Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 3 awy jakie niskotonowe

dj_zibi

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobi kolumny 3way. Mam juz wysokotonowe Perles dt 100. Sredni Tesla arp.

W roli niskotonowego widziałem tesle arn 312 ale znalazłem tanie źródło głosników duńskich i chciałbym byscie mi coś polecili to co mam do wyboeu:

Vifa

M25WO-48 (49)

M25WP-00/08

M25WP-09/08

P25WO-00/08

M26WR-09/08

M30WO-49/08 (ta w ostateczności)

Perless

830452 XLS 10

822007 Resolution 10"

830667 SLS-213

830668 SLS-263

830669 SLS-315

No i jakas beyma

aha mam pokój 30m2. Lubie techno dynamike i dobry bass

myślałem nad perlesem sls12, vifą 26 i tonsilem gdn 30-80-2 i arn312 tesli

Co wy na to????

Tak na marginesie. mam juz kolumny 2,5 way na arn 150 tesli i gdwk 11/100Tonsila.

Może wystarczy tylko konkretny sub dla dobrego efektu w twchno????

Co proponujecie.

Proszę o odp.

https://www.audiostereo.pl/topic/15939-kolumny-3-awy-jakie-niskotonowe/

Co dla Ciebie oznacza dobry efekt w techno,ja tez słucham tej muzyki i wiem że to obok symfoniki i metalu bardzo ciężki do dobrego nagłosnienia materiał.A jak cięzki i ma byc odsłuch na wysokim poziomie jakościowym to na tych głosnikach małe szanse zrobic coś fajnego chyba że zadowolisz sie typowym"tłuczkiem" a taki juz chyba masz.

witam

======

na wooferka do 3-way to dobrze nadaje się ten głośniczek Beymy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Do dj_zibi:

Ta Tesla ARP pociągnie dopiero od 500Hz w górę, dlatego nie dawałbym większego woofera niż 10 cali, ARN312 odpada absolutnie, a GDN30/80/2 basu za dużo nie da, Fs/Qts jest powyżej 100Hz a Xmax jest 3.5 mm albo mniej (wiem bo sam się na nich naciąłem w początkach mojej kariery budowniczego głośników DIY)

Jakościowo najbliżej do posiadanego przez Ciebie zestawu średnie - wysokie będą Peerlessy SLS (8 lub 10 cali), strojenie - dużo propozycji obudów jest na stronie AkustyK'a.

BTW podział ARP-150 / DT100 do łatwych należał nie będzie, dziura w SPL średniotonowca przy 6kHz otoczona dwoma peak'ami (break-up?) powoduje że podział należałoby przeprowadzić przy 2.5kHz, filtrami wyższych rzędów.

Zdaniem wielu (w tym i moim) większość wooferów 12" jest "mułowatych" powyżej 200 - 300 Hz. Z kolei podział

poniżej 200Hz jest dość bolesny finansowo (cewki i kondensatory zaczynają być duże i drogie).

tak więc z 30 zrezygnowac???

To co proponujecie może dozbieram kasy i wezme po dwa sls 10 lub beymy 10"

Lub jak???

Po jednej i suba??

(w założeniu miała to byc bardzo dynamiczna kolumny do techna z duż ilością bau ale dobrze kontrolowanego)

ps mam tonsila 30-80-2 podpiołem go pod tda 7294 i basu brak. co jest?

Dobra tonsil z bańki. Dalej co do niskotonowych w 3way zapomniałem dodac iż mam 500zł na oba. te co podałem się mieszczą . Może beyme br 10 lub 12" lub sls10 12" robiłem symulacje zawsze wychodził długi impuls w 8" jak i 12" co robic co kupic?

Jak chcesz szybki bas, to puść 10" SLS'a w obudowie zamkniętej takiej jak polecana na stronie AkustyK'a:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze nie wiesz jaki głośnik zastosować a od kilku dni pytasz się niecierpliwie, kiedy będzie kolejne zamówienie na głośniki. troszkę cierpliwości. podejdź do tego ze spokojem. dobór sprzętu nie musi odbywać się z dnia na dzień. ja bawię się w to od 10 lat i ciągle dobrze się tym bawię.

Robie kolumny na beymach 12 br70. mam już zrobiona zwrotnice z cieciami 700-3200. 12/12DB na okt. Chciałbym dobrać do tego zestawu jakies głosniki sredniotonowe ( zwrotnica jest zrobiona pod niskotonowe 8 ohm sredniotonowe 4 ohm Ohm wysokotonowe 8 ohm) Ohm wysokotonowe. W roli średniaków myślałem nad dwoma arn 150 ale to będzie ok. 88db a Beyma ma 95 . Co Pan proponuje. Na średniotonowe i wysokotonowe mam bardzo mały budżet. Ok. 100-120 na srednie i około max100 na wysokotonowe. Czy w roli wysokotonowych mogą być Vify ale mają one 6 ohm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a w roli sredniaków co byscie powiedzieli na:

Ukryta Zawartość

prosze bardzo o pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.