Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy zmiana omnia wr1 na co

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój zestaw to roksan k3 + monitor audio 300 g6. Do tego odtwarzacz sieciowy omnia wr-1. Zastanawiam się nad zmianą odtwarzacza. Po  pierwsze chciałbym poprawić jakość dźwięku (czy omnia wr-1 to nie jest najsłabsze ogniwo zestawu).  Myślałem o bluesound node n130 lub cxn 2. Ten drugi na pewno używany ze względu na budżet do około 3000zł. W omni denerwuje mnie to że ma obsługę dysków po usb do 32gb. Chciałbym mieć dostępne od razu zgrane moje płyty na pendrive. Jeżeli ktoś miał styczność z tymi odtwarzaczami to proszę o opinie czy jest sens kombinować.  

Miałem k3 z cxn. Dla mnie trochę było ostro na górze, żałuje, że nie spróbowałem bluesounda, chyba jednak node(ciemniejsze granie) bardziej pasuje do k3. Do bluesounda node polecam dodać zasilanie liniowe różnica bardzo duża na plus.

Miałem k3 z cxn. Dla mnie trochę było ostro na górze, żałuje, że nie spróbowałem bluesounda, chyba jednak node(ciemniejsze granie) bardziej pasuje do k3. Do bluesounda node polecam dodać zasilanie liniowe różnica bardzo duża na plus.

Zdecydowanie tak jak napisałeś. A jeśli granie po USB z PC nie jest takie istotne dla autora wątku to możesz spokojnie kupić używanego Bluesound Node 2i z liniowym zasilaniem. Podłączysz HDD/SDD do USB i Node bedzie grał . Aplikacja do BSN na smartfony najlepsza na rynku i to niezależnie od ceny - więc ja też polecam .

Daj hasło w klubie BSN i na pewno.ktos ci sprzeda.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Właśnie zastanawiam się nad BSN piszą że obsługa ekstra. Zastanawiam się tylko czy jakość dźwięku będzie satysfakcjonująca. Piszą że ma słaby przetwornik. Ale może pójdę w tą stronę, rozwiązanie jest prawie połowę tańsze niż CXN. Mogę zaryzykować. Jak jest z basem w BSN ? U mnie czasami trochę brakuje. Myślałem o nowej wersji BSN N130 piszą że ma bardziej przejrzystą górę i znacznie silniejszy procesor, co pewnie wpłynie na szybkość wyszukiwania katalogów z plikami. 

K3 ma dość sporo basu nie powinno brakować ( może to wina kolumn). Bas w BSN n 130 jak dla mnie z zasilaniem liniowym przyjemny dla ucha.

Edytowane przez Pioneek

Tutaj faktycznie domyślnie lepszym playerem byłby model cxn.

Ale przy tym zestawieniu i podłączeniu go w sposób analogowy góra pasma będzie bardziej iskrzyć.

Będzie bardziej słyszalna i zauważalna jeżeli ci to nie przeszkadza albo takie są twoje preferencje to będzie to słuszny kierunek.

Bardziej miękko system zagra faktycznie z odtwarzaczem blue sound. 

Mówię tutaj o domyślnym urządzeniu bez dodatkowego zasilacza bo niestety nie wiem jak gra z tym dodatkowym zasilaniem

Zasilacz to nie problem do Omni dorobiłem sobie dobrą linówkę za około 150zł.  Nie rozumiem jak niektórzy sprzedają te zasilacze po 1000zł.  Konstrukcja zasilacza akurat jest bardzo prosta. Nie robiłem za dużo porównań na zasilaczu liniowym ale  określił bym dźwięk jako bardziej gładki mniej agresywny. Takie moje odczucie.

Zasilacz to nie problem do Omni dorobiłem sobie dobrą linówkę za około 150zł.  Nie rozumiem jak niektórzy sprzedają te zasilacze po 1000zł.  Konstrukcja zasilacza akurat jest bardzo prosta. Nie robiłem za dużo porównań na zasilaczu liniowym ale  określił bym dźwięk jako bardziej gładki mniej agresywny. Takie moje odczucie.

