Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn Focal

Rekomendowane odpowiedzi

Udało mi sie pozyczyć  kabel Audioquest Rocket22. Meczyłam  Marantza przez weekend.Powiem tak ,ja nie słyszałam różnicy między testowanym kablem a tym  który posiadam czyli zwykłym Klotzem.Tak w ogóle to dla mnie  w zestawie nic nie cyka i bas tez jest przyzwoity.Myślałam, ze faktycznie inny kabel jakos inaczej pokaże muzyke która slucham no ale albo kabel nie ten , albo moje uszy nie te.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 21.11.2022 o 22:30, Kaska32 napisał:

wydobyć niższe częstotliwości

Dokup subwoofer albo zmień kolumny bo z tych małych skrzynek to dobrego basu nie będzie a przewody nie sprawią że bas nagle się pojawi.

W dniu 12.12.2022 o 09:53, MarcinStereo napisał:

Dokup subwoofer albo zmień kolumny bo z tych małych skrzynek to dobrego basu nie będzie a przewody nie sprawią że bas nagle się pojawi.

Subwoofer to bardzo dobry pomysł, sam jestem zwolennikiem.

Gość

(Konto usunięte)
36 minut temu, iFi Audio napisał:

Subwoofer to bardzo dobry pomysł, sam jestem zwolennikiem.

Miałem taki setup przy słabych basowo STX Electrino 150 i idealnie się to uzupełniało, sub to tani Rubicon RSUB-10 podłączony przez wyjścia wysokopoziomowe. 

Ja się cieszę, bo suby powoli wchodzą do świadomości fanów audio jako coś przydatnego. Inna sprawa, że długo wybór subów do stereo był bardzo okrojony.

52 minuty temu, iFi Audio napisał:

Ja się cieszę, bo suby powoli wchodzą do świadomości fanów audio jako coś przydatnego. Inna sprawa, że długo wybór subów do stereo był bardzo okrojony.

I niedługo znowu będzie 

Tym razem ze względu na ceny.

Też jestem tego zwolennikiem.

Jednak ceny rosnąl. Niepokojąco szybko.

Piotr 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

I niedługo znowu będzie 

Tym razem ze względu na ceny.

Też jestem tego zwolennikiem.

Jednak ceny rosnąl. Niepokojąco szybko.

Piotr 

Unikam polityczności, w końcu jestem w pracy, jednak chciałbym tylko zaznaczyć pewną rzecz. W żadnym innym kraju ceny nie rosną tak szybko jak w kraju kwitnącej cebuli.

Szkoda, że wiele osób oskarża o to zachłannych dystrybutorów i producentów. 

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, iFi Audio napisał:

żadnym innym kraju ceny nie rosną tak szybko jak w kraju kwitnącej cebuli.

Ceny są szalone i ciekawe kiedy to się zmieni? Ja całe szczęście kupiłem swoje klocki w całkiem dobrej cenie ale dwa lata temu 🙂

19 godzin temu, iFi Audio napisał:

Unikam polityczności, w końcu jestem w pracy, jednak chciałbym tylko zaznaczyć pewną rzecz. W żadnym innym kraju ceny nie rosną tak szybko jak w kraju kwitnącej cebuli.

Szkoda, że wiele osób oskarża o to zachłannych dystrybutorów i producentów. 

Postaw się po stronie klientów może tych nieco bardziej świadomych ale nie wiedzących wszystko.

Kurs dolara i euro rośnie , rośnie i cena ok. Rozumieją. Maleje. Cena nie maleje. Nie rozumieją.

Inflację w Polsce mamy najwyższą na poziomie dajmy już do góry 20 procent. W USA 10 w Niemczech 10. A sprzęt audio zdrożał 50-100 procent. Nie rozumieją. 

Inflacja w Chinach gdzie produkowany jest większość sprzętu który widzimy to 2 procent. dlaczego sprzęt który jest tam robiony tak zdrożał?

Transport?

Statki są napędzane atomem?

Gazem? Który Chiny teraz kupuja od Rosji za grosze?

