Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany mały zestaw głośnikowy 5.1 z epickim dźwiękiem! Co zamiast Wafli Moviestar?

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, długi89 napisał:

z mikrusów g…. wyciągniesz 

No właśnie G wyciągam. Ale może są mikrusy co oszukają fizykę? 😄

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 21.08.2022 o 06:30, il Dottore napisał:

Ja wiem? Nie znam parametrów dźwięku z Netflixa czy Disneya ale cyfra to cyfra. Jeśli dają radę streamować obraz 4K to czemu by mieli iść na kompromis z dźwiękiem, który zabiera stokroć mniej pasma?

Z dwóch powodów

Podczas pandemii okazało się że Netflix musiał ograniczyć bitrate bo ludziom się obraz zacinał. Serwery nie wyrabiały. Druga sprawa to na horyzoncie jest 8k i zapewne będą woleli iść w tą stronę niż dźwięk HD.

Bo każdy chce zadowolić 95 procent a nie 5 🙂

A jescze wpakowali atmosa do dd+ (ubogiego) więc Kowalski zadowolony. Marketing klepniety.

Piotr 

3 minutes ago, Piotr Sonido said:

Druga sprawa to na horyzoncie jest 8k i zapewne będą woleli iść w tą stronę niż dźwięk HD.

8K ładniej wyglądac będzie w opisach, bo przeciez do 4K ludzie się juz powoli przyzwyczajają. Ludzie korzystający z Netflixa często słuchają tez muzyki z Youtube i nie mają w tej kwestii zbyt wygorowanych wymagan.

Rozdzielczoscią 8K będzie mozna się pochwalic znajomym 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

No dokładnie. 

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że marketing pójdzie tą drogą. 

Na dźwięku HD się nie zbuduje kolejnych wzrostów sprzedaży. 

Zwróćcie uwagę że przez te streamingi coraz mniej wydań jest na bd właśnie z dźwiękiem HD. 

Piotr 

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Zwróćcie uwagę że przez te streamingi coraz mniej wydań jest na bd właśnie z dźwiękiem HD. 

Wszystko schodzi na psy.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

12 godzin temu, il Dottore napisał:

Wszystko schodzi na psy.

A wszystko jest , no może nie wszystko ale większość za zgodą ogółu, klientów. Kiedy to klient poda czego mu potrzeba a ktoś będzie słuchał.

Piotr 

• 4 miesiące później...

Jak zakończyły się poszukiwania ?

W Empik-u jest promocja na Paradigm Cinema 100 , w komplecie po 2 sztuki 😞

• 2 lata później...
W dniu 21.08.2022 o 07:53, max720 napisał:

Kupiłeś coś z epickim dźwiękiem ? 

Nie. Tylko sub zmieniłem. Jest malutki ale ma powera! Dokładnie taki, jak chciałem. 🙂 Jest dużo lepiej - dużo bardziej epic. Klasyczne sceny ataku tyranozaura w Parku Jurajskim czy wjazd czołgu w Szeregowcu Ryanie wypadają już OK. Ale mikrogłośniczki i amplituner wciąż te same. Subwoofer muszę ściszać - widać, że i w większym pomieszczeniu zagra OK.

W moich warunkach lokalowach wiele więcej nie wymodzę.

sub1.jpg

sub2.jpg

sub3.jpg

sub4.jpg

sub5.jpg

sub6.jpg

sub7.jpg

W dniu 30.07.2022 o 00:21, il Dottore napisał:

Chodzi mi o ten filmowy magiczny sznyt: wypełnienie, pałer, dopalenie, wielki dźwięk, który Cię niesie, wrażenie obcowania z epickim dziełem.

W ramach testu zamień głośnik centralny (tak, sam centralny) na jedną ze swoich "poważnych" kolumn stereo - nie zapomnij zrobić autokalibracji, choć przy takim zestawieniu możliwe, że trzeba będzie coś poprawić.

Niestety musisz wziąć pod uwagę, że naleśnik Marantza po przestawieniu na 4ohm ma moc bliską zeru, więc testować musisz na niskiej głośności, a ewentualna wymiana centralnego na 8ohm

W dniu 21.08.2022 o 05:30, il Dottore napisał:

40W/kanał to niewiele

Nie przesadzajmy, do 2x większej głośności potrzeba 4x więcej mocy (czy jakoś tak), więc np 80W to wcale nie jest tak dużo więcej niż 40W

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, il Dottore napisał:

sub zmieniłem.

Mówi się "trudno" i idzie się dalej.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Mówi się "trudno" i idzie się dalej.

Satelitki i centralny może takie kupię jak w linku. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena nie zabija a powinny grać lepiej od Wafli.  Zależy mi na jak najmniejszym rozmiarze. Dobra czułość - satelity 91dB, central 94.