Bartek zasilacz liniowy do każdego BSN to jest "must have" to zupełnie inny poziom grania jeśli uzywac go zamierzasz jako combo czyli transport i DAC . Jeśli jako sam transport ... Hmm różnica będzie ale nie aż taka .

Do BSN potrzebujesz nie tylko zasilacz ale też moduł wewnętrzny do BSN . Jest na forum wątek o zasilaniu liniowym do BSN I tam absolutnie wszystko znajdziesz.

Ja zdecydowanie polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Zasilacze naprawdę nisko szumowe, każdy ma certyfikat pomiarów , soft start itp.
Co do zasilacza twojej konstrukcji za 150 zł to nie umiejszam twojemu kunsztowi ale czy względniles dzisiajsze koszty części ? Czy robiłeś mu pomiar szumów ? Chyba że kit z AliExpress to polecam construkcje Sigma11 ale za 150 zł też ciężko.

Moja rada jak powyżej - rzuć hasło w klubie .na pewno kupisz - szacuje że za 1800 - 1900 zł z modułem i zasilaczem z PD Creative I masz sprawę załatwiona . A jak masz blisko do mnie - Wrocław - wpadnij posluchasz i będziesz wiedział czy bto twoje granie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolega Piotr napisał  wyżej że CXN lepiej. Powiem szczerze że jestem już skołowany. W BSN jeszcze fajnie że jest hdmi arc. Mógłbym dodatkowo telewizor podłączyć, fajna funkcjonalność. CXN mi się podoba bo nie jest plastik-fantastik jak BSN. W CXN jest wyświetlacz ale to chyba taki bajer bo z 3-4 metrów to i tak nie widać co wyświetla a sterujesz smartfonem. Zastanawia mnie po prostu skala różnicy w dźwięku.  Jeżeli chodzi o zasilacz Marcin to kupiłem polski zasilacz w obudowie za 40 zł wywaliłem prostownik kupiłem za 100zł z ali coś w stylu tej sigmy co pisałeś.  Odwinąłem kilka zwojów z transformatora i złożyłem do kupy. Pomiarów szumu nie robiłem ale patrząc, jak zbudowanych jest wiele zasilaczy w urządzeniach audio to chyba nie jest źle na taką samoróbkę. Czas mnie nie goni rozejrzę się trochę może trafi się coś w dobrej cenie. Wiem że pomiędzy wzmacniaczami i kolumnami występują duże różnice w dźwięku. Zastanawiam się jak jest z tymi odtwarzaczami sieciowymi.     

Tak ale tutaj w przypadku podłączenia telewizora poprzez HDMI korzystałbyś z note jako daka A to jest jego najsłabszy element.

Twój TV nie ma wyjścia cyfrowego optycznego?

Bo ten element wbudowany w cxn gra lepiej.

Ale jak mówię tutaj jest też kluczowy dobór do reszty twojej elektroniki.

Nie wiem jaki wpływ ma zewnętrzny zasilacz ale to już któryś raz kiedy słyszę że do blusound naprawdę warto.

Piotr 

Witam. Kupiłem w końcu CXN v2. W stosunku do Omni WR-1 dźwięk jest bardziej przestrzenny, lepsza jest stereofonia. Góra jest bardziej klarowna i selektywna. Mimo wszystko nie kłuje w uszy.  W dole pasma też na plus dźwięk jest żywszy. Także jest to krok naprzód. Działa szybciej i ma Tidal connect. Wygląda też zacnie.  Ale różnica w cenie też jest. Bałem się że wydam kasę a efekt będzie ledwo słyszalny. Szkoda tylko że nie mogłem porównać bezpośrednio z BSN.  Pozdrawiam i idę słuchać 🙂