Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, jurek1 napisał:

Taką korektę dzisiaj zrobiłem, ale jeszcze nie słuchałem. Lewy kanał.

Nareszcze widzimy co jest grane.

Pierwsze co mi wpada w oczy to: 

1. Masz takze EQs jako podbicia! Czyli filtry z pozytywna wartoscia - patrz np. Nr.2 i Nr3. To moze prowadzic do zbyt wysokiego pziomu sygnalu i clippingu. W zasadzie, programy i metody, ktore ja znam i stosuje NIGDY nie "podbijaja" sygnalu, tylko obnizaja

2. Tych malych odchylek, jakie masz w zakresie powyzej 250Hz bym wcale nie korygowal! Jak obnizysz Target Level na 74dB, to okaze sie ze ten zakres jest +/-3dB w stosunku do krzywej -> czyli w zasadzie nie wymaga korekcji -> to mozna zaakceptowac. Czyli mozesz ograniczyc zakres korekcji "Match Range" do 20-250Hz

Posluchaj raz z korekcja 20-250Hz i raz z korekcja 20.000Hz (przelanczajac tam i spowrotem), to sie dowiesz czy warto. 

3. Wypelnianie "dziur" (patrz 30-40Hz) podbiciem poziomu jest przewaznie bez sensu, bo najczesciej wynikaja z wzajemnego kasowania sie fali bezposredniej i odbitej. A tego nie mozna wyeliminowac podobiciem sygnalu (pdbijasz sygnal fali bezposredniej wiec i fali odbitej -> problem pozostaje) 

Pokaz wartosci/parametry dokladnosci korekcji schowane pod twoja tabela z filtrami (individual Max Boost, Overall Max Boost,..). Tam powinnismy znalezc odpowiedz na twoje pozytywne EQs/podbicia 

Edytowane przez xajas
1 minutę temu, Ajothe napisał:

No to właściwie w 100% mam takie samo wrażenie i nie jestem z tego zadowolony! 😁 

Narazie myślę o zrobieniu kontrowersyjnej krzywej, która będzie zbliżona do krzywej pomiaru, tylko z lekkimi korektami....

Tylko nie wiem jak to zrobić 😁

Ja do pewnego stopnia jestem zadowolony. Temat zaczęłam w wątku o różnicach między monitorami studyjnymi a kolumnami Hi-Fi. Cel został częściowo osiągnięty 🙂 ale wiadomo, zawsze można lepiej, inaczej. Ja też jeszcze nie wiem jak tż krzywą ugryźć. Użyłem standardowej z REW z lekkimi modernizacjami.  Obniżyłem trochę dół, i zmniejszyłem pochylenie góry, ale jak widać dołu nadal ma za dużo bo musiałem go obniżać w EQ z Roona.

5 minut temu, jurek1 napisał:

Ja do pewnego stopnia jestem zadowolony.

Jeszcze raczej nie warto być zadowolonym - to tak na zachęcenie do dalszych działań. Warto zrobić pomiar kontrolny jako to gra z korekcją.

4 minuty temu, jurek1 napisał:

O to chodzi?

Nie, to są filtry zaproponowane przez REW i ich wizualizacja. Po prostu zrób pomiar jak robiłeś przed filtracją tyle, że teraz z zastosowaniem filtracji. Może być dla obu kanałów łącznie.

Edytowane przez Zwykły Drut
3 minuty temu, Zwykły Drut napisał:

Nie, to są filtry zaproponowane przez REW i ich wizualizacja. Po prostu zrób pomiar jak robiłeś przed filtracją tyle, że teraz z zastosowaniem filtracji. Może być dla obu kanałów łącznie.

To było do @xajas, on prosił o screany bez zasłoniętych ustawień, jak zrozumialem. Jak zrobię pomiar po korekcie, to wyślę.

Tak wygląda pomiar po korekcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@jurek1

"Sucho" to dobre określenie i mi się to nie podoba, dlatego narazie zrobiłem sobie filtry z rephase z optymalizacja phase i narazie to mi się podoba 😁 

Posłuchaj sobie włączając i wyłączając filtry w czasie rzeczywistym, ja doszedłem do wniosku że nie mogę zrezygnować z tej głębi... 

Ps...masz już spadek na 50hz i Tobie się to podoba? 

