Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, Piopio napisał:

Nie Dynaudio moim zdaniem. To akurat przeciętne kolumny. 

Wyznawcy Dynaudio nigdy tego Tobie nie zapomną😁

De gustibus non est disputandum

1 godzinę temu, Yankes napisał:

Wyznawcy Dynaudio nigdy tego Tobie nie zapomną😁

Nie tylko wyznawcy"Dynaudio", ja też uważam, że  Evoke 50 to bardzo dobre kolumny w segmencie poniżej 20tys zł.

Piopio na pewno nawet ich nie słuchał, ale swoje zdanie musiał wyrazić.

Dla mnie 50 do mojego pomieszczenia są niestety zaduże.Gdybym nie miał praktycznie nowych Cantonów Reference 8k, to zdecydował bym się na  Evoke 30.Są nawet w niezłej cenie i ładnym wybarwieniu na ebayKleizingen.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet z gościem pisałem, bo inny kolega o nich myślał, ale jemu niestety tylko białe pasują.

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Do dziś pamiętam pierwsze „poważne” kolumny Dynaudio Aidience 40 - jak to grało ! 🙂 Później tylko przeszedłem na ciemną stronę mocy i ciągle kupowałem różne Bowersy 😁

Evoke nie słuchałem, ale wszelkie inne Dynaudio zawsze dobrze wspominam 🙂

Ja o Dynaudio zawsze mam w pamięci: muzykalnie, ciepło, lekko wręcz osłodzone brzmienie, zaokrąglone. Jak dla mnie za mało szczegółowe, ale ja tu jestem skrajny. 

———————————————

Tak sobie jeszcze głośno myślę bo są dobre ceny i zawsze marzyła mi się jakaś hybryda. Może sprzedam Nady i kupię to - zagra to z Bowersami ? Jakościowo wyższy skok niż dwa Nady C368 + C268 ?

spacer.png
spacer.png

Edytowane przez micmus
4 godziny temu, micmus napisał:

Tak sobie jeszcze głośno myślę bo są dobre ceny i zawsze marzyła mi się jakaś hybryda. Może sprzedam Nady i kupię to - zagra to z Bowersami ? Jakościowo wyższy skok niż dwa Nady C368 + C268 ?

Kup sobie ARCAM SA30. Zrób dobrze kalibrację DIRAC i szczęka ci opadnie. 

5 godzin temu, treinerek napisał:

Piopio na pewno nawet ich nie słuchał, ale swoje zdanie musiał wyrazić.

A to dobre 😉 Skąd wiesz ?

Evoke mi się nie podobały. Za to bardzo cenię C1, S25 i Heritage - w przyszłości zakupię. Seria Confidence jest świetna. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

Kup sobie ARCAM SA30. Zrób dobrze kalibrację DIRAC i szczęka ci opadnie. 

A to dobre 😉 Skąd wiesz ?

Evoke mi się nie podobały. Za to bardzo cenię C1, S25 i Heritage - w przyszłości zakupię. Seria Confidence jest świetna. 

No mnie to szczena opadła jak zmieniłem Arcama SA30 na Qudrala Aurum A9.

No faktycznie te Dynaudio , które wymieniłeś  grają lepiej od serii Evoke, ale z tej serii słuchałeś pewnie tylko 20, a 50 brzmią już naprawdę super. Ty raczej patrzysz na kolumny podstawkowe i z takich korzystasz,a to jednak jest różnica.Gdybym miał wybierać podstawkowe od Dynaudio to co najmniej zaczął bym od seri Contur 20, lub S40 czy lepsze S25 i Heritage, bo seria Confidence to już ciut za wysoki budżet.

Ale z podlogowych 30 w moim metrażu świetnie by się sprawdziły, gdybym miał parę metrów kwadratowych więcej to 50 była by dla mnie w sam raz.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

5 minut temu, treinerek napisał:

U mnie ARCAM SA30 z DIRAC brzmi tak, że szczęka opada 😉 Obawiam się, że bez drogiej adaptacji akustycznej nic lepiej nie zagra. Więc mam spokój 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

U mnie ARCAM SA30 z DIRAC brzmi tak, że szczęka opada 😉 Obawiam się, że bez drogiej adaptacji akustycznej nic lepiej nie zagra. Więc mam spokój 😉 

W przypadku kiepskiego pomieszczenia odsłuchowego może tak być po zrobieniu Diraca, ale gdy pomieszczenie jest bardzo ok(czasem nawet bez adaptacji akustycznej, wystarczy duża ilość półek czy regałów z książkami,obrazy na ścianach i spora ilość mebli) to Dirac nie ma co za bardzo poprawić, i wtedy Arcam SA30 to tylko średnio grający wzmak.

