Skocz do zawartości
IGNORED

8x interpolation digital filter

switchu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wpadlem na taki pomysl, moze szalony ale co tam ;)

Posiadam CD DENON DCD-655. siedzi w nim filtr cyfrowy z 8-krotnym nadprobkowaniem SM5841B

Siedza rowniez 2 przetworniki PCM1702. tak sie zastanawiam czy jest jakis sens wymieniac ten filtr na np DF1706? mysle tu o osobnej płyteczce z samym filtrem, przetwornikami i opampy, wszystko to wsadzone w CD i podlaczone pod procesor sygnalowy CXD2500. Oczywiscie chodzi o to czy moze to poprawic w jakims sensie dzwiek CD-ka. DF1706 jest otyle "przyjemny" ze mozna go konfigurowac "sprzetowo" poprzez ustawianie pinow.

Główne pytanie ktory filtr ma lepsze parametry i czy warto w cos takiego sie bawic w ogole, czy poprawi to dzwiek?

Pozdrawiam

Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/16013-8x-interpolation-digital-filter/

Witam

Moim zdaniem wymiana filtru przyniesie poprawę -nawet, jeśli będzie to tylko podmiana samego filtru (bez dodatkowej płytki z przetwornikami etc.).

Przy łączeniu filtru DF1706, CXD2500 i PCM1702 proszę zwrócić uwagę na problem związany z poziomami stanów wysokich -zasilanie 3.3V.

Łatwiej będzie użyć w tym przypadku układu DF1704. Oczywiście rozwiązanie bardziej rozbudowane oparte o cały moduł filtrująco-przetwarzający będzie zdecydowanie lepsze.

W tym przypadku proponowałbym zaopatrzyć się w układy PCM1704 w wersji selekcjonowanej (K).

Pozdrawiam

Piotr

Ps 1 : O sposobie podłączenia DAC do CXD2500 pisałem na forum DIY w wątku 6452.

Ps 2 : Gratuluję dokonań prezentowanych na Pana stronie internetowej.

Dzieki ale to zadne wielkie dokonania;)

Niestety nie mam DF1704, posiadam tylko DF1706 i to w takiej tyci tyci obudowie :/

Jak dam rade ja przylutowac to pomysli sie dalej nad sama wymiana filtru.

Watek poczytam ale jeszce nie zdazylem. A w jaki sposob by zgrac te 3V i 5V?

Jakies kontwertery napiec?

Pozdrawiam

jeden i drugi filtr cyfrowy jest sobie takie tzn ten z denona i ten df1706 najlepszy z nich jest bb1704 i taki sobie załatw i do tego przejsciowke z 28 ssop na 28 pin dip bo df 1704 tez jest w tej zasranej smd-owej obudowie.

Oni specjalnie to zrobili aby DIY sie nie rozwijało!!)

PCM1702 sa duzo lepsze od przereklamowanych pcm 1704 wiec je zostaw za to df 1704 ma tyle mozliwosci kombinacjii ze moze sobie spokojnie pracowac z pcm1702 a efekt jest pioronujacy mały denon zagra o stopien wyzej.

ale z 2 stront ten DF1706 jest nawetdrozszy o dolara od Df1704:P

wlasciwie to wolalbym nie wydawac 90 zl na uklad gdy mam ten drugi..

roznice napiec da sie zalatwic jednym scalakiem wiec duzego klopotu nie ma

skoro mowicie ze i tak ten filt jest lepszy od tego w denonie to pobawie sie nim :)

Mam pytanie w czym jest lepszy jeden od drugiego? na jakie parametry trzeba zwracac uwage?

jakie sa kluczowe??

Pozdrawiam,

Bartek

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.