Wiesz o co chodzi. No gdzieś trzeba na kogoś zwalić. 

Laptopy nie zdrożały. Why?

To tak wsrokcie przychodzi klient i pyta 🙂

19 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Ceny są szalone i ciekawe kiedy to się zmieni? Ja całe szczęście kupiłem swoje klocki w całkiem dobrej cenie ale dwa lata temu 🙂

To się zatrzyma. Albo co gorsze będzie za późno. Firmy będą upadać. Inne je przejmować i będzie jak na innych rynkach że tak na prawdę masz dwie firmy produkujące produkty pod 10 logami.

Piotr 

Mam tego pełną świadomość @Piotr Sonido

Wcale nie jestem z tego powodu zadowolony. Niestety, tak jest i szybko się raczej nie zmieni. 

17 godzin temu, iFi Audio napisał:

Mam tego pełną świadomość @Piotr Sonido

Wcale nie jestem z tego powodu zadowolony. Niestety, tak jest i szybko się raczej nie zmieni. 

No niestety. Zajmie to pewnie kilka lat.

Swoją drogą widzisz + albo - że zmiany dystrybutora?

Czy to taki temat na który nie bardzo możesz mówić. 

Spoko luz, rozumiem wtedy 🙂

Piotr 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No niestety. Zajmie to pewnie kilka lat.

Swoją drogą widzisz + albo - że zmiany dystrybutora?

Czy to taki temat na który nie bardzo możesz mówić. 

Spoko luz, rozumiem wtedy 🙂

Piotr 

Przecież wiesz, że nie mogę takich rzeczy komentować. Jest na plus, bo dalej jestem z Wami 🙂 To się liczy 🙂

W dniu 16.12.2022 o 16:23, Piotr Sonido napisał:

Postaw się po stronie klientów może tych nieco bardziej świadomych ale nie wiedzących wszystko.

Kurs dolara i euro rośnie , rośnie i cena ok. Rozumieją. Maleje. Cena nie maleje. Nie rozumieją.

Inflację w Polsce mamy najwyższą na poziomie dajmy już do góry 20 procent. W USA 10 w Niemczech 10. A sprzęt audio zdrożał 50-100 procent. Nie rozumieją. 

Inflacja w Chinach gdzie produkowany jest większość sprzętu który widzimy to 2 procent. dlaczego sprzęt który jest tam robiony tak zdrożał?

Transport?

Statki są napędzane atomem?

Gazem? Który Chiny teraz kupuja od Rosji za grosze?

Wiesz o co chodzi. No gdzieś trzeba na kogoś zwalić. 

Laptopy nie zdrożały. Why?

To tak wsrokcie przychodzi klient i pyta 🙂

To się zatrzyma. Albo co gorsze będzie za późno. Firmy będą upadać. Inne je przejmować i będzie jak na innych rynkach że tak na prawdę masz dwie firmy produkujące produkty pod 10 logami.

Piotr 

Pjoter->

Lichwa to w Polsce jest dopiero w salonach samochodowych! ile to dilerzy liczą sobie za nowe auto (im bardziej premium tym proporcja wzrasta) i co? - KUPUJĄ! SEGMENT PREMIUM SIĘ TUCZY. CO JEST NIE TAK?

13 godzin temu, iFi Audio napisał:

Przecież wiesz, że nie mogę takich rzeczy komentować. Jest na plus, bo dalej jestem z Wami 🙂 To się liczy 🙂

Nie no wiem jak to działa przecież też w tym robiłem chodziło mi bardziej o taką bezpieczną odpowiedź na przykład w stylu

- tak podoba mi się to że teraz mamy na przykład więcej dilerów sprzęt jest lepiej dostępny dla klienta.

Takie coś 🙂

A swoją drogą to i firma serwis tutaj w Polsce czy urządzenia są wysyłane do Anglii?

Nie no powiem ci że nie było innej opcji jak tylko musieli Cię zostawić. Patrząc przez pryzmat tej branży to generalnie widzę że ludzie w niej pracujący mają coraz niższą wiedzę oczywiście nie mówię że wszyscy ale mówiąc ogólnikowo.