Ja dopiero teraz z A9 słyszę zupełnie inną muzę niż wcześniej, i zwracam uwagę na szczególiki w nagraniach , o których wcześniej nie miałem pojęcia.

Dlatego Arcama SA30 nie można polecać każdemu, a należy go polecać tym , którzy mają problemy z akustyką pomieszczenia.

14 minut temu, treinerek napisał:

to Dirac nie ma co za bardzo poprawić,

DIRAC zawsze ma co poprawiać - charakterystykę impulsową kolumn. 

14 minut temu, treinerek napisał:

Dlatego Arcama SA30 nie można polecać każdemu, a należy go polecać tym , którzy mają problemy z akustyką pomieszczenia.

A to by już trzeba stwierdzić doświadczalnie. ARCAM SA30 bez DIRAC gra przeciętnie ale z DIRAC to magia. Moim zdaniem. 

31 minut temu, treinerek napisał:

Nie uwierzę dopóki nie usłyszę 😉 

Edytowane przez Piopio

7 minut temu, Piopio napisał:

DIRAC zawsze ma co poprawiać - charakterystykę impulsową kolumn. 

A to by już trzeba stwierdzić doświadczalnie. ARCAM SA30 bez DIRAC gra przeciętnie ale z DIRAC to magia. Moim zdaniem. 

Nie uwierzę dopóki nie usłyszę 😉 

Jeśli chodzi o charakterystykę impulsową kolumn, to trochę poprawi, ale nie wiele, wiem bo to u siebie miałem robione.

Żadnej magii nie doświadczysz jeśli pomieszczenie odsłuchowe jest dobre, też wiem z doświadczenia.

No raczej nie usłyszysz, bo ze znanych mi osób to mają go tylko  dwa Tomki i to z Mazowieckiego, chyba że zjawisz się u któregoś z nich na odsłuch. Obaj piszą na obu forach.

6 minut temu, treinerek napisał:

Żadnej magii nie doświadczysz jeśli pomieszczenie odsłuchowe jest dobre, też wiem z doświadczenia.

A tak naprawdę mało kto ma dobre pomieszczenie odsłuchowe. 

6 minut temu, treinerek napisał:

Jeśli chodzi o charakterystykę impulsową kolumn, to trochę poprawi, ale nie wiele, wiem bo to u siebie miałem robione.

Zastanawiam się czy ta kalibracja była zrobiona dobrze ... 😉 

Ale jednak w Mcintoshach, Accuphase, Gryphonach itp. nie ma korekcji akustyki. W tanim Nadzie …. jest 😁 

Tym razem wolę klasykę nienowoczesną 🙂

W dniu 7.06.2024 o 18:35, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Cieplej cieplej 😉 Łagodnie, miękko, głęboko. Mamy, można porównać B&W z AP obok siebie 😉

Ukryta Zawartość

Ale ja wiem 🙂

W dniu 8.06.2024 o 23:28, micmus napisał:

Bardzo ciekawe porównania jeszcze ciekawszych kolumn. Wszystkie 3 pary na pewno warte rozważenia. Cantony robią wrażenie - mało mi znana marka. 

Żadne nie grają jak audiophysic. 

16 godzin temu, micmus napisał:

Będzie to inne brzmienie. Mim zdaniem lepiej pasujące do bowersa. Ale już nie raz mnie zaskoczyłeś że lubisz coś innego.

🙂

W dobrym sensie.

9 godzin temu, micmus napisał:

Ale jednak w Mcintoshach, Accuphase, Gryphonach itp. nie ma korekcji akustyki. W tanim Nadzie …. jest 😁 

Amplituner kinowy ma. 

Myślę że to kwestia czasu. 

Accu będzie się dłużej bronić. 

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, treinerek napisał:

Widzę, że cena rozsądna, tylko niedostępny w Polsce.

13 godzin temu, micmus napisał:

W Naimach, także brakuje, a szkoda.

1 godzinę temu, MarkM napisał:

Widzę, że cena rozsądna, tylko niedostępny w Polsce.

W Naimach, także brakuje, a szkoda.

To nie problem, wysyłają do Polski za 19,90 euro.

Ja kupiłem już dwie sztuki.

Na maila mogę wysłać filmiki jak gra, bo to forum ma bardzo duże ograniczenia w przesyłaniu plików.

21 hours ago, Piopio said:

Więc mam spokój 😉 

Ale my nie mamy dzięki temu odkryciu

Edytowane przez ferszcik

No to się umówiłem na odsłuchy... ale kolumn 🙂 Wzmacniacz też będę ogarniał, ale może trochę później.

Do pojedynku staną:

spacer.png

vs

spacer.png

Edytowane przez micmus
3 minuty temu, micmus napisał:

No to się umówiłem na odsłuchy... ale kolumn 🙂 Wzmacniacz też będę ogarniał, ale może trochę później.

