Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie do Was REW'owcy, techniczne :-)

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszlym tygodniu skonczylem akustyke mojego kina, robiona „na ucho” i przyszedl czas na pierwsze pomiary i „dopieszczanie” owej 🙂 Niestety na dziendobry trafilem na problemy z kompatybilnoscia, i w związku z tym mam dwa pytania do tych którzy maja doswiadczenia z REW większe niż ja:

1. uzywam Microsofr Surface 8, który ma tylko dwa porty USB-C i nie posiada wbudowanego HDMI. Uzywam więc dobrej jakosci adaptera Satechi który ogolnie dziala bardzo dobrze, port HDMI przekazuje wszystkie formaty dzwieku przestrzennego prawidlowo na amplituner, przy odtwarzaniu filmow uzywajac KODI. W REW mikrofon (UMIK-1) jak i Amplituner (Arcam AVR850) są widziane prawidlowo, pokazuje wszystkie dostepne kanaly jak trzeba. Jednakze przy próbie wyslania sygnalu czy z generatora czy przy pomiarach, sygnal idzie na amplituner tylko jeśli wybiore wersje dwukanalowa, stereo. Przy wyborze opcji wielokanalowej jest cisza, co bym nie robil. Podejrzewam więc konflikt z adapterem HDMI. Pytanie więc jest takie – czy ktos z Was uzywa REW z zewnetrznym adapterem HDMI który dziala prawidlowo ? Jesli tak, podzielilibyście się modelem owego ?

2. rozwazam tez zakup jakiegos uzywanego laptopa z wbudowanym portem HDMI, drugie pytanie więc – czy z Waszych doswiadczen REW dziala lepiej na Windowsowych maszynach, czy może jednak na Apple ?

Ogolnie, jak macie jakieś praktyczne wskazowki co do zabawy z REW to jako nowicjusz, chetnie przyjme 🙂

A co do samej akustyki i pierwszych pomiarow, generalnie jestem pozytywnie zaskoczony 🙂 Kino było od doslownego zera, w 100% robione przezemnie i tylko i wylacznie „na ucho”, bez zadnych pomiarow 🙂 Lubie wyzwania, tym bardziej ze wszyscy w okolo mowili ze zrobienie akustyki „na ucho” nie jest mozliwe, więc sam byłem ciekaw co z tego wyszlo, bedac „na ucho” już calkiem zadowolonym 🙂 Jedyne ALE które mialem, to wrazenie ze pokoj jest przegluszony 🙂 Z racji na to ze aby zamknac się w budzecie, wszystkie rozpraszacze poza dwoma są z styroduru, więc także i nieco pochlaniaja dźwięk 🙂 Jak się zrobi cieplo na wiosne, beda malowane pistoletem dwa razy i mysle ze wtedy będzie ok 🙂 Pomiary potwierdzily moje obawy, plus jakieś drobne niedociagniecia do poprawki 🙂 Ale ogolnie jestem zadowolony z wyniku, skoki w czestotliwosciach tez nie są duze i Dirac powinien ladnie wszystko wygladzic 🙂

Pomiary są pokazane od 100Hz, jako ze ponizej tego nic jeszcze nie było robione akustycznie, ogarniecie niskich tonow to następny etap przed ostatnim etapem, czyli kalibracja 🙂

Wszelakie rady, wskazowki czy opinie mile widziane 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.jpg

3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/160220-pytanie-do-was-rewowcy-techniczne/
21 godzin temu, T napisał:

2. rozwazam tez zakup jakiegos uzywanego laptopa z wbudowanym portem HDMI, drugie pytanie więc – czy z Waszych doswiadczen REW dziala lepiej na Windowsowych maszynach, czy może jednak na Apple ?

Ogolnie, jak macie jakieś praktyczne wskazowki co do zabawy z REW to jako nowicjusz, chetnie przyjme 🙂

Ja uzywam REW pod windowsem i MacOS, nie ma roznicy

Rob pomiary i pokazuj je dla zakresu od 20Hz a nie od 100Hz. Tam sie kryja najwieksze problemy. Bez tej informacji reszta interpretacji jest zbedna

Zrob trzy pomiary

1. tylko lewy kanal

2. tylko prawy kanal

3. suma lewy+prawy

A potem pokaz je rownoczesnie w zakladce All SPL

Masz (dla mnie) dobre i rownomierne czasy poglosu

Dziwna jest ta stosunkowo szeroka i gleboka dziura 220-350Hz

Edytowane przez xajas
13 minut temu, xajas napisał:

Ja uzywam REW pod windowsem i MacOS, nie ma roznicy

Rob pomiary i pokazuj je dla zakresu od 20Hz a nie od 100Hz. Tam sie kryja najwieksze problemy. Bez tej informacji reszta interpretacji jest zbedna

Zrob trzy pomiary

1. tylko lewy kanal

2. tylko prawy kanal

3. suma lewy+prawy

A potem pokaz je rownoczesnie w zakladce All SPL

Masz (dla mnie) dobre i rownomierne czasy poglosu

Dziwna jest ta stosunkowo szeroka i gleboka dziura 220-350Hz

Dzieki 🙂 Z Windowsowym bylo by latwiej, bo zapewne ktos ze znajomych ma takowego nieuzywanego, wiec zapewne zacze od pozyczenia od kogos 🙂

Co do pomiarow, wrzucilem tak jako ciekawostke 🙂 Robilem lewy i prawy, niemalze identyczne. Jedyne co chce teraz zmierzyc to poglos na wszystkich glosnikach, aby zobaczyc czy cos jeszcze musze poprawic w akustyce 🙂 "Na ucho" troche centralny cierpi i jest nieco przegluszone, co sie potwierdzilo 🙂 No ale na razie nie mam jak zmierzyc reszty 🙂 Mierze od 100Hz poniewaz ponizej nic kompletnie nie bylo robione, poglos byl na poziomie 400ms ponizej 80Hz 🙂 Akustyka niskich tonow to nastepny etap, jak skoncze to wtedy pomierze od dolu samego i wszystkie kanaly 🙂

Na razie musze uruchomic REWa w calosci, wpadla mi mysl do glowy ze przeciez adapter Satechi jest traktowany jako osobna karta video/audio, wiec moze bedzie mialo sens zainstalowac asio4all i uzyc ASIO w REW 🙂 Przetestuje w weekend 🙂

Skup sie na basie. Pomiar innych kanalow jest bez znaczenia, dla poprawy akustyki pomieszczenia. Te inne kanaly, tez graja powyzej 100Hz, a tam nie masz problemow (poza ta dziura).

11 minut temu, xajas napisał:

Skup sie na basie. Pomiar innych kanalow jest bez znaczenia, dla poprawy akustyki pomieszczenia. Te inne kanaly, tez graja powyzej 100Hz, a tam nie masz problemow (poza ta dziura).

Tak, bas to nastepny etap, znaczy po uruchomieniu REWa 🙂