Mam też nadzieję że nie zachęcają cię za bardzo do polecenia przeciwko sobie innych produktów z obecnej dystrybucji.

Trzymam mocno kciuki.

11 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Pjoter->

Lichwa to w Polsce jest dopiero w salonach samochodowych! ile to dilerzy liczą sobie za nowe auto (im bardziej premium tym proporcja wzrasta) i co? - KUPUJĄ! SEGMENT PREMIUM SIĘ TUCZY. CO JEST NIE TAK?

No właśnie i wiesz gdzie jest problem?

Że jak dalej tak pójdzie to audio będzie w podobnej formie sprzedawane właśnie co samochody.

Będę w salony firmowe konkretnych producentów bo przecież firmy już grupują się w Wielkie konsorcja.

I tak naprawdę nie będziesz miał po pierwsze żadnej możliwości negocjacyjnej a po drugie ceny będą wywindowane no bo dlaczego nie skoro nie ma konkurencji.

Piotr 

W dniu 20.12.2022 o 23:29, Tonnii99 napisał:

Pjoter->

Nie wiem jak obecnie, ale w zeszłe wakacje spotykałem się z dziewczyną pracującą w salonie samochodowym. Z tego co mówiła, to marże były właśnie bardzo małe (około 10%). Ale może po prostu chciała się do mnie dobrać, kto wie... 

W dniu 21.12.2022 o 10:53, Piotr Sonido napisał:

Nie no wiem jak to działa przecież też w tym robiłem chodziło mi bardziej o taką bezpieczną odpowiedź na przykład w stylu

- tak podoba mi się to że teraz mamy na przykład więcej dilerów sprzęt jest lepiej dostępny dla klienta.

Takie coś 🙂

A swoją drogą to i firma serwis tutaj w Polsce czy urządzenia są wysyłane do Anglii?

Nie no powiem ci że nie było innej opcji jak tylko musieli Cię zostawić. Patrząc przez pryzmat tej branży to generalnie widzę że ludzie w niej pracujący mają coraz niższą wiedzę oczywiście nie mówię że wszyscy ale mówiąc ogólnikowo.

Mam też nadzieję że nie zachęcają cię za bardzo do polecenia przeciwko sobie innych produktów z obecnej dystrybucji.

Trzymam mocno kciuki.

Że jak dalej tak pójdzie to audio będzie w podobnej formie sprzedawane właśnie co samochody.

Będę w salony firmowe konkretnych producentów bo przecież firmy już grupują się w Wielkie konsorcja.

I tak naprawdę nie będziesz miał po pierwsze żadnej możliwości negocjacyjnej a po drugie ceny będą wywindowane no bo dlaczego nie skoro nie ma konkurencji.

Piotr 

Nic się nie zmienia, mam jak u Pana Boga za piecem 🙂

W dniu 21.12.2022 o 10:53, Piotr Sonido napisał:

Takie coś 🙂

Trzymam mocno kciuki.

Piotr 

i takie komercjonalizowanie będzie co raz większe, będzie się to objawiać co raz większą jednością która doprowadzi ostatecznie do zjednoczenia, -tego się obawiam. Wszystko będzie na jedno kopyto...trochę jak "dzisiejsi" ludzie...

1 minutę temu, iFi Audio napisał:

Nie wiem jak obecnie, ale w zeszłe wakacje spotykałem się z dziewczyną pracującą w salonie samochodowym. Z tego co mówiła, to marże były właśnie bardzo małe (około 10%). Ale może po prostu chciała się do mnie dobrać, kto wie...

a ładna chociaż była? sądzę, że to drugie ...

2 minuty temu, Tonnii99 napisał:

i takie komercjonalizowanie będzie co raz większe, będzie się to objawiać co raz większą jednością która doprowadzi ostatecznie do zjednoczenia, -tego się obawiam. Wszystko będzie na jedno kopyto...trochę jak "dzisiejsi" ludzie...

a ładna chociaż była? sądzę, że to drugie ...