Jakie? 

Gdzie?

1 minutę temu, micmus napisał:

W Top, posłuchać chce to co widać na dodanych fotkach 🙂

Teraz mi się załadowały. Jak odpisywałem to jeszcze ich nie było 🙂

Mój typ to AP.

Z tym że wiesz że z kolei tutaj ceny masz rewelacyjne obecnie w na temat audio?

Powiem Ci że sam się zastanawiałem. Z tym że kupić żeby w kartonie stały? To już głupota. 

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Powiem Ci że sam się zastanawiałem.

A Ty teraz też grasz na AP ?. Nikt nie potrafi mi opisać brzmienia Audio Physic względem Bowersów no to musze sam się przekonać 😁. Czy w nich nie zatracę szczegółowości Bowersów ? W sobotę się okaże.

Bardziej miękko, muzykalnie, ciepło może być, ale nadal chce mieć dźwięk rozkładany na szczegóły niczym cięty laserem i słyszeć oddechy wokalistów oraz skrzypiące krzesła.

5 minut temu, micmus napisał:

A Ty teraz też grasz na AP ?. Nikt nie potrafi mi opisać brzmienia Audio Physic względem Bowersów no to musze sam się przekonać 😁. Czy w nich nie zatracę szczegółowości Bowersów ? W sobotę się okaże.

Bardziej miękko, muzykalnie, ciepło może być, ale nadal chce mieć dźwięk rozkładany na szczegóły niczym cięty laserem i słyszeć oddechy wokalistów oraz skrzypiące krzesła.

Jak to przecież pisałem wcześniej. 🙂

Nie. Teraz na niczym nie gram.

Bowers jest analityczny dokładny. Buduje scenę w szerz przez jasność przekazu i transparentność. Z kolei AP grają ciepłej. Dźwięk jest oderwany od kolumn w inny sposób. Grają znakomicie stereofoniczne. Wymagają jednak nieco uwagi przy akustyce i położeniu względem ścian. Nieco więcej mam na myśli niż bowers. 

Ich przekaz jest spokojniejszy mimo że nie brakuje im detalu.

Z drugiego akapitu mówię w takim razie że z AP względem Bowersów tego nie będzie. Jednak to bowers właśnie w taki sposób prezentuje dźwięk. Widocznie to lubisz.

11 minut temu, micmus napisał:

Jedno praktycznie wyklucza drugie, to raz. 
Dwa, że takich kolumn w top hifi nie kupisz.

Trzy, może z budżetem 100 tys znajdziesz coś blisko swoich oczekiwań.

42 minuty temu, micmus napisał:

W Top, posłuchać chce to co widać na dodanych fotkach 🙂

Moje przeczucie szepcze, że nie zdradzisz B&W 🙂 Natomiast wybierz wzmacniacz jak najszybciej, bo być może sam pójdę w Twoje ślady, stary jestem i już szukać mi się nie chce 🙂 

Posłucham to się okaże co nadal lubię heh Cały czas mnie ciągnie również to wzmacniacza Unison Research Unico Due - ceny są dobre na ten wynalazek.

Jak kupie kolumny może sobie kliknę ten wzmacniacz/ wypożyczę, żeby zobaczyć jak to się zgrywa. Spodoba się to zostawię, jak się nie spodoba to odeśle. Nic nie mam do stracenia poza chwilowym zamrożeniem gotówki.

Widziałem kiedyś na żywo tego Unisona - fajny kawałek kloca, taka stara szkoła 🙂 Z Bowersami może być czasem ciekawie (trochę je zmiękczy) jeśli prądowo da radę.

Godzinę temu, micmus napisał:

ale nadal chce mieć dźwięk rozkładany na szczegóły niczym cięty laserem i słyszeć oddechy wokalistów oraz skrzypiące krzesła.

To zapewni Ci DIRAC. Zainteresuj się NAD C658 - ma DIRAC na pokładzie. 

18 minut temu, Piopio napisał:

To zapewni Ci DIRAC. Zainteresuj się NAD C658 - ma DIRAC na pokładzie. 

Coś musi być na rzeczy, jeśli powtarzasz to nieustająco. Byłem skłonny kupić MiniDSP, ale za cholerę nie da się tego podłączyć do Nova.

3 minuty temu, MarkM napisał:

Coś musi być na rzeczy, jeśli powtarzasz to nieustająco. Byłem skłonny kupić MiniDSP, ale za cholerę nie da się tego podłączyć do Nova.

Da się podłączyć ale z pominięciem streamera w NOVA. Co mija się z celem ...

• Pokaż nowe odpowiedzi