Może warto wymienić kolumny na monitory 😁

Edytowane przez Ajothe
17 minut temu, jurek1 napisał:

Tak wygląda pomiar po korekcji.

Jeszcze pytanie. Jaką rozdzielczość mają u Ciebie te pliki korekcyjne?

17 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Jeszcze pytanie. Jaką rozdzielczość mają u Ciebie te pliki korekcyjne?

Od 8kHz do 705,6 kHz.

20 minut temu, Ajothe napisał:

rephase

Chodzi o program?

21 minut temu, Ajothe napisał:

Ps...masz już spadek na 50hz i Tobie się to podoba? 

Może warto wymienić kolumny na monitory 😁

Na razie jestem na etapie robienia monitorów studyjnych z kolumn Hi-Fi 🙂 generalnie nie jestem absolutem. Lubię jak jest szybki, zwarty. To napewno też kwestia muzyki której słucham, i gram. Jazz, blues, trochę coverów rockowych z dawnych czasów.

No to tymbardziej może warto się zastanowić nad wymianą kolumn na jakieś klasowe monitorki...może się okazać, że zyskasz o wiele więcej jak dsp...

8 minut temu, jurek1 napisał:

Od 8kHz do 705,6 kHz.

Pytanie dotyczyło formatu czy to np. 44.1kHz 16bit czy inny.

3 minuty temu, Zwykły Drut napisał:

Pytanie dotyczyło formatu czy to np. 44.1kHz 16bit czy inny.

Pomiar jest robiony w formacie 48kHz-24bit, wartości które podałem wcześniej, to wartości częstotliwości plików WAV które eksportuje do Roon.

Edytowane przez jurek1
13 minut temu, jurek1 napisał:

Pomiar jest robiony w formacie 48kHz-24bit, wartości które podałem wcześniej, to wartości częstotliwości plików WAV które eksportuje do Roon.

Pomiar nie ważny, choć niepotrzebny tak gęsty, ale nieistotne. Tego co podałeś to nie rozumiem, ale mniejsza o to chwilowo. Ten plik wave ma jakiś format i warto wiedzieć jaki. Ja nie bardzo wiem co generuje REW bo traktuję go tylko jako narzędzie przejściowe, a ostateczne pliki korekcyjne przygotowuję w rePhase.

Póki co jak masz ochotę...

Tak na wstępie wypróbowałbym taki wariant.

1. Poziomu krzywej bym póki co nie zmieniał, choć docelowo może okazać się, że będzie trzeba.

2. Ograniczyłbym w REW korekcję do 200Hz jak pisał xajas. U Ciebie ta korekcja w okolicach 170-180Hz jakoś na pomiarze kontrolnym udała się, ale to jest generalnie ciężki temat i warto wsłuchać się w męskie głosy czy tam coś dziwnego nie dzieje się.

3. Ta korekcja, którą masz popsuła wyraźnie przebieg w granicach 400Hz – 1,5kHz to obniżenie jest degradujące i stąd moim zdaniem było Twoje wrażenie, że masz za dużo basu.

4. Skoro ograniczamy zakres częstotliwościowy korekcji to spokojnie pozwoliłby sobie na większą agresywność – spróbuj na początek ustawić: match range 20-200Hz, indyvidual max boost 6dB, overall max boost 6dB, target flatness 2dB. Zwiększ LF rise slope do 1dB. Zobaczymy co się wydarzy.

P.S. T nie jest tak, że wyniki od razu są zadawalające to trochę może potrwać.

Pokaż zrzuty ekranu jakie filtry zaproponuje REW z ich wizualizacją.

Z tym wszystkim powyżej 200Hz będzie można uporać się później w rePhase, tam jest sporo możliwości. Również takich co mają wpływ na precyzję obliczeń co jest ważne.

2 godziny temu, xajas napisał:

3. Wypelnianie "dziur" (patrz 30-40Hz) podbiciem poziomu jest przewaznie bez sensu, bo najczesciej wynikaja z wzajemnego kasowania sie fali bezposredniej i odbitej. A tego nie mozna wyeliminowac podobiciem sygnalu (pdbijasz sygnal fali bezposredniej wiec i fali odbitej -> problem pozostaje) 

Pomylilem sie, mialo byc 

3. Wypelnianie "dziur" (patrz 55Hz, 72Hz)..

miedzy 30-40 jest peak

2 godziny temu, jurek1 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2.thumb.jpeg.b1beea384ff51176ffa98dbc0caba0ea.jpeg

O to chodzi?

