Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz sieciowy - Cambridge Audio CXN czy Bluesound Node?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Pytanie jak w temacie. Obecnie muzyki słucham tylko z TIDAL HIFI. Aktualnie posiadam następujący sprzęt:

Wzmacniacz: Cambridge Audio CXA81

Kolumny: Dynaudio Emit 20

Streamer: AudioCast M5

Powoli przymierzam się do zmiany powyższego sprzętu na lepszy. W pierwszej kolejności chciałbym wymienić mocno budżetowy streamer na coś znacznie lepszego, co pozwoli poprawić jakość brzmienia. W przyszłości planuję też wymianę kolumn na coś wyższej klasy. Zastanawiam się czy złożyć zestaw CXA + CXN i dobrać jakieś kolumny do tego, czy też kupić Bluesound Node i kiedyś przy wymianie kolumn nie ograniczać się przy wyborze do posiadanego wzmacniacza. Kolejna kwestia to cena, CXN jest jednak sporo droższy, pytanie czy warto do niego dopłacać?

Wszelkie sugestie mile widziane.

Pozdrawiam

Też się podłączam pod to pytanie... a Bluesound Vault 2i byłby może nawet i jeszcze lepszy?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

19 godzin temu, slaaawek napisał:

Też się podłączam pod to pytanie... a Bluesound Vault 2i byłby może nawet i jeszcze lepszy?

vault to to samo co Node, tylko ma napęd CD do zgrywania płyt. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Moim zdaniem note to bardzo dobry sprzęt jeżeli chodzi o funkcjonalność.

Ale jeżeli popatrzymy na brzmienie oraz synchronizację zresztą twojego toru to tutaj cxn wpasuje się lepiej.

Różnica w cenie jest uzasadniona.

Piotr 

Zaczynam się skłaniać w kierunku CXN. Ze względu na to co przeczytałem. Że najlepiej do BSN zasilanie liniowe może lepszy dac. Po dokupieniu tych elementów wyjdzie drożej niż używany CXN.  Mam już kocioł z przewodami z tyłu za sprzętem i nie chciał bym znowu dokładać kilka pudełek. Zależy mi żeby był to system zintegrowany.  Najlepiej bym kupił Arcam SA 30 ale za drogi dla mnie.

• 4 tygodnie później...

U mnie od roku gra BSN z zasilaniem liniowym. Obecnie jako transport. W tej cenie nie znajdziesz nic lepszego. Niezwykle intuicyjna aplikacja. Stabilne działanie. Brzmienie jak dla mnie ok. Jeżeli będę zmieniał to na lumina u2 mini. Niższy pułap cenowy jeżeli chodzi o zmianę to działanie nieracjonalne. 

Mam wzmacniacz CA cxa 80 czyli poprzednik twojego. Miesiąc temu wypiąłem swojego starego iest m5 i kupiłem m50 z wyjściem cyfrowym. I podpiąłem go optykiem do przetwornika w moim cxa80. I jestem zachwycony. Cena m50 to 500zł. Przez najbliższy czas  pewnie nie będę szukał niczego innego. Dla mnie jest bardzo dobrze. A wcześniej też myślałem o Bluesound Node.

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.12.2022 o 11:54, gzrech napisał:

U mnie od roku gra BSN z zasilaniem liniowym. Obecnie jako transport. W tej cenie nie znajdziesz nic lepszego. Niezwykle intuicyjna aplikacja. Stabilne działanie. Brzmienie jak dla mnie ok. Jeżeli będę zmieniał to na lumina u2 mini. Niższy pułap cenowy jeżeli chodzi o zmianę to działanie nieracjonalne. 

nie bede powtarzał tego co powyzej. w 100% sie zgadzam, i zwracam dodtakowo uwage na stabilnosc firmowego softu na urzadzeniu i na telefonie. mam znaczni drozsze urzedzania w domu ktore do pięt nie doratstaja BSN pod tym względem. + do tego producent czesto wypuszcza update 

Mam i Node z zasilaniem liniowym i cxn v2,ten bez MQA.

Dźwiękowo wygrywa Node za liniowość,dół i apkę .

Cxn v2 -dzwiek bez dociążenia,taki suchotnik,grający szerszą sceną,ale nie tak precyzyjną jak w Node.

Natomiast cxn jest wypozażony na bogato w wejścia i wyjścia,można używać go jako DAC,chromecast no i ekran.

Obecnie oba mam wpięte do wzmacniacza,ale włączam tylko Node,bo gra lepiej.

Mam i Node z zasilaniem liniowym i cxn v2,ten bez MQA.
Dźwiękowo wygrywa Node za liniowość,dół i apkę .
Cxn v2 -dzwiek bez dociążenia,taki suchotnik,grający szerszą sceną,ale nie tak precyzyjną jak w Node.
Natomiast cxn jest wypozażony na bogato w wejścia i wyjścia,można używać go jako DAC,chromecast no i ekran.
Obecnie oba mam wpięte do wzmacniacza,ale włączam tylko Node,bo gra lepiej.

Myślę że to oczywiście subiektywny głos , jak każdego z nas, ale rozstrzygający w dyskusji

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mam Node 3. Bez dedykowanego zasilacza liniowego lecz cały system jest zasilany poprzez zasilacz stabilizowany. Nakręcony poprzez czytanie forów i testów próbowałem dobierać inne DAC ale w sensownych pieniądzach nie przynosiło to poprawy dźwięku. Granie inne lub wręcz gorsze. Ale to oczywiście subiektywne odczucia.

Ja testowałem oba i w obu widzę zalety.

Cxn jest kombajnem. Kupujesz wyjmujesz z pudełka i grę nie masz plątaniny kabli nic nie dokładasz nie musisz się nad niczym zastanawiać A prawdę mówiąc stabilność działania obu aplikacji uważam na takim samym bardzo wysokim poziomie.

Jeśli ktoś się chce bawić w dodatkowe zasilanie czy zewnętrzne przetworniki to wiadomo że node jest rozwojowy.

Cambridge to po prostu gotowy dobry produkt.

Piotr