Niestety - w tej chwili jest duża dysproporcja jakościowa między subem a satelitami. Sub jest mocarny a głośniczki... no takie se. 🙂 

Ukryta Zawartość

37 minut temu, il Dottore napisał:

Satelitki i centralny może takie kupię

Zacznij od przetestowania samego centralnego, nic Cię to nie kosztuje, a doświadczenie bezcenne.

37 minut temu, il Dottore napisał:

Satelitki i centralny może takie kupię jak w linku. 

Ukryta Zawartość

Pasmo od 110Hz - na mój gust jak NA CENTRALNY trochę mało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

W ramach testu zamień głośnik centralny (tak, sam centralny) na jedną ze swoich "poważnych" kolumn stereo - nie zapomnij zrobić autokalibracji, choć przy takim zestawieniu możliwe, że trzeba będzie coś poprawić.

Niestety musisz wziąć pod uwagę, że naleśnik Marantza po przestawieniu na 4ohm ma moc bliską zeru, więc testować musisz na niskiej głośności, a ewentualna wymiana centralnego na 8ohm

Nie przesadzajmy, do 2x większej głośności potrzeba 4x więcej mocy (czy jakoś tak), więc np 80W to wcale nie jest tak dużo więcej niż 40W

Dawno, dawno temu nagłosniłem urodziny brata wzmacniaczem około 2x40W 😁 mocy nie brakowało 😁

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

46 minut temu, szymon1977 napisał:

Ustawię cięcie na subie wyżej niż klasyczne 100Hz i luz. Bas (odbierany bezkierunkowo ) jest poniżej 200Hz.

59 minut temu, szymon1977 napisał:

Mało? Raczej wysoko 😁

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Mało? Raczej wysoko 😁

Mało czyli dużo, hehe.

-----

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Ustawię cięcie na subie wyżej niż klasyczne 100Hz i luz. Bas (odbierany bezkierunkowo ) jest poniżej 200Hz.

Nie w najniższych częstotliwościach rzecz. W KD centralny to podstawa, a reszta łącznie z subem to tylko efekty. Strzelam, że 80% dźwięku idzie przez centralny, o czym można się przekonać puszczając jakiś film i zbliżając ucho do poszczególnych głośników.

Rożne konfiguracje sprawdzałem i uwierz mi, ale słaby centralny z dobrymi przodami, to była bezużyteczna tragedia nie nadająca się do użytku, przyjemniej się ogląda na plastikowym LG5.1 Na przeciwnym biegunie było KD z satelitkami wielkości piłeczki golfowej, a stosunkowo mocnym centralnym i subem - to grało baaardzo przyjemnie, choć małe satelitki ograniczały efekt przestrzenny.

Osobiście z centralnego zrezygnowałem, bo dobrego nie mam gdzie ustawić, więc zadowolić się muszę wmiksowaniem do przodów. Ale uwierz mi, dobry centralny sprawi, że jak Aaron Paul swoim niskiem głosem powie trzy słowa, to nie tylko żona dostanie gęsiej skórki, a Ty zaczniesz zastaniawać się nad własną orientacją seksualną. Spróbuj, nic Cię to nie kosztuje.

17 minut temu, max720 napisał:

Mam mnóstwo satelit na zbyciu 🙂

Rezygnujesz z Auro?

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.02.2025 o 21:54, il Dottore napisał:

Nie. Tylko sub zmieniłem. Jest malutki ale ma powera! Dokładnie taki, jak chciałem. 🙂 Jest dużo lepiej - dużo bardziej epic. Klasyczne sceny ataku tyranozaura w Parku Jurajskim czy wjazd czołgu w Szeregowcu Ryanie wypadają już OK. Ale mikrogłośniczki i amplituner wciąż te same. Subwoofer muszę ściszać - widać, że i w większym pomieszczeniu zagra OK.

W moich warunkach lokalowach wiele więcej nie wymodzę.

Ukryta Zawartość

sub2.jpg

sub3.jpg

sub4.jpg

sub5.jpg

sub6.jpg

sub7.jpg

Pisałem Ci w czwartym poście tego tematu co polecam i widzę że suba kupiłeś👏👏👏 teraz tylko zestaw Klipscha 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 22.02.2025 o 12:31, szymon1977 napisał:

że jak Aaron Paul swoim niskiem głosem powie trzy słowa, to nie tylko żona dostanie gęsiej skórki, a Ty zaczniesz zastaniawać się nad własną orientacją seksualną. Spróbuj, nic Cię to nie kosztuje.

Problem w tym, że nie wiem kto to jest ten Aaron Paul.

Pylon Sapphire całkiem dobrze się sprawdza. Mam postawione Sat na tył i złego słowa nie mogę o nich powiedzieć. Z subem odciętym wysoko powinny dać sobie radę także na frontach.

• Pokaż nowe odpowiedzi