Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do TV i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Po zmianie telewizora zaczął mnie denerwować słaby dźwięk. Mam już dobry obraz (lg c1) więc teraz pora na to, żeby też uszy były zadowolone 🙂

Zacząłem trochę się interesować no i zaczęły się schody… mój budżet to około 5000zł i okazuje się, że jest to i dużo i mało zarazem. Pewnie gdybym chciał tylko lepszy dźwięk z tv to byłoby łatwiej, ale wymyśliłem sobie, że ma to być coś w rodzaju systemy all-in-one. Moje wymagania więc są dość spore: złącze hdmi arc (w ostateczności optyczne), wejście analogowe, dostęp do serwisów streamingowych oraz mała wielkość. Wykorzystanie to będzie około 50% muzyka ze Spotify, 40% tv (netflix itp., konsola) i 10% muzyka z gramofonu. Pokój ma 25m2.

Nie chciałbym, żeby to był zestaw klasycznego stereo czy kina domowego z amplitunerem i kolumnami. Celuje raczej w głośniki aktywne albo inne rozwiązania, może jakiś soundbar? 

Proszę o podpowiedź, co byłoby najlepsze pod takie wymagania. Wymienię kilka nazw produktów, żeby było mniej więcej wiadomo, gdzie ja się obracałem: Audio Pro 26 + sub, Kef Lsx 2, Devialet Phantom 2 95db, Naim Mu-so 2.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! 

https://www.audiostereo.pl/topic/159504-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-tv-i-nie-tylko/

Witaj,

zacznę od Devialeta, bo to urządzenia wręcz "zaginające prawa fizyki" tylko za taką kasę kupisz jedną sztukę (nie będzie stereo, więc chyba jednak nie do końca jak ma na tym być oglądany TV.

Audio Pro A26/A28 bądź malutkie podłogówki A36/A38 jak najbardziej do sprawdzenia. Zagrają na pewno lepiej muzykę od soundbara. Dla porównania z soundbarów w naszej ofercie odsłuchaj B&W Panorama 3.

Do tego wszystkiego dorzuciłbym jeszcze coś jednak bardziej klasycznego jak Nad AMP1 z jakimiś kolumnami podstawkowymi np B&W 606 albo Elac Debut Reference B6. Ten zestaw zagra zdecydowanie najlepiej, ma wbudowany także przedwzmacniacz gramofonowy, chromecast audio i wejścia cyfrowe. 

Zapraszam do kontaktu z wybranym sklepem celem umówienia takiej prezentacji 🙂

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zwróć uwagę na takie urządzenia jak Naim Mu-So 2 (moim zdaniem lider w swojej klasie - warto przyjrzeć się bliżej) lub coś z aktywnych kolumn np. Klipsch The Fives lub wieksze The Sixes. Ostatnio na odsłuchu fajnie wypadły też System Audio Saxo 7 active. Warto pomyśleć o odsłuchu lub wypożyczyć sprzęt na testy domowe.

Pozdrawiamy, Q21.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.