Yep. Dalej nie rozumiem skad te pozytywne podbicia. Nic mi nie przychodzi do glowy.

Czy nie rozwazales/probowales obnizyc krzywa na Target Level (dB) = 74dB albo nawet 73dB i ignorowac >250Hz

BTW. po lewej w polowie ekranu sa dwa czarne trojkaciki. wybierz ten prawy i wylacz okno Waterfall, zajmuje tylko miejsce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
1 godzinę temu, Zwykły Drut napisał:

P.S. T nie jest tak, że wyniki od razu są zadawalające to trochę może potrwać.

Ja sobie z tego doskonale zdaję sprawę, robie pomiar z parametrami jakie podałeś i zobaczymy co z tego wyjdzie.

rePhase, rozumiem że masz na myśli soft, on jest tylko windę z tego co zderzyłem się z orientować, a ja nie posiadam żadnego urządzenia  z tym systemem operacyjnym.

Edytowane przez jurek1
1 minutę temu, jurek1 napisał:

rePhase, rozumiem że masz na myśli soft, on jest tylko windę z tego co zderzyłem się z orientować

Działa bez problemu linux plus wine.

1 godzinę temu, Zwykły Drut napisał:

Ja nie bardzo wiem co generuje REW bo traktuję go tylko jako narzędzie przejściowe, a ostateczne pliki korekcyjne przygotowuję w rePhase

Format tych plikow widac przy eksporcie korekcji EQ jako plik WAV  

11 minut temu, xajas napisał:

Format tych plikow widac przy eksporcie korekcji EQ jako plik WAV  

OK widzę, jest sample rate, ale ile to ma taps'ów i czy to można ustawić?

21 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Działa bez problemu linux plus wine.

Ja wszystko mam z japkiem 😏

12 minut temu, Zwykły Drut napisał:

A na owoce nie jakiś sztuczek?

No właśnie jeszcze nie znalazłem.

Zrzuty ekranu po korekcji @Zwykły Drut, Lewy się skorygował, przy nie chciał.

Ukryta Zawartość

R.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ale teraz masz jakiś niski poziom pomiarów i ten target zupełnie minął się z krzywą z pomiarów. Chyba trzeba zrobić głośniej przy pomiarze by było jak wcześniej.

Poprzednie filtry w Roonie wyłączyłeś. Jak nie to wyłącz startujesz od "0".

29 minut temu, Zwykły Drut napisał:

No ale teraz masz jakiś niski poziom pomiarów i ten target zupełnie minął się z krzywą z pomiarów. Chyba trzeba zrobić głośniej przy pomiarze by było jak wcześniej.

Zmęczenie materiału, faktycznie nie wyłączyłem. Podniosę poziom i zobaczymy.

Warto też dbać by mikrofon pomiarowy też za każdym razem możliwie tak samo stał, by była jakaś powtarzalność

jurek1, a tak w zasadzie dlaczego mierzysz od podstaw, przecież możesz działać na tych pomiarach z postu #214. Próbujemy przerobić to tylko zakładając inne parametry krzywej docelowej.

Powtorze sie, nic nie musisz zrobic glosniej przy pomiarze, przesun na dol krzywa taget, przeciez to jedno klikniecie
10 minut temu, xajas napisał:

Powtorze sie, nic nie musisz zrobic glosniej przy pomiarze, przesun na dol krzywa taget, przeciez to jedno klikniecie

Pewien poziom pomiarów trzeba jednak trzymać bo ma wpływ na dokładność.

HELP REW

Część 8 "Making Measurements" hasło "Measurement Headroom".

59 minut temu, Zwykły Drut napisał:

jurek1, a tak w zasadzie dlaczego mierzysz od podstaw

Mierzę żeby nabrać wprawy. Zabawa jest interesująca, a powtarzanie tych samych czynności sprawia że czuję się coraz pewniej w tym sofcie. 

Nowe zrzuty. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) R.thumb.jpeg.4a029a00a5d6235f1cab0572dfc3b11a.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co tu zrobiles jest bez sensu.
Bas do 200Hz jest o 5dB nizszy od reszty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi