Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepiej wymienić amplituner czy kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, Ajothe napisał:

Powiedz czy nie brakowało Tobie basu? Mają 48hz +-3db...trochę słabo...

Mówię o kef q750

Możesz też opisać swoje wrażenia z porównywania wzmacniaczy?

Nie potrafię malowniczo opisywać dźwięku, który słyszę. Raczej albo mi się podoba, albo nie podoba. Albo jest fajnie, albo czegoś brakuje. Jeśli chodzi o wzmacniacze, to trochę jestem zaskoczony, bo nie sądziłem, że usłyszę różnicę. Wg mnie Hegel zagrał bardzo szeroko i przestrzennie. Rotel podobnie (trudno mi powiedzieć czy mniej - pewnie tak bo tańszy 😜). Natomiast NAD zdecydowanie mniej tej przestrzeni. W porównaniu z dwoma poprzednimi ta przestrzeń jak by zduszona. Co nie znaczy, że grał jakoś źle. Po prostu dało się zauważyć różnicę.

W kwestii zaś basu, to nie odczułem braku. Ale może też być tak, że wolę jeśli jest go ciut mniej niż ciut więcej. 

W dniu 15.09.2022 o 22:50, snatch_this napisał:

Serdecznie dziękuję, za wszystkie porady. Udałem się na odsłuch. I teraz dopiero mam zagwozdkę 😱Odsłuch zacząłem od Hegel H95 + KEF Q750. Było pięknie ale droooogo. Był też Rotel A12MK2, NAD C368 i kolumny PSB Imagine X1T. Chyba najbardziej przypasowało mi połączenie Rotel A12MK2 + KEF Q750, ale to nadal przekracza mój budżet. Słuchałem też tego Rotela w połączeniu z PSB Imagine X1T i też całkiem fajnie, ale kurde… nic nie poradzę KEFy lepiej wyglądają. I zostałem z dylematem NAD + KEF vs Rotel + X1T. 

Bierz to co ci lepiej gralo. Bo jak weźmiesz coś innego to zawsze będziesz o tym myślał.

Albo dobrać inny trop?

W dniu 18.09.2022 o 09:56, Piotr Sonido napisał:

Bierz to co ci lepiej gralo. Bo jak weźmiesz coś innego to zawsze będziesz o tym myślał.

Albo dobrać inny trop?

No to wziąłem Rotela A12MK2 i KEF Q750. Kolega GhostR1 pisał, że z tymi kolumnami gacie mi nie spadną. Cóż… spadły. Jestem meeega zadowolony. Nie mogę przestać słuchać. Pewnie można lepiej. Pewnie zawsze można… Aczkolwiek różnica w stosunku do tego, co miałem do tej pory jest przeogromna. Co cieszy mnie tym bardziej, że obawiałem się sytuacji, w której musiałbym sobie racjonalizować zakup, nie dostrzegając wyraźnej poprawy. Nic z tych rzeczy 😀 Jeszcze raz dziękuję serdecznie Wam wszystkim za cenne uwagi. 

Edytowane przez snatch_this

Zawsze jest to kwestia naszych preferencji 😉 

Czy można lepiej? Pewnie i można ale...widocznie Tobie odpowiada dźwięk z Kef-a (bo wygląd to wiemy, że tak 🙂 )

Tak jak pisałem wcześniej, większość, którzy mieli okazję porównywać (a słuchałem z nimi i wiem jak reagowali) kierowali się bardziej ku Polk Audio e60s (es60). To było spowodowane tylko i wyłącznie możliwościami jakie mają te kolumny względem Kef-a.

Najważniejsze, że udało Ci się znaleźć to co spełniło Twoje oczekiwania. Zadowolenia z zakupu 😉 

W dniu 16.09.2022 o 15:58, Ajothe napisał:

Powiedz czy nie brakowało Tobie basu? Mają 48hz +-3db...trochę słabo...

Tam nie ma braku basu tylko tam nie ma niskiego basu. Maja lekkie podbicie okolic 100Hz co daje poczucie obecnosci niskich tonow. Ale wszystkiego z nich nie uslyszysz.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

8 godzin temu, rafa napisał:

Tam nie ma braku basu tylko tam nie ma niskiego basu. Maja lekkie podbicie okolic 100Hz co daje poczucie obecnosci niskich tonow. Ale wszystkiego z nich nie uslyszysz.

Praktycznie żadna kolumna podłogowa nie odtwarza niskiego basu ze względu na konstrukcję bas-refleks, lub membrany bierne (choć membrany bierne radzą sobie lepiej). Dlatego ja jestem wielkim zwolennikiem subwooferów w stereo :)

Praktycznie żadna kolumna podłogowa nie odtwarza niskiego basu ze względu na konstrukcję bas-refleks, lub membrany bierne (choć membrany bierne radzą sobie lepiej). Dlatego ja jestem wielkim zwolennikiem subwooferów w stereo :)

Chwila chwila, to jest troche bez sensu. To nieodtwarzanie niskiego basu nie ma nic wspolnego z bas-refleksem albo z membrana bierna.

Przeciez jest cale mnostwo subwooferow z bas-refleksem albo z membrana bierna, ktore mimo to odtwarzaja niski bas
4 godziny temu, xajas napisał:

Chwila chwila, to jest troche bez sensu. To nieodtwarzanie niskiego basu nie ma nic wspolnego z bas-refleksem albo z membrana bierna.

Przeciez jest cale mnostwo subwooferow z bas-refleksem albo z membrana bierna, ktore mimo to odtwarzaja niski bas

Chodzi o strojenie bas refleksu w kolumnach. Subwoofery mają go bardzo nisko i dlatego to działa. Kolumny podłogowe stosunkowo wysoko (40Hz). Bas refleks poprawia odtwarzanie basu do swojej częstotliwości granicznej, później leci to na łeb na szyję. 

Kolumny zamknięte, o ile ogólnie mają basu mniej, to spada on znacznie łagodniej, niż w BR. 

• Pokaż nowe odpowiedzi