniki. Do tej pory uzywałem Yamahę 501 i CD Rotela. Przede wszystkim myśle o dobrym odtwarzaczu CD.

A-S501 trzeba koniecznie zmienić jeśli myślisz o powyższych kolumnach, a sam wybór zależy od tego jakie kolumny wybierzesz. 

13 godzin temu, Tomaszdaniel napisał:

3.Pokój nie duży , tylko 18m2

Pokój idealny, czego chcieć więcej 🙂 

13 godzin temu, Tomaszdaniel napisał:

4.Słucham głównie bluesa, starego rocka i jazzu. Coraz częściej też muzyki poważnej. Po prostu chcę żeby to dobrze grało.

Na Twoim miejscu kierował bym się w stronę kolumn o sporym nasyceniu w całym paśmie, i dobrej podstawie basowej. Fajną propozycją byłby by Focale Arie 926 lub 936. Świetną alternatywą byłby również Fyne Audio F502 SP! 
LINK:
1. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2. 

Ukryta Zawartość

3. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadzam się z kolegami 

Przy obu tych kolumnach musisz pomyśleć o wymianie wzmacniacza.

Audiovector jest bardziej uniwersalny pod kątem doboru elektroniki. Heresy jest na nią dość czuły i faktycznie tu wzmacniacze lampowe to może nie mus ale silne polecenie.

Melodyjne granie z kontrolą Basu. W audiovector może go być więcej i być głębszy do tego dojdzie ci przestrzeń, swobodniejsze granie.

Jak masz opcje to faktycznie zacznij od tych dwóch konstrukcji testować w domu. Z tym że jak mówiłem tu elektronika koniecznie do zmiany. 

Piotr 

• 4 miesiące później...

@S4Home Bardzo podobają mi się JBL l82. W przeciwieństwie do wielu współcześnie produkowanych kolumn niczego na siłę nie udają, nie wygładzają i zamulają jak Buchardt, nie ma sztucznego pogłosu na średnicy jak Dynaudio, ani nie wyostrzają jak B&W. Tylko obawiam sie, czy pokój 16mnie będzie za mały...?

1 godzinę temu, Qaz12 napisał:

@S4Home Bardzo podobają mi się JBL l82. W przeciwieństwie do wielu współcześnie produkowanych kolumn niczego na siłę nie udają, nie wygładzają i zamulają jak Buchardt, nie ma sztucznego pogłosu na średnicy jak Dynaudio, ani nie wyostrzają jak B&W. Tylko obawiam sie, czy pokój 16mnie będzie za mały...?

Za mały, coś ty! Mylna odpowiedź, metraż pomieszczenia jest prawidłowy! 🙂

2 godziny temu, S4Home napisał:

Za mały, coś ty! Mylna odpowiedź, metraż pomieszczenia jest prawidłowy! 🙂

Słuchałem ich w dużym salonie, stąd wątpliwości 

Bez problemu dawały radę, grały przestrzennym, dynamicznym dźwiękiem, do rocka świetne, może średnica jedynie nie była gładka, analogowa