Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to dobry wybór do RP-500m + R-12sw?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów, przymierzam się do zakupu zestawu pary Klipsch RP-500M, suba Klipsch R-12SW i do tego wzmacniacz TAGA HTA-600B. Moje pomieszczenie to ok. 18m2, oglądam dużo filmów (dlatego chcę w tym zestawieniu suba) a w muzyce nie mam ograniczeń, słucham zarówno jazzu, mocnego rocka i wszelakiej maści elektroniki. Przy moim budzecie ok. 4500 muszę postawić na tani wzmacniacz z wbudowanym DACiem i wyjściem optycznym do telewizora, a także mile widziany jest bluetooth, z tego względu stawiam na ten model TAGA. Co o tym myślicie? 

To nie są złe kolumny co prawda grają v-ką, ale takie granie może się niektórym podobać tym bardziej jeśli sprzęt byłby używany do filmów. Oczywiście na rynku jest cała masa monitorów grających inaczej i tak proponowałbym popatrzeć na takie konstrukcje jak Kef Q350, Dali Oberon 3, Monitor Audio Bronze 100, czy Polk Audio Reserve R200. Pewnie koledzy podeślą jeszcze jakieś propozycje i warto byś choć kilka z nich mógł samemu porównać. Jeśli masz czas to zapraszam do naszego salonu gdzie znajdziesz te i wiele innych monitorów, które spokojnie będziesz mógł przetestować. Jeszcze słówko o subwooferze Klipsch to bardzo dobry wybór do kina i filmów, ale w stereo dźwięk nie będzie idealny a subwoofery dedykowane systemom stereo będą dwukrotnie droższe.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki Q21, ad. Suba, w przyszłości prawdopodobnie będę chciał sprzedać wzmacniacz, dobrać amplituner i rozbudować system na 5.1, ale to jeszcze odległy temat .

A może pójść na początek w kierunku podłogówek np. Klipsch R-620F?

Niestety nie jest to dobry wybór.

One grają Vka ale nie dobra jak 600m które może się podobać tylko płytką i twardą. To granie które na pewno zmęczy to tylko kwestia czasu.

Do tego subwoofer który nie jest specjalnie modelem dostosowanym pod stereo.

Powiem tak chcesz granie żywe konkretne wybrałbym kolumny Monitor Audio Bronze 100. Na razie bez subwoofera to większe kolumny o zdecydowanie pełniejszym brzmieniu. 

Będzie ci brakować subwoofera bez problemu pomożemy dobrać taki który nadaje się pod stereo i do tych kolumn. 

Ale to zestawienie początkowo nie jest specjalnie udane. 

Piotr 

Spróbuję popytać w sklepach w mojej lokalizacji czy mają Bronze 100 na stanie.

Bo jeśli faktycznie sub miałby tylko pogorszyć efekt stereo to byłoby dobre i podejrzewam tańsze rozwiązanie, dodatkowo też mnie tu przestraszyliscie średnicą w klipschach, ale klipsche na pewną mają gotowe do odsłuchu niedaleko mnie, więc i tak miałem się upewnić przed zakupem. 

Albo pójść w ciut lepszy wzmacniacz. I teraz pytanie, jaki wzmacniacz do tych kolumn, który koniecznie musi służyć też jako DAC z wyjściem optycznym do telewizora? A może wspomniany przeze mnie TAGA HTA-600B będzie wystarczający?

• 2 tygodnie później...

Nie twierdzę że sub pogorszy efekt stereo. Mówiłem o tym konkretnym zestawieniu. 

Wzmacniacz nic tu nie zmieni. Wybór kolumn inny.

Piotr