Ładna i niegłupia. Pasowaliśmy do siebie idealnie, bo przecież przeciwieństwa się przyciągają 🙂

3 minuty temu, iFi Audio napisał:

Ładna i niegłupia. Pasowaliśmy do siebie idealnie, bo przecież przeciwieństwa się przyciągają 🙂

"niegłupia" - szybko oceniłeś Panią 😛

ładna - rzecz ważna. Jeśli było warto, trzeba było kupić ten samochód, no trudno.

17 godzin temu, Tonnii99 napisał:

"niegłupia" - szybko oceniłeś Panią 😛

ładna - rzecz ważna. Jeśli było warto, trzeba było kupić ten samochód, no trudno.

Zawsze miło jak jest o czym porozmawiać 🙂

Niestety, za fajne samochody sprzedawała na moją kieszeń. Czyli to o to chodziło...

W dniu 22.12.2022 o 23:10, Tonnii99 napisał:

takie komercjonalizowanie będzie co raz większe, będzie się to objawiać co raz większą jednością która doprowadzi ostatecznie do zjednoczenia, -tego się obawiam. Wszystko będzie na jedno kopyto...trochę jak "dzisiejsi" ludzie...

Może to perspektywa wielu lat przód ale szczerze ja też bardzo się tego obawiam.

Wesołych świąt panowie:)

Piotr 

W dniu 23.12.2022 o 16:35, iFi Audio napisał:

Zawsze miło jak jest o czym porozmawiać 🙂

Niestety, za fajne samochody sprzedawała na moją kieszeń. Czyli to o to chodziło...

Sprzedawała fajne auta, uwiodła Cię i chciała wyniku.

Nie przejmuj się. Kiedyś tam wrócisz 🙂 

W dniu 15.12.2022 o 21:20, MarcinStereo napisał:

Ja tak samo 👍

W dniu 20.09.2022 o 21:30, Tal napisał:

Jeśli Rotela podepniemy do Focali podobnie jak do B&W bądźmy gotowi na żyletki w powietrzu i krew z uszu.

Nie wprowadzaj w błąd jeśli nie słuchałeś 1572 z focalami lub z B&W, to bardzo neutralne i wyrównane granie. Zero ostrości.

Edytowane przez dayzee
21 godzin temu, dayzee napisał:

Nie wprowadzaj w błąd jeśli nie słuchałeś 1572 z focalami lub z B&W, to bardzo neutralne i wyrównane granie. Zero ostrości.

To połączenie, które może (ale nie musi) zagrać ostrzej. Dużo zależy od akustyki i okablowania. Plus oczywiście co kto lubi.

23 godziny temu, dayzee napisał:

Powiedziałbym, że Focal jest trochę jaśniejszy niż B&W. Nie wiem jak ten Rotel z FOCAL ale słowo "neutralne" to chyba za mocne stwierdzenie.

12 minut temu, Tonnii99 napisał:

ale słowo "neutralne" to chyba za mocne stwierdzenie.

No skoro nie znasz rotela to skąd ta przecząca wypowiedź. Rotel gra bardzo ocieplona średnicą i połączenie z tymi kolumnami jest neutralne czyli bez dociążenia na skrajnych pasmach.

Edytowane przez dayzee

Wypożycz Musical Fidelity M6si i wszystko będzie jasne. Ważne żeby był wygrzany czyli jakaś demowka a nie nowy z kartonu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Wypożycz Musical Fidelity M6si i wszystko będzie jasne. Ważne żeby był wygrzany czyli jakaś demowka a nie nowy z kartonu.

Popieram, MF też cieplejszy do tych kolumn.

10 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Powiedziałbym, że Focal jest trochę jaśniejszy niż B&W. Nie wiem jak ten Rotel z FOCAL ale słowo "neutralne" to chyba za mocne stwierdzenie.

Bowers gra po prostu jasno. A focal potrafi zakluc bardzo wysoką góra. Tak nagle. Bowers tego nie ma. Cały czas tak gra, oo bowersowemu.

10 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Tak, musical tu pasuje.

Piotrek 

• Pokaż nowe odpowiedzi